Sari la conținut
HiFi Tech

Mariutim

Postări Recomandate

Un experiment dus spre extrem:

http://www.diyaudio.com/forums/twisted-pear/272053-hermes-bbb-botic-cape-beaglebone-black-21.html#post4320447

masuratorile au fost facute astfel:

- BBB-ul (care are controlerul wifi) si afla in aceiasi cutie cu restul dac-ului si f aproape.

dat fiind ca puterea scade cu patratul distantiei in cele mai multe din sistemele hifi impactul ar trebuii sa fie neglijabil.

mai expusi ar putea fi cei care folosesc interconecti single ended fara ecran.

pt cei care folosesc wifi pt accesul fisierelor ar fi de experimentat mutarea sursei de semnal wifi (comptuer cu totul sau dongle wifi daca este cazul) in diverse locuri, de preferinta cat mai departe de sistemul hifi.

se poate extrapola si pt conexiunile bluetooth - de ex eu folosesc tastatura bluetooth.

in rest, cand termin proiectul ne auzim la o ascultarea unui streamer care nu foloseste usb intre dac si sursa :)

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eu mi-am facut singur un computer mai "audiofil", elementul de baza fiind placa de sunet Creative X-Fi Titanium HD, virful lor de gama:

http://www.soundblaster.com/products/Sound-Blaster-X-Fi-Titanium-HD.aspx

http://www.guru3d.com/articles-pages/sound-blaster-x-fi-titanium-hd-review,1.html

Arta_44_1k_Hz.jpgArta_44_1k_Hz.jpg<e>

Arta_48k_Hz.jpgArta_48k_Hz.jpg<e>

Arta_96k_Hz.jpgArta_96k_Hz.jpg<e>

Sistem.jpgSistem.jpg<e>

">http://https://www.youtube.com/watch?v=reOgKY4sUts

Elementul ala de baza nu are ce cauta intr-un computer audiofil. O placa de baza cu o iesire USB mai sanatoasa, eventual cu izolare galvanica sau o astfel de placa SOtM tX-USBexp ar fi mult mai 'audiofile' si, probabil, si mai ieftine!

http://www.sotm.sonore.us/SOtM3.html

Link spre comentariu

Eu ma refer la configuratia MEA, nu folosesc DAC.

Am 2 placi de sunet Creative Titanium HD, si o placa pe USB care se alimenteaza direct din USB, de la Native Instruments.

ala e un DAC, ca si orice alt device audio legat prin USB sau SPDIF

Izolarea galvanica are ca scop inlaturarea brumului de 50Hz sau 100Hz de la retea sau dupa redresare.

fals. vezi postul lui raimond referitor la masurarea celor doua surse de alimentare testate pe acelasi calculator la Jack, diferentele nu erau in zona specificata de tine.

tu te gandesti la etajul analogic uitand de complexul chip DAC si clock-ul necesar bunei functionari.

Daca DAC-ul este alimentat din baterii, galvanismul este egal cu 0.

nu se foloseste izolarea galvanica pt a rupe groundloop. si oricum chiar daca DAC-ul este lifted poate ca amp-ul nu este si poate inchide el ground loop-ul

Asemeni si din sursa separata, care nu are masa comuna din sursa PC (alimentare comuna).

vezi mai sus.

generalizarile sunt bune dar pana la un punct.

Link spre comentariu

Printre colectia de compuri am si un Alienware Aurora cu I7 ,doua placi Nvidia in sli si placa lui Dj Creative titanium.Asa a venit de la mama lui,nu am pus eu nimic in el.Se aude bine ,insa e departe sunetul fata de dacul meu Matrix Mini I pro.Am folosit ca sursa si laptop Alienware si acum folosesc un banal Dell Vostro.Acelasi sunet,aceeasi treaba,e si mai mic si mai usor de mutat,laptopul AW are peste 6 kg. :lol: Am ramas la Vostro cu Jplay si basta.Nici un fel de problema de sunet.

Link spre comentariu

• 2 weeks later...

http://parttimeaudiophile.com/2015/05/23/review-raspberry-pi-2-as-music-streamer/

personal cred ca raspberry nu este cel mai stralucit mod de a face un streamer cu iesire usb, pt ca:

1. face irq share intre deviceul eth (retea) si usb creste riscul pt buffer under/overflow.

2. chiar daca are doua procesoare nu poti seta irq afinitiy per procesor, la fel duce la un risc de pt buffer under/overflow.

din fericire au aparut multe placi de dezvoltare bazate pe arm (bbb, cubie, banana, cubox, vechiul wandboard) care nu au limitarile astea, cei drept sunt un pic mai scumpe.

Link spre comentariu

Chiar vroiam sa te intreb daca ai gasit vreun tweak pentru RPI. Eu il folosesc cu un DAC iFi Micro DSD si din cand in cand are un drop de jumatate de secunda, destul de enervant. Partea proasta e ca muzica e pe retea si din pacate nu e fezabil sa fac disable la network. Face la fel si la placile de retea wireless de pe USB ?

Link spre comentariu

Chiar vroiam sa te intreb daca ai gasit vreun tweak pentru RPI. Eu il folosesc cu un DAC iFi Micro DSD si din cand in cand are un drop de jumatate de secunda, destul de enervant. Partea proasta e ca muzica e pe retea si din pacate nu e fezabil sa fac disable la network. Face la fel si la placile de retea wireless de pe USB ?

rpi-ul l-am luat doar de teste pt audio cu gandul sa il las cu kodi. momentan ma joc cu BBB-ul

vezi daca distributia asta iti rezolva problemele

http://www.diyaudio.com/forums/pc-based/271811-moode-audio-player-raspberry-pi.html

linux + mpd, urmatoarele merg pe arm si pe x86

1. fortezi cpu-ul in performance la frecventa maxima, sau o treapta inferioara cu cpufrequtil - cpugovernor performance

2. montezi directorul de pe server direct din fstab si fortezi alte valori de buffer rsize si wsize.

3. irq afinity separat usb si eth - dar asta nu merge la rpi

dar intii incerca o alta distributie

Link spre comentariu

Drop-urile nu au legatura cu lungimea cablului. Este o problema de soft & alocare resurse. Eu folosesc un cablu de 4m si nu am probleme.

Pot exista drop-uri la folosirea unui cablu USB mai lung de 3m. Asta o gasesti in 'literatura de specialitate' si am experimentat-o si eu. Nu am spus insa ca asta ar fi sursa problemelor lui ktf. :)

P.S. Legat de cablul USB, cu cat mai scurt cu atat mai bine!

Link spre comentariu

Nu lungimea cablului cauzeaza drop-ul ci modul in care softul administreaza trimiterea datelor prin acesta. Nu in ultimul rand drop-urile pot fi cauzate de o proasta implementare usb asincron.

Pai prima afirmatie este echivalenta cu lungimea conteaza. Daca prin Aq Diamond de 0.75cm, Belkin Pro 1.5m, Wireworld Ultraviolet 1m nu am probleme si am prin cabluri no-name de 1.8, 3 etc inteleg ca lungimea conteaza, chiar si raportat la softul care administreaza trimiterea datelor prin acesta

Legat de afirmatia a 2-a, am ceva dubii serioase ca exaSound-ul meu are o implementare USB asincron proasta si asta nu pentru ca e al meu. In principiu cred ca stim (macar amandoi) de ce.

Nu sunt singurul care a raportat glitch-uri si drop-uri din astfel de cauze. Slava Domnului, internetul este infinit ca si universul la resurse, iar cele legate de interfete USB, cabluri, DAC-uri, samd sunt chiar redundant de multe.

Nu am nici o dorinta in a intra in discutii contradictorii sau ceva. Asta e adevarul. Nu mai dau alte explicatii referitoare la subiect. Daca nu vrei sa cadem de acord, nu e bai. :D

P.S. Recunosc ca ascult mult DSD-uri. Banuiesc ca exista si posibilitatea ca motivul sa fie asta. Insa discutia noastra era la modul general, nu la PCM 16bit-44.1kHz.

Link spre comentariu

JD eu am un cablu usb Hama (no name in universul audiofil) de 4 m si nu am drop & glitch. Nici prin cap nu-mi trece sa ma contrez cu tine, doar atrag atentia ca ezista mult marketing in hifi cum exista in toate domeniile. Din multe puncte de vedere exaSound-ul tau poate fi numit un state of the art, dar ca orice lucru facut de mana omului posibil sa aiba o buba undeva la protocolul usb si de aici imposibilitatea de a transmite date pe distante lungi.

http://archimago.blogspot.ca/2015/05/measurements-corning-usb-3-optical.html

Link spre comentariu

JD eu am un cablu usb Hama (no name in universul audiofil) de 4 m si nu am drop & glitch. Nici prin cap nu-mi trece sa ma contrez cu tine, doar atrag atentia ca ezista mult marketing in hifi cum exista in toate domeniile. Din multe puncte de vedere exaSound-ul tau poate fi numit un state of the art, dar ca orice lucru facut de mana omului posibil sa aiba o buba undeva la protocolul usb si de aici imposibilitatea de a transmite date pe distante lungi.

http://archimago.blogspot.ca/2015/05/measurements-corning-usb-3-optical.html

Este ultima oara cand o spun pe forumul asta, si asta pentru ca romanii sunt mai dificili, mai sceptici si mai agresivi defel... Cablul USB face o diferenta dramatica in sunet, indiferent de DAC, de implementare, de interfata USB, de existenta si calitatea izolarii galvanice, de convertorul USB-SPDIF folosit, samd. O recomandare prietenoasa si calduroasa este sa incerci/sa se incerce si alte cabluri, eventual cu preturi mai abrupte daca sistemul nu este capabil sa redea diferente mai mici intre ele. Ma apropii de o suma foarte rotunda vis-a-vis de costul sistemului, dar am ascultat multe cabluri USB si in sisteme mult prea mediocre si, chiar si acolo, diferentele erau usor de remarcat. Jitter-ul isi face de cap intr-un mare fel pe digital, transportul fiind foarte problematic din acest punct de vedere. Ca atare, nu e de mirare ca toata lumea isi 'ghaghila' urechile cu vinil-uri si cu cd-playere!

Recomand pentru 'impactul' sonor Wireworld Platinum Starlight si Audioquest Diamond de dimensiuni mici (0.75m), obligatoriu cu un rodaj minim de cateva zeci de ore bune! Aici nu e vorba de marketing, de placebo, de stupefiante sau de nevoia de a justifica suma cheltuita!

Link spre comentariu

Am incercat si am pastrat cablul Hama. :)

Apropo de agresivitate, io zic sa cetesti ce ai scris si cum ai scris. Transportul adica pc-ul nu genereaza jitter, eventual zgomot, insa chiar pe masuratorile celor de exaSound se dovedeste ca modul in care zgomotul afecteaza conversia D/A este un alt mit audiofil.

Pe masuratorile lor problemele apar dupa valoarea de 130 dB sau chiar mai sus, depinde de implementare. Te rog sa imi arati un sistemul audio ce poate atinge aceste valori in viata reala. Limitarile vin din inregistrare, amplificator, chip dac si boxe. Teoria ne spune ca un chip dac performant lucreaza cu 24 biti, in realitate abia se ating 21 biti (valoare valabila pentru un super DAC), restul este inlaturat pentru ca este zgomot digital. Matematic avem 21 x 6 = 126 dB; sper ca nu mai este nevoie sa detaliez de unde sunt aceste cifre.

Jitter poate aparea via usb asincron doar in situatia in care implementarea este conceputa gresit.

PS: Sfatul meu pentru totii pasionatii de computer audio este sa va concentrati pe evitarea filtrelor din dac. Stiu ca am mai scris despre acest subiect, a scris si cmiu, aici se pot face niste diferente. :idea:

Link spre comentariu

Nu imi mergeau mai deloc fisierele DSD pe Raspberry in Kodi , desi load-ul la CPU era lejer si nu intelegeam de ce... In cele din urma mi-am dat seama ca era de la o setare din audio -> Resample quality , pana nu am pus pe low nu a mers cum trebuie. Nu inteleg de ce ar trebui sa faca resample , cand output configuration era setat pe Best Match. Poate reusesc in weekend sa testez si Moode .

Pe foobar nu mi-a mers DSDIFF Decoder, mi-a mers doar cu "Super Audio CD Decoder" , dar din culoarea ledului de pe DAC, nu pare sa functioneze la sample rate-ul corect, ramane pe green. Daca fac play din JRiver, led-ul este albastru, ceea ce corespunde la DSD256 11.2/12.2MHz.

L.E. am urmat pana la urma tutorialul de aici si pare sa iasa DSD din foobar... desi mi-e putin neclar la ce sunt bune setarile alea din foo_dsd_asio. In plus, consuma ceva CPU power, pe un I5 mobile ASIOhost32.exe ia undeva pe la 15% procesor.

http://www.audiostream.com/content/how-play-dsd-file-using-foobar2000

L.E.2 . uitasem setarile din tools -> SACD , am dezactivat PCM to DSD si pare sa fie totul ok. Green pe FLAC normal, blue pe DSD. Procesorul e ok acum.

Link spre comentariu

Zgomotul pentru toata banda audio(20hz-20khz) la amplificatoare daca are varfuri ce nu depasesc -100dBV poti sa consideri ca ai unul dintre cele mai silentioase aparate de pe piata. La -126dBV deja vorbim doar despre aparatele de masura de foarte buna calitate si cateva DAC-uri si placi de sunet(astea din urma cam la -120dBV). La -150dBV nu ajung decat cateva scule de laborator folosite in etalonari , aparate care functioneaza in medii electromagnetice controlate. Sa ai un jitter care se manifesta la -130dBV inseamna practic ca nu ai jitter, decat asa ca discutie teoretica. In general daca nu se fac greseli majore de proiectare si implementare jitter-ul n-ar trebui sa fie sesizabil. In privinta sunetului cablurilor folosite pentru transmisiile digitale trebuie subliniat ca acestea trebuie sa indeplineasca o suma de cerinte astfel incat sa nu corupa semnalul util. In general un cablu corect, fara fitze dar bine realizat , cum face Hama de exemplu, poate fi considerat perfect. Nu de putine ori s-au vazut cabluri scumpe care in mod intentionat cauta sa deterioreze parametrii de transmisie astfel incat sa rezulta la final o modificare de sunet pe care ascultatorii o interpreteaza ca fiind o imbunatatire. Pana acum eu n-am vazut masuratori clare in care sa se observe cum un cablu scump , comparat cu unul decent ca pret corect realizat, obtine rezultate intr-atat de bune incat aceste diferente masurabile sa conduca la o imbunatatire audibila a sunetului.

Nu imi permit sa recomand evitarea cablurilor scumpe la modul general, sunt producatori foarte seriosi care in pretul cerut livreaza cabluri cu cele mai inalte standarde, dar trebuie mentionat ca exista si speculanti notorii care in fapt inrautatesc performantele.

Pentru oamenii cu buget limitat eu m-as permite sa le recomand alegerea intotdeauna a unor produse de pret mediu in care se regasesc inglobate tehnologii moderne masurabile, recunoscute unanim in comunitatea stiintifica si evitarea produselor exotice bazate pe fenomene "stranii".

Link spre comentariu

Nu imi mergeau mai deloc fisierele DSD pe Raspberry in Kodi , desi load-ul la CPU era lejer si nu intelegeam de ce... In cele din urma mi-am dat seama ca era de la o setare din audio -> Resample quality , pana nu am pus pe low nu a mers cum trebuie. Nu inteleg de ce ar trebui sa faca resample , cand output configuration era setat pe Best Match. Poate reusesc in weekend sa testez si Moode .

din cate am vazut eu, din fuga, kodi nu stie DoP ci face conversie un PCM. e normal sa nu mearga conversia pt ca nu duce procesorul. moode (mpd-ul din el) stie dop.

@cabluri usb

asta e abordarea mea actuala :P

http://comprami.ro/upload/bbb_v1.jpg

multumita

http://www.diyaudio.com/forums/twisted-pear/250583-building-open-embedded-audio-applicance.html

@raimond / @dinica lumea uita ca spre deosebire de SPDIF, transmisia usb mai are un layer de corectie de date .... si o bate in cap cu argumente din domeniul analogic. bitii raman biti, zgomotul se propaga prin masa comuna.... exista posibilitatea ca anumite cabluri sa aduca diferente (prin filtrarea zgomotului), dar nu colosale mega tera extra terestre. iar in implementarile corecte (ex: izolare galvanica) acestea tind spre zero absolut.

jitterul (vb de chip dac si clock-ul aferent) azi e o problema doar in implementarile ff proaste si se refera mai ales la SPDIF.

Link spre comentariu

Atasez masuratorile celor de la exaSound.

http://www.exasound.com/e20/e20Measurements.aspx

Jitter

FFT spectrum (1024K points averaged 4 times) of 11.025 KHz signal at 44.1KHz sampling rate. This measurement exposes the smallest periodic jitters, which would appear as sidebands symmetrically located around the signal. The FFT spectrum is extremely clean, with all the artefacts around -152 dB. Only one clearly defined jitter-related double sideband is visible, located +/- 1KHz from the signal at -152 dBFS.

Noise Floor with USB Galvanic Isolation

FFT spectrum (1024K points averaged 8 times) showing the noise floor measured on the e22 DAC RCA line outputs. The e22 DAC is connected with a standard USB cable to a low-cost desktop PC. The noise floor is extremely clean. There are no visible traces from the computer high-frequency noise usually transmitted via the USB connection. The power line related noise (60Hz and its harmonics) is below -155 dB (0.0000018%).

Ne pot spune aceste masuratori cum suna un convertor D/A la modul general?

Da si Nu.

Da - pentru ca toate aceste masuratori arata ca avem in fata o adevarata masinarie diabolica ce ne va arunca in fata orice detaliu din inregistrare. :)

Nu - pentru ca dupa etajul digital urmeaza etajul analogic si acolo in functie de implementare se pot schimba multe. Opamps-uri vs circuite discrete, calitatea opamps-urile este foarte importanta pentru ca acestea aduc modificari, coloreaza sunetul; circuit conversie I/V configurat in mai multe etape sau intr-o singura etapa ce in teorie scade feedback - ul negativ, etc.

Cam despre asta este vorba pe scurt. ;)

Link spre comentariu

un articol interesant despre cum priveste un compozitor/artist hi-res (tangential pt ca sunt doar 2-3 intrebari) si intregul proces de productie

http://www.soundandvision.com/content/joan-armatrading-her-love-and-affection-quality-sound

Link spre comentariu

• dinica locked this topic
  • dinica unlocked this topic