Sari la conținut
HiFi Tech
 • Audiophile Blog

  • HiFi Tech
   De Kenny Burrell am aflat acum mai bine de 10 ani. Informația nu a ajuns la mine întâmplător. În acea perioda începusem să răscolesc internetul căutând informații despre muzicienii de jazz din perioada de aur. Printre albumele recomandate de critici și fani a apărut și numele "Midnight Blue". Am notat numele cu conștiinciozitate, urmând ca mai târziu să il cumpăr și să îl ascult.
   Kenny Burrell, s-a născut în 1931 în Detroit, Michigan. A crescut într-o familie unde muzica era parte din viața cotidiană. A fost influențat de artiști precum Charlie Christian și Django Reinhardt. Burrell a dezvoltat un stil unic, care combina fluiditatea jazz-ului cu ritmul distinctiv al blues-ului. A studiat muzica la Wayne State University și a început să câștige recunoaștere în lumea jazz-ului în anii 1950. De-a lungul carierei sale prolifice, Burrell a colaborat cu multe dintre legendele jazz-ului, inclusiv Dizzy Gillespie și Thelonious Monk, aducând o contribuție inestimabilă genului. 
   "Midnight Blue" a fost lansat în perioadă de aur a jazz-ului, când genul era într-o constantă evoluție. Anii '60 au fost martori la experimentări muzicale diverse, iar Burrell a adus propriul său stil unic în acest peisaj. Albumul a fost înregistrat la celebrele studiouri Rudy Van Gelder și a fost lansat în anul 1963. Pe acest album Burrell a reușit să captureze esența pură a jazz-ului și blues-ului. Colaborând cu muzicieni de excepție, precum saxofonistul Stanley Turrentine, Burrell a creat un sound specific, care a influențat întreaga lume a jazz-ului. "Midnight Blue" a fost un succes imediat și a fost lăudat pentru abordarea sa inovatoare și pentru atmosfera caldă, profundă, pe care o emana fiecare piesă.
   Te poate interesa:
   "Midnight Blue" este un exemplu strălucit de simbioză între blues și jazz. Fiecare piesă din album emite o căldură și o intimitate rar întâlnită. De la primele note ale piesei titulare, ascultătorul este transportat într-un spațiu muzical unde blues-ul profund se întâlnește cu sofisticarea jazz-ului. Tonurile calde ale chitarei lui Burrell, îmbinate cu saxofonul expresiv al lui Turrentine, creează de la primele note un sunet relaxant, dar în același timp profund și emoțional. Piesa "Midnight Blue", este o odă blândă și suavă la adresa blues-ului, cu un ritm lent și contemplativ. "Mule" este o demonstrație de virtuozitate, unde Burrell își etalează măiestria tehnică. "Soul Lament" este o baladă melancolică, ce reflectă latura introspectivă a artistului. Ce să vă spun, fiecare piesă are propria sa personalitate, creând o experiență auditivă captivantă.
   În era digitală a anului 2024, albumul poate fi ascultat pe toate platformele de streaming muzical. Îl găsiți pe Tidal, Spotify, Qobuz, Amazon Music, Apple Music. Nostalgicii sigur nu sunt încântați de acest fapt și preferă să îl asculte în continuare pe disc de vinyl, temându-se că, varianta digitală este o copie fără suflet a înregistrării inițiale realizată pe bandă magnetică. În ciuda acestor opinii nostalgice, "Midnight Blue" rămâne o lucrare de referință în jazz. Acest album ar trebui ascultat și apreciat de toata lumea, nu doar de  cunoscătorii de jazz. Dacă vă aflați la începutul călătoriei în universul jazz-ului, sau doar căutați oportunitatea unui sunet nou, puteți folosi acest album superb ca un punct de intrare. Sunt conștient că, un ascultător din noua generație, obișnuit cu o lume dominată de ritmuri rapide și producții muzicale create pe calculator, ar putea fi surprins de simplitatea și autenticitatea lui "Midnight Blue". Găndiți-vă la acest album ca la o pauză binevenită, departe de lumea dezlănțuită. Muzical, albumul are puterea de a te conecta într-un mod plăcut cu una din cele mai frumoase perioade muzicale din istoria omenirii. Burrell a reușit să creeze un sunet atemporal, cu care se poate rezona la fel de puternic și astăzi, demonstrând universalitatea și longevitatea jazz-ului.
   Pentru mine,"Midnight Blue"este un pod peste timp construit din note muzicale de geniul lui Burrell. De obicei, ascult albumul în intimitatea casei mele, seara, cu un pahar de vin rosu așezat pe măsuța din fața mea, atunci când îmi doresc să mă relaxez după o zi complicată.
   Audiție plăcută!
    
   Articol scris de Robert Fleșcan
   Cine sunt eu și de ce ați avea încredere în mine.
   Sunt pasionat audiofil de mai bine de 15 ani. Timp de 3 ani am lucrat ca PR-ist pentru unul din dealerii audio consacrați din România. În acești ani am trecut printr-un proces de învățare complex. Am experimentat empiric sunetul audiofil testând mii de sisteme audio și am învățat o parte din arta audiofilă. Pentru ca mi-am dorit să descopăr ce se află dincolo de marketingul producătorilor, am citit o mulțime de materiale legate de tehnologia audio. În ultimii ani am scris o perioadă  articole pentru blogul unuia din dealerii audio cu o ascensiune remarcantă în ultima vreme. Acum 4 ani am început să scriu pentru HiFi Tech, iar de la începutul anului 2022 dețin un magazin HiFi dedicat audiofililor. Pentru mine a fi audiofil înseamnă înainte de toate dragoste pentru muzică. În colecția personală de muzică am peste 1000 de cd-uri și 300 viniluri.
    

  • Acum doi ani debuta in Hifi Tech primul top dedicat albumelor de jazz lansate în anul 2021. Timpul zboară cu o repeziucine uimitoare, așa că astăzi (28.11.2023) a venit vremea pentru un nou articol despre cele mai bune albume de jazz ale anului. A fost un an bogat în jazz de calitate, cu o mulțime de lansări interesante, printre care s-a strecurat și o surpriză spectaculoasa, cum este albumul înregistrat în anul 1961 de John Coltrane și Eric Dolphy, în clubul de jazz Village Gate. Alegerile mele sunt la fel de diverse și în 2023. Comparativ cu anii trecuți, există o oarecare tentă conservatoare, în direcția jazz-ului cu accente clasice. Nu am ales niciun album unde muzica este mixată, ritmată, îmbogățita sonic în studio cu efecte electronice, folosind un computer. Vă asigur că nu a fost vorba de preferințe subiective. În articolul scris în vară, Jazz de ascultat în vacanță, găsiți albumele a doi artiști din noul val, care folosesc computerul pentru a completa sonic instrumentele înregistrate în studio. Anul acesta reprezentanții nu-jazz, electro-jazz-funk-hiphop, nu au reușit să lanseze un album care să poată intra în acest top. Indiferent de alegerile mele, vă poftesc, să vă deschideți mintea și sufletul către universul jazz-ului. Bucurați-vă de creativitatea și libertatea muzicală oferită de artiștii de jazz, iar la final de zi, folosiți jazz-ul pentru a vă îmbogăți emoțiile cotidiene. Merită fiecare secundă dedicată din viața voastra, vă promit.
   10. Lauren Henderson – Conjuring 
   Lauren Henderson (născută la 5 noiembrie 1986) este o cântăreață americană de jazz cu o diplomă de Executive Master of Business Administration obținută la Brown University. Experiență care pare să o ajute și în cariera artistică. Cântăreața deține propria casă de discuri, unde îsi lansează înregistrările. 
   Albumul este un conglomerat stilistic. Lauren Henderson nu se limitează la un singur subgen de jazz, ci explorează o gamă largă de influențe, de la jazz-ul clasic și blues până la elemente de muzică latină și africană. Această diversitate adaugă o notă de prospetime și surpriză la fiecare ascultare, făcând ca "Conjuring" să fie o experiență muzicală captivantă. Un punct forte al albumului este, fără îndoială, vocea magnifică a cântăreței Lauren Henderson. Cu o tehnică vocală impecabilă și o capacitate de a comunica emoții profunde, artista reușește să creeze o conexiune autentică cu ascultătorii. Fie că interpretează balade senzuale sau piese ritmice și pline de energie, vocea ei devine un instrument captivant.

   9. Johnathan Blake – Passage
   Johnathan Blake (născut la 1 iulie 1976 ) este fiul violonistului de jazz John Blake Jr. A început să cânte la tobe când avea zece ani. A studiat jazz-ul la Universitatea Rutgers cu Rufus Reid, John Riley, Steve Wilson, Horacee Arnold și a debutat ca muzician profesionist cântând în trupa Oliver Lake Big Band. 
   Albumul "Passage" semnat de talentatul baterist și compozitor Jonathan Blake nu este un material care să te impresioneze de la primele acorduri. Ai nevoie de o audiție completă pentru a înțelege complexitatea sa sonică. Este, dacă vreți, asemeni unui vin vechi. Momentul când lichidul atinge papilele gustative nu pare să te impresioneze, însă când acesta începe să curgă la vale, gura este inundată de o bogație de arome aproape infinită. Compozițiile originale de pe "Passage" reflectă profunzimea gândirii lui Jonathan Blake ca compozitor și interpet. Piesele se desfășoară sub forma unor povești, mici puzzeluri ale unui întreg, fiecare având propria sa narațiune în imaginea de ansamblu a albumului. 

   8. Landgreen, Wollny, Danielsson, Haffner – 4 Wheel Drive II
   Trompetistul suedez Nils Landgren, pianistul german Michael Wollny, contrabasistul suedez Lars Danielsson și bateristul german Wolfgang Haffner ne oferă un album în care abilitățile particulare ale fiecărui artist sunt combinate fericit cu influențele lor muzicale variate, oferind ascultătorilor o experiență auditivă de neuitat. Am remarcat acest album datorită echilibrul perfect între structura complexa a orchestrației și libertatea cu care artiștii improvizează. Fiecare muzician contribuie la țesătura sonoră într-un mod distinct, oferind ascultătorului o poveste sonică imersivă. 

   7. Roy Hargrove – The Love Suite: In Mahogany
   Roy Hargrove  (16 octombrie 1969 – 2 noiembrie 2018) a fost un  muzician și compositor de jazz american, ale cărui instrumente principale au fost trompeta și flugelhorn. El a obținut recunoaștere în întreaga lume după ce a câștigat două Premii Grammy la categoria jazz în 1998 și 2002. Hargrove a cântat în principal hard bop, dar a avut și o înclinație pentru explorarea genurilor și colaborarea cu o varietate de artiști hip hop, soul, R&B și rock alternativ. The Love Suite: In Mahogany este o înregistrare în concert de la Licoln Center, din anul 1993, lansată postum în anul 2023.
   O  trăsătură definitorie a acestui album este abordarea sa cinematografică. Eu sunt un cinefil pasionat. Încă de la primele acorduri am simțit cum muzica mă transportă în atmosfera caldă și rafinată a unui film din anii ’50. Fiecare piesă este ca un cadru dintr-un film romantic, cu un soundtrack complex și bogat. Hargrove reușește să creeze imagini sonore care stârnesc imaginația, transformând fiecare melodie într-o poveste vibrantă și emotionantă.
    
   Te poate interesa:
   6. Nils Petter Molvaer, Norwegian Radio Orchestra – Certainty of Tides
   Nils Petter Molvær  (născut la 18 septembrie 1960) este un trompetist de jazz norvegian, compozitor și producător de discuri. Este considerat un pionier al stilului future jazz, un gen care îmbină jazz-ul și muzica electronică.
   "Certainty of Tides" este un album de jazz remarcabil, care aduce împreună două forțe muzicale distinse: trompetistul norvegian Nils Petter Molvaer și Orchestra de Radio Norvegiană (Norwegian Radio Orchestra). Albumul este o călătorie sonică profundă în melacolia cu accente întunecate a popoarelo nordice. Genialitatea solistului și forța expresivă a orchestrei invită ascultatorul la o plimbare sonică printre ghețari, într-o noapte lungă, ce pare fără de sfârșit. Muzica lui Nils Petter Molvær nu este angoasantă așa cum ar părea din frazele mele. Mixul de jazz electronic, cu al sau tempo obsedant de bass profund, și aranjamentele orchestrale dramatice, crează o atmosferă cinematică imersivă cu o dinamică surprinzătoare.

   5. Cecile McLorin Salvant – Melusine
   Comentarii cu aromă de vară, despre album, găsiți în articolul “Jazz de ascultat în vacanță”

   4. Chick Corea Elektric Band – The Future Is Now
   Compilat și produs de Chick Corea înainte de moartea survenită în anul 2021, The “Future Is Now” este un album în concert nelansat anterior. Înregistrarea este făcută cu componența originară a trupei Elektric Band, din care fac parte Eric Marienthal (saxofon), John Patitucci (chitară bass), Frank Gambale (chitară electrică),  Dave Weckl (percutie).
   "The Future Is Now" reprezintă o explozie de creativitate și inovație în universul jazz-ului fusion, oferind ascultătorilor o călătorie sonoră către viitor. Albumul este un mix între geniul muzical al compozitorului și pianistului Chick Corea și talentul interpretativ, plin de energie, al colegilor de trupă. Îl puteți considera ca fiind un manifest muzical, creat să rămână o sursă de inspirație pentru generațiile viitoare de muzicieni, dar care se adresează și melomanilor aflați în căutarea unei înregistrări de jazz fusion excepționale. 

   3. Helge Lien Trio with Tore Brunborg – Funeral Dance
   Helge Lien (născut la 23 aprilie 1975) este un pianist norvegian de jazz, compozitor și lider de trupă. Muzicianul este cunoscut în primul rând pentru proiectul Helge Lien Trio, unde cântă alături de Johannes Eick – contrabas și Knut Aalefjaer – percuție. Pe acest ultim album celor trei li se adaugă saxofonistul Tore Brunborg. 
   Titlul albumului, "Funeral Dance," sugerează o abordare muzicală neobișnuită și provocatoare. Deși denumirea poate evoca imagini de solemnitate și melancolie, muzica prezenta pe acest album îmbină cu abilitate elementele întunecate specifice jazzului nordic cu momente de bucurie solare, creând astfel o experiență auditivă complexă și captivantă. Pianul vibrant și dinamic al lui Helge Lien contribuie la textura bogată a albumului, oferindu-i profunzime și subtilitate. Contrabasul lui Frode Berg adaugă o notă de stabilitate, în timp ce tobele lui Knut Aalefjær impulsionează energia și ritmul, iar Tore Brunborg, cu saxofonul său expresiv, completează ansamblul cu linii melodice sofisticate și improvizații îndrăznețe.

   2.  Dhafer Youssef – Street of Minarets
   Dhafer Youssef s-a născut în Téboulba (un mic sat de pe coasta Tunisiei) în anul 1967. El numește radioul „cea mai importantă școală” prin care a trecut. A dezvoltat un interes pentru jazz de la o vârstă fragedă și l-a ascultat clandestin în timpul educației sale la școala coranică. Mai târziu a părăsit Tunisia pentru a începe o carieră de jazz. Locuiește în Europa din 1990, cântă la oud și din voce.
   "Street of Minarets" este un album de jazz ce se remarcă prin caracterul său eclectic. Youssef îmbină virtuozitatea sa vocală cu elemente din muzica tradițională arabă, la care adaugă ritmuri de jazz contemporan și diverse alte influențe etnice. Piesele se desfășoară asemeni unor povești, cu varietatea lor de ritmuri și tonuri, reflectând o abordare avangardistă a jazz-ului contemporan. Albumul este o invitație muzicală la o plimbare atemporală intr-un bazar tunisian dogorât de soare, printre negustori care vând mirodenii, mătăsuri aurii, ceai rece, muezzini strigându-și chemarea la rugăciune, cântăreți ambulanți, cămile, capre și câini. O mie unu povești orale cântate de oud-ului lui Dhafer, pianul lui Tigran Hamasyan sau Herbie Hancock, basul electric al lui Marcus Miller, trompeta lui Ambrose Akinmusire, toba lui Vinnie Colaiuta, etc.

   1. John Coltrane with Eric Dolphy – Evening At The Village Gate 
   "Evening At The Village Gate" este un album al muzicienilor americani de jazz John Coltrane și Eric Dolphy. Înregistrat în anul 1961, pierdut pentru o perioadă lungă de timp, regăsit în anul 2017 intr-o colecție a New York Public Library și apoi lansat comercial în 2023. 
   Am ales această înregistrare pentru calitățile sale artistice și tehnice unice. Concertul surprinde un moment esențial în evoluția jazz-ului. Este asemeni unei fotografii făcute întâmplător pe strada, care apoi, peste ani, devine una din imaginile emblematice ale epocii. La momentul înregistrării, Village Gate avea un sistem de sunet de ultimă generație. Într-o noapte, inginerul sălii a decis să testeze sistemul audio, înregistrând pe bandă magnetică evoluția trupei din acea seară, folosind un singur microfon suspendat deasupra scenei conectat la un magnetofon. Benzile magnetice nu au fost niciodată destinate publicului,  așa că au fost depozitate și păstrate. 
   "Evening At The Village Gate" nu este doar un album live, este o experiență sonică captivantă și autentică. Sunetul înregistrărilor adaugă un farmec suplimentar, permițând ascultătorilor să simtă energia și emoția fiecărui moment din acea seară de concert memorabilă. Albumul surprinde momentele magice de improvizație și interacțiune muzicală dintre cei doi artiști într-un mod atât de realist încât, dacă ascultați înregistrarea pe un sistem audio bun la un vomul ridicat al audiției, ați putea crede că sunteți așezați la o masă în seara concertului sorbind dintr-un pahar de whisky. 

    
   Acestea au fost alegerile mele din acest an. Vă doresc audiții plăcute și vă aștept comentariile în secțiunea dedicată sau pe Facebook.
    
   Articol scris de Robert Fleșcan
   Cine sunt eu și de ce ați avea încredere în mine.
   Sunt pasionat audiofil de mai bine de 15 ani. Timp de 3 ani am lucrat ca PR-ist pentru unul din dealerii audio consacrați din România. În acești ani am trecut printr-un proces de învățare complex. Am experimentat empiric sunetul audiofil testând mii de sisteme audio și am învățat o parte din arta audiofilă. Pentru ca mi-am dorit să descopăr ce se află dincolo de marketingul producătorilor, am citit o mulțime de materiale legate de tehnologia audio. În ultimii ani am scris o perioadă  articole pentru blogul unuia din dealerii audio cu o ascensiune remarcantă în ultima vreme. Acum 4 ani am început să scriu pentru HiFi Tech, iar de la începutul anului 2022 dețin un magazin HiFi dedicat audiofililor. Pentru mine a fi audiofil înseamnă înainte de toate dragoste pentru muzică. În colecția personală de muzică am peste 1000 de cd-uri și 300 viniluri.

  • Prin anii ’90, în gașca mea de rockeri își făcuse loc un fan hip-hop. Nu îmi amintesc cum a reușit un rapper să fie atras de o gașcă exclusivistă cu gusturi muzicale atât de diferite. Amintirile sunt încețoșate. Infiltrarea s-a întâmplat natural, fără animozități. În urmă au rămas o mulțime de amintiri frumoase și un intens schimb cultural. Noi am început să ascultăm trupe de hip-hop cum ar fi Public Enemy, Body Count, Ice T, NWA, A Tribe Called Quest, Gang Starr. El să asculte trupe aflate la confluența dintre heavy metal, hard rock, funk și hip-hop. Amintesc aici trupe ca Red Hot Chili Peppers, Faith No More, Infectious Grooves, Anthrax, Biohazard. 
   În articolul de astăzi am să prezint un album din acea perioadă, pe care continui să îl îndrăgesc și în prezent. Numele înregistrării este 'Jazzmatazz Volume 1', artist Guru. Am ales să îl introduc în capitolul ‘înregistrări muzicale de ascultat într-o viață’ datorită inovației lui artistice, dar și pentru că mulți dintre voi sunteți ascultători serioși de jazz. Albumul combină stilul hip-hop și jazz-ul, două genuri muzicale ce pot părea diferite la prima vedere. Muzica rap își are rădăcinile adânc înfipte în ritmul funk. Folosind ritmul său particular, ușor dansant, afro-americanii din cartierele americane sărace au început să își spună povestea folosind versuri improvizate și diferite monstre muzicale mixate de un DJ la un pick-up. Jazz-ul este cu totul altceva. Este un stil muzical în care improvizația, spontaneitatea și intuiția creativă are un rol important. Muzicienii de jazz explorează constant acorduri și tonalități noi în dorința de a inova. Pe 'Jazzmatazz Volume 1', Guru a avut ideea de a combina jazz-ul cântat live cu muzica hip-hop . 
   Te poate interesa:
   Albumul a fost lansat pe 18 mai 1993 de Chrysalis Records. Sesiunile de înregistrare au avut loc la D&D Studios din New York. De producție s-a ocupat Guru, care a fost și producător executiv împreună cu Duff Marlowe și Patrick Moxey. Pe album sunt invitați cântăreți ca N'Dea Davenport, Carleen Anderson, Dee C Lee, MC Solaar și muzicienii Branford Marsalis (saxofon tenor, saxofon soprano), Courtney Pine (saxofonist, clarinetist), Donald Byrd (trompetist, vocalist), Gary Barnacle (saxophonist, multi instrumentist, compozitor), Lonnie Liston Smith (pianist, pian electronic), Ronny Jordan (chitarist), Roy Ayers (vibrafon) și Zachary Breaux (chitarist).
   Ideea lui Guru prin care a îmbinat instrumentele și ritmurile de jazz cu tempoul și versurile hip-hop a fost cu adevărat înaintea timpului său. 'Jazzmatazz Volume 1' este unul din momentele importante ale muzicii hip-hop pentru că a creat o punte între două lumi muzicale distincte. Amestecul de instrumente live cu eșantioane muzicale mixate de un MC oferă profunzime și bogăție pieselor, creând o experiență auditivă captivantă, iar muzica este texturată suficient încât să il țină pe scaun chiar și pe un ascultător de jazz pretențios. Rimele simple și introspective ale lui Guru, combinate cu atmosfera blândă și relaxată a instrumentelor cu infuzie de jazz, conferă albumului o atmosferă lejeră și reflectivă. Versurile sunt inspirate din evoluția personală a artistului, problemele sociale ale populației afro-americane și lupta de zi cu zi a celor din cartierele sărace. 
   Unii dintre cititorii mei ar putea considera recomandare din acest articol ca fiind în zonă muzicii convenționale, departe de jazz-ul și muzica cu care sunt obișnuiți. Vă invit să nu renunțați ușor. Ar fi păcat. Fuziunea dintre jazz și hip-hop de pe acest album are o abordare revigorantă și inovatoare, chiar dacă preferați genuri muzicale tradiționale.
    
   Articol scris de Robert Flescan
   Cine sunt eu și de ce ați avea încredere în mine.
   Sunt pasionat audiofil de mai bine de 15 ani. Timp de 3 ani am lucrat ca PR-ist pentru unul din dealerii audio consacrați din România. În acești ani am trecut printr-un proces de învățare complex. Am experimentat empiric sunetul audiofil testând mii de sisteme audio și am învățat o parte din arta audiofilă. Pentru ca mi-am dorit să descopăr ce se află dincolo de marketingul producătorilor, am citit o mulțime de materiale legate de tehnologia audio. În ultimii ani am scris o perioadă  articole pentru blogul unuia din dealerii audio cu o ascensiune remarcantă în ultima vreme. Acum 4 ani am început să scriu pentru HiFi Tech, iar de la începutul anului 2022 dețin un magazin HiFi dedicat audiofililor. Pentru mine a fi audiofil înseamnă înainte de toate dragoste pentru muzică. În colecția personală de muzică am peste 1000 de cd-uri și 300 viniluri.

  • Accuphase E-4000 este un amplificator stereo integrat de ultimă generație lansat în anul 2022. Dispune de un control revoluționar al volumului AAVA, o configurație a tranzistorilor de putere push-pull în clasa AB cu o putere de 180 wați în 8 ohmi sau 260 wați în 4 ohmi pe canal, un factor de amortizare ridicat și o sursă de alimentare compusă dintr-un transformator de 800 wați  și condensatori totalizând o valoare de 80 000 uF. În opinia mea aceste specificații tehnice sunt suficiente pentru a oferi curent din abundență unei boxe oricât de dificilă ar fi. Există boxe cu cerințe de curent superioare, dar acestea sunt puține la număr și pot fi evitate ușor.  
   Amplificatorul îmi amintește de vechiul meu Pass Labs Int 150. Senzația de putere nelimitată, de control absolut al boxelor, este incredibilă când ascult muzică. Dinamica și presiunea acustică iți spulberă măruntaiele. Te simți răscolit și oarecum neputincios în fața puterii titanice a acestui samurai cu sânge japonez pur. Am iubit și încă iubesc vechiul meu Pass Labs Int 150. Cu acest Accuphase E-4000 se pare că am găsit un alt amplificator integrat fetiș. Ar fi fost interesantă o comparație cu varianta actualizată de la Pass Labs, integratul Int 250. O bătălie epică în care ambele amplificatoare ar fi arătat calități certe. Din păcate o comparație intre cele două este imposibilă într-o piață atât de mică cum este cea românească. 

   Accuphase este una din mărcile iconice ale HiFi-ului mondial. Nu ar fi o surpriză dacă extratereștrii care monitorizează pământul ar folosi un sistem audio Accuphase pe una din navele lor spațiale. Glumesc, evident, o fac pentru a sublinia importanța acestei mărci în universul HiFi. Tocmai de aceea am să evit plictiseala unei scurte istorii a mărcii și am să trec direct la subiect.
   La exterior Accuphase E-4000 este ușor de recunoscut după placa frontală de culoarea șampaniei și după vu-metrele mari (contoare de volum). Japonezii au reușit în cei peste 50 ani de activitate să transforme designul frontal al aparatelor produse de ei într-o imagine atemporală. Cele două selectoare masive  aflate la stânga și la dreapta vu-metrelor se rotesc cu o ușurință netedă, iar ușa panoului frontal se deschide cu o mișcare fluidă lină. Pe acest panou găsim o mulțime de funcții: un comutator de selecție a boxelor, comenzile de ton și echilibru, butonul de fază, etc. Există chiar și un buton care oprește contoarele de putere și afișajul digital al nivelului de volum. Pe panoul frontal este plasată și o ieșire de căști utilă în audițiile nocturne sau în momentele când nu dorim să-i deranjăm pe cei din apropiere.
   În partea din spate găsim o varietatea de conexiuni analogice. Două conexiuni XLR, cinci RCA, o conexiune Pre Out, o conexiune Main In și opt conectori uriași pentru boxe. De asemenea, avem posibilitatea să atașăm două plăci opționale, un DAC și un preamplificator fono. Cel din urmă permite folosirea dozelor MC și MM.
   Interiorul Accuphase E-4000 este la fel de impresionant. În mijloc tronează un transformator toroidal mare încapsulat intr-un cilindru pentru a proteja restul componentelor de câmpul electromagnetic generat. În imediata apropiere sunt poziționați cei doi condensatori electrolitici masivi. Fiecare are  o valoare de 40 000 uF. Sunt cei mai mari întâlniți de mine intr-un amplificator integrat. Condensatori similari am văzut doar în amplificatoare de putere stereo și mono. La stânga și la dreapta sursei de alimentare sunt poziționate cele două module de amplificare a puterii. Fiecare canal este amplificat separat. Modulul de volum AAVA este poziționat in față pentru a evita interferențele ce ar putea produce zgomot. Controlul volumului AAVA (Accuphase Analog Vari-gain Amplifier) este o tehnologie unică care elimină nevoia de rezistențe variabile sau procesare digitală în calea semnalului. Utilizează șase amplificatoare tampon în paralel și un convertor tensiune-curent pentru a regla nivelul volumului fără a afecta calitatea sunetului. Pentru a îmbunătăți performanța AAVA japonezii folosesc și ANCC (Accuphase Noise and Distortion Cancelling Circuit). Acesta este un circuit de feedback care reduce zgomotul și distorsiunea modulului AAVA cu 20% față de modelul anterior E-480. 
   Factorul de amortizare este la rândul lui îmbunătățit. Japonezii susțin ca acesta este cu până la 33% mai mare față de E-480. Dacă nu sunteți familiarizați cu termenul ‘factor de amortizare’ am să vă fac o scurtă descriere. Factorul de amortizare este o măsură a modului în care un amplificator poate controla mișcarea conului difuzorului. Un factor de amortizare mare înseamnă mai puține distorsiune și un răspuns mai bun al basului. E-4000 are un factor de amortizare de 800,  la fel ca și amplificatorul de putere stereo de clasă A, A-48.
   Te poate interesa:
   Închei descrierea cu câteva detalii tehnice:
   - 180 de wați pe canal în 8 ohmi sau 260 de wați pe canal în 4 ohmi.
   - răspuns în frecvență de la 3 Hz la 150 kHz și o distorsiune armonică totală de 0,05%. 
   - raport semnal/zgomot de 109 dB și o sensibilitate de intrare de 190 mV. 
   - cântărește 24,4 kg
   - dimensiuni 465 x 181 x 428 mm.
   - preț recomandat 10 000 euro
   Am testat amplificatorul Accuphase E-4000 folosind următorul sistem: 
   Intel Nuc @ Audirvana @ Intona (decuplator USB galvanic), CEC DA5 (DAC audio), Yamaha CDS3000 (SACD, DAC audio), Accuphase E-4000 (amplificator integrat), Marten Django XL, Marten Duke 2 (boxe audio), cabluri Audioquest și filtru curent Audioquest Niagara 1200 folosit exclusiv pentru sursele digitale.
   Muzică de test: Verdi / Messa da Requiem / Dies irae / Rex tremendae, Jan Harbeck Quartet / Balanced / Balanced, Massive Attack / Mezzanine / Angel.
   Înainte de a scrie ce am auzit, am să menționez următorul fapt. Amplificatorul a fost în tranzit pe la mine către un client. Timpul petrecut a fost scurt. Nu am avut timp pentru rodaj și pentru a exploata potențialul lui.
   Verdi / Messa da Requiem / Dies irae / Rex tremendae
   Folosesc această înregistrare rareori. Tentația apare atunci când inginerul de sunet îmi oferă o masterizare ce poate fi ușor clasificată ca fiind o capodoperă. Într-un asemenea moment îmi doresc să sap adânc în mintea inginerului de sunet, să înțeleg pe deplin munca artiștilor implicați și măiestria celui care a fost în spatele consolei de mixaj. Accuphase E-4000 a reprodus vocile cu o calitate încântătoare fără a pierde detaliile esențiale în favoarea muzicalității. Densitatea tonală a făcut ca vocile soliștilor să iasă în față comparativ cu alte audiții. Din acest motiv corul a fost împins 2-3 metri în spate. Scena a căpătat mai mult aer. Acest fapt a îmbunătățit atmosfera locului de înregistrare și implicit reproducerea realistă a spațiului de audiție. Scena sonoră creată a fost asamblată cu o precizie chirurgicală, atât în ce privește lungimea, cât și adâncimea. E-4000 a transformat audiția intr-o experiență palpabilă. Cu ochii închiși puteam simți clar fiecare instrument, voce, modul în care aerul poartă sunetul prin spațiul de audiție. De la minutul  2,14 și până la minutul 2,51 camera s-a transformat intr-o catedrală gotică cu ziduri întunecate prin care aleargă un car încărcat cu îngeri războnici. Grandoarea imaginii a fost copleșitoare și în același timp înfricoșatoare. Am răsuflat ușurat când s-a încheiat momentul. Realismul unor asemenea înregistrări este foarte greu de reprodus. Dacă la finalul audiției îți spui: Mda, se aude bine. Apoi îți continui viața ca și cum nimic notabil nu s-ar fi întâmplat, atunci ceva este în neregulă cu sistemul și mai ai de muncit. 
   Jan Harbeck Quartet / Balanced / Balanced
   Balanced este o înregistrare încântătoare, cu un tempo puternic între saxofon, pian, contrabas și tobe. E-4000 a fost sincronizat cu ritmul și viteza la o valoare peste medie și a avut un sunet cald, apropiat de un amplificator cu lămpi. Muzica este difuzată cu o luminozitate tridimensională care lovește puternic pe bas și în pasajele unde pianul preia inițiativa. Aici sunetul capătă o oarecare duritate contrastantă. Apoi sunetul este compensat de blândețea și puritatea gamei medii oferite de saxofon. Notele muzicale cu accente metalice ale alamei s-au împletit plăcut cu percuția și pianul. Impreună au construit o scenă solidă în fața mea. Nivelul de detalii a fost impresionant. Aerul suflat cu putere prin ancia saxofonului, fiecare respirație, degetele apăsând clapele pianului, periile lovind toba, ciupiturile contrabasului, momente adunate sub forma unui puzzle care la final au creat o imagine unitară. 
   Massive Attack / Mezzanine / Angel
   Am ales această piesă pentru a testa capacitatea E-4000 de a livra un bas profund. Pentru o reproducere corectă a frecvențelor joase este nevoie de putere și de un control perfect al difuzoarelor boxelor. E-4000 s-a descurcat mai mult decat onorabil. Basul profund  a lovit cu puterea unui ciocan încaperea. Atacul frecventelor joase a fost precis și bine conturat, iar pasajul în care vocea își face apariția a primit destulă energie. Frecvențele medii nu au fost acoperite de posibilele distorsiuni rezultate din lipsa controlului difuzoarelor, ba din contra, au fost luminoase și corect evidențiate.  
   Concluzie
   În ultima vreme prețurile în industria audio high-end au crescut vertiginos. Din acest motiv este foarte greu să gasești un amplificator integrat cu adevărat excepțional sub 10 mii de euro. Prin excepțional înțeleg un aparat care pe lânga un sunet high-end oferă o construcție interioară realizată cu component de top și un design exterior la fel de impresionant. Accuphase E-4000 este un asemenea aparat. Imaginea de ansamblu a carcasei, butoanele, selectoarele frontale, impresionantele vu-metre, fiecare mic amănunt tehnic și de design reprezintă un vârf ingineresc. Dincolo de aceste aspecte E-4000 oferă putere suficientă pentru a fi împerecheat chiar și cu boxe dificile. Are un sunet rafinat, cald, detaliat și un tempo excelent. Prezentarea sonică este relaxată și muzicală, iar imaginea stereo este împinsă mult în spatele boxelor sporind senzația de tridimensionalitate. Îl recomand fanilor mărcii, celor care au un model vechi de Accuphase și se gândesc la următorul pas înainte, dar și celor aflați în căutarea unui amplificator puternic cu un sunet mătăsos.
   Închei articolul cu un sfat pe care îl ofer adesea. Mergeți la audiții. Doar așa puteți afla ce vă place cu adevărat.
    
   Articol scris de Robert Flescan
   Cine sunt eu și de ce ați avea încredere în mine.
   Sunt pasionat audiofil de mai bine de 15 ani. Timp de 3 ani am lucrat ca PR-ist pentru unul din dealerii audio consacrați din România. În acești ani am trecut printr-un proces de învățare complex. Am experimentat empiric sunetul audiofil testând mii de sisteme audio și am învățat o parte din arta audiofilă. Pentru ca mi-am dorit să descopăr ce se află dincolo de marketingul producătorilor, am citit o mulțime de materiale legate de tehnologia audio. În ultimii ani am scris o perioadă  articole pentru blogul unuia din dealerii audio cu o ascensiune remarcantă în ultima vreme. Acum 4 ani am început să scriu pentru HiFi Tech, iar de la începutul anului 2022 dețin un magazin HiFi dedicat audiofililor. Pentru mine a fi audiofil înseamnă înainte de toate dragoste pentru muzică. În colecția personală de muzică am peste 1000 de cd-uri și 300 viniluri.

  • Vara este timpul vacanțelor întinse pe o perioadă lungă. Majoritatea călătorim către alte meleaguri în căutarea unui moment care să ne rupă de cotidian. Pentru unii dintre noi vacanța de vară este o evadare din marele oraș, pentru alții este un moment de contemplare muzicală ascunși în semiîntunericul camerei noastre. Intrăm în sanctuarul nostru personal unde icoanele au fost înlocuite cu discuri de vinil, cd-uri, benzi magnetice, afișe ale artistilor indrăgiți, și ne lăsăm îmbrățișați de sunetul sistemului audio stereo. Iubim fluididatea curgătoare a notelor muzicale în timp ce dansează printre noi, atingerea răcoroasă a discului de vinil, mișcarea circulară a platanului învârtind discul, confortul camerei de audiție și lipsa grijilor de zi cu zi. Pentru cei rămași acasă, dar și pentru cei aflați în căutarea unui loc răcoros după o dimineață pe o plajă încinsă sub soarele verii, am câteva recomandări de albume de jazz lansate în anul 2023. Pentru fiecare album voi lăsa un link către Tidal.
   Am să încep cu albume cu un sunet proaspăt de vară, un mix de rom, mentă și gheață, iar spre final voi incheia cu înregistrări la fel de complexe ca buchetul vinului, adevărate călătorii spirituale în universul jazz-ului. 
   Te poate interesa:
   Jazz cu mix de rom și mentă
   Brandee Younger – Brand New Life
   Brandee Younger este o harpistă americană născut în Hempstead, New York, în anul 1983. Influențele artistice sunt diverse. De la muzica clasică până la jazz, soul, funk și artiști ca Dorothy Ashby, Alice Coltrane. Am ales să vă propun albumul ei pentru că harpa este rareori folosită în muzica de jazz. Combinația dintre sunetul delicat și luminos al harpei, momentele vocale cu influențe funk, basul electric catifelat, instrumentele cu coardă și ritmul ușor al percuției, se potrivesc perfect cu spiritul vacanței. Audiția albumului Brand New Life vă recomand să o faceți alături de un cocktail răcoritor ușor, poate un Frozen Daiquiri.
   https://tidal.com/browse/album/286308904
   Alfa Mist – Variables
   Alfa Mist este muzician, compozitor și producător britanic născut în Londra, Anglia, în anul 1991. Muzica lui este un melanj de improvizații de jazz cu hip-hop și ritmuri de dans. Eu îl cataloghez ca fiind un artist nu jazz pentru că îmbină fericit muzica electronică cu elemetele de jazz, funk, hip-hop. Albumul are un sunet modern, delicat, amuzant, energic, cu aranjamente orchestrale complexe. De exemplu, pe piesa Variables artistul propune un sunet jazz-punk. Foloseste o chitară electrică cu un sunet puternic distorsionat alături de un pian electric, elemente de percuției și instrumente de suflat din alamă pentru a oferi o consistență suplimentară acestui album reușit. Îl puteți asculta în căști pe plajă, sau în intimitatea răcoroasă a camerei cu pahar de Pina Colada Painkiller. Momentul și locul este alegerea voastră.
   https://tidal.com/browse/album/269732906
   Scott Hamilton – At Pizza Express Live In London
   Scott Hamilton este un saxofonit american de jazz născut Providence, Rhode Island, USA, în anul 1954. Fiind un artist de jazz din generația veche, stilul său își are rădăcinile în jazz-ul clasic (straight-ahead) și în swing. Ascultarea acestui album nu va dezamăgi fanii jazz-ului. Muzica este superbă. Scott este inspirat și cântă cu suflet.Trupa de acompaniament are calitate, concertul are o atmosfera autentică de club de jazz, iar înregistrarea este perfectă. Ce iți mai poți dori? Poate un cocktail Classic Daiquiri servit intr-un pahar răcit.
   https://tidal.com/browse/album/280804606
   Vince Mendoza, Metropole Orkest – Olympians
   Vince Mendoza este un compozitor, dirijor și aranjor muzical american născut în Norwalk, Connecticut, USA, în anul 1961. În prezent conduce The Metropole Orkest, o orchestră  hibridă din Olanda, o combinație de jazz, big band și orchestră sinfonică. De asemenea, este un cunoscut aranjor muzical. A lucrat cu John Scofield, Joni Mitchell, Bjork, Al Jarreau, Pat Metheny și a câstigat 8 premii Grammy. Cu o carieră atât de strălucitoare putem spune că ne aflăm in prezența unui star adevărat. Primele 8 piese ale albumului sunt înregistrate în studio, iar cea de a-9-a este o înregistrare în concert. Cu toate acestea, datorită dimensiunii mari a orchestrei, ascultătorul are senzația unei înregistrări în concert pe întreaga durată a audiției. Muzical albumul se află la intersecția dintre jazz, pop și muzică de cameră. Cu siguranță o să vă surprindă plăcut sunetul articulat și bine închegat al orchestrei, aranjamentul muzical, calitatea compoziției și ritmului impregnat de Mendoza. Pe album sunt invitate două din vocile feminine importante ale jazz-ului contemporan. Mă refer la Dianne Reeves și Cecile McLorin-Salvant. Dianne, prin vocea ei, aduce cântecului o nuanță florală cu aroma sud-americana, iar Cecile reușește să provoace ascultătorului un moment nostalgic, să scoată la lumină o amintire uitată ce așteaptă să fie redescoperită. Olympians este un album asemeni unui pahar cu Frozen Mojito. Vă va încânta toate simțurile în timp ce vă răcorește trupul.
   https://tidal.com/browse/album/273477548
   Jazz cu buchet de vin 
   Lakecia Benjamin – Phoenix
   Lakecia Benjamin este o saxofonistă americană născută în New York, USA, în anul 1992. Ajutată de mentorul ei, saxofonistul Gary Bartz, a pătruns în universul marilor saxofoniști de jazz cum ar fi Charlie Parker și John Coltrane. Influențele ei sunt direct legate de cursurile de la New School University unde a studiat cu Billy Harper, Reggie Workman, Joe Chambers și Gary Bartz. A cântat cu Anita Baker, Count Basie Orchestra, Duke Ellington Orchestra, Macy Gray, The Roots, Gregory Porter, etc. Albumul îmi aminteste de înregistrările unor artiști ca Alice Coltrane, Pharoah Sanders și Ornette Coleman. Muzica ei este un mix de spiritual jazz, modal, post bop jazz cu accente uptempo funk. Artista se exprimă liber, este conștientă de forța ei de femeie muzician, întelege prezentul social și îl oferă ascultătorului folosindu-se de puterea saxofonului. De la început și până la sfârșit albumul este cântat cu o naturalețe dezarmantă, intr-o notă de exaltare strălucitoare, fapt care te face să îl consumi pe nerasuflate de parcă ar fi un pahar de vin rose răcit la 12 grade. 
   https://tidal.com/browse/album/259609656
   Bela Fleck, Zakir Hussain, Edgar Meyer, Rakes Chaurasia – As We Speak
   Bela Fleck este un interpret de banjo american născut în New York, USA, în anul 1954. El este unul din pionierii tehnicii banjo-ului. Datorită lui acest instrument folosit în special în muzica country și folk americana a ajuns să pătrundă în alte genuri muzicale cum ar fi jazz-ul, jazz fusion, world music. A câștigat nu mai puțin de 15 premii Grammy până în prezent. Zakir Hussain este un compozitor si interpret la tabla (instrument de percuție indian format din două tobe de mâna). S-a născut în Mumbai, India, în anul 1951. Zakir este unul din cei mai influenți artiști indieni din muzica contemporană. Cele două premii Grammy sunt o mărturie a talentului și influenței sale in muzica catalogată ca fiind muzică non-ocidentală. Rakesh Chaurasia este un flautist indian care cântă la bansuri, un flaut construit din bambus indian. S-a născut in Allahabad, India, în anul 1971. Edgar Meyer este un basist și compozitor  american născut în Oak Ridges, Tennessee, USA, în anul 1960. Posibil să vă plictisit cu scurtele informații despre cei patru artiști. Am simțit nevoia să o fac pentru a puncta diversitatea interpreților acestui album. Dacă vă hotărâți să ascultați albumul veți simți imediat diversitatea menționată în ultima frază. Fiecare muzician își pastrează stilul într-o abordare world music atotcuprinzătoare. Genurile muzicale se împletesc intr-un sunet holistic, un drum al liniștii interioare realizat prin muzică. La început complexitatea stilistică ar putea să vi se pară obositoare, însă dacă veți înainta către final, sufletul ascuns în ureche se va umple de fericire. As We Speak poate fi asemănat cu un vin roșu, robust, turnat în decantor. Vinul are nevoie de cel puțin jumătate de oră de libertate, de interacțiune cu oxigenul, pentru ca aroma buchetului să fie evidențiată. 
   https://tidal.com/browse/album/275332483
   Cecile McLorin Salvant – Melusine
   Cecile McLorin Salvant este o vocalistă americană de jazz născută în Miami, Florida, USA, în anul 1989. A câștigat premiul Thelonious Monk International Jazz Competition în 2010, a primit o nominalizare Grammy în 2014, a câștigat patru premii Down Beat în 2014, iar în 2016 a câștigat un Grammy pentru cel mai bun album de jazz vocal. Cecile, la cei 33 de ani, este la fel de strălucitoare și importantă pentru istoria muzicii jazz cum au fost Ella Fitzgerald, Aretha Franklin, Billie Holiday la vremea lor. Melusine este un album complex cu tentă experimentală. Sursa de inspirație este un basm popular francez din secolul XIV. Din acest motiv jazz-ul pe care îl veți auzi este o combinație de jazz clasic, jazz cabaret, jazz haitian, pop dramatic francez, muzica afro-latina, muzică barocă. Artista cântă în franceză majoritatea pieselor pentru a sublinia sursa de inspirație și pentru a oferi albumului un parfum discret de lavandă crescută pe câmpurile Franței. Audiția acestui album pare potrivită alături de un pahar de vin alb cu aromă energică și sălbatică la primul contact cu papilele gustative, dar care păstrează un buchet ascuns de ambră, pin și flori de munte pentru aftertaste.
   https://tidal.com/browse/album/280445878
    
   Audiție plăcută!
    
   Articol scris de Robert Flescan
   Cine sunt eu și de ce ați avea încredere în mine.
   Sunt pasionat audiofil de mai bine de 15 ani. Timp de 3 ani am lucrat ca PR-ist pentru unul din dealerii audio consacrați din România. În acești ani am trecut printr-un proces de învățare complex. Am experimentat empiric sunetul audiofil testând mii de sisteme audio și am învățat o parte din arta audiofilă. Pentru ca mi-am dorit să descopăr ce se află dincolo de marketingul producătorilor, am citit o mulțime de materiale legate de tehnologia audio. În ultimii ani am scris o perioadă  articole pentru blogul unuia din dealerii audio cu o ascensiune remarcantă în ultima vreme. Acum 4 ani am început să scriu pentru HiFi Tech, iar de la începutul anului 2022 dețin un magazin HiFi dedicat audiofililor. Pentru mine a fi audiofil înseamnă înainte de toate dragoste pentru muzică. În colecția personală de muzică am peste 1000 de cd-uri și 300 viniluri.

  • De Cristian de la Prute Audio am aflat acum cateva saptamani. Putina lume il cunoaste pentru ca de felul lui este un tip discret si muncitor. Activeaza pe grupurile audio din Romania, dar prefera sa ramana anonim. Omul acesta are un vis. Isi doreste foarte mult sa construiasca boxe audio, sa puna Romania pe harta hifi-ului mondial. Va fi foarte greu. Concurenta in domeniu este acerba. Sunt mii de firme care lupta pentru o felie de tort in industrie, iar de prin anii ’90 firmele chinezesti sunt de neoprit. Au bugete mari de marketing, profita de experienta producatorilor hifi cunoscuti din occident care au ales sa mute fabricile in China si ataca piata hifi in toate zonele. Eu sper din toata inima ca acest proiect sa fie un succes. Ar fi o realizare mare pentru Romania ca langa Rockna Audio si Meze Audio sa apara si o firma producatoare de boxe audio. In luna iulie proiectul Prute Audio va fi lansat comercial. Asta inseamna ca, boxele produse de Cristian pot fi ascultate si daca va plac le puteti cumpara. 
   Articolul de astazi este realizat sub forma unui interviu formal cu Cristian. Sper sa va starnesc curiozitatea si sprijinul pentru acest proiect.

   Te rog  sa imi descrii in cateva fraze proiectul Prute Audio.
   Prute Audio este un proiect in proportie de 90% personal. Scopul sau, in afara de cel evident al unui business este sa aduca zambete pe chipurile oamenilor, sau macar sa descreteasca frunti. Punem accent in primul rand pe sunet, un produs audio trebuie sa sune intai bine. Dar nu doar corect, trebuie sa-ti atraga atentia, sa ridice o spranceana, sa trezeasca o emotie. Vreau sa cred ca nu vom lansa pe piata vreun produs mediocru, fara nicio calitate aparte. Alt aspect al Prute Audio este ca nu ne propunem sa externalizam productia (cu exceptia anumitor componente sau anumiti pasi de fabricare) catre vreo fabrica, totul se face in regim de atelier, cu multa munca si pasiune. Alt lucru important ar fi ca nu vom scoate niciodata pe piata un produs in care noi nu credem (nu voi pune de exemplu difuzoare de la un producator foarte apreciat, daca la acelasi cost gasesc unele superioare de la un producator putin cunoscut, nu voi folosi cabluri/condensatori/etc nu stiu de care doar ca sa pot scrie in brosura, daca ele nu aduc niciun beneficiu sesizabil). 
   Cum a inceput acest proiect?
   Prute Audio a luat nastere in mai 2022, moment in care m-am hotarat sa imi transform dragostea pentru ascultat muzica in altceva. Am vrut sa-mi las amprenta asupra lumii si ce bucurie mai mare poti avea decat sa stii ca oameni din diverse culturi/tari, pe care nu i-ai fi intalnit, se bucura de ceva creat de tine. E un fel de creatie artistica, fara sa fiu artist.
   De ce boxe si nu amplificatoare?
   Boxe pentru ca mereu le-am considerat cel mai important element intr-un sistem audio. Pentru ca permit cea mai diversa exprimare, atat ca inginerie cat si ca design. Si poate ca lucrul cu lemnul are un farmec aparte.
   Ce sperante ai de la acest proiect?
   Imi propun sa ramana o companie relativ mica, condusa de pasiune pentru excelenta inaintea contabilitatii. As vrea ca Made in Romania sa inceapa sa aiba o conotatie pozitiva, si mi-ar placea sa contribuim la asta cat mai mult.
   Ce diferentiaza boxele Prute Audio de alte boxe?
   In afara faptului ca nu sunt facute in asia intr-o mare fabrica, ca majoritatea boxelor cu preturi rezonabile? Au caracter. Fiecare produs al nostru va avea ceva de spus.
   De ce ar cumpara pasionatii boxele Prute Audio?
   Primul nostru produs nu este adresat neaparat pasionatilor. Este adresat celor care vor un produs elegant, inedit si cu un sunet surprinzator de placut, fara sa aiba bataile de cap aferente unui sistem stereo clasic. E ca o masina mica, compacta, premium. Pentru pasionati vor urma si limuzine sau supercar-uri.
   Te poate interesa:
   Care este opinia ta despre boxele pe care le construiesti?
   Le simt ca fiind o parte din mine. Dar simt ca asta este doar inceputul. Desi sunt foarte multumit de primul produs, de abia astept sa il ofer si pe urmatorul.
   Momentan produci un singur model de boxe. Iti propui sa oferi mai multe modele?
   Categoric. Fiecare segment are frumusetea lui. Totusi, nu cred ca vom intra niciodata in segmente la care acustica este compromisa sever din start.
   Unde pot fi ascultate boxele Prute Audio?
   In curand, la Audio Club.
   Planuri de viitor?             
   Lansarea boxelor in vanzarea retail, probabil luna viitoare. (iulie)
   Unde te pot gasi cei interesati de boxele Prute Audio?
   Ma bucura orice intrebare, chiar si critica e binevenita. Ma gasiti la: https://www.facebook.com/pruteaudio , https://pruteaudio.com/ si https://www.instagram.com/pruteaudio/
   Detalii tehnice boxe Prute Audio:
   Boxele sunt active si au o puterea RMS de 2x45W. Puteti asculta muzica folosind telefonul sau un streamer audio prin tehnologia Bluetooth. Daca preferati o varianta conservatoare exista o conexiune RCA. Sunt construite din mesteacan baltic stratificat, de 18mm. Tweeterul este un planar magnetic (desi e catalogat si marketat ca ribbon) dipolar, motiv pt care e intr-un open baffle. Un avantaj fata de versiunea monopolara ar fi capacitatea de a reda mai bine mediile. Difuzorul dedicat frecventelor medii-bas are 7 inch, iar portul de bass este o constructie pliata, cu apertura mare. Raspunsul in frecventa este cuprins intre 35 si 20000 hz. 
    
   Succes, Cristian!

    
   Articol scris de Robert Flescan
   Cine sunt eu si de ce ati avea incredere in mine.
   Sunt pasionat audiofil de mai bine de 15 ani. Timp de 3 ani am lucrat ca PR-ist pentru unul din dealerii audio consacrati din Romania. In acesti ani am trecut printr-un proces de invatare complex. Am experimentat empiric sunetul audiofil testand mii de sisteme audio si am invatat o partea din arta audiofila. Pentru ca mi-am dorit sa descopar ce se afla dincolo de marketingul producatorilor, am citit o multime de materiale legate de tehnologia audio. In ultimii ani am scris o perioada  articole pentru blogul unuia din dealerii audio cu o ascensiune remarcanta in ultima vreme. Acum 3 ani am inceput sa scriu pentru HiFi Tech, iar de la inceputul anului 2022 detin un magazin HiFi dedicat audiofililor. Pentru mine a fi audiofil inseamna inainte de toate dragoste pentru muzica. In colectia personala de muzica am peste 1000 de cd-uri si 300 viniluri.

  • Luxman D-07X este un player digital care poate reda CD-uri, SACD-uri, MQA-CD și diverse fișiere audio de înaltă rezoluție din diferite surse folosind o conexiune digitală USB audio / coaxială / optică. Conform japonezilor de la Luxman, D-07X moștenește stilul luxos și performanța remarcabilă a modelului emblematic Luxman D-10X. 
   Design exterior
   La partea de design exterior nu am nimic de comentat. Exteriorul aparatului este o demonstrație de bun-gust. Carcasa este construită din plăci solide de aluminiu cu o grosime de 5 mm. Partea frontală și cele două laterale sunt periate într-o nuanță alb argintie. Amănunt de culoare care din punct de vedere estetic oferă o prezență vizuală elegantă. Ecranul de tip FL este la rândul lui ales cu grijă de japonezi. Fundalul negru se potrivește perfect cu alb-argintiul plăcii frontale și este gândit să ofere o vizibilitate excelentă prin folosirea unui  afișaj de culoarea galbenă. Butoanele tactile cu care puteți comanda manual aparatul în cazul pierderii telecomenzii au o formă circulară și sunt delicate la atingere. În partea din spate găsim cele două conexiuni analogice RCA și XLR, trei intrări  digitale (USB, coaxială, optică) și două ieșiri digitale (coaxială, optică). 

   Design interior
   Luxman D-07X  folosește cipuri DAC BD34301EKV de ultimă generație fabricate de Rohm Co. Ltd. Japonia în configurație duală monoaurală, ceea ce înseamnă că fiecare canal are propriul cip DAC dedicat, pentru o mai bună separare a canalelor și un zgomot mai mic. Avantajele configurației dual mono pentru DAC sunt:
   - îmbunătățește separarea canalelor și reduce diafonia dintre canalele; rezultatul este tradus de creier prin formarea unei scene sonore mai precisă și mai spațioasă.
   - reduce nivelul de zgomot și mărește gama dinamică a DAC-ului, fapt care permite reproducerea mai multor detalii și nuanțe fără distorsiuni sau interferențe.
   - îmbunătățește liniaritatea și acuratețea DAC-ului; în această variantă semnalul de ieșire analogic este perfect potrivit cu semnalul de intrare digital.
   Sistemul de ceas de înaltă precizie din interior folosește două module cu fluctuație redusă și zgomot de fază ultra-scăzut pentru a scădea la minimum zgomotul în apropierea frecvenței de oscilație. Sistemul de sincronizare  este proiectat pentru a îmbunătăți procesarea precisă a semnalului digital care reduce fluctuațiile și zgomotul de fază în apropierea frecvenței de oscilație.
   Sistemul analogic de conversie I/V este nou. Semnalul provenit de la cele două cipuri DAC BD34301EKV, funcționând în modul mono, alimentează patru module de amplificare discrete pentru fiecare canal, iar circuitul tampon de ieșire scade impedanța semnalului de ieșire și oferă un sunet clar și dinamic.
   De asemenea, Luxman D-07X  are un filtru analog încorporat (FIR) care lucrează în 2 moduri. Acest aspect vă permite să selectați calitatea sunetului preferat atunci când redați fișiere SACD sau DSD. Filtrul poate fi setat în variantă sharp sau slow.
   Unitatea de citire CD/SACD folosește un mecanism LxDTM-I robust pentru a bloca vibrațiile externe și a obține o precizie ridicată și o performanță stabilă de citire a informației digitale.
   Alimentarea a fost la rândul ei îmbunătățită prin creșterea capacității transformatorului și prin instalarea unor condensatori de mare capacitate și a unor blocuri regulatoare independente pentru a dezvolta un mediu general de alimentare foarte stabil.  
   Luxman D-07X  este compatibil prin intrarea USB audio cu fișiere audio cu o frecvență de până la 24 biți / 768 kHz și DSD 512. Prin intrarea digital coaxială și optică puteți asculta fișiere audio cu o frecvență de până la 24 biti / 192 kHz. De asemenea, puteți asculta discuri fizice de tipul SACD, CD și MQA CD.

    
   Teste
   Sistemul de test a fost compus din urmatoarele componente: Intel Nuc @ Audirvana @ Intona (decuplator USB galvanic), Luxman D-07X, McIntosh MA 5900 / Yamaha AS2200 (amplificator integrat), Marten Django XL (boxe audio), cabluri Audioquest și filtru curent Audioquest Niagara 1200 folosit exclusiv pentru sursele digitale.
   Muzica de test a fost diversă și a cuprins diferite formate digitale. Am ascultat pe cd albumele: Dire Straits – Communique și On Every Streets, Roger Waters – Amused To Death, Nina Simone – Legends (CD 3). Pe SACD am ascultat Dire Straits – Brothers In Arms. Am folosit și fișiere audio redate folosind softul Audirvana din rețeaua internă. Albumele ascultate au fost: Joe Cocker – Heart & Soul, Jenny Evans – Nuages.
   Albumele cu muzică menționate sunt doar o parte din calupul de înregistrări ascultate. Motivul este unul simplu. Luxman D-07X este o invitație în universul magic al muzicii, este un bilet în primul rând la concertele artiștilor favoriți. Modul în care te acaparează este greu de descris. Rândurile mele pot părea exagerate. Vă asigur, nu sunt. Cele trei albume Dire Straits sunt o mărturie a senzației trăite când incepi să asculți muzică folosind Luxman D-07X. Am început audiția cu albumul ‘Communique’. Totul era nou. Mă simțeam de parcă aș fi ascultat pentru prima dată albumul. Modul în care muzica curgea către mine, emoțiile stârnite, bogația de informații timbrale, detaliile infinitezimale ale instrumentelor, totul mă îndemna să continui. Am fost atât de impresionat încât am simțit nevoia de a asculta un nou album Dire Straits. Am continuat cu ‘On Every Streets’. Aceeași senzație de nou. Trăiam sentimentul unei petreceri private la care cânta Dire Straits. Sub impresia celor doua înregistrări am zis să încerc și un album Dire Straits în variantă SACD. În player a intrat albumul ‘Brothers In Arms’. Senzația de imersiune a rămas neschimbată. Ascultam muzică din două boxe, însă mă simțeam de parcă sunetul ar veni din opt boxe. Vocea lui Mark Knopfler plutea în spațiul camerei, era reală, palpabilă, cânta doar pentru mine. Audiția celor trei albume a evidențiat două avantaje majore ale acestui player. Cu Luxman D-07X noțiunea de sunet digital nu există. Puritatea analogică a sunetului te impinge către audiții îndelungate, asta făra ca nivelul informațiilor să fie afectat. De asemenea, basul are o vizibilitate rar întălnită de mine. Greutatea atinge un nivel seismic, simți că poți auzi rădăcina  lui fundamentală fără efort.
   Te poate interesa:
   În altă zi am ascultat și evaluat aparatul folosind albumul ‘Amused To Death’. Alegerea nu a fost întâmplatoare. Este o înregistrare care foloseste tehnologia Qsound. Datorită acestei tehnologii sunetul se întinde la peste 180 grade în jurul ascultătorului. Redarea corectă a unei înregistrări Qsound este greu de realizat. Precizia etajului D/A este critică. Orice greșeala de calcul, orice alterare a preciziei sincronizării fazelor, poate schimba complet modul în care creierul percepe câmpul audio ce înconjoara ascultătorul. Luxman D-07X a făcut dreptate acestei înregistrări speciale. Efectele sonice au fost plasate milimetric în jurul meu. Gradul de imersivitate a depășit cu mult așteptările mele. Imaginea instrumentelor a avut profunzime și realism. Puteam să simt notele muzicale cum aleargă între vibrațiile produse de corzile chitării bas. Percuția a avut o prezență fizică reală în cameră, iar cinelele au fost sclipitoare și luminoase. Vocea lui Roger Waters a primit o notă timbrală suplimentară, a devenit bântuitoare, de parcă artistul s-ar fi transformat într-un zeu atotputernic ce plutește deasupra omenirii. 
   Nina Simone am ascultat intr-o zi de dumincă în timp ce îmi beam cafeaua. Legends (CD 3) face parte dintr-o colecție de 3 CD-uri lansată de Sony BMG în anul 2005. Nu îmi amintesc de unde am cumpărat colecția, însă din cauza modului în care au fost înregistrate cântecele am avut întotdeauna dificultăți să o ascult. Folosind Luxman D-07X a fost pentru prima dată când am reușit audiția completă a unui CD din aceasta colecție. Înregistrările cântecelor se aud în continuare cu toate problemele tehnice, dar acum pare că o mână invizibilă a remixat sunetul și a reconstruit sunetul adăugând un strop de căldura solară.  
   Joe Cocker am ascultat intr-o seara după o zi dificilă. Îmi doream un moment de liniște muzicală cu un pahar de vin roșu în apropiere. Sunetul a umplut camera cu o structură cremoasa, instrumentele m-au surprins plăcut cu o textură realistă, iar vocea lui Cocker a fost un adevărat balsam pentru suflet. 
   Jenny Evans este o artistă de jazz puțin cunoscută. Eu am descoperit-o întamplător pe o colecție de jazz ENJA Records. Imediat am cumpărat două dintre albumele ei pe CD. De data aceasta nu am ascultat un CD. Am preferat variantă digitală FLAC 16/44 pe care o păstrez în rețeaua internă. Primul cântec a început cu mici perle strălucitoare de note de pian, aproape vizibile, ce au început să plutească în spațiu, fiecare cu nuanțe, inflexiuni și culori tonale neașteptate. Basul a fost surprinzător de profund și rezonant. Vocea artistei s-a revărsat prin cameră asemeni căldurii dogoritoare intr-o zi de vară toridă. Deși la prima vedere totul părea un fluid compact ce se scurgea cu greutate prin cameră, în realitate notele muzicale se desfășurau ca individualități de sine stătătoare. Auzeam și simțeam fiecare sunet, vibrație, timbru muzical. Observam muzica de parcă aș fi privit printr-un microscop electronic care pătrunde dincolo de notele muzicale, direct în structura profundă și trăirile artistului.

    
   Concluzie
   Noi audiofilii suntem predispuși la a ne pierde entuziasmul destul de repede. Din aceasta cauză suntem permanent în căutare sunetului desăvârșit. Luxman D-07X  ar putea fi sfârșitul căutării pentru unii dintre noi. Unul din lucrurile impresionante la D-07X este calitatea audiției la volum mic. Cu acest player nu ai nevoi de un volum mare. Microdetaliile ascunse de multe alte aparate, și pentru care este nevoie de un volum ridicat al audiției, sunt relevate cu o ușurință dezarmantă. Am fost surprins de calitatea informațiilor muzicale și de modul în care instrumentele își pastrează caracterul timbral nealterat în momentul unor audiții aflate la limita zgomotului de fundal. Inițial am crezut că de vină este valoarea ridicată a voltajului etajului analogic la ieșire. În zilele noastre se practică acest truc. Am verificat datele tehnice și am descoperit valori conservatoare. Acestea sunt 2,4 V balansat / nebalansat și 2,3 V pentru SACD / DSD. Eliminând această posibilitate, singura variantă rămasă a fost să îmi mut atenția catre performanța brută a DAC-ului BD34301EKV fabricat de Rohm Co. Ltd. Japonia. Modul în care funcționeaza acest DAC, implementarea lui în acest aparat, ar putea fi răspunsul căutat.
   Luxman D-07X este o sursă digitală care crează dependență. În cazul meu asta s-a întâmplat. Vă invit să îl ascultați și apoi vă aștept opiniile aici pe blog sau pe pagina de Facebook.
    
   Articol scris de Robert Flescan
   Cine sunt eu și de ce ați avea încredere în mine.
   Sunt pasionat audiofil de mai bine de 15 ani. Timp de 3 ani am lucrat ca PR-ist pentru unul din dealerii audio consacrați din România. În acești ani am trecut printr-un proces de învățare complex. Am experimentat empiric sunetul audiofil testând mii de sisteme audio și am învățat o parte din arta audiofilă. Pentru ca mi-am dorit să descopăr ce se află dincolo de marketingul producătorilor, am citit o mulțime de materiale legate de tehnologia audio. În ultimii ani am scris o perioadă  articole pentru blogul unuia din dealerii audio cu o ascensiune remarcantă în ultima vreme. Acum 4 ani am început să scriu pentru HiFi Tech, iar de la începutul anului 2022 dețin un magazin HiFi dedicat audiofililor. Pentru mine a fi audiofil înseamnă înainte de toate dragoste pentru muzică. În colecția personală de muzică am peste 1000 de cd-uri și 300 viniluri.

  • În ultimile luni am scris foarte puțin despre muzică. Asta nu înseamnă că am renunțat la una din plăcerile mele cotidiene. Datorită muzicii am descoperit plăcerea HiFi-ului și a audițiilor de calitate. Fără muzică m-aș simți în multe situații pierdut. Muzica îmi oferă echilibrul necesar în timp ce înot între zilele săptămânii, mă împinge înainte și mă face fericit. 
   Astăzi am să vă spun povestea unui album de muzică pe care îl ascult constant din anul 1995. Albumul se numește Protection, aparține trupei britanice de trip-hop Massive Attack și a fost lansat pe 26 Septembrie 1994. Massive Attack este una din cele mai vechi trupe de trip-hop. Activitate lor de pionerat a inspirat trupe cum ar fi Portishead, Bjork și Radiohead. Stilul trip-hop este o fuziune de hip-hop, muzică electronică, soul și dub.
   De ce ați asculta muzica acestui album dincolo de preferințele mele personale?
   Ei bine, permiteți-mi să vă spun câteva motive pentru care acest album este o capodopera a muzicii trip-hop și de ce ar trebui să-l ascultați. Este un exemplu clasic al modului în care muzica poate transcende genuri și culturi. Producția muzicală a fost influențată de diverse stiluri muzicale din întreaga lume, cum ar fi reggae, jazz și muzica indiană. Albumul este un amestec unic de diferite genuri, cum ar fi soul, hip-hop, dub și electronic, creând un sunet bogat și divers care te ține legat întreaga audiție. Pe album sunt invitați să cânte muzicieni precum Tracey Thorn (Everything but the Girl), Tricky, Nicolette și Horace Andy. Vocile lor adaugă profunzime și emoție cântecelor. Versurile abordează  tema iubirii, singurătății și rezilienței. De asemenea, albumul are unele dintre cele mai emblematice piese din discografia Massive Attack. Acestea sunt: Protection, Karmacoma, Better Things și Sly.  
   Te poate interesa:
   Producția întregului album este bogată și atmosferică creând o dispoziție relaxantă și stimulativă. Muzica este intimă, personală, universală. Piesele sunt pline de emoție și profunzime, dar și captivante și groovy. Pe unele poți să dansezi, pe altele să te relaxezi, sau pur și simplu să te scufunzi adânc în muzică într-un fel de contemplare a realității privită prin ochii artiștilor. 
   Fiecare melodie are propriul său caracter și stil. De la Protection, piesa de titlu, cu o poveste puternică, la angoasantul Eurochild, sau la funky spiritualul sunet al piesei Sly,  totul intr-un melanj emoțional creat cu versuri directe și orchestrații complexe cu un ritm obsedant.  
   Protection este o capodoperă atemporală care poate atrage pe oricine apreciază muzica bună și versurile cu semnificație. Este un album pe care îl poți asculta pentru calitatea artistică, impactul emoțional și pentru senzația de imersiune sonică. Este un album pe care ar trebui să îl asculți și tu cititorule.
   După audiția albumul, dacă ai poftă și timp, te rog să lași un comentariu cu impresiile tale pe blog în secțiunea de comentarii de la sfârșitul articolului, sau poți alege pagina de Facebook. De tine depinde.
   Audiție plăcută!
   Articol scris de Robert Flescan
   Cine sunt eu și de ce ați avea încredere în mine.
   Sunt pasionat audiofil de mai bine de 15 ani. Timp de 3 ani am lucrat ca PR-ist pentru unul din dealerii audio consacrați din România. În acești ani am trecut printr-un proces de învățare complex. Am experimentat empiric sunetul audiofil testând mii de sisteme audio și am învățat o parte din arta audiofilă. Pentru ca mi-am dorit să descopăr ce se află dincolo de marketingul producătorilor, am citit o mulțime de materiale legate de tehnologia audio. În ultimii ani am scris o perioadă  articole pentru blogul unuia din dealerii audio cu o ascensiune remarcantă în ultima vreme. Acum 4 ani am început să scriu pentru HiFi Tech, iar de la începutul anului 2022 dețin un magazin HiFi dedicat audiofililor. Pentru mine a fi audiofil înseamnă înainte de toate dragoste pentru muzică. În colecția personală de muzică am peste 1000 de cd-uri și 300 viniluri.

  • Salutare, colegi audiofili! Astăzi voi scrie un articol despre McIntosh MA5300, un amplificator integrat compact și puternic cu un aspect retro. Înainte de a vă spune povestea acestui amplificator integrat, am să vă invit la o scurtă plimbare prin istoria McIntosh. Așezați-vă comod pe scaun și bucurați-vă de călătorie.
   1950 – firma americană incepe să producă primele amplificatoare; în același an se lansează primul preamplificator.
   1954 – amplificatoarele integrate MC30 și MC60 au fost primele aparate cu un design cromat; element de design păstrat până în prezent.
   1957 – se lansează primul radio MR55; model cu care McIntosh își va consolida poziția fruntașă în designul acestui tip de aparat.
   1960 – au fost lansate unele din cele mai populare amplificatoare stereo cu tuburi ale deceniului: MC225, MC240 si MC275
   1969 – McIntosh au amplificat sunetul festivalului de muzică Woodstock, unul din cele mai importante festivaluri de muzică din istorie.
   1970 – McIntosh a lansat primele modele de boxe
   1980 – se lansează amplificatorul de putere MC2500
   1985 – primul CD player, MCD7000
   1992 – McIntosh intră în industria sunetului multicanal cu C39 și MC7106
   1999 – pentru a celebra 50 de ani de existență McIntosh lansează MC2000, acesta este un amplificator de putere.
   2003 – ediția aniversară Ford GT primește un sistem audio dedicat manufacturat de McIntosh
   2007 – este lansat primul pickup MT10
   2010 / 2020 – prima aplicație de muzică pentru IPad, IPhone; se lansează primul sistem audio wireless McAire; McIntosh se întoarce la industria auto cu un sistem audio dedicat modelului Jeep Grand Wagoneer Concept; sunt lansate câteva modele în ediție limitată cu ocazia aniversării a 70 de ani.
   Scurta aventură in istoria McIntosh s-a terminat. Vă propun să trecem la lucruri serioase.

   Descriere McIntosh MA5300
   MA5300 este cel mai mic amplificator integrat cu tranzistori de la McIntosh, atât în ceea ce privește puterea de ieșire, cât și dimensiunea fizică. Dar nu te lăsa păcălit, această mică bestie poate furniza 100 wați pe canal în 8 ohmi sau 160 de wați canal în 4 ohmi, ceea ce este mai mult decât suficient pentru a conduce cu ușurință majoritatea boxelor. Aspectul clasic McIntosh cu placa frontală din sticlă, logo-ul verde și butoanele care te fac să te simți ca și cum ai controla o navă spațială a rămas neschimbat. De asemenea, are noi vumetre albastre, care oferă o citire precisă a puterii de ieșire pentru impedanțe de 4 și 8 ohmi.
   MA5300 are o mulțime de intrări și ieșiri cu care acoperă orice nevoie de conectare. Avem 4 intrări analogice: 1 XLR și 3 RCA. Una dintre conexiunile RCA este o intrare fono pentru pickup. Aceasta poate fi folosită atât cu doze MM și MC. În partea frontală există și o ieșire pentru căști în spatele căreia se ascunde un amplificator dedicat High Drive. Americanii spun că, amplificatorul de căști  poate conduce orice căști oferind rezultate sonice spectaculoase datorită distorsiunilor scăzute. MA5300 are și o ieșire de preamplificare care poate fi folosită pentru a conecta un subwoofer sau un amplificator de putere separat.
   MA5300 este dotat și cu un modul audio digital DA1 (DAC), care are 6 intrări digitale: 2 coaxiale, 2 optice, 1 USB și 1 MCT (pentru utilizarea cu transporturi McIntosh SACD/CD). DA1 este compatibil cu fișiere audio de până la DSD256 și DXD 384kHz și poate fi actualizat la un modul DA2 în viitor.
   MA5300 utilizează unele dintre tehnologiile brevetate McIntosh pentru a asigura performanță și fiabilitate ridicată. Enumăr: Power Guard - tehnologie care protejează boxele; Sentry Monitor - oprește etajul de amplificare înainte ca curentul să depășească nivelul de siguranță și se resetează automat când condițiile revin la normal; Dynamic Power Manager (DPM) - se asigură că ambele canale primesc putere maximă, indiferent de impedanță; Home Theatre Pass Through -  permite integrarea perfectă într-un sistem home theater.
   Te poate interesa:
   Teste audio
   Am testat amplificatorul folosind următorul sistem: Audirvana & mini PC, Intona (decuplator galvanic USB), Yamaha CDS3000 (folosit ca DAC) / C.E.C DA5, McIntosh MA5300, Marten Duke 2 (boxe audio), Audioquest Niagara 1200 (filtru curent) si diferite cabluri de la Audioquest, Wireworld, Vicol Audio.
   Muzica ascultata pentru teste: Scott Hamilton Quartet – Det var en lordag aften / Danish Ballads & More, London Symphony Orchestra / Andre Previn – Piano Concerto No. 4 / Op.40,  Journey – Don’t Stop Believen’ / Escape.
   Scott Hamilton Quartet – Det var en lordag aften
   Saxofonul intră în scenă umplând camera cu un sunet cald, neted și detaliat, tipic pentru produsele McIntosh. Notele muzicale aflate în zona frecvențelor medii și înalte sunt clare, luminoase, oferind un sunet larg cu accente profunde. Pianul are o prezență  compactă. Sunetul lui este realist și curge fără efort catre urechea ascultătorului intr-o prezentare grațioasa. Cele două instrumente se completează sonic asemeni unor dansatori inlănțuiți ce își poartă pașii ritmați pe străzile unui oraș danez la venirea primăverii. Muzica continuă să curgă din boxe fără efort. Sunetul celor două instrumente este aerisit, proaspăt, cu tonuri dulci ce îmi amintesc de lemnul de scorțișoară. Lipsa distorsiunilor este evidentă. Combinația McIntosh și Marten produce un sunet transparent și detaliat. Ascultătorul poate auzi foarte clar detaliile crude ale pătrunderii aerului suflat în saxofon, apoi cum aerul se transformă în mici vibrații ce se adaugă peste sunetul metalic al alamei. Toate aceste detalii sunt proiectate cu naturalețe către spațiul camerei sporind realismul audiției. 
   London Symphony Orchestra / Andre Previn – Piano Concerto No. 4 / Op.40 
   Înregistrarea acestui concert compus de Rachmaninoff este impresionantă dinamic. Am mărit volumul până la o valoare apropiată de nivelul unei săli de concert. Mi-am dorit ca pentru 26 de minute să simt fiorul unei interpretări reale la Ateneul Român. Am măsurat nivelul maxim de zgomot muzical in pasajele de vârf cu un soft audio instalat pe telefonul meu. Valoarea atinsă a fost de 83 dB. La acest volum pianul a părut să fie poziționat la 2 metri de mine. Am simțit fiecare atingere a clapelor, fiecare vibrație a corpului masiv din lemn, fiecare notă muzicala de bază în timp ce se descompunea timbral. Totul ca și cum eu aș fi fost în spatele clapelor. Interpretarea lui Vladimir Ashkenazy a fost percutantă dar in același timp bogată în nuanțe. Pianul a avut energie făra sa fie aspru. Orchestra a oferit ritm si coerenta sonica și a construit o scenă sonoră autentică. Textura instrumentelor a fost detaliată si plină de culoare, iar pasajele dinamice au fost prezentate cu o oarecare moliciune în vârfuri. La finalul audiției am fost mulțumit de experiența oferită de McIntosh MA5300. Sunetul a fost viguros, scena sonoră a fost largă, chiar impresionantă, iar dinamica a fost peste medie.
   Journey – Don’t Stop Believen’
   De la primele acorduri am simțit că McIntosh MA5300 transmite întregul impact emoțional al acestui cântec iconic din anii ’80. Sunetul sistemului a fost onest, direct, concentrat, fara inflorituri. Vocea lui Steve Perry a fost caldă, aerisită, cu o tentă atmosferică. Chitara electrică a avut un timbru hard-rock potolit, fără agresivitate, și a oferit un bun contrast pentru voce. Toba a sunat puțin cam sec pentru gustul meu. Posibil să fie de vină înregistrarea, sau acesta este sunetul MA5300, care este mai puțin dispus la colorarea sunetului. Mi-ar fi plăcut să am un amplificator integrat cu lămpi de la McIntosh pentru o comparație directă. Aș fi putut confrunta dezvoltarea timbrală a tobelor in varianta cu lampă și în varianta cu tranzistori. Din păcate nu am avut, așa că această comparatie rămâne sub forma unei proiecții de viitor.
   Concluzie
   McIntosh MA5300 este un amplificator integrat stereo dedicat pasionaților entuziaști audio high-end. Prețul recomandat de producator pentru Europa este de 7500 euro. Americanii au plasat acest amplificator exact unde îi este locul. În prezent există amplificatoare integrate stereo care costă chiar și 40 mii de euro. Prin comparație MA5300 are un preț modest. Recomand amplificatorul celor care visează la un produs dezvoltat de una din firmele iconice ale HiFi-ului mondial. Cu siguranța nu veți fi dezamăgiți. Sunetul este plăcut, cu o scenă sonoră prezentată spațios, frecvențe medii și înalte clare, și un bas corect proporționat. Poate gestiona orice gen de muzică cu ușurință și grație. Este un amplificator versatil, muzical, care te poate face fericit pentru anii următori.
   Puteți asculta aparatul la: https://audiophile-store.ro/
    
   Articol scris de Robert Flescan
   Cine sunt eu si de ce ati avea incredere in mine.
   Sunt pasionat audiofil de mai bine de 15 ani. Timp de 3 ani am lucrat ca PR-ist pentru unul din dealerii audio consacrati din Romania. In acesti ani am trecut printr-un proces de invatare complex. Am experimentat empiric sunetul audiofil testand mii de sisteme audio si am invatat o partea din arta audiofila. Pentru ca mi-am dorit sa descopar ce se afla dincolo de marketingul producatorilor, am citit o multime de materiale legate de tehnologia audio. In ultimii ani am scris o perioada  articole pentru blogul unuia din dealerii audio cu o ascensiune remarcanta in ultima vreme. Acum 3 ani am inceput sa scriu pentru HiFi Tech, iar de la inceputul anului 2022 detin un magazin HiFi dedicat audiofililor. Pentru mine a fi audiofil inseamna inainte de toate dragoste pentru muzica. In colectia personala de muzica am peste 1000 de cd-uri si 300 viniluri.

  • Dragă cititorule, bun venit la o altă întâlnire cu blogul meu, locul unde îmi împărtășesc pasiunea pentru audio Hi-Fi. Astăzi, am pregătit un răsfăț special pentru fanii muzicii in format analogic și am să vă împărtășesc opinia mea despre EAT C-Sharp.  EAT C-Sharp este o mașinărie elegantă, chiar sexy, care promite să ofere performanțe de vârf la un preț rezonabil. Dar se ridică la înălțimea numelui său? Este cu adevărat un pickup care își merită banii? Să aflăm.
   Introducere
   Primul lucru care m-a frapat la C-Sharp a fost designul său uimitor. Are un aspect foarte modern și minimalist, care emană clasă și calitate. Finisajul negru lucios al șasiului inferior contrastează frumos cu finisajul din fibră de carbon al șasiului superior și al brațului, iar platanul are o margine argintie strălucitoare care reflectă frumos lumina. Întregul pickup arată ca o piesă de artă ce s-ar potrivi în orice casă contemporană.

   EAT C-Sharp este cel de al patrulea pickup ca performanța de la European Audio Team. Compania a fost fondată de Jozefina Lichtenegger, o doamnă cu un gust distinct pentru eleganță și design, dar  și cu mult curaj, pentru că industria HiFi-ului este mai degrabă o preocupare masculină. EAT este o divizie a Pro-Ject, unul dintre cei mai mari producători de pickup-uri din lume. Prin comparație cu compania mama, EAT își propune să ofere produse superioare tehnologic și o idee mai sofisticate. Modelele superioare de la EAT sunt Forte, Forte S și E-Flat, toate fiind apreciate de critici și clienți deopotrivă. C-Sharp este plasat la mijlocul ofertei EAT, are un preț mediu și un design unic plat, care îl face să iasă în evidență din mulțime. 
   Tehnologie
   C-Sharp are un șasiu dublu cu profil minimalist fabricat din MDF de înaltă densitate, fibră de carbon și amortizoare din elastomer termoplastic (TPE). Șasiul inferior găzduiește motorul cu zgomot ultra scăzut. Pe acesta sunt montate 10 picioare TPE care absorb vibrațiile de la suprafață și din împrejurimi. Șasiul superior susține rulmentul platanului și ansamblul brațului. Platanul este fabricat din aluminiu solid și are un covoraș lipit din vinil reciclat pentru a asigura o cuplare optimă cu discul. Platanul este antrenat de o curea antistatică care se conectează la motorul din sasiul inferior. Rulmentul este de tip inversat cu bila ceramica si este supradimensionat pentru a reduce frecarea și zgomotul. Brațul are un design complet nou. Combină avantajele unui braț unipivot cu un design cardan. Unipivotul din mijloc reduce sarcina asupra rulmentului, în timp ce rulmentul cardan oferă stabilitate ridicată și ușurință în utilizare. Tubul brațului este fabricat din fibră de carbon super rigidă. Brațul are, de asemenea, o contragreutate reglabilă, mecanism antipatinaj și ajustarea azimutului.
   C-Sharp vine cu un regulator de viteză extern care vă permite să comutați între cele două viteze disponibile (33 și 45 rpm)  printr-o simplă apăsare de buton. De asemenea, are un sistem electronic de reglare a vitezei care asigură o rotație precisă și stabilă. C-Sharp poate fi comandat cu sau fără doză Ortofon Quintet Black.

   Teste & Sunet
   Sistemul de test a fost format din următoarele componene: EAT C-Sharp cu doza Hana (pickup), Yamaha AS2200 (amplificator integrat cu preamplificator fono), Marten Duke 2 (boxe), Audioquest Niagara 1200 (filtru de curent pentru pickup), Audioquest (cabluri).
   Datorită instrucțiunilor clare și accesoriilor furnizate de EAT configurarea a fost ușoară și simplă. Am așezat C-Sharp-ul pe o masă din lemn de tec dedicată acestui scop, l-am conectat la amplificatorul fono al integratului Yamaha AS2200 (acesta este compatibil cu doze MC si MM), am reglat brațul conform specificațiilor Hana și am fost gata să ascult niște discuri.
   Pentru a-i testa performanța, am ascultat discuri cu muzică aparținând unor stiluri diferite. Am început cu Quiet Nights al Dianei Krall, a urmat Reality al lui David Bowie și am încheiat cu o compoziție de muzică cultă, Seherezade de N.Rimsky Korsakov. 
   Te poate interesa:
   Quiet Nights - Dianei Krall
   C-Sharp a reprodus fiecare notă cu claritate și realism, surprinzând interacțiunea subtilă dintre vocea Dianei, sunetul pianului, chitara lui Anthony Wilson și contrabasul lui John Clayton. Scena sonoră a avut o prezentare tridimensională, aerisită, fapt ce a transformat audiția într-un eveniment autentic. Basul a fost strâns și profund, fără niciun zgomot sau distorsiune. Gama medie a fost bogată și clară, cu vocea Dianei împinsă în față și cu o prezentare a instrumentelor excelentă. Înaltele au fost aerisite și detaliate, fără nicio asprime sau sibilantă. 
   Reality - David Bowie
   Mi-a plăcut mult senzația loviturilor percuționistului. Presiunea produsă de tobe a transformat camera intr-o micuța sala de repetiții, unde sunetul te loveste permanent direct in vintre. Vocea lui Bowie a fost caldă, placută, strălucitoare. Chitările electrice au avut o energie bună, însă aș fi preferat să fie ceva mai incisive. 
   Seherezade - N.Rimsky Korsakov
   Calitatea sunetului a fost superbă, cu o scenă sonoră largă, imagine stereo precisa, tonalitate naturală și înalte netede. Dinamica a fost impresionantă la randul ei, cu un contrast mare între pasajele intense și cele liniștite. Muzicalitatea a fost captivantă, cu un simț al ritmului și al fluxului care mi-a produs plăcere și a stârnit dorința unor audiții extinse.
   Concluzie
   Ei bine, trebuie să spun că, am fost impresionat de performanța lui C-Sharp. S-a ocupat cu ușurință și grație de toate genurile muzicale. A oferit un sunet neted și detaliat, bogat în textură și nuanțe, cu o dinamică și viteză excelente, precum și o imagine stereo corect structurată. Sunetul in ansamblu a fost foarte liniștit și stabil, fără nicio urmă de zgomot audibil.
   Dacă sunteți în căutarea unui pickup care combină tehnologia de ultimă oră cu calitatea sunetului și designul elegant, vă sfătuiesc să ascultați un EAT C-Sharp. Eu am fost incântat de întâlnire. În cazul vostru nu am de unde să știu, dar vă invit să îmi scrieți opiniile voastre după audiție.
   Puteți asculta aparatul la: https://audiophile-store.ro/
    
   Articol scris de Robert Flescan
   Cine sunt eu si de ce ati avea incredere in mine.
   Sunt pasionat audiofil de mai bine de 15 ani. Timp de 3 ani am lucrat ca PR-ist pentru unul din dealerii audio consacrati din Romania. In acesti ani am trecut printr-un proces de invatare complex. Am experimentat empiric sunetul audiofil testand mii de sisteme audio si am invatat o partea din arta audiofila. Pentru ca mi-am dorit sa descopar ce se afla dincolo de marketingul producatorilor, am citit o multime de materiale legate de tehnologia audio. In ultimii ani am scris o perioada  articole pentru blogul unuia din dealerii audio cu o ascensiune remarcanta in ultima vreme. Acum 3 ani am inceput sa scriu pentru HiFi Tech, iar de la inceputul anului 2022 detin un magazin HiFi dedicat audiofililor. Pentru mine a fi audiofil inseamna inainte de toate dragoste pentru muzica. In colectia personala de muzica am peste 1000 de cd-uri si 300 viniluri
    
    

  • Luxman L-507Z

   De HiFi Tech, în Recenzii HiFi.

   La mijlocul anului 2022 Luxman a lansat noua serie de amplificatoare integrate purtand indicativul ‘Z’. Luxman L-507Z face parte din aceasta serie si inlocuieste vechea varianta L-507 uxII. Acest amplificator integrat este continuatorul unei descendente intinsa pe o perioada de aproape 100 de ani. Vreau sa intelegeti ca nu este nimic exagerat in ultima mea propozitie. In anul 2025 producatorul japonez va sarbatori un secol de prezenta in domeniul audio. Succesul japonezilor de la Luxman intr-o industrie atat de nisata este cu adevarat impresionant si am simtit nevoia sa il punctez pentru cei mai putini familiarizati cu istoria HiFi-ului.
   Zvonul lansarii L-507Z a aparut la inceputul anului 2022. Grupul de fani Luxman de pe Facebook a fost cuprins de o adevarata fervoare la aflarea acestei informatii. Confirmarea oficiala nu a pus capat discutiilor. In asteptarea unei auditii intr-un showroom membrii comunitatii au continuat sa caute informatii pe net si sa discute despre aceasta lansare asteptata cu interes. In luna Septembrie japonezii au inceput sa livreze aparate catre dealerii din intreaga lume, iar fanii din Romania au fost printre primii norocosi ai planetei. Luxman L-507Z  a ajuns la inceputul lunii Octombrie si a devenit disponibil pentru ascultare si achizitionare. 

   Design Exterior 
   Partea frontala a carcasei este finisata in alb si are o grosime de 17 mm. Designul acestei zone este construit in jurul celor doua vumetre analogice masive iluminate in alb si plasate in mijloc. In stanga acestora avem selectorul de surse si butonul On/Off. Sub vumetre se afla comezile de control al basului si inaltelor, selectorul de conectare al boxelor, selectorul phono-ul integrat ce va permite sa alegeti tipul de doza folosit MM sau MC, butonul Mute. In partea dreapta a vumetrelor avem butonul de volum pozitionat in oglinda cu selectorul de surse. Sub butonul de volum exista doua mufe pentru casti, cea clasica de 6,3 mm si una noua de 4,4 mm. In spate gasim patru intrari analogice, una pentru pick-up si doua XLR. Conexiunile difuzoarelor sunt de tip A – B si va ajuta daca aveti boxe cu conectori bi-amp. Capacul superior are culoarea otelului frezat, arata foarte solid si este acoperit cu doua gratare de culoare inchisa. Plasarea lor deasupra nu este intamplatoare. Prin acea zona este racit amplificatorul in interior. Nu pot sa inchei descrierea imaginii exterioare fara a va atrage atentia asupra calitatii materialelor folosite la constructia acestui aparat. Cand il vezi in realitate, te gandesti ca, acest Luxman L-507Z  va functiona si peste 1000 de ani.
   Design Interior
   Luxman L-507Z introduce cateva schimbari tehnologice fata de seria precedenta. Foloseste noul sistem LIFES, Luxman Integrated Feedback Engine System, o evolutie a circuitului ODNF care „realimenteaza doar acel element de distorsiune detectat de diferenta dintre iesire si intrare”. Cu LIFES Versiunea 1.0. distorsiunile din etapa de amplificare au fost reduse la mai putin de jumatate fata de sistemul folosit anterior. 
   Partea de amplificare foloseste o arhitectura Darlington in trei trepte, triplu paralel push-pull, lucreaza in Clasa A-B si atinge o putere de 110 W in 8Ω si 220W in 4Ω. Reglarea volumului auditiei se realizeaza cu un atenuator in 88 de trepte, un sistem numit New LECUA 1000, care tine cont de calitatea sunetului la reglarea volumului.
   Luxman L-507Z  este echipat cu un nou etaj phono pentru pick-up, compatibil MM / MC si cu un amplificator de casti cu doua iesiri, standard 6,3 mm si o varianta de 4,4 mm.
   Sursa sa de alimentare combina un transformator IE de 600 wati cu opt condensatori de 10.000µF fiecare. Cablajul intern este din cupru pur (oxygen-free), iar releele de izolare si bornele difuzoarelor sunt foarte aproape de treptele de iesire, pentru o cale scurta a semnalului. 
   Toate componentele interne sunt fabricate in Japonia; transformatorul de Nippon Chemi-Con, condensatorii de Toshin si Nippon Chemi-Con, diode Schottky, etc.
   Telecomanda este fabricata din aluminiu de inalta calitate. Amplificatorul cantareste 25,4 kg si are urmatoarele dimensiuni 400x178x454 mm. 

   Teste
   Sistemul audio stereo a fost format din urmatoarele component: Intel NUC + Audirvana + Intona + Yamaha CDS3000 (folosit ca DAC), Luxman L-507Z, Luxman L-509X, Marten Django XL, Sonus Faber Lumina 5, cabluri Audioquest si DIY.
   Muzica: Tsuyoshi Yamamoto Trio – Midnight Sugar / Midnight Sugar (SACD ISO), Rochester Philharmonic Orchestra - Cereus Poem For Orchestra (Tidal), The Police – Every Breath You Take / Syncronicity (cd rip)
   Tsuyoshi Yamamoto Trio - Midnight Sugar
   Daca sunteti ascultator de jazz albumul ‘Midnight Sugar’ nu ar trebui sa va lipseasca din colectie. Inregistrarea este exceptionala atat din punct de vedere interpretativ cat si dinamic. Dinamica medie este DR15, iar cea maxima DR18. De pe acest album am ales sa folosesc prima piesa. Am inceput auditia. Energia instrumentelor si atacul sunt incredibil de reale. Sunetul pare sa nu fi fost alterat in niciun fel in procesul de masterizare. M-am simtit ca la un concert. Puritatea sonica si realismul dinamic atat de greu de obtinut indiferent de pret imi erau oferite din abundenta. Cu Luxman L-507Z  in sistem echilibrul frecventelor este egal si liniar. Nu exista sunete impinse in fata spre a impresiona ascultatorul. Fiecare instrument este fixat natural in spatiul de auditie. Contrabasul si pianul au avut o granulatie timbrala rar intalnita de mine, iar tonalitatea instrumentelor a fost neobisnuit de pura. Basul contrabasului a fost generos si a avut o extensie milimetrica. Semn ca amplificatorul a controlat excelent cele sase difuzoare de 8 inch. Am fost atat de impresionat de ce auzeam, incat i-am scris unui prieten pe WhatsApp. Simteam nevoia sa impartasesc cu cineva experienta traita. Imi doream un martor al acestui moment memorabil.
   Te poate interesa:
   Rochester Philharmonic Orchestra – Cereus (Poem For Orchestra)
   Am ales acest poem orchestral datorita lirismul sau delicat combinat cu unele momente dinamice ofertante in testarea unui amplificator. Poemul debuteaza cu sunetul dulce al viorilor si al unui oboi proiectat undeva in randul patru al orchestrei. Muzica s-a strecurat pe nesimtite in spatiul camerei. Sunetul a avut o dulceata naturala si o stralucire plina de caldura. Imaginea stereo a fost bogata si adanca cu instrumentele larg distantate. Am putut sa aud accentele timbrale ale instrumentelor din spate. Tonurile de baza au avut o vigoare potrivita si nu au acoperit cu energia lor sunetele de intensitate mica. Trecerea prin pasajele dinamice a fost realista cu ritmuri ferme si sunete palpabile. Totusi, in aceste pasaje as fi preferat un control mai bun al frecventelor, fapt ce ar fi permis o deschiderea dinamica cu adevarat exploziva si o extensie tridimensionala generoasa. Din pacate acestea sunt limitele unui amplificator integrat indiferent de pret. Experienta celor doua decenii audiofile imi spune ca pentru realizarea acestui control este nevoie de un sistem in care partea de preamplificare sa fie separata de amplificare. In ansamblu nivelul performantei a fost solid, permitandu-mi sa ma bucur de puritatea greu de reprodus a acestei inregistrari.
   The Police – Every Breath You Take
   Sunetul a fost captivant si muzical. Chitara bas a lui Sting a fost credibila. Toba a sunat scurt si oarecum sec. Exact cum este pe inregistare si cum am auzit-o de atatea ori pe alte sisteme de top ascultate. Vocea lui Sting a fost zugravita in culori naturale si placute. A fost ferma, pozitionata central in fata mea, pastrandu-ma permanent in contact cu ritmul cantecului. Nu am avut senzatia unei alterari timbrale. Fiind o inregistrare de rock cu o dinamica exceptionala am putut sa cresc volumul mult. In aceasta zona Luxman L-507Z exceleaza. Liniaritate reproducerii frecventelor impreuna cu capacitatea de a furniza curent boxelor ofera credibilitate auditie. Sunetul ramane deschis si nu se strange asemeni unui arici cand simte pericolul. Cu volumul ridicat detaliile spatiului unde a fost facuta inregistrarea au inceput sa iasa la suprafata. De asemenea am putut auzi efectul rezonant adaugat sunetului tobei din consola de mixaj. 
   Luxman L-507Z vs Luxman L-509X
   L-507Z pare o idee mai neutru comparativ cu L-509X. Posibil sa fie de vina noul sistem LIFES. In partea de putere diferentele nu sunt notabile. Pe hartie L-509X are 10 W mai mult. In viata reala este greu sa simti aceasta diferenta. Ambele amplificatoare s-au descurcat admirabil in pasajele dinamice. Cu siguranta nu as trece un test ‘blind’ comparativ. Timbral, ambele ofera un sunet neutru, liniar, bogat in detalii, cu un nivel al zgomotului foarte scazut.
   Concluzie
   Luxman L-507Z este un amplificator cu un sunet analogic, transparent si dinamic. Muzica este prezentata onest, in forta, fara tuse personale. Imperecheat cu boxe neutre nivelul detaliilor este generos, fara a cadea in pacatul sunetului clinic, obositor. Imperecheat cu boxe cu un sunet cald, cum sunt Sonus Faber Lumina 5, sunetul isi pastreaza integritatea, dar lasa o anumita libertate si interpretarii boxelor. Recomand Luxman L-507Z celor aflati in cautarea unui aparat construit ireprosabil, pe care sa il foloseasca o lunga perioada, fara teama aparitiei unui amplificator superior. 
    
    
   Articol scris de Robert Flescan
   Cine sunt eu si de ce ati avea incredere in mine.
   Sunt pasionat audiofil de mai bine de 15 ani. Timp de 3 ani am lucrat ca PR-ist pentru unul din dealerii audio consacrati din Romania. In acesti ani am trecut printr-un proces de invatare complex. Am experimentat empiric sunetul audiofil testand mii de sisteme audio si am invatat o partea din arta audiofila. Pentru ca mi-am dorit sa descopar ce se afla dincolo de marketingul producatorilor, am citit o multime de materiale legate de tehnologia audio. In ultimii ani am scris o perioada  articole pentru blogul unuia din dealerii audio cu o ascensiune remarcanta in ultima vreme. Acum 3 ani am inceput sa scriu pentru HiFi Tech, iar de la inceputul anului 2022 detin un magazin HiFi dedicat audiofililor. Pentru mine a fi audiofil inseamna inainte de toate dragoste pentru muzica. In colectia personala de muzica am peste 1000 de cd-uri si 300 viniluri

  • La sfarsitul anului 2021 va prezentam o selectie de albume de jazz care mi s-au lipit de suflet. Anul acesta ma intorc cu un alt articol cu acelasi subiect. Jazz-ul nu este cel mai popular stil muzical, insa este iubit de cei care imi citesc blogul si asta este suficient pentru mine. Majoritatea oamenilor prefera muzica comerciala, pentru ca asta primesc de la posturile de radio, televiziune, servicii de streaming muzical. Neplacuta situatie ar exclama fanii culturii cu radacini in secolul XX. Eu sunt optimist. Daca urmariti scena internationala de jazz veti observa cum jazz-ul standard a trecut prin diferite schimbari stilistice si s-a imbogatit si dezvoltat intr-o forma imprevizibila. Exista o multime de muzicieni contemporani care nici nu isi numesc muzica jazz. Cu toate acestea, jazz-ul este in continuare viu si isi face loc in viata noastra. Fiti cu mintea si sufletul deschis si primiti noul jazz in casele voastre. 
   10. Makaya McCraven – In These Times (album lansat in data de 23 Septembrie 2022)
   In introducerea articolului pomeneam de forma imprevizibila a jazz-ului contemporan. McCraven este unul din reprezentantii acestui curent. El este un percutionist, compozitor si producator de jazz indragostit de ritmurile hip-hop si de remixarea muzicii in studio. Muzica lui este intr-o permanenta transformare. Ritmuri de jazz, muzica electronica, hip-hop beat, sunetul unui saxofon, pedala lovind toba mare, un mix de sunete si note muzicale aruncat in malaxorul consolei digitale si transformat in jazz. La final ascultatorul primeste un produs cu o muzica abordabila, usor groovy, insa suficient de complex incat sa te uluiasca.’In These Times’ este un album reprezentativ pentru jazz-ul american de inceput de secol XXI. Din acest motiv va invit sa il ascultati. 
   https://tidal.com/browse/album/246082411
   9. Immanuel Wilkins - The 7th Hand (album lansat in data de 28 Ianuarie 2022)
   Immanuel Wilkins este un tanar saxofonist nascut in Darby, Pennsylvania, care a studiat muzica la New York.’The 7th Hand’ este al doilea album al artistului si porneste de la intrebarea: Ce s-ar intampla daca Dumnezeu s-ar alatura trupei? Intrebare nu este altceva decat un pretext pentru o cercetare profund muzicala a sacralitatii prezentului, a momentului in care divinitatea este cautata intentionat in procesul de creatie. Muzical albumul este o combinatie intre post-bop, modalism armonic si free jazz. Ritmul este provocator, rezonant, energic si extrem de inventiv. Poate ca nu este un jazz-ul cu care sunteti obisnuiti, insa daca va faceti timp pentru o auditie, va promit o experienta frenetica. Ceva similar cu momentele de catharsis din bisericele baptiste americane cand intreaga comunitate canta si danseaza alaturi de membrii corului.
   https://tidal.com/browse/album/213367562
   8. Julian Lage - View With A Room (album lansat in data de 16 Septembrie 2022)
   Chitaristul si compozitorul Julian Lage este la al doilea album sub egida casei de discuri Blue Note. Lage a dorit foarte mult sa lucreze cu celebrul chitarist Bill Frisell pe un album purtand semnatura proprie. A iesit o inregistrare in care ritmurile de jazz post-bop se amesteca cu acordurile de blues-rock, country-blues, flamenco si chiar jazz modal. Rezultatul final este o demonstratie de forta interpretativa. Trioul format din basistul Jorge Roeder, bateristul Dave King si Julian Lange, la care se adauga Bill Frisell, reuseste sa ofere un sunet luxuriant cu momente in care improvizatia joaca un rol foarte important.
   https://tidal.com/browse/album/247470873
   Te poate interesa:
   7. Village of the Sun – First Light (album lansat in data de 4 Noiembrie 2022)
   Village of the Sun este un trio de jazz spiritual electro-acustic compus din saxofonistul Binker Golding , percutionistul Moses Boyd si multi-instrumentistul  Simon Ratcliffe. Albumul este o combinatie de nu-jazz britanic, jazz  modal si ritmuri africane, latino si braziliene. Tempoul cantecelor pare sa fie inspirat de ritmul trepidant in care traieste omul contemporan. Beat-ul este antrenant, cu momente dramatice pline de culoare si pasaje sonore fluide perfect armonizate. 
   https://tidal.com/browse/album/243608975
   6. Samara Joy – Linger Awhile (album lansat in data de 16 Septembrie 2022)
   Un album ce propune o atmosfera desprinsa din anii de inceput ai jazz-ului. Compozitii clasice de George & Ira Gershwin, Thelonious Monk, Errol Garner, alaturi de compozitii noi, sunt cantate intr-o nota moderna, fara a pierde farmecul standardelor de jazz. Tineretea artistei, are doar 22 de ani, dispare ca prin minune la primele note cantata. Vocea atemporala, amintind de Sarah Vaughan si Ella Fitzgerald, este bogata timbral si are o putere emotionala remarcabila.
   https://tidal.com/browse/album/248082641
   5. Julia Hülsmann Quartet - The Next Door (album lansat in data de 22  August 2022)
   Fanii sunetului propus de casa de discuri ECM sigur vor aprecia aceasta inregistrare. Cei patru artisti propun o muzica echilibrata cu o textura aerisita ce ofera un spatiu larg fiecarui instrument. Dialogul pian saxofon are o structura solida si reuseste sa creeze momente de o intimitate dezarmanta. Interpretarea este precisa, fara a fi obositoare. Un aspect important pentru ascultator, pentru ca este genul de inregistrare care te invita la auditii lungi.
   https://tidal.com/browse/album/243864333
   4. Terri Lyne Carrington - New Standards Vol.1  (album lansat in data de 16 Septembrie 2022)
   Terri Lyne Carrington este o percutionista, compozitoare si producatoare de jazz americana. A cantat cu Dizzy Gillespie, Stan Getz, Clark Terry, Herbie Hancock, Wayne Shorter, Al Jarreau. ‘New Standards Vol.1’  este dedicat femeilor care au compus muzica de jazz si acopera o perioada cuprinsa intre 1922 si 2021. Albumul prezinta o selectie de stiluri de jazz intr-o interpretare proaspata. Abordarea interpretarii fiecarui cantec sugereaza ideea progresului, a ideii de a cauta inovatia dincolo de barierele sociale.
   https://tidal.com/browse/album/238543390
   3. Redman, Mehldau, McBride, Blade - Long Gone (album lansat in data de 9 Septembrie 2022)
   Patru nume grele ale jazz-ului se intalnesc pe acest album si fac ce stiu mai bine. Canta jazz de calitate, canta jazz relaxat, canta jazz inspirat. Chimia dintre cei patru artisti este fantastica. Afinitatea reciproca si prietenia lor razbate la fiecare pasaj. Muzica este solida, intuitiva,ritmata, generoasa si lipsita de inhibitii. Albumul are un sound deloc previzibil, aspect care sporeste nerabdarea ascultatorului. Fiecare cantec seamana cu un cadou frumos impachetat aflat sub bradul de Craciun. Astepti cu nerabdare sa il deschizi, insa incerci sa nu te grabesti si zabovesti pret de minute bune la fiecare in parte.
   https://tidal.com/browse/album/244296071
   2. Cécile McLorin Salvant - Ghost Song (album lansat in data de 4 Martie 2022)
   Cécile McLorin Salvant este una din cele mai puternice voci ale jazz-ului contemporan. Noul album este o provocare lansata ascultatorilor de jazz. De aceea va avertizez. Pregatiti-va pentru un eveniment sonic neasteptat.’Ghost Song’ contine sapte cantece originale si cinci interpretari avand ca teme de inspiratie fantomele, nostalgia si dorul. Artista spune despre album, citez: “Nu seamana cu nimic din ce am facut pana acum si reflecta personalitatea mea de curator eclectic. Imi imbratisez ciudatenia! “ . Pe acest album Salvant se desprinde de sunetele si structurile jazz-ului in forma sa clasica. Sunt cantece pe care nu exista percutie, sau este folosit o orga de tip catedrala. Rezultatul sonic este eclectic si surprinzator. 
   https://tidal.com/browse/album/244295342
   1. Nduduzo Makhathini - In the Spirit of Ntu (album lansat in data de 27 Mai 2022)
   Un alt album de jazz spiritual apare in topul preferintelor mele de anul acesta.Ntu este o filosofie antica africana din care provine ideea de ubuntu, care inseamna: eu sunt pentru ca esti. Jazz-ul african nu este la fel de cunoscut ca cel american si european, insa va asigur ca are foarte multe de oferit. Albumul este inspirat de muzica populara ritualica africana. Ascultatorul primeste un sunet intens, hipnotic pe alocuri, cu o interpretare si compunerea lirica ce aminteste de evenimentele importante ale vietii africane. Ritmurile unei nunti se amesteca cu zgomotele pietei, un cantec gospel este imbogatit de percutii dramatice sugerand mersul apasat al elefantilor. ‘In the Spirit of Ntu’ este un rezumat muzical al spiritului african folosind arta improvizatiei avangardiste si acordurile modale mixate cu voci vibrant-tanguitoare. Ascultati albumul lui Makhathini. Nu veti fi dezamagiti.
   https://tidal.com/browse/album/230062341
   Auditie placuta!
    
   Articol scris de Robert Flescan
   Cine sunt eu si de ce ati avea incredere in mine.
   Sunt pasionat audiofil de mai bine de 15 ani. Timp de 3 ani am lucrat ca PR-ist pentru unul din dealerii audio consacrati din Romania. In acesti ani am trecut printr-un proces de invatare complex. Am experimentat empiric sunetul audiofil testand mii de sisteme audio si am invatat o partea din arta audiofila. Pentru ca mi-am dorit sa descopar ce se afla dincolo de marketingul producatorilor, am citit o multime de materiale legate de tehnologia audio. In ultimii ani am scris o perioada  articole pentru blogul unuia din dealerii audio cu o ascensiune remarcanta in ultima vreme. Acum 3 ani am inceput sa scriu pentru HiFi Tech, iar de la inceputul anului 2022 detin un magazin HiFi dedicat audiofililor. Pentru mine a fi audiofil inseamna inainte de toate dragoste pentru muzica. In colectia personala de muzica am peste 1000 de cd-uri si 300 viniluri.

  • Focal Aria 936 K2

   De HiFi Tech, în Recenzii HiFi.

   Reintalnirea cu boxele Focal a fost o adevarata placere. Sunt un fost detinator de boxe Focal Electra 1038 Be si am ramas apropiat de sunetul propus de francezi. Timp de aproape sapte ani Electra 1038 Be au fost o parte importanta a sistemului meu audio. O perioada atat de lunga este un record pentru un pasionat audiofil. Daca sunteti audiofil, aceasta informatie va este cunoscuta. Imi era dor de sunetul tridimensional produs de tweeter-ul inverted dome al francezilor, asa ca am primit boxele Focal Aria 936 K2 in camera mea de auditie cu bratele deschise. 
   Focal Aria 936 K2 sunt proiectate si fabricate in Franta si sunt o versiune imbunatatita a vechiului model Focal Aria 936. Designul exterior este asemanator cu vechiul model. Deosebirile constructive sunt subtile daca privesti comparativ cele doua modele. Evolutia principala este oferita de tehnologia difuzoarelor. Conul difuzoarelor este construit din doua straturi de  aramida si un strat de sticla, inlocuind materialul sandvis bazat pe fibre de in. Francezii afirma ca noile difuzoare produc un sunet pur si precis, fara coloratie. Tweeter-ul foloseste tehnologia inverted dome  si este realizat din aluminiu-magneziu. Pentru a imbunatati raspunsul frecventelor inalte, suspensia dintre tweeter si suportul sau foloseste Poron, un material cu memorie. Aceasta metoda de suspensie este derivata direct din celebrul tweeter Utopia Beryllium. Datorita acestei implementarii distorsiunile sunt reduse cu un factor de trei in intervalul 2-3kHz, o zona unde urechea umana are o sensibilitate foarte mare.
   Designul exterior ofera privitorului un finisaj exclusivist gri lucios pe partile laterale, cu o parte frontala acoperita de un material cu o textura de piele neagra si o parte superioara din sticla. Pe cutia boxei exista un port de bas aflat dedesubt si doua porturi de bas reflex frontale. Boxa este montata pe o baza metalica solida realizata din aluminiu cu varfuri reglabile.
   Fetele boxelor pot fi acoperite cu grila neagra dedicata pe care am gasit-o in cutie, insa sfatul meu este sa le folositi fara grila. Difuzoarele galbene impreuna cu materialul de culoare neagra ofera o imagine indrazneata si provocatoare. Eu asa am folosit boxele in cele sapte zile cat au fost la mine.

   Specificatiile tehnice pentru Aria 936 K2 sunt urmatoarele. Boxe pe trei cai, cu un tweeter inverted dome aluminiu-magneziu, un difuzor dedicate frecventelor medii de 6.5 inch si trei difuzoare dedicate frecventelor de bas avand dimensiunea de 6,5 inch fiecare. Boxele au sensibilitatea de 92 dB, o impedanta nominala de 8 ohmi si o  impedanta minima de 2,8 ohmi. Impedanta scazuta poate fi o problema pentru anumite amplificatoare in ciuda sensibilitatii peste medie. Din acest motiv va atentionez sa le imperecheati cu amplificatoare cu un etaj de amplificare solid. Francezii recomanda amplificatoare cu o putere de minim 50 wati si maxim 300 wati. Inca o dovada ca boxele au momente in care sunt gurmande si au nevoie de putere pentru a se exprima in conditii optime.
   Aria 936 K2 nu ofera conexiuni biwiring in ciuda dimensiunilor generoase. Un aspect pozitiv pentru mine. Personal prefer boxele cu conexiuni simple.
   De asemenea, sunt recomandate pentru camere de 25 m2 si o distanta de ascultare de 3 metri. Cei 3 metri recomandati nu ar trebui sa va sperie. Eu am folosit boxele pozitionata la 2.3 metri fara probleme. 
   Te poate interesa:
   Sistem de Test
   Am testat Aria 936 K2 in urmatoarea configuratie:  Yamaha CDS3000 – sursa digitala, Naim Uniti Atom folosit ca streamer / DAC / amplificator stereo, Yamaha AS2200 – amplificator integrat, Aria 936 K2 - boxe, cabluri de boxe DIY, diferite cabluri de alimentare de la ZenSati si Audioquest. 
   Muzica
   Am ascultat muzica din toate genurile in cele sapte zile petrecute cu boxele. Pentru articol am ales o selectie de trei albume si cate un cantec reprezentativ. Lista este urmatoare: Que Feras – Tu De Ta Vie / The Boy Next Door  / Stacey Kent (varianta franceza a acestui album), Allegro / Brahms: Double Concerto in A Minor, Op. 102:1 /  Anne Sophie Mutter & Pablo Ferrandez & Czech Philharmonic,  It Won’t Last / Under the Sun / Blacktop Mojo.
   Que Feras – Tu De Ta Vie / The Boy Next Door  / Stacey Kent
   Stacey Kent este o cantareata de jazz nascuta in South Orange, New Jersey, US. A studiat muzica in Anglia la celebrul colegiu Guildhall School of Music and Drama. Cariera ei a inceput in anul 1990. A cantat la Café Boheme in cartierul londonez Soho, apoi in anii urmatori a inceput sa cante in deschiderea trupelor de jazz consacrate in clubul Ronnie Scott’s Jazz Club din Soho. Nu intamplator am ales cantecul Que Feras – Tu De Ta Vie. Textul este scris in limba franceza. A parut o alegere potrivita pentru o pereche de boxe Made in France. Inregistrarea este minimalista, aerisita, spatioasa, necomprimata. Instrumentele si vocea au avut un timbru realist, usor uscat, cu accente in zona de medii si inalte. Nimic exagerat. Mai degraba o prezentare in care sunetele medii-inalte sunt aduse in centrul atentiei. Vocea a fost bine articulta. Am putut auzi fiecare detaliu, iar asta m-a ajuta sa patrund si sa inteleg  pasiunea ascunsa in versuri. Micile detalii sonice au avut o corporabilitate tactila trecatoare sporind realismul auditiei. 
   Allegro / Johannes Brahms:Double Concerto in A Minor, Op. 102:1 /  Anne Sophie Mutter & Pablo Ferrandez & Czech Philharmonic
   Albumul a fost lansat la data de 4 Noiembrie 2022 de casa de discuri Sony Classical. Anne-Sophie Mutter este una din cele mai talentate violoniste germane contemporane, iar Pablo Ferrandez este un violoncelist spaniol din noua generatie. Allegroul debuteaza cu sunetul intregii orchestre inaintand in viteza prin camera. Aerul s-a umplut de energie pret de cateva secunde. Sunetul violoncelului a inchis valul de energie cu un sunet rotund. Formele nervoase de la inceput au fost inlocuite de o dulceata subtila cu tonuri de soare mediteranian. Vioara a intrat in scena bine conturata si texturata. Bucata muzicala a continuat cu sunete cald-taioase vibrand prin camera, imagini si linii muzicale bine reliefate, bucati de detalii sonice adunate intr-un tot unitar. Scena sonora a fost grandioasa. Amplitudinea si dimensiunea sunetului a sters complet din creier senzatia spatiului inchis al camerei. Aria 936 K2 a transformat inregistrarea intr-un spectacol holografic realist. 
   It Won’t Last / Under the Sun / Blacktop Mojo.
   La final mi-am zis ca este nevoie si de putina muzica rock. Blacktop Mojo este o trupa de post-grunge rock din Texas. Under the Sun este albumul cu numarul trei si a fost lansat in anul 2019. Cantecul este o balada rock clasica cu accente grunge. Primele acorduri apartin chitarii.Tempoul de blues se taraste prin camera asemeni unui sarpe electric. Sunetul orgii Hammond se insinuiaza catre ureche, apoi chitara bas si toba imping frecventele sonice joase cu putere prin camera. Intrarea vocii ofera muzicii impuls. Vocalistul incepe sa isi depene povestea. Scena sonora este abundenta, liniara si clara. Notele de orga stralucesc. Notele de chitara bas se impletesc in nuante intunecate. Toba are corp si imi preseaza pieptul cu putere. Energia ei vine direct catre mine, fara sa fie alterata de camera. Bum, pam, bum, pam! Lovituri simetrice ce lovesc cu puterea unui ciocan in pereti. Fiecare instrument isi pastreaza calitatile timbrale. Nu este loc pentru compromisuri, ascult o boxa Focal construita corect.
   Concluzie
   In prima seara cand boxele au ajuns la mine au fost legate la Naim Uniti Atom. Primele cantece ascultate au sunat dezamagitor. Aveam senzatia ca lipseste ceva. Inaltele erau luminoase in exces iar basul parea lipsit de vivacitate. A doua zi am inceput sa umblu la sistem. Am schimbat cablurile de boxe, unghiul boxelor in raport cu urechile si am incercat varianta unui amplificator puternic. Toate aceste schimbari s-au simtit imediat. Posibil ca la toate acestea sa se fi adaugat si obisnuita cu noul sunet. In a patra zi sunetul Aria 936 K2 imi placea atat de mult incat ajunsesem sa privesc ingrijorat catre uriasele mele Marten Django XL. 
   Entuziastii HiFi stiu ca boxele Focal ofera o imagine stereo holografica cu instrumente corpolente. Asta am primit si de la Aria 936 K2. Un sunet deschis, focalizat, cu tonuri luminoase si informatii abundente. Boxele sunt transparente si in acelasi timp naravase. Au nevoie de un amplificator puternic. Cu Naim Uniti Atom abia am zgariat potentialul lor. Muzica era in fata mea, suficient de ofertanta, dar parca as fi vrut ceva mai mult.Trecerea la un amplificator puternic cum este Yamaha AS2200 a adus echilibrul necesar si a potentat sunetul.
   Daca randurile mele v-au starnit curiozitatea, atunci nu va ramane altceva decat sa ascultati si voi o pereche de Focal Aria 936 K2. Sper sa va bucurati de sunetul lor la fel de mult ca mine.
    
   Articol scris de Robert Flescan
   Cine sunt eu si de ce ati avea incredere in mine.
   Sunt pasionat audiofil de mai bine de 15 ani. Timp de 3 ani am lucrat ca PR-ist pentru unul din dealerii audio consacrati din Romania. In acesti ani am trecut printr-un proces de invatare complex. Am experimentat empiric sunetul audiofil testand mii de sisteme audio si am invatat o partea din arta audiofila. Pentru ca mi-am dorit sa descopar ce se afla dincolo de marketingul producatorilor, am citit o multime de materiale legate de tehnologia audio. In ultimii ani am scris o perioada  articole pentru blogul unuia din dealerii audio cu o ascensiune remarcanta in ultima vreme. Acum 3 ani am inceput sa scriu pentru HiFi Tech, iar de la inceputul anului 2022 detin un magazin HiFi dedicat audiofililor. Pentru mine a fi audiofil inseamna inainte de toate dragoste pentru muzica. In colectia personala de muzica am peste 1000 de cd-uri si 300 viniluri.

  • Naim Uniti Atom

   De HiFi Tech, în Recenzii HiFi.

   Prima mea inamorare audiofila a purtat numele Naim. A fost dragoste la prima vedere. Totul la acest brand britanic de aparatura HiFi ma fascina. Am fost cucerit de sobrietatea designului exterior, de sunetul cu tenta dark, de simpatia cu care era privit brand-ul de fani. Povestea a continuat cu achizitia unui sistem audio stereo Naim si o pereche de boxe Sonus Faber Cremona Auditor M. Dupa acest prim sistem au urmat si alte aparate Naim. De atunci au trecut aproximativ 20 de ani. Intre timp gusturile mele sonice au trecut prin diferite etape. Cu toate acestea, undeva in memoria mea afectiva, am ramas legat de tot ceea ce inseamna numele Naim.
   In articolul de astazi am sa va povestesc despre reintalnirea mea cu Naim. Vinovatul poarta numele Naim Uniti Atom si este un streamer de muzica cu amplificare integrata. Stiam cum arata aparatul din imaginile de pe internet, insa cand am scos Naim Uniti Atom din cutie, am inteles cu adevarat ce inseamna acest aparat. Prima impresie este la fel de puternica ca intalnirea mea de acum 20 de ani cu acest brand. In fata mea se afla un aparat minimalist construit intr-o carcasa masiva din aluminiu, cu un afisaj color LCD generos si un selector de volum urias luminat cu led, plasat deasupra. Naim Uniti Atom este o combinatie intre life style-ul corporatist si HiFi-ul premium, si este un adevarat triumf al designului contemporan. Sunt constient de puterea ultimei fraze, dar va asigur ca nu exagerez.

   Design Exterior
   Partea frontala este simpla si respecta canoanele designului minimalist. In centru se afla un ecran color LCD generos. In stanga ecranului este plasata conexiunea pentru casti si o conexiune USB, iar in dreapta avem 4 mici butoane tactile cu care putem accesa diferitele functii ale aparatului. In spate sunt plasate o pereche de conexiuni analogice RCA, 2 conexiuni optice digitale, o conexiune digitala coaxiala, o conexiune USB, o conexiune HDMI, o conexiune cu fir LAN si conectorii pentru boxe. 
   In partea superioara se afla un selector de volum rotund supradimensionat. Daca il rotesti pentru a creste volumul, LED-urile plasate la baza se vor aprinde pentru a indica starea volumului. Daca reduceti volumul auditiei, rotirea in sens invers va stinge LED-urile. Efectul este impresionant.
   Detalii Tehnice
   In interiorul Naim Uniti Atom gasim un intreg sistem audio stereo. Avem un amplificator de 40 W, un DAC incorporate si un streamer de muzica. Partea de amplificare este construita cu simt de raspundere. Un transformator toroidal masiv de putere si o sursa de alimentare strans legata ofera putere stabila si un zgomot redus. DAC-ul intern poate decoda fisiere audio FLAC, ALAC, WAV,  LPCM, AAC, MP3, cu o rezolutie de pana la 24 biti / 192 kHz. Aparatul este dotat cu WiFi, Bluetooth aptX, Apple AirPlay, este compatibil UPnP si ofera posibilitatea de a accesa instantaneu via USB pana la 20 de mii de cantece aflate pe un hard disk extern.
   Cu ajutorul aplicatiei Naim, pe care o puteti descarca gratuit de pe Google Play si Apple Store, puteti controla aparatul folosind un telefon sau o tableta. Naim Uniti Atom va permite sa accesati principalele servicii de streaming muzical (Spotify, Tidal, Qobuz) si o varietate de posturi de radio de pe internet. De asemenea, Atom poate functiona ca end-point Roon.
   Telecomanda Naim este la fel de impresionanta ca aparatul in sine. Este construita din materiale de calitate si nu arata ieftin. La atingere ledurile aflate sub butoane se aprind automat sporind senzatia de calitate high-end.

   Sistem de Test
   Am testat Naim Uniti Atom in urmatoarea configuratie: Atom folosit ca streamer / DAC / amplificator stereo, boxe Focal Aria 936 K2, cabluri de boxe DIY si un cablu de alimentare standard. 
   Muzica
   Am ascultat muzica in configuratia de test timp de o saptamana. Cele 3 cantece alese pentru articol au rolul de a exemplifica cele auzite de mine in acest timp. Lista este compusa din urmatoarele cantece: Lila / Three-Way Mirror/ Airto Moreira, What a Wonderful World / Etta / Etta Cameron, Nikolaj Hess with Friends, Non-Euclidean Heart / Unseen Color / Maraton. 
   Lila / Three-Way Mirror/ Airto Moreira
   Albumul este inregistrat, masterizat si lansat in anul 1985 la casa de discuri Reference Recordings. Airto Moreira este un percutionist de jazz brazilian care a cantat alaturi de multe nume mari ale scenei de jazz.  A facut parte din trupa lui Chick Corea, Return to Forever, dar si din Weather Report. A fost membru al trupei de acompaniament a lui Miles Davis in perioada acestuia de jazz fusion. A cantat cu Stan Getz, Astrud Gilberto, Paul Desmond, Gato Barbieri, etc. Cantecul ales debuteaza cu o serie de sunete ce sugereaza o padure amazoniana. Va spun sincer, am fost uimit de claritatea si spatialitatea sunetului. Brusc camera s-a transformat. Triluri de pasari, clopotei de lemn zornaind in amestec cu sunetul ganzei, apoi undeva in profunzime se aude vocea masculina a unui vraci adresand o incantatie zeilor ascunsi in padurea templu. Au urmat notele discrete ale unui pian, apoi o voce masculina ce a crescut in intensitate si o chitara bas ce a inceput sa ofere ritmicitate. Fondul muzical a acoperit fara graba scena padurii. Sunetele au incetat in a ma inconjura si s-au muta in fata mea. Scena sonora este focusata si spatioasa. Se simte ca este o inregistrare Reference Recordings. Aerul dintre instrumente este generos. Pozitia fiecarui instrument este bine definita. Muzica ma implica si ma apropie de dorinta artistilor. Rezultatul sonic este spectaculos din toate punctele de vedere. Nimic de reprosat pentru un sistem onebox la care am legat o pereche de boxe relativ ieftine.
   Te poate interesa:
   What a Wonderful World / Etta / Etta Cameron
   Etta Cameron este o cantareata de jazz si gospel nascuta in Bahamas. Cariera muzicala europeana a inceput dupa mutarea ei Danemarca, in anii ‘70. Albumul ‘Etta’ a fost lansat in anul 2013. Versiunea Ettei Cameron pentru acest cantec pare gandita sa ofere audiofililor muzica de test pentru sistemele audio de acasa. Cantecul debuteaza cu sunetul unei trompete. Ascultam introducerea si ma minunam de bogatia detaliilor timbrale care ajungeau la mine. Puteam sa simt cum aerul este impins din plamani prin mustiucul trompetei catre corpul de alama al trompetei si cum sunetul se formeaza. Rezultatul sonic este luminos, cu frecventele inalte proiectate in fata, usor dure, insa fara distorsiuni. Un instrument nedefinit a inceput sa umple aerul cu un sunet cristalin, asemanator cu sunetul paharelor, apoi au urmat cateva lovituri de cinele, contrabasul, pianul si la final vocea. In ciuda aglomerarii de informatii, sunetul a fost transparent si a pastrat nuanta luminoasa. Echilibrul dintre voce si instrumente a fost satisfacator. Vocea Ettei a oferit un constrast placut  fata de frecvente joase efervescente, iar contrabasul nu a acoperit detaliile sclipitoare ale cinelelor si pianului. Micutul Naim a fost permanent in control. Scena sonora a avut greutate, cu instrumentele avand un corp destul de clar delimitat. Adancimea scenei si spatiul acustic au fost modeste, dar asta se datoreaza spatiului studioului in care a fost inregistrata muzica. 
   Non-Euclidean Heart / Unseen Color / Maraton. 
   Maraton sunt o trupa de progressive rock / pop rock  din Danemarca. Non-Euclidean Heart a fost lansat in data de 7 Octombrie 2022. Imi place foarte mult trupa. Am ascultat albumul lor de mai multe ori dupa ce a fost urcat pe Tidal. Primul lucru remarcat in timpul auditiei a fost compresia dinamica aplicata. Pereche Naim si Focal a prezentat muzica asa cum a fost inregistrata, fara sa atenueze impresia de sunet cu volum ridicat. Echilibrul frecventelor a avut o tenta neutra – luminoasa, cu bas strans si curat, medii cu un sunet deschis si inalte extinse.
   Concluzie
   Combinatia Naim Uniti Atom si Focal Aria 936 K2 poate oferi un sunet proaspat, suficient de transparent si nu in ultimul rand muzical. Daca cineva ar gasi sunetul in neregula, probabil ar fi un fan pentru care basul se afla inaintea celorlalte frecvente. In aceasta combinatie basul nu ofera impresii categorice. Exista, are nerv si aplomb, insa nu te loveste la intreaga lui intensitate. Personal as imperechea Uniti Atom cu o pereche de boxe mai putin infometate dupa putere, iar boxele Aria 936 K2 cu un amplificator mai puternic. Specificatiile Focal Aria 936 K2 sugereaza o putere minima de 50 wati. Cei 40 wati ai Atom-ului sunt sub limita oferita de producator. 
   Naim Uniti Atom este un produs destinat entuziastilor din generatiile tinere, celor aflati in cautarea unui aparat minimalist cu un sunet performant. Intreaga perioada petrecuta de mine cu acest aparat si cu sora lui de la Focal a insemnat placere muzicala inainte de toate. Daca sunteti in cautarea unui aparat onebox competitiv, va sfatuiesc sa testati si un Naim Uniti Atom. Posibil sa va placa.
    
   Articol scris de Robert Flescan
   Cine sunt eu si de ce ati avea incredere in mine.
   Sunt pasionat audiofil de mai bine de 15 ani. Timp de 3 ani am lucrat ca PR-ist pentru unul din dealerii audio consacrati din Romania. In acesti ani am trecut printr-un proces de invatare complex. Am experimentat empiric sunetul audiofil testand mii de sisteme audio si am invatat o partea din arta audiofila. Pentru ca mi-am dorit sa descopar ce se afla dincolo de marketingul producatorilor, am citit o multime de materiale legate de tehnologia audio. In ultimii ani am scris o perioada  articole pentru blogul unuia din dealerii audio cu o ascensiune remarcanta in ultima vreme. Acum 3 ani am inceput sa scriu pentru HiFi Tech, iar de la inceputul anului 2022 detin un magazin HiFi dedicat audiofililor. Pentru mine a fi audiofil inseamna inainte de toate dragoste pentru muzica. In colectia personala de muzica am peste 1000 de cd-uri si 300 viniluri.

  • Am sa fiu foarte sincer cu voi. Am ales sa scriu despre castile Focal Bathys impresionat de designul lor. Cand am vazut prima pereche de casti Bathys, gandurile au zburat la jocul video Cyberpunk 2077. Imaginea lor este inaintea timpului, iar asta presupune o doza de curaj din partea producatorului francez Focal. Am cautat pe internet modele de casti aflate in aceeasi zona de pret si nu am gasit nimic comparabil cu Bathys. Nici celebrul brand Bang & Olufsen, cunoscut in primul rand pentru design, nu are nici o sansa in fata lor. 
   Focal Bathys este primul set de casti wireless lansat de Focal cu anulare activa a zgomotului. Cand le vezi in realitate te gandesti instantaneu la gama superioara de casti produsa de Focal. Influenta castilor de top Utopia este evidenta. Cupele ovale mari sunt acoperite de o grila din aluminiu ce inconjoara sigla Focal plasata intr-o pozitie centrala. In cazul siglei francezii propun un element de design modern si indraznet. Pe sigla sunt inserate fasii foarte subtiri de led care se aprind si evidentiaza zona. Lumina este foarte discreta. Va garantez ca nu veti arata ca un pom de craciun, insa cu siguranta va fi unul din elementele de design care vor atrage privirile trecatorilor pe strada. Daca sunteti o persoana discreta puteti opri aceasta functie din aplicatia Focal & Naim. Aplicatia o gasiti pe Google Store si Apple Store si trebuie instalata pe telefon. Pernitele din piele sunt groase si moi. Bentita este substantiala si amortizeaza foarte bine greutatea castilor, oferind un confort rar intalnit. Pentru mine este foarte important modul in care castile se aseaza pe cap. Daca nu sunt comode, daca exista un singur element de discomfort, calitatea audio isi pierde din importanta. Nu ma pot bucura de sunet. Castile se prezinta intr-o combinatie de culori negru cu argintiu. Fara a fi neaparat o asocierea coloristica la fel de indrazneata ca la celelalte casti Focal, imaginea de ansamblu degaja o eleganta simpla si o dorinta ascunsa de a le folosi. Focal Bathys reusesc sa arate in mod real ca niste casti pe care platesti 800 de euro. Pe cupe sunt plasate diferitele butoane necesare pentru a folosi castile. In partea dreapta butonul de pornire al castilor, butoanele de volum si de conexiune Bluetooth, iar in partea stanga butonul de setare ANC. Din aplicatia Focal & Naim puteti accesa functia EQ, selecta intensitatea ledurilor aflate in jurul siglei, alege asistentul vocal Google sau Alexa, etc. 

   Castile Focal Bathys sunt compatibile cu cele mai avansate codecuri audio din prezent: aptX Adaptive, aptX HD, SBC, AAC.
   Castile permit utilizatorilor sa asculte muzica si prin cablu folosind o mufa de 3,5 mm, dar au si un mod USB DAC care accepta semnal audio la o valoare de 24 biti / 192 kHz folosind portul USB-C amplasat pe cupa din dreapta.
   Durata de functionare este de pana la 30 de ore prin Bluetooth, 35 de ore prin cablu si 42 de ore prin USB DAC.
   Castile sunt livrate cu husa, un cablu USB C si un cablu audio cu mufa de 3,5 mm. Greutatea lor este de 350 de grame.
   Teste
   Focal Bathys sunt casti destinate celor care doresc sa asculte muzica in exteriorul casei, sau cand calatoresc, de aceea am decis sa desfasor majoritatea testelor afara.  Am ascultat muzica in metrou, pe strada si in parc, folosind functia de atenuare a zgomotului in cele doua variante disponibile.
   Primul album ascultat a fost Viaticum – E.S.T. Auditia s-a desfasurat seara, la o ora de varf, cu masinile trecand pe langa mine in valuri. Cum castile erau noi, fara rodaj, ma asteptam la o scena sonora inghesuita. Nu a fost asa. Puteam sa simt spatiul studioului in jurul meu de parca participam la inregistrare. Scena sonora s-a intins in jurul meu la 360 de grade. Instrumentele au fost bine delimitate in timp si spatiu, cu marginile tridimensionale conturate aievea. Cu Bathys sunetul pianului este dens, are un echilibru tonal neted si cald, care te indeamna la auditii lungi. Sunetul cinelelor urmeaza acelasi patern. Finetea si usurinta vibratiilor metalice este delicata si pare sa aduca un aer proaspat si racoros sunetului. Partea de bas completeaza fericit restul frecventelor oferind un sunet tonic, cu suficienta dinamica. 
   Te poate interesa:
   In alta zi am calatorit cu metroul si am decis sa continui testele. Aveam pofta de muzica alternative rock, asa ca am ascultat ultimul album al britanicilor Bush – The Art of Survival. Prima senzatie a fost aceea unui sunet comprimat. Sunetul se simtea oarecum plat, fara detalii, un zid de sunet compact. Am recunoscut imediat problemele induse de masterizarea proasta. Am continuat auditia pentru ca acest album este excelent. Componentii acestei trupe nu au mai reusit un album atat de bun de prin anii ’90. Am ascultat pana la capat inregistrarea fara sa am dureri de cap, iar asta este un plus pentru Bathys. Este complicat sa realizezi o casca suficient de transparenta incat sa iti ofere toate detaliile unei inregistrari, dar care in acelasi timp sa te pastreze lipit de muzica in cazul unor inregistrari cu probleme de loudness cum este acest album. 
   Urmatoarea auditie a avut loc intr-un parc. Am iesit cu copiii mei la joaca. De data asta am preferat sa ascult cateva inregistrari de muzica clasica pe care le-am condimentat cu ascultarea unui concert de jazz. 
   Am inceput cu o inregistrare Reference Recordings, Baba Yaga, Op. 56 (live), in interpretarea Orchestrei din Minnesota, sub conducerea dirijorului Eiji Oue. Primul lucru observat a fost dinamica muzicala. Cu volumul spre maxim auditia a fost imersiva. Imaginea orchestrei s-a dezvoltat intr-o prezentare ampla, separatia instrumentelor a fost peste medie, basul a fost percutant si a avut greutatea potrivita, iar instrumentele din alama au fost bine temperate si corect prezentate timbral. Bathys refuza sa piarda controlul informatiei si sunt asemeni unui dirijor ce conduce cu mana de fier orchestra. Totul este acolo, langa tine, respirand realism muzical.
   Sar peste restul de inregistrari de muzica clasica si ma opresc la concertul artistei de jazz Melody Gardot - Live in Europe. Bathys mi-a oferit o prezentare delicata a vocii, cu momente in care accentele fine de matase se intersecteaza cu note stralucitoare. Impresionant mi s-a parut felul in care am simtit sala: linistea aparenta captata de microfoane; fractiunile de secunda in care instrumentele sau vocea se opresc pret de o respiratie, lasand un gol acoperit de zumzetul ascuns al publicului; notele muzicale transformate in sunete si incheiate de fiecare data cu aplauzele salii. O multime de detalii care nu faceau altceva decat sa sporeasca placerea auditiei.
   Am testat in metrou, fara muzica, functia de anulare a zgomotului ambiental (ANC). Am fost curios ce inseamna aceasta functie in viata reala. Va inselati daca va inchipuiti ca anuleaza toate zgomotele din mediul inconjurator. In realitate atenueaza sunetele stridente, cele aflate in zona frecventelor medii - inalte. Daca se taie aceasta zona, senzatia de sunet galagios dispare. Este ca si cum ai trage o cortina dintr-un material gros peste sunet. Ceva trece in continuare catre urechi, insa este mult atenuat. 
   In concluzie, dupa ce ati folosit ANC-ul Bathys, intoarcerea la ascultarea muzicii fara aceasta functie o sa vi se para de neconceput.
   Concluzie
   Castile Bathys sunt o surpiza neasteptata. Cunosc bine istoria firmei Focal. Am detinut doua perechi de boxe ale acestui brand, am ascultat boxe Focal incepand cu seriile destinate segmentului entuziast si terminand cu superbele Focal Grande Utopia. Apreciez filosofia lor de sunet, ador sunetul deschis al tweeter-lor de beriliu si imi place designul produselor Focal. Cu toate acestea, imi inchipuiam ca le va fi foarte greu sa reuseasca in zona consumer, chiar daca Bathys sunt pozitionate la varf, undeva in sectorul premium. Bathys imi amintesc de primele telefoane Apple. Cand au fost lansate, specialistii spuneau ca vor fi un esec. Totul era nou la aceste telefoane. In prezent, dupa cum bine stiti, telefoanele Apple sunt printre cele mai dorite gadgeturi. Bathys sunt intr-o pozitie similara in universul HiFi. Designul lor este curajos, indraznet, usor sfidator. Folosirea acestor casti este un mesaj transmis celorlalti: Uitati-va bine la mine, sunt satul de mediocritate, sunt un anarhist HiFi din anul 2077. 
   Sonic cu greu le poti reprosa ceva la nivelul de pret unde sunt pozitionate. Sunetul este deschis, luminos si detaliat fara a fi obositor. Scena sonora este larga si imersiva. Basul are o prezenta buna fara a fi bubuit. Timbral au o tendinta neutra, apropiata de castile de studio. Le recomand tuturor celor care cauta un sunet tinzand catre corectitudine timbrala. 
   Designul, de asemenea, este impresionant. Sunt printre cele mai spectaculoase casti existente in piata in prezent. Calitatea materialelor este de top, sunetul este exact acolo unde este locul lui, sunt compatibile cu cele mai noi codecuri audio, au o durata de viata a bateriei mare, sunt usor de utilizat si foarte comode. Ce ar mai fi de spus?  Va doresc sa le incercati.
    
   Articol scris de Robert Flescan
   Cine sunt eu si de ce ati avea incredere in mine.
   Sunt pasionat audiofil de mai bine de 15 ani. Timp de 3 ani am lucrat ca PR-ist pentru unul din dealerii audio consacrati din Romania. In acesti ani am trecut printr-un proces de invatare complex. Am experimentat empiric sunetul audiofil testand mii de sisteme audio si am invatat o partea din arta audiofila. Pentru ca mi-am dorit sa descopar ce se afla dincolo de marketingul producatorilor, am citit o multime de materiale legate de tehnologia audio. In ultimii ani am scris o perioada  articole pentru blogul unuia din dealerii audio cu o ascensiune remarcanta in ultima vreme. Acum 3 ani am inceput sa scriu pentru HiFi Tech, iar de la inceputul anului 2022 detin un magazin HiFi dedicat audiofililor. Pentru mine a fi audiofil inseamna inainte de toate dragoste pentru muzica. In colectia personala de muzica am peste 1000 de cd-uri si 300 viniluri.

  • Compania CEC a fost fondata in anul 1954, in Japonia. CEC a fost prima companie din Japonia care a produs pickup-uri, iar produsele sale au fost foarte apreciate de iubitorii de muzica. Mai tarziu  CEC a fost principalul furnizor de pickup-uri si CD playere pe piata de consum ca fabrica OEM, iar produsele lor au fost vandute cu siglele unor firme precum Grundig, Marantz, Teac, Sony, Sanyo, Toshiba, Mitsubishi, Alpine, Kenwood, Sharp, etc.
   In anul 1991, CEC a inceput un nou capitol si au lansat primul transport de CD-uri cu transmisie prin curea din lume, celebrul model TL 1. Inginerii implicati in proiect au considerat ca este necesar sa foloseasca cunostintele tehnice dobandite in proiectarea pickup-urilor. Ei au presupus ca principiile de baza ale functionarii pickup-urilor analogice si ale playerelor CD digitale sunt in general aceleasi. Desi viteza de rotatie la CD playere se modifica in functie de pozitia laserului, aceste modificari apar foarte lent. Cu alte cuvinte, viteza de rotatie intr-o perioada de timp presupusa poate fi privita ca o valoare constanta. Pe baza acestor ipoteze CEC a pregatit un sistem de citire a CD-urilor complet nou, fara feedback acustic, cu un raport semnal/zgomot mult mai mare si jitter mai mic. Compania a obtinut un brevet international pentru aceasta inventie.
   De atunci au trecut mai bine de 30 de ani, timp in care japonezii au construit o noua fabrica in anul 2011 si au continuat sa ofere pasionatilor audiofili produse foarte competitive.
   In articolul de astazi am sa va prezint un DAC relativ ieftin pentru piata audio high-end. CEC DA 05 este numele lui, are un pret de 3990 euro si este dezvoltat si manufacturat in fabrica din Japonia.
   Te poate interesa:
   Design Exterior
   Aparatul pe care il folosesc pentru evaluare are o infatisare exterioara industriala, sobra in exces, de parca ar fi un aparat european. Partea frontala are in centrul ei o zona dreptunghiulara dedicata afisarii informatiilor functionale: conexiuni, filtre, stream audio PCM/DSD. In stanga acestei zone gasim un buton pentru schimbarea filtrelor digitale si butonul de power. In dreapta gasim un buton cu functie de selectare a conexiunilor digitale, apoi este plasata iesirea de casti si butonul de volum. In partea din spate sunt plasate conexiunile analogice RCA si XLR. Apoi urmeaza conexiunile digitale in numar de patru pe care am sa le enumar: USB audio, TosLink, Coax, AES/EBU. Langa intrarile digitale se afla conexiune la retea. 
   Carcasa aparatului din articolul meu este neagra. Exista si o varianta argintie pentru cei care isi doresc o alta culoare. 
   Detalii Tehnice
   CEC DA5 foloseste un cip DAC ESS Hyper stream ES9018K2M compatibil cu PCM 32-bit 384kHz si DSD 256. De asemenea, puteti alege intre doua filtre digitale, FLAT si PULSE. Primul, asa cum va asteptati, ofera liniaritate pana la 20 kHz, in timp ce cel din urma foloseste un filtru modulat in impuls pentru a crea o taiere blanda in zona frecventelor inalte aflate pana in 20 khz. Am sa explic ce inseamna aceste filtre din punct de vedere sonic. Filtrul FLAT este detaliat si rezolut, iar PULSE este detaliat si muzical.
   CEC DA5 are un amplificator pentru casti incorporat si de asemenea poate fi folosit conectat direct la un amplificator de putere sau la o pereche de boxe active. Volumul este digital, in 99 de trepte, si poate fi controlat folosind telecomanda. 
   Japonezii de la CEC au facut si o actualizare a surselor de alimentare. Fiecare zona geografica primeste o sursa de alimentare corespunzatoare specificatiilor retelei de alimentare cu energie electrica. Alte firme prefera sa foloseasca o sursa universala cu un switch care modifica parametrii de functionare in functie de zona. 
   Sistem de Test
   Am testat CEC DA5 in urmatoarea configuratie: mini PC fanless optimizat pentru audio, Aurender A100, McIntosh MA8900, Marten Django XL, casti audio  Sennheiser Momentum, Focal Bathys, cablu USB Audioquest Diamond, cabluri interconect Audioquest Thunderbird XLR si Audioquest Water, cabluri de boxe ZenSati Zorro si DIY Mundorf.
   Muzica: Queensryche  - Jet City Woman / Empire, Parker Ramsay – Station IV. Jesus meets his Mother / The Street (full version), Buddy Guy feat. Mavis Staples – We Go Back / The Blues Don’t Lie.
   Queensryche  - Jet City Woman
   Sunetul este viguros. Scena sonora este completa si solida. Vocea este pozitionata in fata, oferindu-mi o prezentare emotionala cu o redare distincta a notelor inalte. Chitara electrica se dezvolta liniar cu intreaga gama cromatica sublinind forma si corpul notelor ca intreg. CEC DA5 reuseste sa ma absoarba catre detalii, catre energia sustinuta a fiecarui instrument, oferindu-mi o senzatie de realism coplesitor, de sunet in concert. Ascult si sunt constient de existenta tonurilor, a texturii fiecarui sunet, a muzicii ce imi invadeaza simturile. Rock’n’roll is not dead, este mai mult decat o amintire. In fata mea se afla trupa in concertul de la Arenele Romane Bucuresti.
   Parker Ramsay – Station IV. Jesus meets his Mother
   O voce feminina incepe sa depene una dintre povestile biblice. Vocea are accente ingereste si se inalta maiestos peste spatiul camerei transformat intr-o capela cu bolti inalte ce ridica sunetul catre Dumnezeu. Un minut mai tarziu vocea singulara se multiplica intr-un cor ce umple linistea altarului cu vitalitate. Corul este stratificat, atent focalizat si are o consistenta solida. Maniera in care sunetul se imprastie ofera ascultatorului un spatiu voluminos si adanc. Urmeaza cantul harpei. Sunetul are delicatete spumei laptelui. Un million de bule de aer si lapte imbinate intr-o tesatura cosmica de legi pe care uneori nu le intelegem. Notele curg dulci, neatinse de spatiul camerei. Danseaza in jurul meu oferindu-mi o interpretare in care reverbul corzilor si respiratia artistului  se contopesc intr-un sunet dens. Ma simt binecuvantat si mai aproape ca oricand de esenta muzicii.
   Buddy Guy feat. Mavis Staples – We Go Back
   Muzica se simte relaxata, dar nu moale. Marginile tranzitorii sunt distincte si foarte usor tesite. Fiecare instrument este bine definit inca de la primele acorduri. Sunetele au forta si dinamica. Vocea lui Buddy Guy este inconjurata de un fel de halou sonic. Probabil un reverb aplicat pe consola de master. Tobele au prezenta, se simt mari si au un sunet generous. Chitara electrica ofera impuls si ritm cantecului. Din boxe curge un blues electric autentic. Vocea cantaretei Mavis Stamples aduce o nota poetica cantecului. Un amestec de salbatic de arome africane mixat cu boabe de cacao, totul macinat intr-un mojar construit din note de blues. Sunetul pianului electric se descompun timbral lasandu-ma sa simt fiecare nota, fiecare detaliu. Desi inregistrarea este usor comprimata dinamic, CEC DA5 reuseste sa ascunda acest fapt si sa lase bucuria muzicii sa curga catre mine.
   Filtre Digitale
   Am comparat cele doua filtre digitale, FLAT vs PULSE
   Cu FLAT tridimensionalitatea este superioara. Instrumentele individuale sunt mai clare si separate. Creste senzatia de realism.
   Cu Pulse sunetul capata rotunjimi rubensiene si primeste o muzicalitate superioara. Prezentarea muzicala in ansamblul ei devine usor emotionala. Senzatia mea este ca acest filtru este foarte bun pentru ascultatul inregistrarilor moderne, deseori comprimate dinamic. 
   Amplificatorul de Casti
   Sunetul este impins usor in fata. Scena sonora este redata cu atentie, insa este destul de stransa. Basul are dinamica si este patrunzator. Mediile ofera o liniste contrastanta prin comparatie cu basul, iar inaltele au o tendinta usor intepatoare. Comparand Sennheiser Momentum cu Focal Bathys am putut sesiza cum sunetul isi schimba caracteristicile in functie de casti. Castile isi pastreaza vocea iar asta este o veste buna. Amplificatorul este suficient de neutru.
   Concluzie
   DAC DA5 este un aparat dedicat melomanilor. Sunetul lui este o combinatie intre sunetul analogic venit de undeva din istoria HiFi-ului de calitate si tehnologia contemporana. Mi-a placut muzicalitate lui si faptul ca in toata perioada in care a ramas la mine in sistem, a stimulat melomanul din mine sa asculte multa muzica. Il recomand celor care cauta calitate japoneza la un pret rezonabil si care sunt interesati in primul rand de muzica si mai apoi de smulgerea ultimului detaliu din biti.
    
   Articol scris de Robert Flescan
   Cine sunt eu si de ce ati avea incredere in mine.
   Sunt pasionat audiofil de mai bine de 15 ani. Timp de 3 ani am lucrat ca PR-ist pentru unul din dealerii audio consacrati din Romania. In acesti ani am trecut printr-un proces de invatare complex. Am experimentat empiric sunetul audiofil testand mii de sisteme audio si am invatat o partea din arta audiofila. Pentru ca mi-am dorit sa descopar ce se afla dincolo de marketingul producatorilor, am citit o multime de materiale legate de tehnologia audio. In ultimii ani am scris o perioada  articole pentru blogul unuia din dealerii audio cu o ascensiune remarcanta in ultima vreme. Acum 3 ani am inceput sa scriu pentru HiFi Tech, iar de la inceputul anului 2022 detin un magazin HiFi dedicat audiofililor. Pentru mine a fi audiofil inseamna inainte de toate dragoste pentru muzica. In colectia personala de muzica am peste 1000 de cd-uri si 300 viniluri.

×
×
 • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.