Sari la conținut
HiFi Tech

zal

Membri
 • Număr conținut

  701
 • Înregistrat

 • Ultima Vizită

 • Zile Câștigate

  27

zal a câștigat ziua ultima dată pe Februarie 4

zal a avut cel mai apreciat conținut!

Reputație Comunitate

218 Excellent

1 Urmăritor

Despre zal

 • Dată Naștere 01.04.1920

Vizitatori Recenți Profil

Blocul vizitatori recenți este dezactivat și nu este arătat altor utilizatori.

 1. zal

  Ayon Spirit II..... defect.

  Cam toate amplifurile care au un astfel de microprocesor ptr controlul negativării nu admit decît lămpile ptr care a fost făcut softul, un singur tip/marcă. Chiar dacă trafo de ieşire şi tensiunea de alimentare ar permite şi folosirea altor serii de lămpi, rezultatul va fi prost, fie se strică lămpile, fie funcţionează mediocru. De acord cu folosirea unui microprocesor ptr telecomandă, volum, etc, dar cu negativarea prin el, nu. Eu m-aş orienta către un amplif gen Leben, care admite multe lămpi şi abuzuri. Sau ceva clasic gen Luxman, Dynaco, Heatkit, Leak... sau clonele lor moderne.
 2. zal

  Ayon Spirit II..... defect.

  Din start menţionez că problema principală la amplifurile Ayon e controlul cu microprocesor al lămpilor finale. Cînd se sperie de la o variaţie de tensiune sau altceva şi se duce softul şi se înroşesc lămpile finale plus alte defecte adiacente. Aici problema are două rezolvări: cea oficială cu firma producătoare, dar care se poate dovedi temporară, pînă la următorul eveniment şi cea artizanală cu modificarea totală a părţii finale a amplifului, spre modul clasic de control şi extirparea procesorului defectuos, evident cu pierderea garanţiei de la firmă şi alte alea. Modificarea e complexă, posibil să trebuiască rezolvate şi alte funcţii ce le făcea acel microprocesor: temporizare la pornire, telecomandă, selectare intrări, protecţii, etc. Deci nu e vorba doar de negativarea lămpilor finale.
 3. zal

  JVC VN-700 (1973)

  Reparaţie şi renovare de buget redus. Un amplif cu multiple conexiuni şi facilităţi. Funcţionează rece ampliful final. Preul de doză magnetică e în clasă A. Egalizator cu bobine, etc.
 4. zal

  Harman-Kardon 990 (2009)

  Exact, e o schemă foarte bună, cu simetrie totală.
 5. zal

  Harman-Kardon 990 (2009)

  Mulţumesc de aprecieri. Să vă răspund pe rînd: Ambele canale au fost defecte, unul cu multiple scurtcircuite între piese şi radiator. Se observă din poze că absolut toate tranzistoarele de medie putere şi finale plus diodele redresoare sînt montate pe radiator, unele cu izolaţii uşor de străpuns cu şuruburile dacă piesele nu sînt centrate cu găurile. Alt aspect, tranzistorul smd superdiodă nu are contact direct cu radiatorul, doar un termistor şi diodele martor din perechea de tranzistoare finale urmăresc temperatura. Era defect pe unul din canale. Ca o curiozitate, distanţierele de plastic ale plăcilor finale erau lipite de radiator cu... vaselină siliconică. Aceea stropită pe radiator. :) Din păcate ampliful e construit cu cele mai ieftine piese, ce se găsesc şi la noi. ................................ Noroc că nu are comutatoare şi puţometri, deşi controalele digitale pot face multe probleme la rîndul lor. Sau conectorii, cuplele... La cablajele astea negre pe care nu vezi un traseu ca lumea şi care se exfoliază uşor, nu poţi să te grăbeşti. .............................. Poza mea e doar un mic omagiu adus unui actor pe care-l respect.
 6. zal

  Scott 440A (1978)

  Un amplif produs de Kyocera. Fusese recapat în bătaie de joc acum vreo 15 ani cu piese recuperate din anii 80-90-2000, alese doar după culoare.
 7. Să vedem ce conţine un astfel de monstru cu o greutate considerabilă. Construcţie monobloc cu două amplifuri conectate în punte. Piese de calitate, un amplif făcut să ţină la ascultări îndelungate.
 8. zal

  Superscope BLA-530 (1978)

  Superscope = Marantz
 9. zal

  Harman-Kardon 990 (2009)

  Un amplif chinezesc supraevaluat, cu o schemă bună dar construit cu piese ieftine şi neprietenos cu depanatorul. Cablaje negre care se exfoliază uşor, fludor fără plumb, smd-uri...
 10. Iar apăru Obbligato în discuţie. Vă reamintesc că aceeaşi condensatori ptr pornit motoare îi puteţi cumpăra la cîţiva lei, evident fără maţul negru inscripţionat pretenţios.
 11. zal

  Pioneer SA-800 (1972)

  Invazia Pioneer continuă cu o antichitate din 1972, anul în care am început şcoala, dar care nu e produs de Pioneer ci de un subcontractor. Vechimea îşi spune cuvîntul şi a avut nevoie de transplant şi perfuzii. Calitatea comutatoarelot folosite ptr tonuri e foarte bună după aproape juma de secol. Constructiv nu i se pot reproşa decît modelul bizar al conectorilor de boxe, distanţa mică între bornele RCA şi radiatorul mic, poziţionat ineficient. Nu are piese fierbinţi, cu excepţia unui tranzistor în sursa de alimentare. Acesta avea radiatorul prins cu un şurub de plastic (!). Sunetul e plăcut, tonurile cam exagerate astăzi, aşa cum erau toate sculele din epocă. Schema bloc e moştenită de la amplifurile cu lămpi. Interesant e că se putea folosi şi cu un pick-up cu doză MC, din păcate lipseşte trafo adaptor. Proprietarul a înlocuit ornamentele din alamă originale ce lipseau cu unele noi şi masive făcute la strung.
 12. zal

  Pioneer SX-5580 (1976)

  Un radio bine construit şi greu, varianta neagră la faţă a lui SX-1050. Faţă de alte modele nu se încing aiurea piese prin el. Sunetul e plăcut, nu are rost folosirea tonurilor cu surse digitale, iar separaţia între canale e foarte bună. Se pot conecta trei perechi de boxe, dar cu excludere la ascultare a uneia din ele, deci în orice variantă acceptă două perechi în paralel, nu trei. Eu i-aş fi pus şi cablu de reţa cu împămîntare.
 13. Unele scheme ar trebui interzise. Ăla a luat o schemă veche cvasicomplementară (cu trz finali npn) şi a înlocuit orbeşte cu mosfeţi industriali. Ce mai caută dioda Baxendall acolo nici autorul nu mai ştie, iar condensatorii sînt aleşi aiurea. La o amplificare de circa x20 are nevoie de semnal mare la intrare. Superdioda are şanse să prăjească trz finali la prima pornire. Deriva la ieşire poate fi mare şi se corectează greu aşa cum e acum etajul de intrare. Oricum, spor la meşterit!
 14. zal

  In vizita la Vio

  Ampliful funcţionează pe un singur interval de tensiune, de la minim la maxim, indiferent că e o tensiune unică, dublă, cvadruplă... cum se raportează această tensiune utilă la masă, nul, depinde de tipologie. În privinţa capacităţii totale se poate face analogia cu baterii sau acumulatori.
 15. zal

  In vizita la Vio

  Am să caut schema să o studiez. Poate îmi vine o ideie. ....................... O menţiune doar: deşi în sfera comercială toate valorile se adună ptr a da un rezultat impresionant (puterile canalelor de exemplu), la condensatorii unei alimentări simetrice valoarea rezultată se calculează ca la înserierea lor, cele două tensiuni filtrate fiind înseriate. De exemplu 10000uF cu 10000uF nu vor da 20000 ci 5000uF în realitate.
×
×
 • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.