Sari la conținut
HiFi Tech

Mariutim

Postări Recomandate

Cele 3 produse nu sunt bune pentru audio. Limita de  transfer de 12 mgbits nu garanteaza functionarea USB asincron. De asemenea fisirele audio, cu rata de esantionare mare (24 biti, DSD), nu au cum sa fie transferate catre DAC.

Cautati ceva cu magistrala de 480 mgbits.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

La 08.08.2018 la 19:17, bogdanozaurus a spus:

Ce anume masura diferit ?

Mai concret fiecare iesire USB dintr-un laptop, desktop, MacMini, MacBook, NUC sau ce mai vrei tu, suna diferit. Important e s-o gasesti pe cea care suna cel mai bine!

Editat de johndoe21ro
Link spre comentariu

Acum 2 ore, johndoe21ro a spus:

Mai concret fiecare iesire USB dintr-un laptop, desktop, MacMini, MacBook, NUC sau ce mai vrei tu, suna diferit. Important e s-o gasesti pe cea care suna cel mai bine!

Cred ca poti rezolva mai simplu. Decuplare galvanica si un reclocker cu FPGA.

Link spre comentariu

La 14.08.2018 la 0:31, dinica a spus:

Cred ca poti rezolva mai simplu. Decuplare galvanica si un reclocker cu FPGA.

Chiar si asa, din pacate, tot conteaza ce iesire USB folosesti! Sigur, asta e in functie si de urechea fiecaruia si de cat de transparent este sistemul din dotare. Unii ("fericiti") nu fac diferenta intre un cablu USB de imprimanta de 3m si unul audiofil de 1m...

Link spre comentariu

Acum 8 ore, johndoe21ro a spus:

Chiar si asa, din pacate, tot conteaza ce iesire USB folosesti! Sigur, asta e in functie si de urechea fiecaruia si de cat de transparent este sistemul din dotare. Unii ("fericiti") nu fac diferenta intre un cablu USB de imprimanta de 3m si unul audiofil de 1m...

Decuplare galvanica + reclocker FPGA inseamna ca intre DAC si pc nu mai exista niciun fel de contact electric. Nu vad cum ar mai putea conta iesirea usb a pc-ului atata timp cat streamul digital ajunge complet curatat. 

Link spre comentariu

Pentru ca este un stream si este important mediul prin care se transmite. Am experimentat acest fenomen cu cabluri de retea de calitate de la NAS la streamer, apoi am alimentat NAS-ul cu sursa liniara. Teoretic, asa cum spui nu ar fi trebuit sa conteze ... insa a contat suficient de mult fiecare din aceste upgrade-uri.

Eu ma indoiesc de cei care au un sistem insa nu pot diferentia, cum spunea si johndoe21ro, un cablu usb de imprimanta de unul cat de cat de calitate.

Este aiurea intr-devar ... insa din pacate multe sisteme sunt limitate de conectica.

Link spre comentariu

Acum 12 ore, dinica a spus:

Decuplare galvanica + reclocker FPGA inseamna ca intre DAC si pc nu mai exista niciun fel de contact electric. Nu vad cum ar mai putea conta iesirea usb a pc-ului atata timp cat streamul digital ajunge complet curatat. 

Depinde ce calculator ai, laptop sau desktop, chipset, sursa, implementarea placii de baza. Unii producatori suplimenteaza numarul de porturi USB apelind la chipuri separate pentru asta. Deci teoretic pot fi diferente intre conectarea la un port USB din chipset (southbridge) si alt port oferit printr-un chip dedicat. Intre doua porturi alaturate de pe placa de baza nu prea vad cum ar putea exista diferente.

Link spre comentariu

Acum 5 minute, bogdanozaurus a spus:

Depinde ce calculator ai, laptop sau desktop, chipset, sursa, implementarea placii de baza. Unii producatori suplimenteaza numarul de porturi USB apelind la chipuri separate pentru asta. Deci teoretic pot fi diferente intre conectarea la un port USB din chipset (southbridge) si alt port oferit printr-un chip dedicat. Intre doua porturi alaturate de pe placa de baza nu prea vad cum ar putea exista diferente.

Revin cu explicatii. Posibilitatea existentei unor diferente intre porturile USB este de netagaduit. Am vazut masuratorile lui Cmiu care demonstrau acest fapt. Eu spun ca atata timp cat intre PC si DAC introduci un reclocker bazat pe FPGA si un decuplator galvanic, nu mai conteaza aceste diferente.

Link spre comentariu

Acum 14 ore, dinica a spus:

Revin cu explicatii. Posibilitatea existentei unor diferente intre porturile USB este de netagaduit. Am vazut masuratorile lui Cmiu care demonstrau acest fapt. Eu spun ca atata timp cat intre PC si DAC introduci un reclocker bazat pe FPGA si un decuplator galvanic, nu mai conteaza aceste diferente.

In teorie asa ar trebui sa fie insa in practica lucrurile stau diferit. Si o spun cu parere de rau si nu din fericire... Nu conteaza daca DAC-ul are izolare galvanica pe USB sau nu (fie el Schiit, Chord, exaSound,  Wyred 4 Sound, Bryston, Resonessence, Meitner, Vinnie Rossi, samd), nu conteaza daca ai un reclocker si decuplator galvanic intre... diferente sunt  - ce-i drept mai mici dar evidente, relevante, in acelasi timp. Nu exista izolare absoluta din moment ce intotdeauna va exista o cuplare capacitiva reziduala care sa 'treaca' de aceasta izolare. Exista o groaza de explicatii care explica problema de mai sus... poti incerca W. Barrows de la Sonore, J. Swenson de la UpTone, baietii simpatici de la iFi... Exista zeci, poate chiar sute de pagini pe subiect si tangent pe subiect pe CA si nu numai. Nu are nici un rost sa dau copy-paste. Cine vrea poate sa caute, sa gaseasca si chiar sa auda!

Editat de johndoe21ro
Link spre comentariu

JD, am citit toata teoria. Exista atat de mult bull shit acolo incat te apuca durerea de cap. Ce zgomot rezidual sa mai treaca? La Intona gasesti masuratorile negru pe alb. Iti spun totul cu subiect si predicat. Digitalul bun a ajuns la picosecunde - A 10-12 parte dintr-o secunda - cu nivel de zgomot ce depaseste lejer -130 dB. Practic erorile in digital nu se mai pot cuantifica matematic.

Link spre comentariu

Acum 3 ore, dinica a spus:

JD, am citit toata teoria. Exista atat de mult bull shit acolo incat te apuca durerea de cap. Ce zgomot rezidual sa mai treaca? La Intona gasesti masuratorile negru pe alb. Iti spun totul cu subiect si predicat. Digitalul bun a ajuns la picosecunde - A 10-12 parte dintr-o secunda - cu nivel de zgomot ce depaseste lejer -130 dB. Practic erorile in digital nu se mai pot cuantifica matematic.

Teoria ca teoria insa practica ne omoara. Cat despre masuratori, ele sunt doar jumate din ecuatie. Inca nu stim ce sa masuram, cu ce sa masuram si cum sa interpretam (la modul general). Intona au dat gres cu izolatorul lor galvanic - din acest motiv majoritatea utilizatorilor foloseau un reclocker gen iFi, Regen sau Recovery, eventual cu alte complicatii (schimbare de cablu USB, etc.). Intre timp nu mai au nici un cuvand de spus pe segmentul asta de piata. Nu stiu despre care erori vorbesti tu insa bubele digitalului inca sunt foarte vii, mai ales cand esti ascultator de vinil. Un cuvant greu de spus il au inca cei de la Playback Designs, MSB, EMM Labs/Meitner, TotalDAC, Trinity, Lampizator, CH Precision, Chord. Unele am avut onoarea sa le ascult, altele ba. Sunt curios tare cum e Dream DAC-ul (MPD-8) si noua gama MSB. Restul de pe piata inca sunt destul de departe in special in ceea ce priveste bogatia timbrala, microdinamica si scena. 

Digitalul este inca praf fara tweaking masiv fie el pe USB, Ethernet, etc. Peste tot aceleasi probleme: izolare galvanica ethernet, cabluri RJ/E Ethernet audiofile, router, alimentare liniara de calitate, driveri/soft-uri/configurari, samd. Iar solutiile eficiente de la soTM, Sonore, Innuos sunt al naiba de scumpe si singure sunt doar jumatate de ecuatie. Doar pentru cei saraci cu duhul lucrurile sunt roz si usor de pus la punct.

Editat de johndoe21ro
Link spre comentariu

Acum 2 ore, shutti a spus:

JD din ce scrii aici nu ai cum sa accepti altceva decat analog ceea ce e ok pentru tine, digitalul e altceva, setari, matching, cabluri...da e bulversant, obositor sa ai atatea necunoscute, pe cand la analog e "simplu". Daca nu e cu supararea la un moment dat ne-am intalnit cativa de pe aici la Marian pentru a testa cateva surse, transporturi si n-am simtit lipsa analogului nici lipsa de microdetalii, "bogatia timbrala, microdinamica si scena" samd. Sunt solutii ieftine si scumpe fiecare are de unde alege.

Te inseli! Eu folosesc exclusiv digitalul si sunt foarte multumit de nivelul la care am ajuns - ar fi si cazul avand in vedere ca partea asta se apropie de 10k eur ca investitie (pret de lista). Cat despre analogic, e exact la fel de complicat ca la digital: preu phono, cablu phono, tabla, alimentare, brat, doza, rack/suport, picioruse antivibratie, samd. Ca sa nu mai spun ca sursa vinil-ului e cruciala altfel putem avea "digital" cu palarie "analogica". Fara suparare, fiecare are propriile pretentii vis-a-vis de sunet, fie el analogic sau digital asa incat ultimele afirmatii sunt irelevante. Intr-adevar, sunt fel de fel de solutii, unele mai eficiente, alele mai putin eficiente, unele mai scumpe, altele mai ieftine. Insa astea sunt truisme...

Editat de johndoe21ro
Link spre comentariu

1 oră în urmă, shutti a spus:

Pai oricine citeste ce ai scris poate observa nemultumirea sau "exigenta" ta fata de digital. Vad totusi ca ai un sistem la care ai muncit si sa inteleg ca e departe de analog?  Dinica a "testat" solutia de la Intona pe sistemul lui Marian si nu am simtit limitarile pe care le scrii tu aici...tu ai testat pe langa solutia de la intona si celelalte solutii si ai ales altceva? Cine a participat la Marian poate confirma/infirma. 

Pai nemultumire ≠ exigenta. Apoi analogicul nu e un reper per se. Am afirmat ca digitalul din gamele entry-medium level care nu este bine pus la punct (player software, transport, alimentare liniara, reclocking, izolare galvanica, cablu USB si tot ce mai vrei tu) sufera pe partea de muzicalitate, de atmosfera, de layering/separatie/scena fata de o solutie analogica echilibrata. Daca sufera si la alte capitole (rezolutie, viteza, dinamica, samd) e si mai nasol pentru ca astea sunt capitole la care analogicul sta prost din oficiu. Cat despre limitari... precum spuneam fiecare are reperele, exigentele si preferintele lui. Inchei discutia aici pentru ca deja am inceput sa ma repet. Limitarile pot fi cunoscute, evidentiate, analizate in contextul unui reper cunoscut, comun... Ori asa ceva nu exista. 

Editat de johndoe21ro
Link spre comentariu

Acum 12 ore, Bobo a spus:

Din cei care folosesc Daphile, Imi poate explica si mie cineva care e treaba cu setarile de buffer din sectiunea advanced ?

Stream Buffer , Output Buffer, Alsa Buffer Time, Alsa Period Count

Ai probleme cu stream-ul? Daca raspunsul este negativ, sfatul meu este sa nu iti bati capul cu aceste setari.

Link spre comentariu

La 17.08.2018 la 18:53, johndoe21ro a spus:

Digitalul este inca praf fara tweaking masiv fie el pe USB, Ethernet, etc. Peste tot aceleasi probleme: izolare galvanica ethernet, cabluri RJ/E Ethernet audiofile, router, alimentare liniara de calitate, driveri/soft-uri/configurari, samd. Iar solutiile eficiente de la soTM, Sonore, Innuos sunt al naiba de scumpe si singure sunt doar jumatate de ecuatie. Doar pentru cei saraci cu duhul lucrurile sunt roz si usor de pus la punct.

Parerea mea este ca unii producatori audio alimenteaza paranoia audiofililor pentru a vinde an de an alte produse. Premiza este simpla. Audiofilii cauta un sunet inchipuit perfect, o himera dupa care sa alerge o mare parte din viata. Probabil cunoasteti textul  'frumusetea se afla in ochii celui care priveste', cam asa este si in audio, sunetul perfect se afla in urechea ascultatorului.

Digitalul nu are cum sa fie praf, cel mult poti spune ca se afla in impas. Goana dupa perfectiune matematica s-a cam incheiat, limitele audibile au fost de mult depasite. Intreaga industrie cauta o solutie pentru a merge inainte. Din pacate am vazut ca  una din solutii este cresterea output-ului surselor digitale. Inteleg ca psihoacustic aceasta varianta pacaleste usor urechea, dar ma intreb cat de benefica pentru sunet este aceasta abordare. Sunt o multime de aparate cu un output ce trece usor de 4 -5 vrms.

Link spre comentariu

Acum 11 minute, dinica a spus:

Parerea mea este ca unii producatori audio alimenteaza paranoia audiofililor pentru a vinde an de an alte produse. Premiza este simpla. Audiofilii cauta un sunet inchipuit perfect, o himera dupa care sa alerge o mare parte din viata. Probabil cunoasteti textul  'frumusetea se afla in ochii celui care priveste', cam asa este si in audio, sunetul perfect se afla in urechea ascultatorului.

Asta-i buna de frontispiciu, cu litere mari ,frumos conturate precum basul carnos plin de E-uri si colesterol.

Link spre comentariu

Kanal, depinde ce intelegi din fraza mea. Este ca in audio, unii arunca niste boxe prin casa, le amplifica cu o trancota si isi inchipuie ca au sunet de calitate. Altii muncesc cu anii la sistem, citesc o multime de articole de specialitate, invata in fiecare zi ceva nou, au mintea deschisa si incearca sa inteleaga ce inseamna sunetul de calitate cu adevarat. Diferenta dintre cele doua abordari este cam asa: unii stau toata ziua in fata televizorului si isi traiesc viata prin intermediul acestuia, altii calatoresc in lumea larga in cautarea unei posibile fericiri. 

Link spre comentariu

• dinica locked this topic
  • dinica unlocked this topic