Sari la conținut
HiFi Tech

Experiente si teste cu sigurantele din dotarea noastra


Mlaurentiu

Postări Recomandate

Am oscilat in a posta experienta mea cu sigurantele intr-un nou topic sau de a completa in topicul pentru cabluri. Avand in vedere impactul important pe care il simt in sistem, cred ca o abordare separata este mai potrivita.


Sper ca cei care nu cred sa lase pe ceilalti sa se exprime liber.


Bun, am ajuns la concluzia ca un sistem trebuie tratat cu atentie, chiar si in cele mai mici detalii, pe langa power, sursa, boxe. Astfel, de ceva vreme am inceput sa spunem dezvoltarea pe orizontala a sistemului. Cu fiecare element imbunatatit am primit inapoi ceva, mai mult sau mai putin, probabil ca anumite elemente aduc mai mult daca le introduci cand sistemul este pregatit sa primeasca acel upgrade. Ma refer la constructia unui sistem, cu ce este mai important sa incepi: cabluri alimentare mai bune, interconect sau poate cablul de boxe?


Pana acum am reusit sa acopar toate aceste elemente de legatura, insa intrand in detalii, am observat ca tunning nu se opreste aici. Astfel m-am interesat de un upgrade al sigurantelor, vazand multe discutii pozitive in sisteme bune. Aparent toate parerile convergeau intr-o directie pozitiva, dar oare in sistemul meu se va simti?


Astazi mi-au sosit sigurantele, de schimbat se schimba repede, mai ales ca sunt plasate doar la intrare, langa alimentare, f accesibile. Am luat sigurante pt dac si amp, ambele slow blow.


Prima impresie dupa schimbarea in DAC nu a fost prea buna, sunetul usor congestionat si metalic, insa nu a durat prea mult, dupa cateva minute sunetul a redevenit cel cunoscut si au inceput sa apara unele detalii parca din spatele scenei. Nu este vorba de mai multe inalte, parca cineva a dat o draperie la o parte si se aud mai multe instrumente care canta in surdina. Ce am mai observat sunt pasajele de la sfarsitul unei melodii care se termina f usor, intr-o vibratie prelunga, ei bine acum imi dau seama cat de abrupt se stingea sunetul inainte. Este o mai buna legatura intre sunete, parca sunt mai fluide. Frecventele joase nu sunt neaparat mai multe, insa par mai multe printr-o claritate mai buna.


Am pus la loc siguranta veche si magia a disparut. Este greu de crezut acest fenomen, nu caut explicatii momentan, insa consider ca aportul adus este mult mai mare raportat la pret fata de un cablu. Pana la urma poate fi privita ca extensie a unui cablu, insa cine are mai multe sigurante va trebui sa investeasca mai mult. Sigurantele sunt synergetic research black quantum.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Subiectul are destule în comun cu cablurile de reţea şi se poate extinde la întrerupătoare, siguranţe termice, termistori şi varistori, filtre de reţea, trafo...

Siguranţele fuzibile sînt elemente de siguranţă în echipamentele electrice. În terminologia europeană sînt categorisite cu T (temporizate, întîrziate), M (medii) şi F (rapide) sau S (schnell - germană). Orientativ între 100mA şi 10A sînt valorile cele mai folosite la dimensiunea standard de 20mm.

Exceptînd curentul nominal, cel de rupere şi tensiunea maximă de lucru, o siguranţă mai e caracterizată electric doar prin rezistenţa firului şi de rez de contact între ea şi suportul său. Firul poate îmbătrîni de la încălziri repetate, mai ales la cele temporizate. Toţi aceşti factori nu influenţează funcţionarea sursei de alimentare a echipamentelor din casă, chiar şi cele de ascultat. Spre exemplu, presupunînd că nu e vorba de o siguranţă oxidată sever, căderea de tensiune pe siguranţă şi suport poate fi undeva la cîţiva mV în funcţie de consum, ca la orice conductor electric, dar reţeaua electrică variază permanent cu cîţiva volţi şi majoritatea surselor sînt stabilizate, mai ales în sculele de semnal şi procesare sunet. Variaţia asta nu are nici un efect altul decît variaţia disipaţiei termice a stabilizatoarelor din surse şi a trafo de reţea. Cît se schimbă sunetul din asta e altă chestie.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

imi aduc aminte de sceneta cu Florin Piersic despre castravete :crazy: , tot timpul cand vorbim de cabluri, filtre, sigurante, o luam de la capat cu definitia legii x sau y, si ca sa citez la final: "cat se mult se schimba sunetul este alta chestie". Chiar asa, ce mare chestie?


Tocmai "chestia" aceea ma intereseaza sa fie discutata in acest topic, cum s-a schimbat sunetul, ce tip de siguranta s-a folosit, pe ce echipament, care este perioada de break-in initial si final, samd.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Salut Vio, propunerea ta este interesanta, insa nu voi merge atat de departe! Sigurantele le-am montat in suportul aflat chiar langa stecherul de alimentare, astfel sigurantele sunt slow blow, pe placa de circuite nu am sigurante, nici macar la amp.


Totusi este o idee sa vad daca exista un astfel de conector de alomentare si siguranta mai bun decat cel din amp.


Totusi, care este rolul testului propus de tine? Peste tot am vazut ca pe partea de alimentare, firele nu sunt lipite.


Sigurantele le-am comandat de pe analogueseduction.com, este mai bine asa ... Le pot returna in 30 zile daca nu-mi plac. Insa in DAC clar ramane, cea din amp inca este in rodaj, se pare ca break-in-ul are o perioada mai mare, insa sunt diferente f sesizabile intre cele stock si cea de la SR. As putea spune ca in amp, initial imi place mai mult cum suna cea stock, este mai aerisita, insa siguranta SR are mai multa fermitate si dupa 2-3 ore a inceput sa devina mai deschisa.


Mai mult, in amp am identificat un sunet mai aerisit daca o montez in unul din sensuri.


Nu stiu ce sigurante a testat clientul tau, la ce nivel era restul sistemului, ca amp-urile tale stiu ce pot, insa este curios ca nu a sesizat diferente.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

La contacti de curenti mari (sigurante de 10-16-25A), o rezistenta electrica de citiva miliohmi, zecimi de miliohm a contactului, va avea o anumita cadere de tensiune pe el..

Eu nu cred ca va influenta nimic auditiv, tinind cont ca sint unele trasee de circuit imprimat sau chiar cabluri, care au rezistenta electrica mai mare decit a acelui contact.

De inductanta nici nu poate fi discutie, deoarece la 50Hz in alternativ o inductanta de sub 0,5uH sau mai mica cit are o siguranta fuzibila, nu aduce absolut nimic in plus sau in minus, masurabil cu aparate de mare precizie.

Despre DC (daca siguranta este in tensiune continua) nici atit, fiind urmata de un capacitor.

Daca ne reducem la citeva zeci sau sute de miliamperi (in cazul DAC-urilor), situatia este mult mai usoara, calculati prin legea lui Ohm, cam ce "cadere/pierdere" de tensune am avea pe un contact de sa zicem 50mOhm (0,05 ohm) la un curent de sa zicem 0,5A (circa 100W consum), si apoi comparati cu variatiile de tensiune ale retelei de 230vac.


Pina nu vom supune aceste "diferente" la blind teste, permiteti-mi sa nu cred in sigurante audiofile pe retea.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am si eu o nelamurire. Observ din partea lui Laurentiu o dorinta nestavilita de a cauta si experimenta diverse lucruri pentru obtinerea unui sunet cat mai bun. Felicitari! Insa, de fiecare daca cand citesc aceste experimente, un lucru nu stiu, anume sistemul in care s-au facut aceste teste. Stiu ca a schimbat mai multe componente de-a lungul timpului.... Acum vorbeste de sigurante schimbate intr-un dac. Ce dac? Matrix cumva. La fel si cu ampul. Ce amp, cel Dominance pe lampi?

 

Pai dorinta nestavilita de a cauta si experimenta, normal, e prieten cu Silviu, sti tu, cine se aseamana se aduna :) La el camera e problema mare dar a inceput sa lucreze la asta, sistemul nu mai e cel cu Matrix si Dominance dar il las pe el sa povesteasca.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

De ce dracu nu stai in banca ta ? Poate ai observat ca pe ocolite ai fost facut :nepregatit/prost/guster/bizon/habarnist .Aici trebuie sa intervina un academician in sigurante si suporti de sigurante' date='nu tu care ai scoala.....cit ai....[/quote']

Nici vorba.

Pentru intelegerea acestor fenomene trebuie schimbata abordarea.

Din pacate Viobio are dreptate . Toti cei care am scris ceva experiente am fost calcati in picioare .

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Marian, daca ai ceva de spus nu te impiedica nimeni sa spui una din experientele tale. Dar sa inciti tabara cealalta intr-un subiect unde ma asteptam din partea ta sa aduci trairi interesante, asta nu este o atitudine care sa-ti faca cinste pe masura sistemului pe care il asculti.


Sa-i dea cineva o batistuta domnisorului Andi! Este o persoana sensibila!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ce am avut de spus am tot zis.

Nu o data am mentionat ca folosesc la Andromeda sigurante audiofile. De regula nu a interesat pe nimeni.

Ma retrag din aceasta discutie, stai relaxat.

 

Cam despre ce ai zis? Nu am citit in ultima vreme nici o parere pertinenta despre ceva serios in domeniu audio, mai mult "comentarii"......Am inteles ca ai un sistem bun, experienta in sunet si opinii cu privire la el si cum se obtine el....mai slabut....


In fine, am fost in aceasta seara la Laurentiu si am ascultat si eu minunea de siguranta audiofila.....diferente clar sunt intre cea stock si cea audiofila, insa dupa mine a fost mai buna cea stock.


Diferentele au fost de aglomerare si aplatizare a sunetului cu cea audiofila, sunet mai aerisit si o medie mai texturata cu siguranta normala. Diferente au fost, eu asta am simtit cand am ascultat. Posibil sa fie nevoie de mai multa rabdare si burn in, sau pur si simplu e mai buna cea stock decat cealalta...nu stiu.

Am ascultat doar 3, 4 piese.....ne grabeam catre o alta auditie...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Parerea mea este ca gresesti, daca ai intervenit in discutie inseamna ca de fapt doresti sa transmiti ceva, numai ca aparent este mai simplu sa spui: stai sa vezi ce vor sari acum electronistii, mai bine ii pun la punct din prima.


Eu unul sunt curios de ce schimbari au adus sigurantele in sistemul tau, nu stiu pe unde ai scris, mai bine mai spui o data.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Io am postat cîteva chestii generale ptr cine vrea să afle detalii sau să studieze. Cine simte că nu-l ajută poate să ignore, nu e nici o pierdere. N-am de gînd să mă contrazic cu nimeni. Pace tuturor.

..............

Constat că ascultatul muzicii e o plăcere tot mai rară.

isoclean02.jpg.2f0dd5ac60377a02aa898d91c42ba8e1.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Silviu, ce-ai facut :lol: , ai stricat surpriza topic-ului.


Intr-adevar, siguranta minune nu suna mai bine pe Opera Consonance. Insa sa asteptam perioada de burn-in. Poate nu ii place, insa exista diferente in sunet chiar la nivel de sigurante.


Intre timp, ma voi interesa de schimbarea receptacului IEC de pe amp cu unul mai bun.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Un prieten mai timid, care nu postează pe forumuri, a ridicat o problemă ocolită.

Presiunea atmosferică, umiditatea şi celelalte caracteristici meteo care influenţează elementele electroacustice, propagarea sunetului prin gazul care ne înconjoară şi timpanele urechilor. Nu mai zic de starea de spirit, tensiunea arterială, fluiditatea şi viteza sîngelui prin capilarele din receptoarele acustice şi creier... etc.

De aceea, testele trebuie făcute în cameră izobarică cu atmosferă controlată şi tratată acustic, în condiţii de sănătate supravegheate strict.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

..De curand am fost onorat de vizita colegului Bogdanozaurus. A adus un disc cu arii din opere interpretate de o soprana. Il rog, pe aceasta cale, sa ne dea coordonatele acelui disc.

Sentimentul de prezenta fizica in camera a fost atat de puternic incat mi s-a facut pielea de gaina ...

 

Multumesc, vizitele la tine sint intotdeauna o mare placere :) Este vorba despre Natalie Dessay, o mare soprana care din pacate a hotarit sa se retraga acum trei ani, iar albumul este cel de mai jos. O mentiune speciala pentru casa de discuri ERATO, o casa de discuri care nu cunoaste cuvintul "compromis"

Scuze de offtopic


http://www.erato-warnerclassics.fr/

natalie.jpg.2602f2c5870a1fbde975e4fde5ae13ed.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eu suspectez o lipsa de concentrare, o abordare superficiala, probabil ca dupa vacanta e mai greu!


Eu unul nu inteleg, o mana de oameni scriu pe acest forum, toate subiectele devin o amestecatura, cum credeti ca puteti atrage si alti membri in discutie daca intr-o tema aparent mai putin discutata, ajungem la discutii de acest fel. Daca v-ati plictisit luati o bere, nu trebuie sa va dati cu parerea daca nu aveti o parere. Desigur, unii par superiori, asemenea subiecte sunt pentru ei o experienta marcata deja, iar acum iau o gura de aer in afara orasului, crezand ca altii stau si schimba sigurante in weekend pt ca se plictisesc.


Va doresc o seara buna, din afara orasului ...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Asta reiese din context, daca te apuca plânsul....de la atata ras....


Observ cu pasi marunti dar grei ca sunetul bun final se obtine cu aparate bune, insa si cu mici reglaje, care in final contează destul încât sa facă diferenta.


Un cablu, o siguranta, un rack, un stand, o pozitionare, un filtru de retea, toate sunt importante daca in final dorim un sunet cat mai bun.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Asta reiese din context, daca te apuca plânsul....de la atata ras....


Observ cu pasi marunti dar grei ca sunetul bun final se obtine cu aparate bune, insa si cu mici reglaje, care in final contează destul încât sa facă diferenta.


Un cablu, o siguranta, un rack, un stand, o pozitionare, un filtru de retea, toate sunt importante daca in final dorim un sunet cat mai bun.

Dap. Acum ma astept sa apara un injiner sa iti spuna ca esti un idiot inchipuit si ca fizica de clasa a-9-a ie biblia si pusca sunetului. :P

Back to Samsung sound...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Inlocuirea sigurantelor este pina la urma pentru incepatori, audiofilii adevarati au metode mult mai bune pentru imbunatatirea sunetului.


http://www.whathifi.com/news/82-year-old-builds-pylon-in-his-front-garden-to-improve-his-sound-system

 

Buna ideea batranelului insa nu vad avantajele pentru ca tot din reteaua stradala ia curent. In cazul in care are linie saparata de casa lui, evita mizeriile introduse in retea de aparatele electrocasnice proprii, insa pe cele de la vecini tot nu le poate evita.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.