Sari la conținut
HiFi Tech

Audio Vintage vs Audio Contemporan


Mlaurentiu

Postări Recomandate

Acum 38 minute, Mlaurentiu a spus:

Undeva s-a strecurat o greseala, boxele Amphion au un singus driver de bass, inchis nu bass reflex, de 10 inch. Mai este o diferenta, Piega merge pana la 250W, iar Amphion pana la 300W, insa Piega are o sensibilitate mai buna de 93dB fata de 89dB.

Oare care acopera mai bine o camera cum este a lui Marian, mai mare si mai inalta?

Sunt 2 boxe diferite ca si concept, chiar diferenta de decibeli o spune clar. Piega vor canta mai tare si mai basos fata de Amphion, datorita portului generos de bas, insa Amphion,teoretic, au mai putine distorsiuni datorita decibelajului mai scazut si sunt mai precise in zona de bass datorita constructiei cu o membrana pasiva rigida in locul portului bass reflex. Acum totul depinde de integrare in camera respectiva si cu sistemul din spatele lor. Posibil la Marian sa mearga foarte bine boxele Piega datorita faptului ca pot misca mult aer si sunt relativ mai usor de dus de amplificator. Acest lucru intr-o camera mare si inalta este important. Oricum ambele perechi de boxe sunt pentru camere de peste 30-35mp minim zic eu, daca nu si mai mult. 

Boxele mari au in general sensibilitate mai mare, pentru a fi mai usor de condus, aici insa se face un oarecare compromis distorsiuni vs sensibilitate. Din acest motiv eu nu sunt de acord cu boxe mari in camere mici. Boxele mici mai insensibile 85-86db au un grad de distorsiune mai scazut, sunetul fiind mai curat, neutru.

Inainte sa sariti la bataie cu distorsiunile, va rog sa cititi paragraful de mai jos:

The speakers of the Sixties and into the Seventies often had high-efficiency paper-cone drivers - where the British constructors were heading towards heavily coated bextrene cones with an all-time low sensitivity of 78-80 dB/2.8V and became famous for their neutral sounding speakers, e.g. Rogers, B&W, Spendor, etc. 
What the British school of speakers did not have (apart from Tannoy) was maybe the speed and sparkle of some other designs - primarily from JBL, Altec and others. These manufacturers provided what was known as the "west-coast" sound = "tizz and boom". Lots of boomy bass and loads of treble.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 34 minute, Greierasul a spus:

O boxa cu difuzoare mari intr-o camera mica va canta incet evident, prin urmare si distorsiunile vor fi mici

Eu am si 2 boxe Wharfedale Pro cu difuzoare coaxiale 12" FANE Made in U.K. Suna bestial, insa nu la volum mic si nu in camere mici. In ciuda faptului ca au 98db. Prefer oricand Spendor 15/1 pentru ascultare casnica. Difuzoarele mari au nevoie de ceva volum pentru a canta ok, eu asa percep acest lucru.

  • Like 2
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 27 minute, marians a spus:

Asa este.

Malibranurile aveau o cursa a membranei de 4 cm, in timp ce la Piega, parca, nici nu se misca. 

Nu e chiar asa, wooferele de la malibran au excursie mare pentru ca sunt gandite in incinta inchisa, insa la boxele bass reflex, wooferul este mai rigid pentru a nu crea turbulente mari in bass reflex si pentru o auto-protectie, self damping a lui. Totul este un compromis, fiecare producator adopta o anumita directie in constructia de boxe. Pentru a avea un bass cat mai curat, difuzorul trebuie sa aiba o frecventa de rezonanta scazuta, iar aceasta se obtine cu o excursie mai mare la difuzoarele de diametru mai mic, pana in 25cm. Destul de complicat, e mult de studiat in ceea ce priveste constructia unei boxe.

Editat de silviu2403
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ce mai imi place cum Silviu apreciaza o boxa (Malibran) pt ca a ascultat-o pe un amplificator care nu avea deloc capacitatea sa o conduca (Unico secondo ... pe bune acum ... asculti Malibran pe un astfel de amplif si tragi concluzii 😂), altul, adica Marian o denigreaza prin prisma experientei sale unde a avut aparate capabile si a avut acel setup in casa, nu in vizita. 

Uite asa apar opinii si review-uri departe de realitate ...

Ii dau crezare celui din urma!

  • Thanks 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 20 minute, Greierasul a spus:

Si mai exista o problema la excursiile mari... un difuzor nu reda o singura frecventa, ci o banda intreaga, plecand de la 30hz pana la 2000hz (dau un exemplu aleator). Poate reda simultan mai multe frecvente deodata. Ia sa ne gandim ce se intampla daca la 30hz are excursia de 4cm si va trebui sa redea in acelasi timp si 2khz ? Frecventa de 2khz va mai avea ca referinta un punct fix sau se va muta inainte si inapoi cu frecventa de 30hz a difuzorului ? Ce stim din fizica despre o sursa care se muta fata de receptor cu o anumita viteaza ?

Cross-over freq. 160-2000 Hz

Malibran este taiat la 160hz in bass, au un bass f scurt si adanc. Marian la tine camera e foarte mare, camera aia nu e chiar pentru auditii muzicale, din acest motiv iti trebuie o boxa care sa miste mult aer. Posibil ca malibran sa nu fi mers la tine pentru ca e sistem inchis si nu misca efectiv atat aer cat misca Piega. Eu nu ascult rock preponderent, italienii nu sunt mari amatori de rock, probabil nu au gandit acea boxa pentru hard rock. Mie mi-au placut pentru timbre, rafinament, voce, instrumente reci, opera, classica, jazz. Au fost cele mai bune boxe care combina partea de transparenta cu muzicalitate. Asta e ce am auzit eu, Laurentiu nu e totul sa ai un amplificator puternic, mare si greu. Sunetul nu e doar forta, e mai mult decat atat. 

Raimond, acele difuzoare nu sunt midbass sunt woofer. Nu sunt create sa cante medie, dar bassul il canta foarte bine, mai ales in sistem inchis. 

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 1 oră, silviu2403 a spus:

 Laurentiu nu e totul sa ai un amplificator puternic, mare si greu. Sunetul nu e doar forta, e mai mult decat atat.

 

Silviu, pai tocmai tu spui ca trebuie sa existe o buna potrivire intre aparate, in acest caz vorbim chiar de putere si evident rafinament. Nu poti conduce niste boxe cu o groaza de difuzoare cu un integrat mediocru care nu are nici putere nici rafinament.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Unico Secondo este un aparat ieftin si bun. L am auzit in mai multe randuri, acolo era o sursa f buna si boxe foarte bune. Amplificatorul era veriga slaba ca nivel, insa sunetul a fost bun. Boxele Malibran in camera aia erau f bine integrate. Sunetul de acolo nu l-ai avut niciodata, parerea mea. Repet nu pretul dicteaza, sunt multe alte lucruri importante.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eu nu am nici o problema cu pretul echipamentelor sau cu cei care le detin. Tot respectul pentru ei, insa se pare ca cei ce detin astfel de aparate, unii dintre ei, sunt foarte sensibili la a impartasii opinii despre sunet si aparate, catalogand sistemele unora drept insuficient de "valoroase" pentru a crea sunetul despre care tot vorbim aici. Eu nu blamez pe nimeni si nici un aparat nou si scump, doar ca aici este un forum in care fiecare trebuie judecat dupa ceea ce spune, nu dupa ce sistem are acasa.

Imediat cum am spus ceva despre sistemul cu Malibran, Unison si Wadia, ati sarit ca arsi ca de ce imi dau cu parerea despre sunet, cand a cantat cu pocnitoarea aia de Unison Secondo, o chestie ieftina si nasoala pentru unii elevati de pe aici, ca boxele astea cu scule mari si grele au cantat nasol, nu au cum sa cante cu aia mica si urata. Asta e o gandire ce reflecta snobism si nu a unui audiofil cu mintea si urechile deschise. 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 6 ore, silviu2403 a spus:

Imediat cum am spus ceva despre sistemul cu Malibran, Unison si Wadia, ati sarit ca arsi ca de ce imi dau cu parerea despre sunet, cand a cantat cu pocnitoarea aia de Unison Secondo, o chestie ieftina si nasoala pentru unii elevati de pe aici, ca boxele astea cu scule mari si grele au cantat nasol, nu au cum sa cante cu aia mica si urata. Asta e o gandire ce reflecta snobism si nu a unui audiofil cu mintea si urechile deschise

S-a zis ca Unico Secondo nu avea capacitate sa conducă acele boxe, ca e mediocru, că nu are putere si rafinament. Astea sunt despre "trăsăturile" aparatului și despre sunet, nu despre preț. Dacă spuneai ca acel Secondo suna bine cu niste Mezza sau Callas, crezi că erau aceleași reacțiii?

Pe de altă parte îi spui lui Laurențiu că are amplificarea prea ieftină pentru boxele lui și că trebuie echilibrat sistemul. Și aici tot tu ai adus vorba despre preț, dar ai aplicat altă "unitate de măsură". Păi ori ai "prințipii", ori nu?

Ai admis că ai cheltuit mulți bani pe scule. Poate că în toți anii ăștia de când tot schimbi cu o mare frecvență aparate și sisteme ai cheltuit la fel de mult ca unii dintre cei pe care-i blamezi. Așa că ești cam în aceeași oală, doar că tu ești in continuare "nefericit" și schimbi (nu, aia cu gastronomia nu prea are sens).  :))

În rest  este în regulă că nu vorbești despre persoane, așa cum ai cerut și colegilor de forum. :)))

 

Editat de igor1234
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Da, eu zic ca pierdem vremea in discutii interminabile. Fiecare cu experienta si locul lui sub soare. Energie consumata aiurea, Marian, Laurentiu, Igor f bune sistemele voastre, daca aveti probleme de orice fel, apelati cu incredere la profesionisti. Aveti grija insa ce sistem au acasa, ca sa puteti cuantifica nivelul de cunoastere si experienta. V-am pupat.

  • Sad 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 10 minute, shutti a spus:

dar totul in acest hobyy inseamna bani fie ca vrem sau nu.

Nu e chiar asa, inseamna si bani dar in nici un caz banii nu inseamna totul, mai conteaza si altele. Daca ai bani in multi nu poti suplinii cu ei dedicatia, munca, timpul petrecut cu teste sau documentare. Daca ar fi cum spui tu cei cu bugete mai mici ar trebui sa renunte din start la acest hobby.

  • Like 5
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 9 minute, Andi a spus:

@shutti, zici că sistemul lui Silviu e „modest”. La ce anume te referi? Modest ca preț? Dacă da, ce relevanță are acest lucru? Dacă te referi la sunet, de unde știi că e „modest”, l-ai ascultat?

Perfect Andi, este exact ceea ce doream eu sa intreb.

Shutti, te rog sa argumentezi. Multumesc.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@Shutti, fara nicio legatura cu sistemul lui Marian, care e fantastic, dar cand spui ca sistemul A e modest comparativ cu sistemul B, se presupune ca le-ai ascultat totusi pe ambele si ca ti-ai facut o parere bazata pe auditia lor.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 26 minute, shutti a spus:

daca tu nu faci diferenta intre un sistem vintage chiar si al lui Silviu si un sistem "scump/modern/"snob" n-are nici un rost sa scrii in topicul asta de pozitionare si tratamente acustice ca sigur nu te ajuta la ceva. . 

😀

Am ascultat sisteme foarte bune si noi si vechi, inclusiv sisteme alcatuite din combinatii de nou cu vechi.

Am ascultat sisteme modeste ca pret, dar cu sunet fenomenal, care te implicau in muzica, si am ascultat sisteme foarte scumpe, cu sunet lesinat si ma gandeam ca daca eu as fi dat atatia bani pe acel sunet m-as fi sinucis.

Parerea mea e ca tu vezi lucrurile prea simplist, le vezi in termeni de nou, vechi, scump, ieftin etc. Nu stiu daca din lipsa de experienta sau pur si simplu nu iti dai interesul sa depasesti anumite prejudecati.

  • Like 2
  • Thanks 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 4 minute, Mlaurentiu a spus:

O sa fiu rautacios, dar are sens sa emitem o parere intre sistemul lui Marian si unul care este condus de un integrat precum Leak Delta 30? Sunt lumi total diferite!

Am spus clar ca scot sistemul lui Marian din ecuatie, fiind un sistem alcatuit exemplar.

Dar crezi ca e greu sa faci o combinatie de rahat intre boxele Piega si un amplif foarte scump dar total nepotrivit pentru ele si in acelasi timp sa obtii un sunet superior combinand Leak Delta cu niste boxe foarte potrivite pt el?

  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 5 minute, Andi a spus:

😀

Am ascultat sisteme foarte bune si noi si vechi, inclusiv sisteme alcatuite din combinatii de nou cu vechi.

Am ascultat sisteme modeste ca pret, dar cu sunet fenomenal, care te implicau in muzica, si am ascultat sisteme foarte scumpe, cu sunet lesinat si ma gandeam ca daca eu as fi dat atatia bani pe acel sunet m-as fi sinucis.

Parerea mea e ca tu vezi lucrurile prea simplist, le vezi in termeni de nou, vechi, scump, ieftin etc. Nu stiu daca din lipsa de experienta sau pur si simplu nu iti dai interesul sa depasesti anumite prejudecati.

Vedeti diferenta de perceptie si gandire?! Sunt exact principiile dupa care ma ghidez si eu. Urechile mari si prejudecati putine.

  • Haha 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • dinica locked this topic
Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.