Sari la conținut
HiFi Tech

bogdanozaurus

Postări Recomandate

Bre domnilor, o dati cam mult pe filozofie si-mi poluati topicul. Poate moderatorii fac un subiect nou "Filozofie low class despre vinil si digital si piraterie si plata artistilor" si muta totul acolo.

PS Viata nu e dreapta iar banul se ia pe principiul cerere si oferta. De multi ani e asa. Iar Adrian the wonder boy, king of the manele, are destui bani chiar daca baietii brunetii isi paseaza cu nonsalanta mp3-urile lui de pe un telefon pe altul.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

E ok sa tragi o caseta, un sidiu insa fisierele au dus era pirateriei la alt nivel, crede ma, a devenit fenomen si astia nu mai vindeau nimic pentru ca, dupa cum stii 95% din bani se afla la 5% din populatie, intr un fel roata se invarte si oamenii cu bani mai putini se pot bucura de avantaje scumpe prin piraterie, adica e si o treaba buna :)))

E foarte complicat si in principiu totul se reduce la exploatarea omului de catre om, toata treaba asta are o nuanta ca sa dea bine, nuantele sant: "locuri" de munca, scule, masini, muzica daca reusesti sa faci maimutoii ocupati si sa i infiletezi in lumea lor mica esti profesor, controlezi!

Link spre comentariu

bogdanozaurus

Ca sa nu mai poluam alte topicuri va propun sa discutam aici despre acest subiect frumos si complex totodata. Pick-up-uri, doze, MM vs MC vs MI chiar si cristal daca vreti voi, brate, preamplificatoare de doza, accesorii si tot ce tine de acest subiect.

Vad ca mai sus nu scrie sa vorbim despre VINYL! :roll:

Link spre comentariu

Guys, io spun, sa chill out. Aici este topicul in care se discuta despre vinyl la modul general. Vio poate sa scrie la ce lucreaza intr-un topic separat. Reclama este permisa in toate formele pe acest forum . Dealerii anunta evenimente, ataseaza fotografii cu sistemele si produsele, Vio are topic separat in care scrie ce doreste, Comanr se lauda cu restaurarile, etc.

Link spre comentariu

oarecum ontopic. :)

Visul analogic al forumistului - am cautat ultimul album al lui Elias Nardi si l-am gasit doar pe banda :

http://www.analogyrecords.org/products/basic/elias-nardi-group-flowers-of-fragility-b/

Asta e editia stock, aia exclusivista urca pana la aproximativ 1150 euro. Nu am gasit varianta pe CD, dar il puteti asculta live luni seara cu doar 35 lei in Club Control. :crazy:

Link spre comentariu

• 2 weeks later...

Am observat ca din cele doua situatii:

1. doza pret mediu 300 Euro(ex. https://www.ortofon.com/ortofon-2m-blue-p-333) si discuri de foarta buna calitate

2. doza foarte buna pret peste 500Euro (ex.https://www.avstore.ro/doze-pick-up/audio-technica-at-33-ptg-ii-mc/) si discuri de calitate medie

e de preferat varianta 1, deoarece diferentele intre doze pot fi multumitor atenuate de un disc FB.

Si apoi, cate Marii(pressings), atatea palarii(sunet particular).

Asa ca obtinerea unui (anumit) sunet placut fiecaruia este mai mult o loterie, daca ne gandim la discurile in sine, chiar noi fiind.

Ar fi o "regula" ca discurile mai vechi suna mai bine decat cele noi...Si aici e de discutat.

Link spre comentariu

• 5 weeks later...

Daca nici macar un lp etalon nu mai sunt astia in stare sa preseze, eu nu mai stiu ce sa cred despre lumea in care traim.

The ultimate analogue test lp. Filmarea spune tot.

https://www.amazon.com/gp/aw/review/B001GBA71Y/R1IQCN4URIP7WI/ref=cm_cr_dp_mb_rvw_1?ie=UTF8&cursor=1

Link spre comentariu

Daca nici macar un lp etalon nu mai sunt astia in stare sa preseze, eu nu mai stiu ce sa cred despre lumea in care traim.

The ultimate analogue test lp. Filmarea spune tot.

https://www.amazon.com/gp/aw/review/B001GBA71Y/R1IQCN4URIP7WI/ref=cm_cr_dp_mb_rvw_1?ie=UTF8&cursor=1

Acesta este un caz particular. Eu am cel putin 50 de discuri noi fara probleme.

Link spre comentariu

Corect. Mi s-ar parea totusi extrem de tragic daca povestea este adevarata, adica daca un vinil care ar trebui sa fie perfect (fiind folosit la reglarea si la masurarea performantelor pickupurilor) ar fi presat la misto. Sau daca avem clone chinezesti in the wild si le vinde Amazon. :(

Link spre comentariu

Cineva pe forum zicea că pe măsură ce sistemul e mai rezolut, e tot mai important "soclul" pe care pui playerul digital. Teoretic la pickup ar fi și mai important, chiar cu capacul pus, sunetul din bucse adaugă vibrații mari duzei. Eu am pus o fundație din marmoră de 3 cm grosime și nu pot să-mi dau seama cat de mult ajuta. Aveți experiențe asemănătoare? Cu sau fara marmora, arcuri metalice sau alte suspensoare...

Link spre comentariu

Trancotistu are mare dreptate. Pick-up-ul are nevoie de atentie separata si inceput cu a micutz, cu explicatii clare, preferabil fara multe linkuri si fara "sapati voi pe net acolo, pe la straini, ce ne stresati"... Voi scrie pentru inceput cateva lucruri, nu dati cu piatra, as dori sa incepem de la simplu la complex, de la descriere, spre functionare si reglaje si ce-o mai fi necesar. Deoarece nimeni nu e atoate stiutor, toti putem invata de la toti...Credeti ca subiectul poate avea atractivitate pentru cei necunoscatori daca nu ar fi VIU mesajul de aici?

Eu incep spunand ca pick-up-urile sunt de urmatoarele feluri:

1. DD, adica direct drive, ce au transmisia directa, adica din axul motorului iese un "cui", pe care se pune platanul si apoi discul. Calitatea principala a DD este ca are rezistenta mecanica buna in timp si printr-o parte electronica buna, asigura stabilitate turatiei. Dezavantajele tin de eventuale vibratii mecanine transmise spre doza.

2. BD, adica belt drive, avem de-a face cu un motor separat de platan, transmisia se face prin curea, avantajul fiind ca se transmit vibratii putine catre platan si respectiv disc.

Ambele sisteme sunt considerate de calitate si mai moderne.

3. Idler-wheel drive system, adica transmisia intre motor si platan, se face printr-o rotita de cauciuc. Calitatea aparatelor cu acest sistem este medie.

Dozele de pick-up sunt in principiu de 2 feluri:

A. MM, adica moving magnet

B. MC, adica moving coil

In practica de obicei se imperecheaza 1 cu A si 2 cu B, varianta 2 cu B e cea mai scumpa, mai pretentioasa mecanic si considerata mai audiofila.

Bratul are si el mai multe variante:

1. brat in forma de S, cel mai folosit

2. brat drept

3. O categorie speciala o reprezinta pick-up-urile "liniare", unde bratul se misca cu totul, pozitia lui fiind tangenta fata de disc tot timpul.

Link spre comentariu

Cred ca cei mai multi au idee de astea dar sint si mai multi la inceput care intra pe forum ca sa citeasca ce batem noi cimpii asa ca astfel de sfaturi nu strica. Niste observatii am de facut:

3. Idler-wheel drive system, adica transmisia intre motor si platan, se face printr-o rotita de cauciuc. Calitatea aparatelor cu acest sistem este medie...

Sint destule aparate care folosesc acest sistem. Multi au un cult fata de Lenco si o sa vezi multe pickup-uri vechi de 40 de ani si mai bine reconditionate si cu brate de sute sau mii de euro.

De exemplu https://www.pinterest.com/noisyscott/lenco-ideas/ Sau poate vrei ceva mai modern, nici o problema http://www.audiosilente.com

Asadar nu putem afirma idler = calitate mai slaba

Dozele de pick-up sunt in principiu de 2 feluri:

B. MC, adica moving coil..

Mai exista si MI adica moving iron si mai nou dozele optice care au un mare potential, momentan sint foarte scumpe dar probabil ca in timp pretul va scadea.

1. DD, adica direct drive

2. BD, adica belt drive

B. MC, adica moving coil

In practica de obicei se imperecheaza 1 cu A si 2 cu B, varianta 2 cu B e cea mai scumpa, mai pretentioasa mecanic si considerata mai audiofila...

Nu neaparat, nu se poate trage o concluzie asa usor. Dozele MM sint considerate mai bune dar sint si mai scumpe si in afara de asta nici nu poti schimba acul asa ca de regula le gasesti pe aparate mai scumpe indiferent ca sint DD sau BD

Multi audiofili cu posibilitati au pickup-uri pe cu doua sau chiar trei brate la care au montate cele mai potrivite doze si pe care le folosesc in functie de situatie, cel mai intilnit caz este pentru ascultarea discurilor mono, da se produc doze mono si in ziua de azi.

Link spre comentariu