Sari la conținut
HiFi Tech
  • Luxman L-507Z


    HiFi Tech

    La mijlocul anului 2022 Luxman a lansat noua serie de amplificatoare integrate purtand indicativul ‘Z’. Luxman L-507Z face parte din aceasta serie si inlocuieste vechea varianta L-507 uxII. Acest amplificator integrat este continuatorul unei descendente intinsa pe o perioada de aproape 100 de ani. Vreau sa intelegeti ca nu este nimic exagerat in ultima mea propozitie. In anul 2025 producatorul japonez va sarbatori un secol de prezenta in domeniul audio. Succesul japonezilor de la Luxman intr-o industrie atat de nisata este cu adevarat impresionant si am simtit nevoia sa il punctez pentru cei mai putini familiarizati cu istoria HiFi-ului.

    Zvonul lansarii L-507Z a aparut la inceputul anului 2022. Grupul de fani Luxman de pe Facebook a fost cuprins de o adevarata fervoare la aflarea acestei informatii. Confirmarea oficiala nu a pus capat discutiilor. In asteptarea unei auditii intr-un showroom membrii comunitatii au continuat sa caute informatii pe net si sa discute despre aceasta lansare asteptata cu interes. In luna Septembrie japonezii au inceput sa livreze aparate catre dealerii din intreaga lume, iar fanii din Romania au fost printre primii norocosi ai planetei. Luxman L-507Z  a ajuns la inceputul lunii Octombrie si a devenit disponibil pentru ascultare si achizitionare. 

    633456040_LuxmanL-507Z..jpg.5bcca81dd725f714c638b8ac08c66889.jpg

    Design Exterior 

    Partea frontala a carcasei este finisata in alb si are o grosime de 17 mm. Designul acestei zone este construit in jurul celor doua vumetre analogice masive iluminate in alb si plasate in mijloc. In stanga acestora avem selectorul de surse si butonul On/Off. Sub vumetre se afla comezile de control al basului si inaltelor, selectorul de conectare al boxelor, selectorul phono-ul integrat ce va permite sa alegeti tipul de doza folosit MM sau MC, butonul Mute. In partea dreapta a vumetrelor avem butonul de volum pozitionat in oglinda cu selectorul de surse. Sub butonul de volum exista doua mufe pentru casti, cea clasica de 6,3 mm si una noua de 4,4 mm. In spate gasim patru intrari analogice, una pentru pick-up si doua XLR. Conexiunile difuzoarelor sunt de tip A – B si va ajuta daca aveti boxe cu conectori bi-amp. Capacul superior are culoarea otelului frezat, arata foarte solid si este acoperit cu doua gratare de culoare inchisa. Plasarea lor deasupra nu este intamplatoare. Prin acea zona este racit amplificatorul in interior. Nu pot sa inchei descrierea imaginii exterioare fara a va atrage atentia asupra calitatii materialelor folosite la constructia acestui aparat. Cand il vezi in realitate, te gandesti ca, acest Luxman L-507Z  va functiona si peste 1000 de ani.

    Design Interior

    Luxman L-507Z introduce cateva schimbari tehnologice fata de seria precedenta. Foloseste noul sistem LIFES, Luxman Integrated Feedback Engine System, o evolutie a circuitului ODNF care „realimenteaza doar acel element de distorsiune detectat de diferenta dintre iesire si intrare”. Cu LIFES Versiunea 1.0. distorsiunile din etapa de amplificare au fost reduse la mai putin de jumatate fata de sistemul folosit anterior. 
    Partea de amplificare foloseste o arhitectura Darlington in trei trepte, triplu paralel push-pull, lucreaza in Clasa A-B si atinge o putere de 110 W in 8Ω si 220W in 4Ω. Reglarea volumului auditiei se realizeaza cu un atenuator in 88 de trepte, un sistem numit New LECUA 1000, care tine cont de calitatea sunetului la reglarea volumului.
    Luxman L-507Z  este echipat cu un nou etaj phono pentru pick-up, compatibil MM / MC si cu un amplificator de casti cu doua iesiri, standard 6,3 mm si o varianta de 4,4 mm.
    Sursa sa de alimentare combina un transformator IE de 600 wati cu opt condensatori de 10.000µF fiecare. Cablajul intern este din cupru pur (oxygen-free), iar releele de izolare si bornele difuzoarelor sunt foarte aproape de treptele de iesire, pentru o cale scurta a semnalului. 
    Toate componentele interne sunt fabricate in Japonia; transformatorul de Nippon Chemi-Con, condensatorii de Toshin si Nippon Chemi-Con, diode Schottky, etc.
    Telecomanda este fabricata din aluminiu de inalta calitate. Amplificatorul cantareste 25,4 kg si are urmatoarele dimensiuni 400x178x454 mm. 

    611078545_luxmanL-507Z(2).jpg.02023a8e28fdb2c82ee577be06350046.jpg

    Teste

    Sistemul audio stereo a fost format din urmatoarele component: Intel NUC + Audirvana + Intona + Yamaha CDS3000 (folosit ca DAC), Luxman L-507Z, Luxman L-509X, Marten Django XL, Sonus Faber Lumina 5, cabluri Audioquest si DIY.

    Muzica: Tsuyoshi Yamamoto Trio – Midnight Sugar / Midnight Sugar (SACD ISO), Rochester Philharmonic Orchestra - Cereus Poem For Orchestra (Tidal), The Police – Every Breath You Take / Syncronicity (cd rip)

    Tsuyoshi Yamamoto Trio - Midnight Sugar

    Daca sunteti ascultator de jazz albumul ‘Midnight Sugar’ nu ar trebui sa va lipseasca din colectie. Inregistrarea este exceptionala atat din punct de vedere interpretativ cat si dinamic. Dinamica medie este DR15, iar cea maxima DR18. De pe acest album am ales sa folosesc prima piesa. Am inceput auditia. Energia instrumentelor si atacul sunt incredibil de reale. Sunetul pare sa nu fi fost alterat in niciun fel in procesul de masterizare. M-am simtit ca la un concert. Puritatea sonica si realismul dinamic atat de greu de obtinut indiferent de pret imi erau oferite din abundenta. Cu Luxman L-507Z  in sistem echilibrul frecventelor este egal si liniar. Nu exista sunete impinse in fata spre a impresiona ascultatorul. Fiecare instrument este fixat natural in spatiul de auditie. Contrabasul si pianul au avut o granulatie timbrala rar intalnita de mine, iar tonalitatea instrumentelor a fost neobisnuit de pura. Basul contrabasului a fost generos si a avut o extensie milimetrica. Semn ca amplificatorul a controlat excelent cele sase difuzoare de 8 inch. Am fost atat de impresionat de ce auzeam, incat i-am scris unui prieten pe WhatsApp. Simteam nevoia sa impartasesc cu cineva experienta traita. Imi doream un martor al acestui moment memorabil.

    Te poate interesa:

    Rochester Philharmonic Orchestra – Cereus (Poem For Orchestra)

    Am ales acest poem orchestral datorita lirismul sau delicat combinat cu unele momente dinamice ofertante in testarea unui amplificator. Poemul debuteaza cu sunetul dulce al viorilor si al unui oboi proiectat undeva in randul patru al orchestrei. Muzica s-a strecurat pe nesimtite in spatiul camerei. Sunetul a avut o dulceata naturala si o stralucire plina de caldura. Imaginea stereo a fost bogata si adanca cu instrumentele larg distantate. Am putut sa aud accentele timbrale ale instrumentelor din spate. Tonurile de baza au avut o vigoare potrivita si nu au acoperit cu energia lor sunetele de intensitate mica. Trecerea prin pasajele dinamice a fost realista cu ritmuri ferme si sunete palpabile. Totusi, in aceste pasaje as fi preferat un control mai bun al frecventelor, fapt ce ar fi permis o deschiderea dinamica cu adevarat exploziva si o extensie tridimensionala generoasa. Din pacate acestea sunt limitele unui amplificator integrat indiferent de pret. Experienta celor doua decenii audiofile imi spune ca pentru realizarea acestui control este nevoie de un sistem in care partea de preamplificare sa fie separata de amplificare. In ansamblu nivelul performantei a fost solid, permitandu-mi sa ma bucur de puritatea greu de reprodus a acestei inregistrari.

    The Police – Every Breath You Take

    Sunetul a fost captivant si muzical. Chitara bas a lui Sting a fost credibila. Toba a sunat scurt si oarecum sec. Exact cum este pe inregistare si cum am auzit-o de atatea ori pe alte sisteme de top ascultate. Vocea lui Sting a fost zugravita in culori naturale si placute. A fost ferma, pozitionata central in fata mea, pastrandu-ma permanent in contact cu ritmul cantecului. Nu am avut senzatia unei alterari timbrale. Fiind o inregistrare de rock cu o dinamica exceptionala am putut sa cresc volumul mult. In aceasta zona Luxman L-507Z exceleaza. Liniaritate reproducerii frecventelor impreuna cu capacitatea de a furniza curent boxelor ofera credibilitate auditie. Sunetul ramane deschis si nu se strange asemeni unui arici cand simte pericolul. Cu volumul ridicat detaliile spatiului unde a fost facuta inregistrarea au inceput sa iasa la suprafata. De asemenea am putut auzi efectul rezonant adaugat sunetului tobei din consola de mixaj. 

    Luxman L-507Z vs Luxman L-509X

    L-507Z pare o idee mai neutru comparativ cu L-509X. Posibil sa fie de vina noul sistem LIFES. In partea de putere diferentele nu sunt notabile. Pe hartie L-509X are 10 W mai mult. In viata reala este greu sa simti aceasta diferenta. Ambele amplificatoare s-au descurcat admirabil in pasajele dinamice. Cu siguranta nu as trece un test ‘blind’ comparativ. Timbral, ambele ofera un sunet neutru, liniar, bogat in detalii, cu un nivel al zgomotului foarte scazut.

    Concluzie

    Luxman L-507Z este un amplificator cu un sunet analogic, transparent si dinamic. Muzica este prezentata onest, in forta, fara tuse personale. Imperecheat cu boxe neutre nivelul detaliilor este generos, fara a cadea in pacatul sunetului clinic, obositor. Imperecheat cu boxe cu un sunet cald, cum sunt Sonus Faber Lumina 5, sunetul isi pastreaza integritatea, dar lasa o anumita libertate si interpretarii boxelor. Recomand Luxman L-507Z celor aflati in cautarea unui aparat construit ireprosabil, pe care sa il foloseasca o lunga perioada, fara teama aparitiei unui amplificator superior. 

     

     

    Articol scris de Robert Flescan

    Cine sunt eu si de ce ati avea incredere in mine.
    Sunt pasionat audiofil de mai bine de 15 ani. Timp de 3 ani am lucrat ca PR-ist pentru unul din dealerii audio consacrati din Romania. In acesti ani am trecut printr-un proces de invatare complex. Am experimentat empiric sunetul audiofil testand mii de sisteme audio si am invatat o partea din arta audiofila. Pentru ca mi-am dorit sa descopar ce se afla dincolo de marketingul producatorilor, am citit o multime de materiale legate de tehnologia audio. In ultimii ani am scris o perioada  articole pentru blogul unuia din dealerii audio cu o ascensiune remarcanta in ultima vreme. Acum 3 ani am inceput sa scriu pentru HiFi Tech, iar de la inceputul anului 2022 detin un magazin HiFi dedicat audiofililor. Pentru mine a fi audiofil inseamna inainte de toate dragoste pentru muzica. In colectia personala de muzica am peste 1000 de cd-uri si 300 viniluri

    • Thanks 1

    Recenzie utilizator

    Comentarii Recomandate

    Nu sunt comentarii de afișat



    Join the conversation

    You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

    Vizitator
    Adaugă un comentariu...

    ×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

      Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

    ×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

    ×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

    ×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.