Sari la conținut
HiFi Tech

bogdanozaurus

Postări Recomandate

Imperecherea 1 cu A si 2 cu B am vazut-o pe forumurile de afara. Eu posed 1 cu A si inca nu am raspuns de ce se face asa, e un "obicei" deocamdata, voi sapa si voi spune.

Am spus idler calitate MEDIE, sunt mai putin folosite in practica, oare de ce? :roll: Sorry trancotistu, no offence...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

In prezent tot la idler asculti?

Exista oameni care investesc zeci de mii de euro in restaurarea unor masini istorice. Dar nu i-am auzit vreodata sa afirme ca sunt mai performante decat cea mai josnica masina contemporana. Si nici macar pana la bulgari nu merg cu ele.

Iar atunci cand o entitate din spatele unui avatar afirma pe un forum "mie imi place asta", pentru mine cantitatea de informatie pe care o transmite este fix zero.

Fara suparare.

Link spre comentariu

Da, si eu am ramas tot fara cuvinte. Eu comentam urmatorul post:

Hai bre ca daca nu costa invartelnita minim 5000 de coco cica nu iasa sunetul.... :crazy:

Asa se zice acum. Cine mai stie de idler ?

Eu am ascultat un idler bun. E bun !

...si se supara Trancotistu' pe mine. In fine...

Link spre comentariu

Terminati cu prostiile astea cum ca vinilurile alea vechi sunt inegalabile. V-am poftit la mine la un test master analogic original vs remaster digital. Facem gasca mare, cu martori multi si vedem ce iese. Intreg testul fara sa cunoasteti sursa. Tragem concluziile pe bune, nu pe impresii d'astea artistice.

Link spre comentariu

Apropos de ceea ce a scris trancotistu mai sus: am citit de multe ori aprecieri la adresa acelor viniluri mono din anii 50, aprecieri de genul: sună atât de bine încât se aude trăsura care trecea în apropiere când s-a făcut înregistrarea. Cu alte cuvinte, condițiile de înregistrare erau atât de precare, practic nu exista un studio propriu-zis, ci pur și simplu se înregistra într-o încăpere fără niciun tratament acustic, încât se înregistra și caleașca, probabil și măcelarul din colț sau precupeața care vindea zarzavat pe stradă. Ok, nu e nicio problemă, e probabil fermecător să auzi acea epocă înregistrată, dar ce e enervant e modul în care se aduce lauda, adică ceva gen, uite frate cât de bună era înregistrarea, se auzea și caleașca, la înregistrările din prezent nu se mai aude....

Link spre comentariu

Mai astia care sustineti doar digitalul, lasati-o mai moale FRATILOR, nu suntem la poligonul de tragere, e topicul despre vinyl. Faceti lobby la digital in alta parte. Sau scrieti si voi ceva despre vinyl, pickup, doze...Fiti constructivi sau... :wave: Domnule administrator, se poate respira aici sau :? ?

Link spre comentariu

Trancotistu,, daca ai facut armata completeaza tu versurile lipsa: " Pauza s-a terminat, iar ........". :D

Nu am nimic impotriva discutiilor tehnice, gen idler vs. belt vs. dd sau MM vs. MC vs. laser, sau stroboscop vs. xtal, dar ideea ar fi sa ajungem la o concluzie intr-un final. Ca daca incepem cu "mie aia imi place deci aia e cea mai buna din univers", pierdem timpul degeaba.

Link spre comentariu

Deoarece in limba romana nu exista ceva asemanator si limbajul folosit in acest text este relativ accesibil, am preferat sa completez informatiile de mai sus cu acesta, in lb engleza. https://eu.audio-technica.com/resources/Cartridges_Glossary_EN.pdf

Link spre comentariu

Pentru a face o inregistrare a unui disc de VINYL avem cam 2 variante:

1. analogic, adica pe banda de magnetofon(cea mai buna varianta audiofila de conservare a muzicii) sau casetofon(subiectul poate fi detaliat...),

2. digital, adica pe mediu de stocare HDD, DVD-R, DVD-Audio, etc.

Practic, cine doreste sa faca o inregistrare digitala o poate face astfel: semnalul din pick-up iese la preamplificator, apoi la intrarea in:

a. placa de sunet sau,

2. la interfata audio si de acolo prin USB la PC.

Un exemplu de placa audio este Asus Xonar(nu intru in detalii tehnice, model...), iar de interfata audio, Steinberg UR 22 mk2. Se urmareste a avea pe tot traseul la toate aparatele rezolutie de 24 biti / 192 kHz sau, pentru cei care cauta ceva si mai palpitatnt, DSD, subiect dezbatut de colegii digitalisti la topicul dedicat. Eu cred ca o rezolutie de 24 biti / 192 kHz este in cele mai multe cazuri acoperitoare dpdv al calitatii. Printr-un program de editare se pot face multiple operatii pe inregistrare pentru a avea nivelul, balansul, eliminarea zgomotului la pauzele dintre melodii, sau la inceputul si respectiv sfarsitul discului. Putem face astfel o inregistrare de calitate, fara sa sune a cartofi prajiti, DACA si discul e intr-o stare buna. Daca zgomotul de fond e prea mare, mai bine cautati alt disc sau o inregistrare digitala de calitate.

Pentru a avea o discoteca digitala pe suport DVD-R cu aceste inregistrari, recomand formatul flac (asa e cel mai usor) cu rezolutie 24 biti / 192 kHz si cumpararea unui DVD player cu aceeasi rezolutie 24 biti / 192 kHz.

Varianta mai simpla de stocare este pe HDD si aici colegii pe digital au dat destule solutii la care se mai lucreaza.

Daca limbajul vi s-a parut scolastic este pentru ca de undeva am zis ca trebuie inceput pentru cei care nu au nicio idee despre subiect. Mai incolo, e multa practica...si bani cheltuiti, pana urechea (POATE) zice STOP! :crazy:

Link spre comentariu

Ma iei ca la pluton de executie... Inregistrarile ORIGINALE de STUDIO s-au facut pe banda magnetica. Si tin de 60 de ani unele. DACA considerau ca era mai bine sa faca o matritza de disc din metal, o faceau, dar era greu TEHNIC de editat asa ceva. :crazy: Daca vorbim de cel mai DURABIL suport, nu stiu, poate ai tu raspunsul...

Link spre comentariu

Eu stochez pe digital pe DVD-R Verbatim AZO Made In Taiwan, http://www.verbatim.com/prod/optical-media/dvd/dvd-recordable/dvd-r-sku-95102/ .

The Optical Storage Technology Association (OSTA) has published the following longevity estimates for recordable optical media:

UNrecorded shelf life (years)

CD-R CD-RW: 5-10

DVD±R DVD±RW: Unspecified

Manufacturers' estimated REcorded life span (years)

CD-R 50-200

CD-RW 20-100

DVD-+R 30-100

DVD-+RW 30

Pentru Verbatim AZO, luati valorile maximale...asa zice vorba lumii...

Link spre comentariu

Romane, ai afirmat ca:

adica pe banda de magnetofon(cea mai buna varianta audiofila de conservare a muzicii)

Am cerut o lamurire, un raspuns tehnic, am primit ce s-a vazut.

N-am sa continui cu intrebarile. Este clar ca discutia nu duce nicaieri.

Link spre comentariu

Se pare ca dupa ultimele cercetari, din anii "90 incoace, s-a reusit performanta ca digitalul sa intreaca analogicul. Felicitari! Nu voi intra in discutii contradictorii, deoarece vad ca aici cei care m-au contrat permanent sunt adeptii infocati respectivi ai acestui fenomen. Personal ascult mai mult digital din considerente practice, si NU pentru ca digitalul ar fi mai RAU, doar ca sustinerea cu obstinatie si cu grenade DOAR a unui pdv e contraproductiva, niciunul dintre ei nu spune ceva de analogic, deoarece il respinge metaliceste. Ma rog, fiecare are dreptul la opinie. Unele informatii pe care le-am pus aici nu imi apartin, nu am de gand sa verific TOATE informatiile. Si pe topicul digital se fac multe afirmatii si sunt contrazise ostaseste imediat, asa-i domnilor? Pai care cu care se intelege atunci?! Eu voi continua cu ajutorul vostru acest topic, care cred ca se doreste sa fie mai mult un ghid practic. Multi nu cunosc mai nimic despre analogic si nici nu au de unde invata. Cati au savurat fenomenul cum pe alocuri a fost descris aici? Binenteles ca orice subiect, c-o fi analogic, c-o fi digital, are incarcatura sa emotionala si intrebarile unora, aparent nevinovate, tehnice, nu tin de complexitatea problemei. Fenomenul unei auditii muzicale nu inseamna doar Hz si dB, vorbim de o experienta psiho-acustica, pe care fiecare o percepe in felul lui, chiar si mult trambitata auditie blind ducand la rezultate diferite. Curba Fletcher Munson este absolut personala si nu se muleaza pe banda de auditie a unui aparat. NOI PERCEPEM muzica nu doar cu urechile, ci si cu pielea, cu creierul, cu trupul si chiar cu SUFLETUL! Domnilor, nu eschivez raspunsul la intrebari, ci doar va provoc sa vedeti problematica in ANSAMBLUL ei. E clar ca discutia nu duce unde VOR unii, totusi ca si raspuns, conservarea AUDIOFILA cea mai buna e pe banda profesionala de magnetofon, iar cea mai buna conservare TEHNICA este pe DVD, asta reprezinta cunoasterea MEA in acest moment. Daca altii stiu mai bine, ma inclin si pentru considerente TEHNICE, astept si eu argumentele lor TEHNICE la topicul de profil.

Link spre comentariu

Iata mai jos, din nou intr-un limbaj accesibil, exlicarea a ce inseamna un pickup, preul, etc... https://www.turntablelab.com/pages/beginners-guide-to-turntables

Doresc sa completez spunand ca in momentul inregistrarii unui disc, la momentul cand se termina fata 1, sa NU opriti inregistrarea, ci sa intoarceti discul, sa verificati din nou viteza platanului, sa o corectati daca e cazul, si la sfarsit, DUPA ce ati salvat TOATA inregistrarea sa purcedeti la editatea ei. Asta se face pentru a avea continuitatea calitatii, volumului si o editare corecta a inregistarii.

Link spre comentariu

conservarea AUDIOFILA cea mai buna e pe banda profesionala de magnetofon,

Eu tot nu am inteles de unde ai aflat asta. Marile case de discuri isi transfera si benzile in DSD pt stocare. Iar inregistrarile care au fost facute in digital, normal ca nu vor fi transferate pe benzi. Deci, de unde faza cu benzile? De cand si pana cand e banda etalon pt conservare?

Link spre comentariu