Sari la conținut
HiFi Tech

Deck-uri si magnetofoane


andreic

Postări Recomandate

Va salut stimati colegi, si va invit sa va descrieti aici experientele si parerile vis-a-vis de "jucariile" detinute sau testate. Am sa incep eu:

Am crescut cu un magnetofon rusesc Mayak vai de capul lui, si cateva benzi italo-disco. A fost jucaria mea preferata, stateam ore intregi hipnotizat de felul in care se invarteau benzile, ascultam aceleasi melodii incat le stiam pe de rost. Anii au trecut, si au ajuns la mode deck-urile. Din pacate din lipsa de bani si pasiune pt asa ceva la mine in familie nu s-a gasit necesar achizitionarea unui astfel de aparat, fapt ce m-a facut sa salivez la orice deck vazut in vreo vitrina sau casa. Dupa cativa ani buni, deck-urile au ajuns "obsolete", si-au pierdut valoarea, eu m-am angajat si am reusit sa imi cumpar ce si cate deck-uri a vrut sufletelul meu. Dintre cele mai rasarite enumar AIwa ad-s950, harman kardon cd 491, onkyo integra ta 2500, si multe altele. Din pacate desi a ramas fascinatia pentru banda magnetica si inregistrari, calitatea inregistrarii lasa mult de dorit fata de un cd player bun. Nu consider ca exista vreo utilitate in a inregistra o caseta sau banda, intrucat originalul intodeauna va suna mai "curat", nu neaparat mai bine, dar placerea de a calibra un aparat inainte pe o banda, de a ajusta nivelul semnalului si de a face trecerea de la tape la source sunt (cel putin pt mine ) de neinlocuit. Momentan nu detin niciun mag, asta din cauza preturilor speculative aberant de mari, dar daca se va ivi vreodata ocazia sa gasesc unul la un pret corect cu siguranta imi voi implini si acest vis, cu toate ca preturile benzilor sunt foarte mari. Imi cer scuze ca m-am axat mai mult pe latura sentimentala si ca nu am respectat tocmai idee topicului, si sper ca nu v-am plictisit. Cred ca sunt binevenite si review-urile aparatelor cat si experientele personale.

Ca sa aduc totusi si un plus de informatie, singurul deck care m-a dat pe spate efectiv la calitatea inregistrarii a fost H/K cd 491. Pe o caseta crom noua sau macar buna diferenta intre original si banda era aproape insesizabila, si asta pe boxe foarte critice. Rar mi-a fost dat sa ascult un aparat atat de bine facut si precis.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Primul meu deck adevarat a fost un Alpage cu 3 capete. Prin 1991. Urmat la foarte scurt timp de un Akai GX-F90. Pana atunci eram numai cu magnetofoanele, bineinteles cu cele rusesti ca la cele occidentale personal nu am avut acces pana in 1990. Dupa asta am achizitionat primul magnetofon Akai, un GX 265D. Din pacate nu mai am nici unul din acestea. Imi aduc aminte ce eforturi am facut sa le cumpar...Eram student la vremea aceea. Microbul a ramas, dar a dus la evolutia "parcului". Acum am un 747dbx, secondat de o serie de deck-uri care mai de care: Aiwa XK-S9000, Dragon, Pioneer CT-93. Akai GX-F91, Sony TC-K88 si altele. Din cand in cand imi mai fac timp sa mai ascult sau inregistrez cate o caseta sau banda. Si eu sunt de parere ca totusi magnetofonul ramane un spectacol in sine cu rolele invartindu-se si vu-metrele miscand frenetic... Nu stiu daca e doar nostalgia, dar este cerd ca ma incearca o senzatie de satisfactie atunci cand stau si admir magnetofonul in functiune. :)

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ma bate gandul sa imi incerc norocul cu un Rostov. Am vazut ca oferta este bogata si am de unde alege, insa ma tem ca nu se va ridica la nivelul asteptarilor ca si calitate a sunetului si voi incerca sa ma scap de el urget. Ceva experiente legate de aceasta masina?

 

Nimic de bine, daca nu e luat la mana si bibilit draconic. Sunt renumite pentru faptul ca intind banda si pentru extrem de slaba calitate a electroliticilor. Ca sa nu mai vorbim de integratul de comenzi, care se fasaie la primul sut de tensiune. Noroc ca e un integrat comun, care inca se gaseste.

In rest, daca-l pui cum trebuie la punct, nu e prea rau. Dar asta presupune o investitie destul de mare. Avantajul ar fi ca este construit "zdarovaia" si ca este foarte rezistent in timp la frecusuri. Dar, ma repet, dupa ce l-ai bibilit draconic. Altfel, nu se merita, decat daca vrei sa scapi rapid de benzi... :lol:

Parerea mea, nu e neaparat sa si tii cont de ea.


PS Am pe masa de lucru, in partea stanga, la perete, 2 bucati Rostov 105, cu inscriptionarea in engleza, care asteapta sa am chef sa ma apuc de ele.

Nu m-am indurat sa le fac bucati sau sa le vand, pentru ca arata impecabil ca fizic, fara cea mai mica zgarietura sau julitura.Cu role originale, manuale, cabluri, etc.. :lol: In rest, au toate bubele: conzi terminati, reglajele de tensiune in banda zob, unul cu integratul pe comenzi fasait... Dar odata si-o data, tot imi fac timp pentru ele... :lol:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Timp as avea, si am si cunostintele elementare in domeniul, sunt inginer de profesie (IT) dar as avea urmatoarele intrebari:

-de unde pot cumpara si cat m-ar costa condensatorii de schimb? presupun ca nu poti pune din cei la 50 bani bucata

-de ce as avea nevoie pentru calibrare? azimuth, tensiunea in banda etc.

-dupa toate schimbarile si reglajele sunt sanse sa obtii o masina care inregistreaza foarte bine? Macar comparabil cu un Akai (bunicel) sau Revox?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Timp as avea, si am si cunostintele elementare in domeniul, sunt inginer de profesie (IT) dar as avea urmatoarele intrebari:

-de unde pot cumpara si cat m-ar costa condensatorii de schimb? presupun ca nu poti pune din cei la 50 bani bucata

-de ce as avea nevoie pentru calibrare? azimuth, tensiunea in banda etc.

-dupa toate schimbarile si reglajele sunt sanse sa obtii o masina care inregistreaza foarte bine? Macar comparabil cu un Akai (bunicel) sau Revox?

 

La Radio Erevan: Suntem intrebati de un ascultator fidel cum poate transforma un magnetofon Rostov de serie intr-unul Hi-Fi?

Raspunsul este foarte simplu: il inlocuiti cu un Revox. :lol::lol::lol:


Ca sa obtii asa ceva, trebuiesc inlocuite inclusiv capetele, cele de Rostov fiind foarte slab calitativ. Asta inseamna si ceva modificari prin circuitele aferente. Dar Rostovul nu merita atata munca decat daca vrei sa vezi cam ce se poate face in materie de "up-grade" pe reel-to-reel, ca un hobby personal. Altfel, la cat se ridica costul componentelor si numarul de ore de munca, mai bine mai pui ceva, de-o bere acolo, si-ti iei un Revox ... :lol::lol::lol:

Ca sa-ti raspund si serios acum la intrebari:

1. conzii de pe farnel sau mouser

2. de banda de test, generator audio, VTVM, frecventmetru, osciloscop, wow&flutter metru, dinamometru, distortiometru, punte C sau ESR-metru care stie sa citeasca si curentii de fuga ai conzilor, surubelnite antimagnetice.

3. daca schimbi si capetele, cu modificarile de rigoare, si faci reglajele ca la carte, da. Sau vezi primul aliniat... :lol::lol::lol:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ca o paranteza, niciodata nu am inteles oamenii care isi iau o masina relativ slaba si baga in ea n mii de euro in tuning, ca sa scoata din ea ce nu este. Mereu i-am intrebat/sfatuit ca banii pe care i-ar baga in tuning sa ii foloseasca ca diferenta pt una mai puternica din fabrica. Analog, voi mai strange bani (vorba vine, ca bani de mag as avea) si voi lua unul care e deja Revox din fabrica :)). Multumesc pentru sfat, se va tine cont de el.

Acum sar de la una la alta, m-ar interesa si un deck akai din seria gxc, cu doua capete si vumetre pe ace. Mi-au placut din totdeauna cum arata, si am auzit ca ar fi contruite ca un tanc. Ceva pareri despre ele? Suna cat de cat acceptabil?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Sincer nu am avut niciun AKAI din modelele vechi, decat unul cu tastele colorate, gx-f35 slabut din toate punctele de vedere, si de asta as fi incercat un gxc, dar ma indoiesc totusi ca se va ridica la inaltimea asteptarilor mele, fie ele si nerealiste. Ca si buget nu am o suma fixa, depinde de ce aparat gasesc si cat de putin umflat are pretul. Dar, nu vreau sa "deturnez" topicul, si desi va multumesc pentru sfaturile la obiect si utile, v-as ruga sa vorbiti si domniile voastre despre aparatele deosebite detinute sau care v-au trecut prin mana. Multumesc.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eu am avut un Akai GXC 570. Un aparat spectaculos, solid ca un tanc. De impresia vizuala nu iti mai zic. Sunet deloc rau, dar nu la nivel de aparate de top din perioada '80-'90. Daca bugetul iti permite eu ti-as recomanda un Nakamichi CR4, CR5 sau CR7. Sau un Pioneer CT93. CR7-le este mult prea piperat. Pioneer-ul CT93 este un aparat superb din toate punctele de vedere. Sau un Luxman. De la ei ti-as recomanda un KX102. Nu are Dolby C, dar are dbx... O alta alternativa interesanta ca si raport pret/calitate ar fi Yamaha K-1020 sau KX-1200. Un KX-1020 in stare buna este in jur de 100-150 EUR. Si rezultatele sunt spectaculoase. Cu mult peste seria GXC. Dar asta este doar umila mea parere.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ce mai am in vedere acum, un sony tck-750es si un kenwood kx-1100hx. Sunt decente ca pret si cred eu ca ambele sunt cel putin decente. Ceva pareri?

Ambele deck-uri au trei capete, dual cabestan si altele, as merge pe kenwood, mai precis modelul mai vechi kx 1100G care are un sound mai bun decit 1100hx.Ca transport kenwood a adoptat clasicul sankyo ce il regasim si intr-un naka CR 4,5 sau 7, onkyo TA 2900 etc. Transportul la sony e o "glumita" cu multe roti dintate si came, totul pe o placuta de tabla cu intarsii de plastic :evil: Si inca ceva...usita la sculele serioase se inchide cu mana, e mai sigur si mai bine :lol:

http://www.hifi-forum.de/viewthread-185-8624.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Timp as avea' date=' si am si cunostintele elementare in domeniul, sunt inginer de profesie (IT) dar as avea urmatoarele intrebari:

-de unde pot cumpara si cat m-ar costa condensatorii de schimb? presupun ca nu poti pune din cei la 50 bani bucata

-de ce as avea nevoie pentru calibrare? azimuth, tensiunea in banda etc.

-dupa toate schimbarile si reglajele sunt sanse sa obtii o masina care inregistreaza foarte bine? Macar comparabil cu un Akai (bunicel) sau Revox?[/quote']

 

La Radio Erevan: Suntem intrebati de un ascultator fidel cum poate transforma un magnetofon Rostov de serie intr-unul Hi-Fi?

Raspunsul este foarte simplu: il inlocuiti cu un Revox. :lol::lol::lol:


Ca sa obtii asa ceva, trebuiesc inlocuite inclusiv capetele, cele de Rostov fiind foarte slab calitativ. Asta inseamna si ceva modificari prin circuitele aferente. Dar Rostovul nu merita atata munca decat daca vrei sa vezi cam ce se poate face in materie de "up-grade" pe reel-to-reel, ca un hobby personal. Altfel, la cat se ridica costul componentelor si numarul de ore de munca, mai bine mai pui ceva, de-o bere acolo, si-ti iei un Revox ... :lol::lol::lol:

Ca sa-ti raspund si serios acum la intrebari:

1. conzii de pe farnel sau mouser

2. de banda de test, generator audio, VTVM, frecventmetru, osciloscop, wow&flutter metru, dinamometru, distortiometru, punte C sau ESR-metru care stie sa citeasca si curentii de fuga ai conzilor, surubelnite antimagnetice.

3. daca schimbi si capetele, cu modificarile de rigoare, si faci reglajele ca la carte, da. Sau vezi primul aliniat... :lol::lol::lol:

La Rostov, precum spune colegul brainsmartman, varianta sanatoasa e inlocuirea cu un REVOX punct. In rest, parerea mea...nu e cazul sa "ascuti " prea tare un Rostov ca, oricum, are muuuulte greseli de design si pe la schemuta...

La 150 de roni scula, hai maxim 200, o simpla clisma cu conzi YAGEO are rezultate MIRACULOASE, atat de slabi sunt conzii din dotare :lol: In rest e simplu + la + si - la - :lol::lol::lol:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 10 months later...

Salut ,


Am achizitionat de curand o noua jucărie veche . Numele ei este Tascam 32 , un magnetofon conceput pentru studiouri . Nu am apucat sa-l ascult foarte mult si bine , dar am reusit sa imprim o banda noua Agfa si pot spune cu mana pe inima ca se aude mai bine ca originalul , sursa fiind CD . O sa revin cu parerile mai detaliate de îndată ce o sa -mi fac o parere mai profunda despre el.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 weeks later...

In privinta deck-urilor Akai, este bine stiut ca au avut mai multe serii de capete functie de materialul de confectonare a bobinei si de dimensiunea intrefierului. In principiu cele mai noi au intrefier mai mic si corectii corespunzatoare in preamplificator si de aici si caracterul sunetului diferit. Totusi nu sunt ele singurele cu capete rezistente, insa ca design trebuie sa recunosc ca sunt foarte reusita! Posed singurul cass de uz profesional produs de Akai si care a fost si cel mai scump cass produs de ei ever. Din nefericite nu exista un cass total care sa aibe si mecanica indestructibila si capete exceptionale si electronica pe masura. Din seriile anterioare anilor 1980 Alpage cred ca sunt printre cele care reusesc sa imprime si azi casete la nivel ridicat. Ulterior s-au introdus sisteme superioare gen Dolby S si HXPro care au adus un plus real in ce priveste nivelul semnalului imprimat pe banda in sensul ca se pot imprima cu nivel ridicat fara a produce o saturatie a benzii.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Aducand vorba Hondaru de anii '80,am de cateva saptamani pe raft ,l-a ascultat,un Sony TC-K81.Ce pot sa-i bag de vina este faptul ca iesirea in casca este data de un atenuator cu vreo 5 pozitii.Pe nivelul minim e prea minim,iar pe urmatorul e prea tare ,pt nivelul la care ascult eu.Aspectul e 10/10,(nu stii ce sa faci sa-l asculti sau sa-l privesti,..glumesc ) comenzile ferme,schema circuitului de dinainte de a intra in Dolby e in clasa A.,motor BSL...bias,level reglabile independent,usa lasa sa se vada toata caseta(!!!) ..alti ani alte standarte,alt respect pt clienti.Design tipic de Sony (probabil cand S venea de la SENIOR/SENSEI).

tck81.JPG.d0d3e411caeebc5f5927dbcbae831174.JPG

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.