Sari la conținut
HiFi Tech

bogdanozaurus

Postări Recomandate

Eu am un aiwa ad-6500. De fiecare data cand trag o caseta din cd, o ascult si dupa revin la cd, ceva se simte aiurea. De vinil nu mai vorbim, digitalul inseamna confort si pret mic in toate segmentele, adica vanzari mai mari etc. Sunet = Analog. In curand probabil o sa imi iau si un magnetofon si gata.

Editat de silviu2403
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@Tudor, nu știu cât de mult are legătură cu amplificatorul. Pe analogic simt o naturalețe, un firesc care îmi lipsesc pe digital. Dacă amplificatorul pe care îl folosesc îmi poate prezenta această diferență, înseamnă că are o anumită rezoluție. Dacă aș băga în sistem un amplificator care mi-ar prezenta digitalul ca fiind analogic, aș avea o problemă cu amplificatorul respectiv.

Poate îmbătrânesc, nu știu, dar în acest moment digitalul mi se pare o variantă din ce în ce mai îndepărtată de ceea ce doresc eu. Doar în „întruchiparea” lui ca DSD mi se mai pare cât de cât digerabil.

Culmea, în ultimii ani am tot fugit de sunetul „bright”. De fapt, nu sunetul bright mă deranja. Sunetul bright doar evidenția mai mult urâțenia digitalului, o scotea mai în față. Iar o sculă digitală mai dark reușea cumva să o ascundă. În realitate, fug de sunetul sintetic.

Poate am eu o problemă, poate e doar o fază, dar asta simt acum.

Link spre comentariu

Digitalul a venit prin anii 80' că o nevoie de marketing, un suflu nou in industria audio. Ina cea vreme multi si-au vândut sculele analogice pentru cele digitale. Digitalul vine la pachet cu mult confort și preț mai scăzut în achiziția de muzica. Diferența că pret între un cd și un vinil este considerabila.

Cel mai elocvent este în studio. In ziua de azi costa cam 500-1000e sa produci o piesa în digital. In analog nu prea mai produce nimeni, iar daca o face preturile sunt de 4 ori mai mari. Omul a căzut mereu in capcana comodității in detrimentul calității. Avem multe dispozitive care ne fac viața mai comoda, dar calitatea efectivă scade. Pe calitate in ziua de azi nu se mai pune preț, nu mai e considerată un element important de promovare în vânzare. 

În audio, referințele rămân cele de acum zeci de ani: banda și vinilul. 

Acum câteva zile am ascultat un box de 3 viniluri cu Angela Similea. Amprenta sonora este dominată de naturalețe și claritate. Totul de la orchestrație la voce are un timbru foarte aproape de natural. Daca pun aceleași piese pe cd simt o comprimare a sunetului, a trăirilor celor care canta. Digitalul comprima mult sunetul și îl modifică, pe când analogicul nu. Singurul care are toate formatele in showroom este Yura. La el am ascultat banda, vinil, cd și fișiere streaming. In acest fel am făcut o comparație directă a sunetului. Asculți fișiere suna bine bine, asculți cd, suna și mai bine, pui vinilul, uiți de digital, iar când pui banda, îți uiți vorbele, pur și simplu ramai mut. Nu ai cu ce compara. 

Un dac poate suna bine, poți asculta mult la el, daca nu ai nefericita idee sa aduci un pickup bun cu o doza buna. Atunci sa o vezi că întoarcerea la dac e grea, anosta și chinuitoare.

Link spre comentariu

In trecut, electrecord a scos înregistrări bune, muzica românească se asculta și în străinătate destul de mult. Eu am găsit prin Munchen multe viniluri vechi românești. 

Poate că am mai spus, acum ceva timp, cam 1 an, am cumpărat niște monitoare de studio Dynaudio de la cineva care avea un studio de înregistrări dotat cu aparatura destul de scumpa. Respectivul lucrează de peste 20 de ani in domeniu și am discutat cu el despre digital și analog în studio. El mi a spus că din punct de vedere tehnic, digitalul este impecabil, doar că impecabil tehnic nu înseamnă întotdeauna sunet placut. Urechea este sensibila la digital și el prefera să înregistreze bucăți de instrumente pe analog. Avea magnetofon studer și pur și simplu înregistra masterul pe banda, după îl punea în digital și lucra cu el. In acest fel mi a explicat că finalul e mai plăcut la ascultare. Mi a mai spus că a lucrat în Canada într-un studio mare, studio care era împărțit în 2 zone, full analog o zonă și digital cealaltă. De ce full analog o parte? Pentru că cei care au bani și vor cel mai bun sunet pentru public inregistreaza analog, este însă foarte scump, câteva mii bune o piesa. Mi a spus că avea un pupitru de mixaj full analog, ce ieșea din acel mixer era incomparabil că timbru cu digitalul in materie de căldură a sunetului. In ziua de azi se bate multa moneda pe digital, este mai ieftin și mai rapid de produs, însă și el recunoaștea că sunetul final nu e la fel din punct de vedere căldură și plăcere de ascultare. Tehnic e perfect, rezoluție, dinamica, etc caldura analog icului nu o poți găsi în full digital. Din acest motiv, multe preuri de instrument sau ampuri de chitara "Suna" pe lampa. Trebuie ceva acolo sa fie muzică, nu doar perfect tehnic.

Link spre comentariu

Acum 5 ore, silviu2403 a spus:

Digitalul a venit prin anii 80' că o nevoie de marketing, un suflu nou in industria audio. Ina cea vreme multi si-au vândut sculele analogice pentru cele digitale. Digitalul vine la pachet cu mult confort și preț mai scăzut în achiziția de muzica. Diferența că pret între un cd și un vinil este considerabila.

Digitalul a prins și pentru că multă lume (cea mai parte marte, de fapt) avea analog de slabă calitate, la vremea aceea.

Cu cel mai ieftin digital rezolvai o grămadă de probleme inerente analogului prost: hiss, reglaje aiurea, pârâituri, ce trăgeai pe un deck nu se potrivea pe altul și așa mai departe.

Tehnologii analogice precum Dolby S cu care puteai atinge un SNR specific CD-ului și eliminai complet hiss-ul au apărut deja prea târziu și nu au mai impresionat pe nimeni. Deja digitalul era ceva cotidian.

Este un articol fantastic într-un număr din Audio de prin 1986, cred că l-am citit de vreo 5 ori, în care un tip a luat la puricat digitalul, încercând să treacă peste „explozia de energie” cu care era marketat digitalul. Adică efectiv să îl ia la bani mărunți. A luat cel mai bun digital existent pe atunci (mai multe CD playere și parcă și un procesor digital) și l-a comparat cu un setup analogic de bună calitate. A trecut peste fascinația privind cât de „programabil” era un cd player și l-a ascultat: la realism, la nuanțe, la timbru, tonalități, mă rog, tot tacâmul. Și și-a dat seama că „Houston, we have a problem....” 

Link spre comentariu

Chiar acum, Andi a spus:

Și și-a dat seama că „Houston, we have a problem....” 

Chiar asa. Erau anii de inceput ai digitalului. In '82 a fost lansat comercial primul cd player. Chestia asta s-a intamplat cu orice tehnologie aflata la inceput. Evolutia televizoarelor este exemplul cel mai usor de urmarit. 

PS: Andi, opinia unui tip, nu poate fi considerata o realitate obiectiva. 

Acum 3 ore, Mlaurentiu a spus:

Concluzia mea este ca este f imp masterizarea.

+1

Link spre comentariu

Acum 8 minute, dinica a spus:

PS: Andi, opinia unui tip, nu poate fi considerata o realitate obiectiva. 

Știu, sunt total de acord, nu încerc să conving pe nimeni, nici măcar pe mine, doar relatam un articol interesant.

Nu vreau să se creadă că aș predica analogicul cuiva. Doar povestim. Fiecare trebuie să își formeze propria opinie. În audio e ca în politică, opinia ți-o formezi singur și nu ți-o poate nimeni schimba, dimpotrivă, cu cât încearcă cineva mai mult să ți-o schimbe cu atât devii mai îndârjit 😄 

Link spre comentariu

Legat de magnetofon: nu cred că se aude mai bine sau mai rău dacă înregistrezi un digital. Se aude pur și simplu diferit. Pentru că muzica îți este comunicată diferit. E vorba de cum comunică sistemul cu creierul tău, cum îți transmite informația. Cu analogicul, senzația e cumva organică, nu știu cum să explic, totul devine mai intim, comunicarea e mai intimă. 

Nu vreau să mă contrazic cu nimeni, doar încerc să explic senzația. Repet, e ceva organic, probabil e legat de energia mecanică, o să încerc să studiez problema.

Link spre comentariu

Acum 15 minute, marians a spus:

Chiar vrei sa fac munca ta ? Subiectul asta s-a dezbatut de m-am plictisit. Cauta pe forum, cauta pe net.

Ce sa faci cu magnetofonul ? Sa inregistrezi dupa un CDP sau vinil si sa ai pretentia ca se aude mai bine decat sursa ?

Pe bune ?

Cati dintre posesorii de magnetofoane dispun de matrite ? Deci, ce muzica asculti cu un magnetofon ?

Exact așa, tragi pe o bandă un vinil bun și asculți când ai chef...

Eram la Yura și a făcut un test, a înregistrat o casetă din cd AudioAero pe nakamichi 1000zxl, surpriza, toți cei de față au rămas muți, sunetul a devenit mai digerabil, fara să piardă nimic din calitățile digitalului, de mag nu mai zic nimic...

Și dacă nu vrei sa îmi explici de ce greșesc atunci de ce te mai obosești sa îmi spui....că greșesc. Doar așa de dragul bățului prin gard...e cam de rusinica.

Editat de silviu2403
Link spre comentariu

Nu, eu mă refeream la magnetofon, sau chiar un deck. Cu vinilul nu știu.

Apropos, că tot amintea Robert mai sus de video: voi realizați că pelicula analogică pe care se înregistrau filmele avea o rezoluție egală cu 4K actual?

Editat de Andi
Link spre comentariu

Acum 13 minute, Andi a spus:

Nu, eu mă refeream la magnetofon, sau chiar un deck. Cu vinilul nu știu.

Apropos, că tot amintea Robert mai sus de video: voi realizați că pelicula analogică pe care se înregistrau filmele avea o rezoluție egală cu 4K actual?

In teorie ai dreptate. Din pacate teoria este calcata in picioare de realitate. Daca compari un film vechi inregistrat pe pelicula cu unul inregistrat digital realizezi cat de mari sunt diferentele in favoarea digitalului. Am facut astfel de teste si va spun, nu exista competitie. Filmul analogic nu are nicio sansa. Incercati acasa daca nu ma credeti. 

Editat de dinica
Link spre comentariu

Acum 24 minute, Andi a spus:

Legat de magnetofon: nu cred că se aude mai bine sau mai rău dacă înregistrezi un digital. Se aude pur și simplu diferit. Pentru că muzica îți este comunicată diferit. E vorba de cum comunică sistemul cu creierul tău, cum îți transmite informația. Cu analogicul, senzația e cumva organică, nu știu cum să explic, totul devine mai intim, comunicarea e mai intimă. 

Nu vreau să mă contrazic cu nimeni, doar încerc să explic senzația. Repet, e ceva organic, probabil e legat de energia mecanică, o să încerc să studiez problema.

Nici eu nu imi pot explica acea placere . E cumva sunetul mai saturat fix unde trebuie . Ma jucam inainte cu niste VST in Foobar de la T-Racks si cumva am reusit  sa colorez cumva sunetul sa fie mai placut , ceva gen analogic .

Link spre comentariu

Acum 6 minute, marians a spus:

,Pe un cdp de calitate, daca asculti un cd tras cu simti de raspundere vei auzi ce trebuie. Nu mai vorbesc aici de un SACD Player de calitate. Nici nu suporta comparatia, matura pe jos cu vinilul, banda trasa dupa vinil sau ce vreti voi cu o conditie, sa cante intr-un sistem pe masura. Daca comparam sunetul unui cdp de 100 de euro cu un mag sau vinil, totul devine discutabil.

De aceea am zis sa nu mai facem pe desteptii generalizand tot gelul de idei.

Așa e numai deștepți pe aici, eu cred că ești Intr o mare, mare eroare. La Munchen cam toată lumea avea vinil și prezenta muzica pe vinil. Un cd are o foarte mică informație din muzica pe care o asculți tu in boxe, restul o construiește dacul. La vinil și banda, toată muzica e acolo. Ce naiba, mai arunca un ochi prin curtile celor care fac sisteme și prezintă sisteme din occident. Toți au vinil, unii mai nou au și măguri și casetofoane. 

Asculta un Rammstein pe vinil și mai vorbim, eventual ediția BOX Deluxe. Nu are nici o treabă cu cdul la orice capitol. Daca ai un cd de 5000e și aduci un pickup de 4000 cu o doza de 1000 îl spulbera. Cei care asculta vinil știu aceste lucruri, iar mie mi au fost demonstrate de mai multe ori.

Link spre comentariu

Acum 20 minute, dinica a spus:

In teorie ai dreptate. Din pacate teoria este calcata in picioare de realitate. Daca compari un film vechi inregistrat pe pelicula cu unul inregistrat digital realizezi cat de mari sunt diferentele in favoarea digitalului. Am facut astfel de teste si va spun, nu exista competitie. Filmul analogic nu are nicio sansa. Incercati acasa daca nu ma credeti. 

Îți dau câteva exemple de filme care au fost filmate pe peliculă: Titanic, The Dark Knight. Mai sunt. Dunkirk, Interstellar, câteva exemple recente, filmate pe 70 mm Imax. Știi ceva comparabil? De fapt, mi se pare că filmul care este referință pe video a fost filmat tot pe peliculă, îmi scapă acum numele lui, dar îl caut. Ceva cu niște triburi sau ceva de genul. E considerat cea mai bună calitate video ever.

Editat de Andi
Link spre comentariu

Acum 4 ore, Andi a spus:

Îți dau câteva exemple de filme care au fost filmate pe peliculă: Titanic, The Dark Knight. Mai sunt. Dunkirk, Interstellar, câteva exemple recente, filmate pe 70 mm Imax. Știi ceva comparabil? De fapt, mi se pare că filmul care este referință pe video a fost filmat tot pe peliculă, îmi scapă acum numele lui, dar îl caut. Ceva cu niște triburi sau ceva de genul. E considerat cea mai bună calitate video ever.

Ai dreptate. Imi cer scuze. Este un subiect pe care nu il stapanesc. 

Eu am comparat filme turnate intre anii '60 si 2000 cu filme de dupa 2010 si diferenta este in favoarea celor din urma. Toate astea fara sa fiu preocupat de tehnologia de filmare. Mi-am dat cu parerea, cum s-ar spune. 🤐

Link spre comentariu

Nu face upsampling ci pune toată muzica acolo în mod natural, acest lucru uniformizează informatia și e mai natural redată. Ai incercat cu un magnetofon bun sa faci acest lucru? 

Muzica EVER a fost trasă in analog și suna in așa fel încât va rămâne for EVER in istorie. Chiar azi am ascultat Michael Bolton, Abba, Dire Straits, Metallica, Ray Charles, ZzTop, Gun's Roses și suna Intr un fel de o poți pune pe repeat o zi întreagă.

Link spre comentariu