Sari la conținut
HiFi Tech

Audio high-end, topologii si alte discutii instructive


pilgrim

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 120
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Sunt total deacord cu afiramtia dvs! Exact aceasta parere m-a determinat sa initiez topicul "cele mai mari dezamagiri audio", si am si scris la inceput ca suntem toti satui de review-uri pozitive si laude... In fine, ca sa nu o ardem aiurea cred ca acel naim se incadreaza in categoria sculelor bune.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Daca era un entry level de la sony sau technics ar fi avut sens afirmatia dvs. dar din cate stiu eu Naim produce aparatura high-end. Ma rog, e doar parerea mea...

 

Da, produce SI hi-end, dar nu tot ce produce este hi-end.


Naim Nait 5i este primul model dintr-o gama. Costa in jur de 1000 euro. La banii astia gasesti/inseamna hi-end? Cum este atunci un amplif de 10.000 euro?


Naim Nait 5i este un amplif bun in gama lui de pret, poate chiar cel mai bun, dar modest si limitat daca-l compari cu amplifuri grele.


Sa va intreb altceva: ce inseamna pt d-voastra hi-end?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acel Naim se încadrează în categoria sculelor cu care poţi să stai liniştit toată viaţa.

 

Asa am crezut si eu candva...

 

Eu încă mai cred. Ba nu, sunt convins. Şi am ascultat printre cele mai high-end amplificări available pe planeta asta. Pot să fac o comparaţie. Acel Naim îţi poate oferi muzică pentru tot restul vieţii.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cred ca termenul de high-end a fost abuzat atat de mult incat si-a pierdut semnificatia. A fost folosit in descrierea unor scule de 2 bani si nu s-a sesizat nimeni, intrucat nu poti sa sa te lupti cu morile de vant. Acel naim desi este cu mult peste medie, totodata poate fi si slab, depinde cu ce il compari.


VIO: in secunda in care vei face asa ceva iti vor sari in cap multi oameni care fac bani frumosi vanzand acele scule unor oameni usor influentabili.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

ma bucur cind unii platesc mii de euro pe unele aparate ,stiind ce au in interior..

 

Eu zic că e mai puţin relevant numărul de piese pe centimetru pătrat. Contează mai mult schema, implementarea, iar apoi calitatea pieselor.

Îmi amintesc când un cititor indignat a scris la Hi Fi Choice, legat de un cd player high end, în interiorul căruia cam bătea vântul, părea cam golaş, în afară de transport avea piese pe vreo 5 cm pătraţi, şi pe care firma respectivă cerea o sumă de ordinul mai multor mii de euro. "Cum adică, spunea cititorul, cu ce tupeu îşi permite firma X să ceară atâţia bani pe o sculă aproape goală pe dinăuntru?"

Cei de la Hi Fi Choice i-au explicat că schema playerului respectiv era ceva propriu, patentat, unic, şi în plus, un anumit condensator de acolo, dacă ai fi vrut să-l cumperi separat făcea aproape cât tot preţul playerului şi era foarte greu de procurat.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

ma bucur cind unii platesc mii de euro pe unele aparate ' date='stiind ce au in interior..[/quote']

 

Eu zic că e mai puţin relevant numărul de piese pe centimetru pătrat.

 

Vio nu s-a referit deloc la numarul de piese pe cm patrat, ci la cum e lucrat si la calitatea slaba a unor componente

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acel Naim se încadrează în categoria sculelor cu care poţi să stai liniştit toată viaţa.

 

Asa am crezut si eu candva...

 

Eu încă mai cred. Ba nu' date=' sunt convins. Şi am ascultat printre cele mai high-end amplificări available pe planeta asta. Pot să fac o comparaţie. Acel Naim îţi poate oferi muzică pentru tot restul vieţii.[/quote']

 

Hai sa fim seriosi si nu naivi sau melancolici! (Si eu cand vad un Nait 5i sau Creek A 50i sau Epos M 12 ma apuca melancolia.) Orice amplif iti poate oferi muzica. Chiar si unul catalogat ''neaudiofil'' de catre audiofili. Depinde ce pretentii ai. Asta e. Eu cunosc oameni care nu suporta acel Naim si care se mira cum poate cine sa asculte asa ceva. De asemenea cunosc oameni incantati si multumiti de o trancota de Sony. Asa ca e vorba de pretentii...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri


Hai sa fim seriosi si nu naivi sau melancolici! .

 

Nu sunt nici naiv' date=' nici melancolic, dar mă rog, fiecare cu părerea lui.

Ştiu să apreciez un lucru de valoare. Care e argumentul tău împotriva acelui Naim? L-ai ascultat? Cu ce, în ce combinaţie?[/quote']

 

Argumentul meu IMPOTRIVA? :shock::o Vai de capul meu... Doamne ajuta-ma sa nu ma enervez... O sa ma retrag sa ascult niste muzica...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Multe marci devin high-end datorita unor aplaudaci care scriu verzi si uscate prin diferite publicatii sau pe net,este fooooooarte mult MARKETING!! :o

Daca citesti ce se publica in revistele audiofile,o sa observi ca toate produsele au doar articole laudative,nimeni nu spune ca un produs e nasol,toate sunt extraordinar de bune ,cam asa se vinde piata de lux a sunetului,pentru ca la asta sa cam ajuns,un "aparat de sudura" de 1000W care costa 100000 euro este un S class in domeniul audio.

Pe mine ma seaca si faza cu entry level,adica e high end dar este pe la inceput ,ciudat nu?? Asta inseamna ca si un aparat high end poate fi nasol ,dar e high end......



Marketing

 

+1

 

Cum este atunci un amplif de 10.000 euro?

 

Scump.

 

Ma ia nervul :twisted: am gasit multe come in aparatura high-end ,cindva poate fac un topic cu scule de top (ca pret)

lucrate cu cele mai ieftine componente si cablajul imprimat corectat cu cuterul.

 

Chiar te rog. E atata prostie si snobism printre cei care sustin aparatura nerusinat de scumpa si care multa e si urata cu spume ca design.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

E abureala,degeaba schema este buna daca nu se folosesc componente de calitate.

Calitatea unui aparat este un tot care contine,schema,componente,executie.

Hi fi Choice ,probabil au fabricat acel cd-player cu ceva integrate comandate doar pentru ei,probabil?De condensator nu stiu ce sa zic...o fi extraterestru

 

Conteaza in primul rand topologia schemei, dar exact cum zice Vio, "dijaba" ai schema buna si-o replici pe componente de 2 bani. Din experienta va spun ca o schema "clasica", din sectorul "mid-level" , "pusa" pe componente de calitate poate ajunge sa "sparga avioane", vorba unui clasic in viata. Pe urma, cel mai important factor, de care multa lume nici nu stie, este sursa de alimentare. Un fel de "degeaba ti-ai luat Lamborghini si bagi benzina de 75". Sursa si decuplarea sursei facuta cum trebuie, eficientizarea alimentarii etajului final si o stabilizare dublata de o decuplare corecta a pre-ului fac minuni. Dar, ma repet, degeaba le faci cu componente de slaba calitate. Topologia schemei, calitatea componentelor si acuratetea alimentarii definesc, ca vrem sau nu, calitatea unui amplificator. Din pacate, am vazut si eu high-end-uri lucrate cu componente "ieftineanu", le mai salvau topologia foarte buna a schemei. Repuse pe componente de calitate, se incadrau intr-adevar la categoria high-end. Si da, "osciloscopistii" pot fi "prostiti" mai greu cu marketingul, pentru ca stiu cu ce "se mananca" felul respectiv.

Despre capacitorul in discutie, eu unul pot crede ca exista capacitori "very expansive", cel mai usor exemplu este al capacitorilor de filtraj Technics, cu bambus. :twisted: Sau capacitorii cu silver mica, unde pretul "pleaca" de la aprox. 11 euro/buc. Ma confrunt cu preturile componentelor de calitate frecvent, si credeti-ma, calitatea chiar costa.Dar asta nu e regula "implicita", costul nu reflecta neaparat calitatea. Totul consta pana la urma, exact cum afirma si Vio, in imbinarea corecta a acestor factori: topologie schema, componente, executie. Executia, dupa mine, este un factor covarsitor in ecuatie. O schema poate fi replicata in N moduri de PCB, pe N moduri de suport, cu N moduri de conectica. Absolut totul concura: calitatea conceperii traseelor PCB, calitatea palcii si/sau suportului PCB, liantul de lipire, conectica de interconectare, conductorii folositi la interconect, etc, etc. BTW, chiar fac acum un experiment cu un Luxman L-30, la care i-am aplicat metoda "stors lamaia"... :lol: Adica stors si ultima picatura de performanta si schema respectiva, de la alimentare, decuplari, componente, conectica, etc. Pentru ca am permisiunea sa "ma joc", chiar vreau sa vad cum se traduce in real aplicarea acestor principii. Din experienta, stiu ca o sa fie un rezultat "bestial", vorba rock-erilor.... :lol:


Numai de bine sa auzim.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Apoi, mai pui ceva maruntis si iti vei lua "batranei" , construiti precum bunkeru' si cu o galeata de piese japoneze in ele, care vor spulbera actualele trancote "pana in douamii de euro"..
Depinde de domeniu: pot fi de acord cu tine in cazul amplificatoarerlor dar nu si al convertoarelor D/A, acestea au beneficiat in ultimii ani de progrese remarcabile in domeniul circuitelor integrate si mai ales de o mai buna intelegere a problemelor redarii formatelor digitale. Deci da, prefer un convertor actual R/2R avand la baza integrate de ultima ora decat unul delta-sigma de acum un deceniu, chiar daca ultimul este plin de piese.
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri


Incep io cu doua glume: Micromega CD 10 la prima strigare ! Acum vreo 25 de ani, era o firma franceza politicoasa..Acum "editeaza" cutii goale, cu un transport cd-rom Teac (chinatown) si maxim 10 "pese" bagate in modelul "de inceput" . Pretul 500 euro ! Un alta "aratare" goala pe 'nauntru, este Electrocompaniet PC 1. 1700 euro. Un traf minuscul, 3 legaturi de fire si 2 placute cu niscaiava piese lipite..

..

 

Ce-i asta, clasamentul sculelor dupa poze? Bravo, domne!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

As propune sa mutam discutia asta interesanta intr-un topic nou, si anume "Aparatura audio....vintage vs nou".


Personal sunt de parere ca nu e bine sa generalizam, sau daca generalizam este foarte important sa luam in calcul si faptul ca sunt si multe exceptii. Eu sunt un fan al aparatelor vintage, de asta am o mica colectie de amplificatore, si am constatat ca cele vechi suna mai natural si mai placut. Sunetul e mai plin, mai carnos, vocile sunt mai reale, bassul e mai autoritar. Din categoria aparatelor noi mai rasarite nu am avut prea multe, decat 2, si anume un Roksan Kandy pe care ascult si acum si care va ramane la mine ceva timp, si un thule audio spirit ia60. Ambele mi s-au parut ca sunt foarte bine si ca pot fi catalogate ca scule serioase. Restul celor dupa anii 90 pe care le-am detinut si ascultat nu m-au impresionat deloc, ba dimpotriva mi s-au parut ca au un sunet ieftin, subtire si tipat.


La cd playere nu am o experienta foarte bogata, am avut doar cateva de duzina, philips, marantz sony denon si un thule. De departe cel mai mult mi-a placut thule (pe care dintr-un moment de ratacire l-am vandut, dar ma bucur ca macar l-a luat cineva care e pasionat si il apreciaza) si pe locul doi marantz-ul (cd 50 cu tda 1541 si ceva modificari). E drept ca marantzul suna placut dar avea totusi ceva lipsuri. Dupa parerea mea un tanc de 15 kile plin de piese nu e neaparat sa sune mai bine ca o scula moderna cu putine piese.


La categoria DAC-uri am sa spun doar ca acum ascult pe un AD Labs RD 26 si iarasi, e o scula care nu va pleca din sistemul meu prea curand! Nu ma pronunt asupra motivelor pentru care suna asa, dar suna foarte...natural si cald, aproape analogic. Poate ca asa suna o scula digitala buna :).


Oricum, e un subiect foarte interesant, si cred ca ar merita dezbatut mai pe larg, intrucat sunt destui colectionari sau doar oameni pasionati de aparatura vintage care ar putea avea un punct de vedere pertinent.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am vazut mai multe anunturi similare pe audioweb si cred ca ar trebui facut ceva, genereaza confuzie:


http://www.audioweb.ro/oferte/vizualizare/denon/


La pret e trecut 1500 lei, dar in interiorul anuntului scrie 2000. Cum e pana la urma ?


Anuntul din link e doar un exemplu, am intalnit si la altii.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am stat de vorba mai pe 'ndelete despre lumea trancotelor luate pe perioade historice, cu un anume domn din Suceava, el chiar manufactureaza si vinde componente audio prin lumea asta.
Il cunosc destul de bine pe domnul respectiv, poate il intrebi cum se compara DAC-urile din MSB cu cele vintage ;)

Eventual poti sa suplimentezi intrebarea pomenind de Chord sau dCS.


P.S. Nu stiam ca MBL sau McIntosh au ceva realizari in domeniul DAC-urilor... promit sa ma documentez!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

IosiP, io nu am pomenit pana acum de DAC-uri si geto-daci, in acest subiect ! Interesul meu fiind exclusiv lumea discurilor, a cd -playerelor, nu ma intereseaza deloc uzul direct al convertoarelor si a calculicilor hadiofili. :)
Chord face un player de exceptie, numit "Red Reference". Dar daca ai ceva cu ei, ce parere ai de mecanica din playerele Esoteric (al meu are 23kg, si te asigur ca nu l-au dublat cu plumb pe interior).

Altminteri, nu prea inteleg: daca nu ma insel, ai pomenit de cipuri DAC, nu de DAC-uri separate...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.