Sari la conținut
HiFi Tech

Mariutim

Postări Recomandate

Sunt foarte multumit de irDAC-ul de la Arcam.

Soundstage-ul este impresionant fata de Matrix, atat orizontal cat si in adancime. Tonal poate ca nu este cel mai neutru dar nu m-a interesat niciodata neutralitatea ci mai degraba feelingul pe care il am atunci cand ascult. Este viu, exuberant pe alocuri dar suna la fel de bine la volum mic cat si la volum mare. Este intr-adevar foarte muzical cu o proiectie foarte "in fata" nu stiu cum sa ma explic desi inaltele nu sunt deloc tipatoare.

De ce zic ca nu este neutru, pentru ca am rip-uri despre care stiu sigur ca nu sunt cele mai reusite si totusi le scoate din kkt facandu-le placute la ascultare cu orele.

Desi lumea se pare ca lauda Matrixul la rezolutie, mie mi se pare mai detaliat Arcam-ul, mai ales pe zona de medii.

Partea mai putin buna este faptul ca in Kodi, la fisiere 24/192 (restul nu au probleme) mai da rateuri (skip/drop), problema pe care nu o aveam cu Matrixul, in foobar este perfect (dar foobar foloseste ASIO pe cand Kodi nu stie decat WASAPI). Din fericire nu am foarte multe fisiere de acest gen si nu pot sa zic ca este justificat formatul (cel putin in sistemul meu entry level, unde nu prea vad avantajul 24/192 vs 24/96, poate intr-un sistem mai bun sa fie). Aceste drop-uri le am atat pe optic cat si pe USB si doar in Kodi.

Exista un Arcam Control Panel unde la capitolul buffer settings se poate selecta USB streaming mode unde am mai multe optiuni: minimum latency, low latency, standard, relaxed, reliable, safe, extra safe.... oare ce o vrea sa zica? Se pare ca nu are nici o influenta, indiferent de ce selectez, in kodi tot am drops in 24/196. Bineinteles mai exista ASIO buffer size pe care l-am setat la 4096, dar asta se refera strict la modul ASIO deci doar in foobar in cazul meu.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• 4 weeks later...

1000 fara laptop!

Si eu cred ca trec total pe computer, planul este un macmini, fara ecran, cu audirvana controlat de pe tel/tableta, nu am intalnit inca un streamer sa se miste asa bine si rapid prin playlist-uri.Acuma folosesc un Macbook pro , sunetul e foarte bun, cred ca iese streamerul la vanzare.... :clap:

Link spre comentariu

Oricare, bine fara antichitati de pe OLX daca vrei neaparat Audirvana, vezi mai jos cerintele.

http://audirvana.com/?page_id=3410

Si eu credeam ca un mac mini second pe la 15 -20 mil ar duce tot,insa cand m-am uitat la activity monitor cand canta un dsd 256 , urca procesorul in primele 30 secunde si la 150% constant,si e un i7 de anul trecut, pe fisiere de rezolutie omeneasca cred ca ar merge cu procesoare mult mai modeste.

Pe computer audiophile insa vad ca recomanda cel mai puternic i7 pt audio, cu cei mai multi MB cache.

Link spre comentariu

Hai sa nu facem panica!

Majoritatea convertoarelor D/A au chipuri de 10-20 dolari cu o putere de calcul de zilioane de ori mai mica comparativ cu un I5 sau I7. Procesorul o poate lua in balarii in situatia in care softul este prost optimizat, nu ca ar lipsi puterea bruta. Iar 4GB de ram sunt minimul pentru a rula sistemul de operare plus cateva aplicatii.

Pe CA se recomanda in functie de interese. :idea:

Link spre comentariu

Si eu credeam ca un mac mini second pe la 15 -20 mil ar duce tot,insa cand m-am uitat la activity monitor cand canta un dsd 256 , urca procesorul in primele 30 secunde si la 150% constant,si e un i7 de anul trecut, pe fisiere de rezolutie omeneasca cred ca ar merge cu procesoare mult mai modeste.

Pe computer audiophile insa vad ca recomanda cel mai puternic i7 pt audio, cu cei mai multi MB cache.

Aiureli...Pe iMac-ul meu cu i5 merge fara probleme orice DSD. Iar pentru filme am un mini PC cu Celeron dual la 1,5 GHz si 2 GB RAM pe care ruleaza inclusiv 3D HD.

Pentru muzica folosesc un NUC tot cu Celeron pe care ruleaza Daphile de pe un ministick USB de 8 GB. Si evident DSD-urile nu au nici o problema

Asa ca nu mai crede toate prostiile..

Link spre comentariu

Nu am spus ca nu merge, doar ca nu stiu cum ar merge cu un mac mini de 1.6 Ghz, de acum 5 ani, e clar ca la inceput cand dai play la un fisier de 800 mega cere ceva resurse, si eu m-as bucura daca ar merge fara probleme.Dupa cateva secunde scade procesorul la 1%.Muzica e pe un NAS , poate conteaza si asta.

Link spre comentariu

Si eu credeam ca un mac mini second pe la 15 -20 mil ar duce tot,.

Nu am spus ca nu merge, doar ca nu stiu cum ar merge cu un mac mini de 1.6 Ghz, de acum 5 ani, e clar ca la inceput cand dai play la un fisier de 800 mega cere ceva resurse, si eu m-as bucura daca ar merge fara probleme.Dupa cateva secunde scade procesorul la 1%.Muzica e pe un NAS , poate conteaza si asta.

Pai vezi cum ma bagi in ceta? Prima data zici de 15 - 20 milioane, cu asta iei un MAC mini mai mult decit decent , chiar cu i5. Cele vechi la 1,6 - 1,8 le gasesti la 6 - 7 milioane

Muzica si la mine e pe NAS, nu asta e problema. Cred ca ar trebui sa incerci solutia cu Daphile, personal nu pot sa ma laud ca am sesizat diferente intre asta si MAC. am vazut undeva un mini laptop cu Celeron care s-ar preta foate bine daca s-ar putea instala pe el, nu stiu sigur dar banuiesc ca se poate. Costa doar 3 milioane.

Link spre comentariu

Folosesc acum un miniPC Android, fanless, Quad Core, care se comporta foarte bine cu sarcinile multimedia pe care le primeste. Reda fluent streaming video prin Kodi, full HD si chiar 3D si reda orice format audio incercat pana acum de pe Tidal, Deezer sau HDD. Folosesc portul USB care a fost recunoscut surprinzator de DAC-ul built-in Hegel H80, achizitionat recent. Cred totusi ca Android-ul este limitat momentan in dezvoltarea unor solutii software audiofile( de care beneficiaza Windows sau MAC OS) si de aici a aparut si ideea de schimbare a lui.

M-am tot uitat dupa diverse configuratii, plecand de la un mini PC fanless de pe Aliexpress, pana la IntelNuc sau miniMac second hand.

Bogdan spunea mai spus ca foloseste 2 device-uri separate pentru video si audio. Ce avantaje ar fi? De ce nu poti avea un singur miniPC cu Windows 10 de exemplu, pe care sa-l folosesti in ambele scopuri? Kodi, HD4all, etc. pentru streaming video iar pentru audio din NAS sau online Tidal, Deezer, etc. sa folosesti un software dedicat?

Multumesc

Link spre comentariu

Fiecare se adapteaza si cauta cea mai buna solutie pentru ce are nevoie. Sigur ca poti folosi in mini PC cu Windows 10 cu Kodi, de fapt mini PC-ul care acum se ocupa cu filmele a fost folosit inainte si pentru muzica.

Am renuntat la el din doua motive, zgomotul ventilatorului (nu foarte mare) si faptul ca trebuia sa trec tot timpul de pe un profil pe altul, respectiv iesire audio prin HDMI la receicer pentru filme si DAC USB la amplificator pentru muzica. Utilizarea Windows 10 nu mi se pare cea mai fericita din cauza lipsei optimizarilor pentru aplicatii multimedia, in background ruleaza fel de fel de servicii care consuma resurse, vrea fel de fel de actualizari cind il apuca, etc.

Solutiile dedicate avind la baza Linux, Kodibuntu sau Daphile le consider mult mai bune. Sigur ca sint si altele de acest gen.

Link spre comentariu

Pana la urma cred ca pot pastra Android-ul pentru orice altceva, iar pentru audio sa configurez un device mic si ieftin, dedicat.

Poti sa-mi dai te rog o sugestie pentru un mini PC silentios,pe care sa-l gasesc in comertul nostru si pe care sa pot sa pun doar Daphile?

Multumesc!

Link spre comentariu

De exemplu asta http://www.pcgarage.ro/sisteme-nettop/intel/nuc-next-unit-of-computing-nuc5cpyh-celeron-n3050-16ghz-1x-ddr3-8gb-max-hdd-25-inch-wi-fi-bluetooth-hdmi/ Vezi ca nu merge orice fel de memorie, trebuie sa folosesti DOAR module de 1,35V.

De HDD nu ai nevoie, poti instala pe asa ceva http://www.pcgarage.ro/memorii-externe/kingston/datatraveler-micro-16gb-negru/

Link spre comentariu

De exemplu asta http://www.pcgarage.ro/sisteme-nettop/intel/nuc-next-unit-of-computing-nuc5cpyh-celeron-n3050-16ghz-1x-ddr3-8gb-max-hdd-25-inch-wi-fi-bluetooth-hdmi/ Vezi ca nu merge orice fel de memorie, trebuie sa folosesti DOAR module de 1,35V.

De HDD nu ai nevoie, poti instala pe asa ceva http://www.pcgarage.ro/memorii-externe/kingston/datatraveler-micro-16gb-negru/

Nu e zgomotos? Cum se aude coolerul lui?

Scuze pentru atatea intrebari... :)

Link spre comentariu

Al meu e asemanator dar nu identic si e foarte silentios, nu cred ca asta va fi mult ai zgomotos. Coolerul de abia se aude de aproape, plus ca fiind foarte mic poate fi pitit undeva unde sa se atenueze zgomotul si mai ult daca e cazul. Eu l-am pus in rack linga DAC daras fi putut sa-l pun in spatele DAC-ului cu fanta de are spre spate sa bata in draperie dar nu a fost cazul si pentru ca e destul de aratos l-am lasat la vedere :)

Link spre comentariu

Mai bine un device gata pregatit pe audio ce ruleaza o versiune de linux, de exemplu si eu cochetam cu ideea unui mini pc, insa cel mai stabil este asa ceva sotm sms-100, cautati pe net, poate fac si alti producatori. Pretul este cam mare, in jur de 500$, insa are doar on si off, apoi se controleaza de pe smartphone, orice membru al familiei il poate folosi, nu se blocheaza si alte chichite.

Link spre comentariu

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Foobar 2000 sub Windows XP , cu toate setarile recomandate pentru audiofilie, la mine, suna mediocru. Doar la citirea muzicii direct de pe un cd red book mai misca ceva ceva...

Primul player soft care mi-a trezit cu adevarat interesul a fost JRiver. Foarte bun setat in ASIO dar in aceste conditii nu-i poti modifica volumul din el, fiind nevoie de un control extern in amplificator sau preamplificator. Daca doresti sa-i folosesti volumul propriu pe mine maobliga sa ies din ASIO iar calitatea scadea un pic. Chiar si asa tot este peste Foobar2000. In plus JRiver costa bani.

AIMP-ul este solutia saracului aproape perfecta. In configuratia descrisa de mine am acces la volum sub ASIO iar calitatea este foarte apropiata de aparatura dedicata de genul DAC-urilor, cdplayerelor, in prezenta unei placi de sunet Asus Xonar. Totusi calitatea scade daca se foloseste volumul logaritmic , probabil nu este foarte bine implementat software. Volumul liniar nu avantajeaza auditiile la volum prea mic din cauza ca se aude destul de tare inca de la inceput dar asta e...nimic nu e chiar perfect.

Raimond - confunzi un player bit perfect cu un player via Windows, Linux, MAC OS. De aici si interpretarile tale eronate.

1. player bit perfect - nu foloseste setarile sistemului de operare (volum, procesare interna, etc) - extrage bitii de pe hard, eventual daca utilizatorul isi doreste foloseste diferiti algoritmi interni de procesare (upsampling, filtre digitale, etc) si dupa aceea trimite semnal digital (biti) via usb independent de procesele interne ale sistemului de operare.

2. player audio normal - extrage bitii, proceseaza intern sau foloseste diferiti algoritmi ai sistemului de operare, dupa care trimite semnal analogic catre amplificator; in momentul in care folosesti volumul digital al acestuia, chiar si in situatia in care reusesti sa ocolesti algoritmii audio din sistemul de operare, deteriorezi semnalul analogic. De ce si cum? Gasesti material de studiu la greu.

Teoria spune ca un player bit perfect nu are cum sa influenteze sunetul final. Nivelul de zgomot via USB in cel mai rau caz ajunge undeva in zona -90 dB. Fiziologic urechea umana nu este conceputa sa fie utilizata atat de jos. ;)

Faptul ca eu nu am auzit diferente audibile intre playere digitale bit perfect, nu invalideaza teoria ca acestea exista. :idea:;)

Singura situatie in care am auzit diferente EVIDENTE cu un player bit perfect, in speta Foobar, via USB asincron / Moon Neo 380DSD, a fost la MarianS cand procesam intern PCM 2 DSD 256. Cred ca atunci un fan sunet analogic ar fi spus 'iata ca digitalul suna analogic'. :think:

Link spre comentariu

Salut

Vin cu o intrebare care poate suna prosteste, insa este prima data cand se intampla sa aud diferente atat de mari intre fisiere.

Este vorba de un Arcam IR DAC MKII care conectat la PC da rezultate excelente pe unele inregistrari si mediocre pe altele. Am inregistrari care pana sa achizitionez acest DAC sunau acceptabil spre bine si acum suna mediocru, in schimb inregistrarile care si inainte sunau bine spre foarte bine, acum suna excelent. Intrebarea mea este daca este posibil ca acest DAC sa scoata in evidenta un contrast atat de puternic intre inregistrarile slabe si cele foarte bune ? , sau DAC-ul este defect ?

Link spre comentariu

• dinica locked this topic
  • dinica unlocked this topic