Sari la conținut
HiFi Tech

10 inregistrari muzicale definitorii

dinica

Postări Recomandate

Inspirat de o idee de pe Facebook, va provoc sa impartasiti cu noi 10 inregistrari muzicale, pe care le considerati ca fiind cele care au definit gusturile voastre muzicale. Atentie! Nu ma refer la muzica voastea favorita din acest moment. Va propun o intoarcere la origini, la primele voastre contacte cu muzica. 

Puteti sa le treceti si in postari separate. Astazi o trupa, in alta zi 2-3 trupe, etc. Cum aveti timp.

Pentru mine unul din cele mai importante albume este: DIO - Holy Diver. Uneori ma gandesc ca fara acest album, acum as fi fost manelist. Pana la acest album nu ascultasem niciodata hard-rock. Nu stiam nimic de existenta acestui gen muzical. Cand am pus caseta, am crezut ca sunt intr-un film SF.  Nu exagerez. Energia riff-urilor de chitara avea sunetul tehnologiei viitorului pentru unul ca mine, indragostit de literatura si filme SF.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

NUMERO UNO

Îmi aduc aminte de acordurile PROMENADA lui MUSORGSKI din TABLOURI DINTR-O EXPOZIȚIE (1874!!!). O descoperisem la EMERSON LIKE & PALMER în intro-ul din albumul PICTURES AT AN EXHIBITION (1971!!!)  iar mai târziu cumpăram primele mele casete înregistrate printre care și albumul cu același nume al lui ISAO TOMITA (1975!!!). Trăiam cu impresia că până și forma de comunicare din filmul ÎNTÂLNIRE DE GRADULIII avea aceeași sursă de inspirație. Fragmentul cât și întreaga compoziție a lui MUSORGSKI se auzea în diferite interpretări, în publicitate sau fond sonor la diverse emisiuni. Până astăzi apare ca laitmotiv sau sursă de inspirație. Avusesem impresia că fragmentul este iconic și că linia melodică era sublimă și la distanță de celelalte creații. Cred că DA! MUSORGSKI cu  TABLOURI DINTR-O EXPOZIȚIE mi-a deschis orizontul către diverse forme de muzică pentru prima dată!

Mussorgsky - Pictures at an Exhibition - Promenade

Emerson, Lake & Palmer - Promenade/The Gnome (Live 1971)

ISAO TOMITA PROMENADE 1

ÎNTÂLNIRE DE GR III

GLASS DUO 

JONATHAN SCOTT

și tot așa...

• Like 1
  • Thanks 1
Link spre comentariu

The Beatles - Rock 'n' Roll Music, un dublu album compilatie cuprinzind unele dintre cele mai importante piese ale grupului, a aparut in `76 si care s-a gasit si pe la noi. Albumul a stirnit multe critici si controverse din cauza coperti considerata cam de prost gust si a imaginilor folosite in interior si care erau in mare parte simboluri ale Americii anilor`50, nepotrivite pentru o trupa britanica a anilor `60. Nu doar fanii ci si membri trupei au fost foarte vehementi cerind inlocuirea copertii dar nimic nu s-a schimbat.

Pentru mine nu a contat, sigur ca ascultasem Beatles pe la radio, aveam si cite ceva pe casete, dar cind am tinut vinilul in mina a fost o senzatie pe care cuvintele nu o pot descrie. L-am ascultat si reascultat de zeci de ori fara sa ma plictisesc. 

beatles.jpg

Link spre comentariu

• 4 months later...
  • 2 weeks later...

Cred ca undeva la sfarsitul anilor '80 mai exact '86 sau '87 , tin minte ca eram la liceu , mi-am luat de la centrul de inregistrari caseta pe care o dusesem la inregistrat (1 leu minutul,  cine a apucat vremurile alea stie despre ce vorbesc) , muzica pop , dance , disco . Imi placea sa merg la chefuri si sa am noutati in domeniu 🙂 .Tin minte ca ultima melodie dupa caseta (un TDK) nu se incadra in stil , dar mi-a placut enorm si am ascultat-o si reascultat-o si mai avea ceva ce  ma atragea la ea dar nu puteam sa imi dau seama exact , ascultam pe o combina SHARP , mai tarziu am realizat ce anume ma atragea era o inregistrare mai buna. Brother in Arms - Dire Straits , asa se numea melodia . Nu exista google sa dau o cutare dupa trupa, Spotify nici atat , reviste si articole despre muzica ...ioc . Aveam niste reviste BRAVO luate "pe sub mana" dar acolo erau promovati tot artisti din sfera pop-dance. Am mers la centrul de inregistrari si am intrebat daca au mai multe melodii cu Dire Straits . Aveau albumul Love Over Gold . Am asteptat sa strang bani 100lei caseta si 60 lei inregistratul 160 lei era o suma mare , am reusit sa intru in posesia albumului si wau .... revelatie .... deci asta era muzica .... ba mai mult se auzea si foarte bine . De atunci a inceput goana mea dupa Dire Straits , apoi dupa alte trupe care foloseau instrumente cu sunet nesintetizat , chitara , baterie , instrumente de suflat etc. Am incercat cu muzica rock dar am ramas aici nu am putut merge spre Havy Rock chair daca am inregistrat Megadeth sau Iron Maiden , am cautat ceva mai linistit Dors , Zeppelin, nu am depasit granita ACDC  in materie de Hard Rock , am decoperit apoi rhythm and blues si aici am poposit foarte mult . Dar Dire Straits cu Love Over Gold a deschis drumul sunt sigur si in directia ascultarii unui nou stil de muzica dar mai ales am realizat apoi ce inseamna o inregistrare buna, lucru ce m-a facut sa caut sunetul de calitate. Si acum folosesc foarte des "Telegraph Road" din albumul Love Over Gold in testarile mele pentru sunet. A fost nevoie se pare de o singura inregistrare care sa imi schimbe gusturile muzicale si sa defineasca din punct de vedere muzical persoana de acum.

• Like 1
  • Thanks 1
Link spre comentariu

In cartierul copilariei mele (mijlocul anilor "70 ) se ascultau inregistrari Tamla Motown si progressive rock-ul momentului, Purple, Rush, Gentle Giant, Jethro, Crimson, Genesis, ELP, Led Zepp, d-astea. Cateva piese m-au urmarit mai mereu si le ascult obsesiv de 2-3 ori pe an, THE TEMPTATIONS', Ain't no justice, Papa was... My girl, Led Zepp- When The Levee Breaks & more, primele Pink Floyd-uri, ceva din Nursery cryme. Si inca 3-4 d-astea. E o certitudine ca si-au pus amprenta asupra felului meu de-a fi si a vedea lucrurile. In timp am virat catre blues si jazz-ul usurel, in acord cu cel ce sunt acum. Peste 10 ani 'om mai vedea...

Link spre comentariu

• 2 years later...
  • 2 weeks later...