Mlaurentiu Postat Mai 22, 2019 Autor Share Postat Mai 22, 2019 Acum 2 minute, Andi a spus: Am spus clar ca scot sistemul lui Marian din ecuatie, fiind un sistem alcatuit exemplar. Dar crezi ca e greu sa faci o combinatie de rahat intre boxele Piega si un amplif foarte scump dar total nepotrivit pentru ele si in acelasi timp sa obtii un sunet superior combinand Leak Delta cu niste boxe foarte potrivite pt el? Stai asa, deci cei care combina scule vechi le vor combina mai bine decat cei cu scule noi?! Asta e discriminare! Poti sa spui ca sunetul vechi e mai iertator si poti potrivi mai usor aparatele ... dar nu sa spui ca aia care au aparare noi sunt sortiti din start la esec si mai sunt si prosti pe deasupra! 1 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
danM Postat Mai 22, 2019 Share Postat Mai 22, 2019 (editat) Silviu, ai un citat mai sus care nu-i apartine lui trancotistu ci lui shutti...(era un citat in citat 😉) Laurentiu...da! Daca mai esti si lipsit total de bun simt tehnic ai toate sansele s-o dai de gard cu sculele noi! Incercati toata lumea sa recititi primele postari ale maestrului Iosip din prima pagina a acestui topic. Editat Mai 22, 2019 de danM Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Andi Postat Mai 23, 2019 Share Postat Mai 23, 2019 Nu toate trebuie recapate, sunt multe situatii in care condensatori originali din scule vechi de 30-40 de ani masoara mai bine ca cei noi! 1 2 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
igor1234 Postat Mai 23, 2019 Share Postat Mai 23, 2019 Poti da niste exemple concrete de condensatori pe care i-ai "intalnit", ce caracteristica ai masurat si care erau valorile actuale comparativ cu cele de acum 30-50 de ani si care sunt tolerantele? P.S. Ai voie si cu wikipedia 😉 2 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
bogdanozaurus Postat Mai 23, 2019 Share Postat Mai 23, 2019 Foarte posibil, uite si ceva chiar mai vechi. Masoara superbine Dl Igor Circotasu 😃 2 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
silviu2403 Postat Mai 23, 2019 Share Postat Mai 23, 2019 1 oră în urmă, igor1234 a spus: Poti da niste exemple concrete de condensatori pe care i-ai "intalnit", ce caracteristica ai masurat si care erau valorile actuale comparativ cu cele de acum 30-50 de ani si care sunt tolerantele? P.S. Ai voie si cu wikipedia 😉 Eu am schimbat, cred ca aiurea, niste condensatori maroo, din boxe Tannoy Eaton. Am un dispozitiv pentru masurat condensatorii si erau perfecti, cati scria pe ei, atat indicau. Insa chestia asta poate fi la ghici, parerea mea este ca daca ai un aparat la care chiar te inchini, merita un recap total si gata. Doar ca trebuie facut de cine trebuie si cu ce trebuie. Sunt si azi piese bune, dar costa. 3 1 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Andi Postat Mai 23, 2019 Share Postat Mai 23, 2019 La mine a fost de mai multe ori un electronist, un tip care practică meseria asta de vreo 30 de ani, m-a ajutat de-a lungul timpului cu remedierea multor scule. Printre altele, mi-a măsurat și condensatorii din Scott, eu mă gândeam că poate mi-i schimbă, dar erau perfect în specificații și mi-a spus că măsoară mai bine comparativ cu ce ar fi avut el de nou să îmi schimbe și că ar fi păcat să îi înlocuiesc. De fapt, dacă cineva urmărește diyaudio.com, poate vedea de multe ori diy-eri care vorbesc despre asta, gen: I recently acquired a B&K 830 capacitance meter and I have been surprised to find that 90% plus of the electrolytics that I am replacing in vintage (30 years+) gear still measure within spec for capacitance, and usually quite close to nominal value. sau I have heaps of Siemens Al Elko "Elytics" from the early seventies, and they are as good as new, and measure better than equivalent modern parts (they are much larger though). They do not even need the slightest reforming: more than 37 years after they were manufactured, they can take instantly their full working voltage. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
silviu2403 Postat Mai 23, 2019 Share Postat Mai 23, 2019 Teoretic daca a fost inspectat de cineva de meserie, atunci e ok. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Andi Postat Mai 23, 2019 Share Postat Mai 23, 2019 Acum 3 ore, silviu2403 a spus: Teoretic daca a fost inspectat de cineva de meserie, atunci e ok. Tipul respectiv mi-a rezolvat scule pe care eu le consideram fără speranță. Dacă cineva dorește datele lui de contact, mă poate contacta în privat, nu vreau să se considere reclamă. Vine la tine acasă, nu trebuie să duci tu aparatul la el. Mi-a zis că din experiența lui, din câte a reparat, i s-a părut că Pioneer ar avea ceva în plus peste ceilalți (mă refer la firme cu scule vintage) și că e fascinat de ceea ce făcea Pioneer și că de fiecare dată Pioneer avea ceva ce nu aveau ceilalți. Eu nu am nimic Pioneer vintage în acest moment, deci nu cred că pot fi bănuit de reclamă. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
danM Postat Mai 23, 2019 Share Postat Mai 23, 2019 (editat) Eu imi aduc aminte de anumite postari ale lui Brain unde spunea foarte clar ca toti conzii trecuti de 40 de ani trebuiesc schimbati. Consecintele in urma cedarii conzilor pot fi uneori tragice, foarte multe tipuri de tranzistori folositi atunci fiind acum de negasit. Si da, mai mult ca sigur sunetul nu va fi acelasi ca cel de dinaintea recapului....La urma urmei cine isi mai aduce aminte cum sunau acu 40-50 de ani la iesirea din fabrica? Daca sunetul e corect nu vad unde ar fi problema. Mai degraba la schimbarea unor componente active se poate schimba major sunetul. ( mai ales daca se inlocuiesc tranzistori obsolete cu cei de acum) Eu de exemplu mi-am facut singurel recapul pentru preul Nakamichi, desi nu sunt electronist. O chestie interesanta vreau sa semnalez. Din toti conzii Elna Silmic II si Nichicon diferite serii nici unul nu depasea valoarea inscrisa pe el. Al naibii toti erau cu putin sub valoarea declarata ! (Toti luati de la Farnell) Editat Mai 23, 2019 de danM Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
danM Postat Mai 24, 2019 Share Postat Mai 24, 2019 Unii se vor intreba : Bun si ce ai castigat de pe urma recapului ? Pai in primul rand am castigat enorm la transparenta si in al doilea la separatia canalelor. Dar si un bonus, audibil dealtfel, la capitolul bass dupa marirea filtrajului 😀. Iar in final mi s-a confirmat, pentru a nu stiu cata oara, importanta sursei. Nu va sfiiti sa folositi pe sisteme vintage surse cat mai bune. 2 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
danM Postat Mai 24, 2019 Share Postat Mai 24, 2019 (editat) @Silviu, am o rugaminte, poti sa rezumi un pic ideea trecerii de la Accuphase , Sansui (si celelalte aparate avute) la perechea actuala Denon POA 2200+DAP 5500? Intr-unul din filmuletele tale parca astea ar fi. Editat Mai 24, 2019 de danM Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
brainsmartman Postat Mai 24, 2019 Share Postat Mai 24, 2019 Observ ca se tot rostogolesc elemente de folclor urban. Nu vad in schimb nimic despre ce anume conteaza la masurarea unui capacitor vechi. Sau care sunt factorii de care trebuie sa tii cont cand verifici sau inlocuiesti un capacitor. Acum 16 ore, Andi a spus: La mine a fost de mai multe ori un electronist, un tip care practică meseria asta de vreo 30 de ani, m-a ajutat de-a lungul timpului cu remedierea multor scule. Printre altele, mi-a măsurat și condensatorii din Scott, eu mă gândeam că poate mi-i schimbă, dar erau perfect în specificații și mi-a spus că măsoară mai bine comparativ cu ce ar fi avut el de nou să îmi schimbe și că ar fi păcat să îi înlocuiesc. De fapt, dacă cineva urmărește diyaudio.com, poate vedea de multe ori diy-eri care vorbesc despre asta, gen: I recently acquired a B&K 830 capacitance meter and I have been surprised to find that 90% plus of the electrolytics that I am replacing in vintage (30 years+) gear still measure within spec for capacitance, and usually quite close to nominal value. sau I have heaps of Siemens Al Elko "Elytics" from the early seventies, and they are as good as new, and measure better than equivalent modern parts (they are much larger though). They do not even need the slightest reforming: more than 37 years after they were manufactured, they can take instantly their full working voltage. Cateva observatii: B&K 830 este doar un simplu capacimetru cu autoscalare. Atat! Nu ofera date DECAT despre valoarea capacitatii. Dealtfel, userul si specifica acest fapt, dar uita sa spuna daca acel aproape de valoarea nominala este cu plus sau cu minus. @DanM a observat un lucru: capacitorii noi au valoarea masurata putin SUB valoarea nominala. Cei vechi, au de regula PESTE valoarea nominala. Acest lucru indica ceva, un fenomen fizic ce se petrece in interiorul capacitorului. Nimeni nu vorbeste despre asta... Cum explica adeptii teoriei "capacitorii vechi mai buni decat cei noi" acesta crestere de capacitate? Uneori aceasta crestere depaseste chiar si cu 35-40% valoarea nominala, pentru un capacitor cu specificatii de - 20%. Credeti ca daca ai masurat un capacitor si acesta are valoarea masurata mai mare decat cea nominala , asta e un semn ca respectivul capacitor este "perfect"? Despre al doilea paragraf nu zic nimic, deoarece lipsesc orice elemente concrete privind ceilalti factori ai capacitorilor amintiti, cu exceptia "full working voltage".. Inca un element de folclor urban: ESR-ul. Sau rezistenta serie echivalenta a capacitorului. Acest indicator este foarte important in aprecierea starii de "sanatate" a unui capacitor si este foarte importanta fata de rolul pe care trebuie sa-l indeplineasca acel capacitor in montaj. Insa, un ESR FOARTE MIC, combinat cu o capacitate masurata mai mare decat valoarea nominala, indica ceva... CE? Nici asta nu spune nimeni. Indiciu: un capacitor polarizat electrolitic cu un ESR zero e bun, sau nu? 😄 In fine, mai este un factor, care se pare ca este de fapt cel mai important in evaluarea capacitorilor, mai ales a celor folositi in audio. Un factor despre care iarasi, nu prea vorbeste nimeni. Si care la capacitorii vechi se manifesta plenar. Dar despre asta, va las placerea sa aflati si singuri. And the last thing, but not the last , mai sunt inca doi factori care conteaza la un capacitor, mai ales in zona de "reservoir capacitor", sau de filtraj, sau de decuplare locala. Nu "spui" care... Iar in legatura cu alt mesaj din folclorul urban, care spune ca un capacitor "e un capacitor" indiferent de tip si dimesiune (BTW, in audio marimea chiar conteaza 😄 ) si nu are mare importanta in sunet, ci doar activele "schimba" sunetul, treaba devine cam asa: capacitorii sunt cei responsabili de "coloratura" sunetului, in timp ce activele sunt responsabile de noise level si rise time. Acum hotarati voi care din cele doua elemente contribuie mai mult la "modificarea" sunetului. Ca incheiere, DanM a intuit foarte corect fenomenul sursei de alimentare. In rest, numai de bine sa auzim. 2 4 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
danM Postat Mai 24, 2019 Share Postat Mai 24, 2019 (editat) Domnilor, multumesc, insa datorita postarilor dvs. incercam sa mai bagam ceva la cap. Daca mai punem si in practica...si mai bine! Pacat ca ”dati din casa” foarte rar ... spre deloc.😄 Macar 2 vorbe despre coeficientul de pierderi si tan delta.... Ma rog, e bun si cu pipeta....ca pana nu ne iese si noua fumul din piese... nu invatam nimic. Iar in ce priveste conzii cu ESR zero...tun...nu doresc nici dusmanilor sa-i foloseasca.😄 Editat Mai 24, 2019 de danM 1 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
dinica Postat Mai 24, 2019 Share Postat Mai 24, 2019 Interventia lui Brain de astazi este cu adevarat memorabila. A scris la subiect, detaliat, oferind informatii de calitate. Totul condensat in cateva randuri. Remarcabil este tonul in care acest mesaj a fost publicat. Fara ironii fine de 'ciocanar', genul acela atat de drag unora, ba da prosti sunteti. Brain a vrut sa fie de ajutor si a facut asta intr-un mod placut si amical. Iti multumesc din suflet, Cristi @ Brain! 1 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
silviu2403 Postat Mai 24, 2019 Share Postat Mai 24, 2019 Acum 13 ore, danM a spus: @Silviu, am o rugaminte, poti sa rezumi un pic ideea trecerii de la Accuphase , Sansui (si celelalte aparate avute) la perechea actuala Denon POA 2200+DAP 5500? Intr-unul din filmuletele tale parca astea ar fi. Accuphase am avut doar o sursa destul de veche, dp 11. Intr-o comparatie cu.Yamaha CDS 1000, mi s-a parut prea muzical pentru cerintele de acum ale sunetului. Imi place si mie tranparenta si detaliul, una peste alta am hotarat sa pastrez Yamaha. In ceea ce priveste Denon, mereu e bine sa aia ceva mare si greu, pe care sa il folosesti la nevoie, cabd simti ca ai niste boxe ciufute care parca nu merg cu nimic. Am mai multe amplificatoare, Denon, Leak, Vietta, Rega, Grundig, Yamaha, o lampa S.E., pe care le folosesc in diverse combinatii cand ascult sau testez anumite boxe. Sunt unele aparate vechi care nu lasa impresia unor probleme de sunet, iar altele care au probleme audibil. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
danM Postat Mai 25, 2019 Share Postat Mai 25, 2019 (editat) Acum 8 ore, silviu2403 a spus: Am mai multe amplificatoare, Denon, Leak, Vietta, Rega, Grundig, Yamaha, o lampa S.E., pe care le folosesc in diverse combinatii cand ascult sau testez anumite boxe. Sunt unele aparate vechi care nu lasa impresia unor probleme de sunet, iar altele care au probleme audibil. Una peste alta , sa le folosesti sanatos! Ma refeream un pic si la filozofia lor de sunet. Dpmdv insa va trebui sa le rotesti periodic. Am inteles ca e mai daunator statul pe tusa decat folosirea lor zilnica si mai ales daca unele au si mici probleme audibile. Pot ceda in orice moment. In schimb...esti norocos, ai un WAF mai mult decat acceptabil! Eu am ramas numai la 2 sisteme din care unul cu Naka si Denon. Celalalt full lampi inclusiv cd player cu lampi. Editat Mai 25, 2019 de danM Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
danM Postat Mai 25, 2019 Share Postat Mai 25, 2019 @trancotistu la toata aparatura Sony aveti si boxele Sony SS G7? Era cat pe ce sa ma ”lipesc” de-un set..... Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
silviu2403 Postat Mai 25, 2019 Share Postat Mai 25, 2019 Am de la Denon AVR 3802, AVC A1D si setul poa. Sunt aparate f bune, precise, curate si puternice. Trebuie doar sa iti placa sunetul din final. Ele au potential in a creea sunet, trebuie doar sa ai rabdare si boxe diferite pentru a obtine un matching bun. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
danM Postat Mai 25, 2019 Share Postat Mai 25, 2019 (editat) Acum 57 minute, silviu2403 a spus: Am de la Denon AVR 3802, AVC A1D si setul poa. Sunt aparate f bune, precise, curate si puternice. Trebuie doar sa iti placa sunetul din final. Ele au potential in a creea sunet, trebuie doar sa ai rabdare si boxe diferite pentru a obtine un matching bun. Foarte corect! Exact din aceleasi motive nu ma voi desparti nici eu de POA 3000. POA 3000 simplu, modelul din 79, fara ZR sau G. Este cel cu 10 finali pe canal, fara CI-uri insa ce n-am inteles (inca) e cati watti are in clasa A. La boxe ....aceeasi problema, cam mofturos, dar am rezolvat-o...zic si eu. Editat Mai 25, 2019 de danM Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Andi Postat Mai 25, 2019 Share Postat Mai 25, 2019 La 24.05.2019 la 11:37, brainsmartman a spus: Observ ca se tot rostogolesc elemente de folclor urban. Nu vad in schimb nimic despre ce anume conteaza la masurarea unui capacitor vechi. Sau care sunt factorii de care trebuie sa tii cont cand verifici sau inlocuiesti un capacitor. Posibil să fie și cum zici tu, după cum vezi sunt și alte opinii contrare. Nu mă pricep la electronică, deci nu am cum să confirm sau să infirm. Eu spun doar ce mi s-a spus. Tot ce știu e că Scott-ul sună remarcabil, rezoluție, dinamică, adâncime, și asta comparat cu amplificatoare noi, dacă acei condensatori sunt „duși” și cel care a fost la mine nu i-a măsurat cum trebuie, atunci mă întreb cum suna înainte.... 1 2 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Andi Postat Mai 25, 2019 Share Postat Mai 25, 2019 Acum 15 ore, trancotistu a spus: Personal mă îndoiesc ca un aparat din anii 70 să nu aibă probleme și mecanice și electrice - asta o afirm pentru că am experimentat pe propria piele! Păi eu am aparate din anii 70, cu toate componentele originale, cum de nu au probleme electrice sau mecanice? Te pomenești că oi fi io super norocos 😄 1 1 1 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
danM Postat Mai 26, 2019 Share Postat Mai 26, 2019 (editat) @trancotistu...m-ai (ma rog...alegerea dvs !) cam lasat fara cuvinte.😄 Cele prezentate vin inca o data sa demonstreze ca vintage nu inseamna amplitunerul Delia cu boxele Pop. Am trecut cu cea mai mare placere prin descrierile de pe thevintageknob referitoare la modelele SS G 777ES si SS GR1. Din pacate numarul lor este atat de redus incat nici nu indraznesc sa cred ca voi asculta vreodata asa ceva. (Au fost produse sub 50 de seturi GR1 si sub 1000 de seturi 777ES) Pentru moment as scoate din discutie SS AR1 (s-au lansat deja si SS AR2) nu pentru ca nu ar fi realizari de exceptie ci doar pentru ca sunt mai recente. Cat despre modelele APM, nu pot spune nimic pentru ca n-am avut niciodata placerea sa ascult asa ceva...difuzoare plane, patrate. Revenind la 777ES si GR1, cei interesati pot consulta linkurile: -http://www.thevintageknob.org/sony-SS-GR1.html -http://www.thevintageknob.org/sony-SS-G777ES.html Absolut admirabil efortul celor de la Sony in alegerea materialelor (aici mi-i inchipui pe vechii lutieri ciocanind colile de material lemnos din atelier), in colaborarea cu cei de la Ajinomoto Co si a inca 3 corporatii din industria polimerilor si textilelor pentru descoperirea si producerea celebrelor membrane Bio-Celulozice din constructia tweeterelor. Drept urmare cele cu beriliu au fost lasate mult in urma. Cei interesati pot vedea aici: -http://www.thevintageknob.org/sony-SS-A5.html Ma uitam de asemenea si la calitatea difuzoarelor din 777ES: Iar aici mediile si tweeterul. Din cate am inteles operatiuni facute manual de invelire cu pasla: Jos palaria! PS: Ultima data am vazut la vanzare un set de SS GR1 cu doar 36000 e. Mizilic! Editat Mai 26, 2019 de danM Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Andi Postat Mai 26, 2019 Share Postat Mai 26, 2019 1 oră în urmă, danM a spus: PS: Ultima data am vazut la vanzare un set de SS GR1 cu doar 36000 e. Mizilic! M-ai făcut curios și m-am uitat și eu cu cât se vând astea. Jesus Christ !!! 😲 Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Andi Postat Mai 26, 2019 Share Postat Mai 26, 2019 Acum 15 ore, trancotistu a spus: Cred că un electronist știe mai bine în sensul că poate face o afirmație obiectivă -... - nu spun că tu nu știi...😉 Păi eu nu știu, că nu sunt electronist, eu spun ce mi-a spus un electronist 🙂 Unul dintre cei mai buni de la noi. Eu pot doar să confirm ce aud cu urechile: transparență, rezoluție. Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Postări Recomandate