Sari la conținut
HiFi Tech

Impedanța nominală


marianos

Postări Recomandate

Din cele citite pe ici pe colo - inclusiv de pe forum -  știu că impedanța unei boxe variază în funcție de frecvență (dacă am reținut corect). Ce vreau să întreb: impedanța nominală este cea care se măsoară cu multimetrul la bornele boxei? Acum câteva zile am pus multimetrul pe boxele mele și îmi arăta 4 ohmi. Cartea tehnică zice că impedanța lor este de 8 ohmi dar scade la anumite frecvențe până la 3,3 ohmi. Acuma, dacă vreau să conectez boxele la un lămpaș, unde le leg? La ieșirea de 8 ohmi sau la cea de 4?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

1 oră în urmă, bizonu22 a spus:

Cum e regimul de funcționare la Lampi? După câte știu eu sunt ieșiri separate pt fiecare impedanta.

Transformatoarele de iesire sunt pentru "egalarea" impedantei, iar din acest motiv exista modele cu doua iesiri, pentru a fi cat mai apropiata iesirea amplificatorului de impedanta boxelor conectate, astfel incat lampile sa functioneze in regimul in care a fost proiectat amplificatorul. In cazul in care se conecteaza incorect, lampile nu vor furniza puterea maxima sau vor avea nivelul de distorsiuni marit. Dar dupa cum se stie, impedanta boxelor variaza in functionare si din acest motiv gasesc logic matching-ul in functie de sunet si nu de specificatiile nominale ale boxei, care in timp ce canta pot sa varieze destul de mult.

Din cate stiu amplificatoarele pe lampi rezista si la scurt-circuit pe iesire, in anumite conditii, in schimb nu e recomandat sa functioneze cu semnal si fara boxe conectate.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Asta scrie in manualul amplificatorului meu:

Citat

Attach the positive (+) from your loudspeaker to the 4 or 8 ohm terminal that most closely matches the average impedance of your loudspeakers according to their manufacturer's specifications. The negative (-) from your loudspeaker attaches to the 0 Ohm terminal. 


Tip: Experiment using the 4 or 8 Ohm positive (+) terminal to find the best match for your speakers. Do not make any assumptions. Trust your ears.

 

Editat de Netcrusher
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 10 ore, Netcrusher a spus:

 Dar dupa cum se stie, impedanta boxelor variaza in functionare si din acest motiv gasesc logic matching-ul in functie de sunet si nu de specificatiile nominale ale boxei, care in timp ce canta pot sa varieze destul de mult.

Este o abordare gresita.

Impedanta boxelor prezinta intotdeauna minime, indiferent ca are valoarea "nominala" de 4 sau de 8 ohmi. In general boxele de "8ohmi" vor avea minime de impedanta de 4,5-6,5ohmi iar la cele de 4 ohmi pot ajunge spre 3 ohmi.  Restul sunt cazuri extreme si,   ca regula,

nu trebuie folosite astfel de boxe la amplificatoarele cu lampi. (Adica boxe "nesatioase")

La lampase folositi boxe cu SPL ridicat, care nu trag curenti mari pe minimile de impedanta.

 

Minimile de impedana sunt relativ puctiforme (f inguste ca interval de frecventa), si pun  probleme doar la frecvente joase unde nivelul semnalului este mare si implicit energia transferata la iesirea spre difuzoare este si ea mare.

 

Marea majoritate a amplificatoarelor cu lampi au pe iesiri rezistente de cca 200 ohmi care previn aparitia supratensinilor in lipsa boxelor.  Cine n'are isi poate pune   😁       (e simplu)

Editat de Shambala
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 39 minute, Shambala a spus:

La lampase folositi boxe cu SPL ridicat, care nu trag curenti mari pe minimile de impedanta.

Aici as dori o clarificare, de exemplu eu am doua perechi de boxe cu SPL mic si impedanta minima foarte sus. Deci, din cate stiu eu, la lampi se obisnuieste sa se foloseasca boxe cu SPL mare din cauza lipsei de putere, nu stiam ca SPL-ul are vreo legatura cu impedanta minima.

Ma insel?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Shambala, indiferent ca boxele sint de SPL mic, sub 86db/1W/1m sau SPL mai mare, peste 94db/1W/1m, in ambele cazuri, fie de 4 ohmi sau de 8 ohmi, tot vor avea un  minim si maxim de impedanta in functie de frecventa (maxim la frecventa de rezonanta) si minim la aprox o octava sub aceasta si la peste o octava peste frecventa de rezonanta. Mai conteaza mult si reactivitatea filtrelor, care evident isi fac treaba in separarea de frecvente dar strica si linearitatea impedantei in functie de frecventa.

Cel mai mare defazaj curent/tensiune il va introduce filtrul wooferului, apoi cel de medii si ultimul, cel de inalte.

Deci in principal, ca si difuzorul woofer, cel mai vinovat de modificarea impedantei in functie de frecventa va fi filtrul de bass.

Este recomandata folosirea incintelor cu SPL cit mai mare la lampase din principalul motiv ca lampasele sint puturoase ca putere de iesire, citiva wati pina pe la citeva zeci de wati, astfel incit sa poti avea o auditie buna cu un amplifictor modest in putere, iar cind zic buna ma refer la un nivel de SPL suficient/satisfacator. Asta este "combinatia" sau "matchiurea" pe care o fac vinzatorii de amplificatoare pe lampi ca sa sunecit de cit  tare, atunci cind isi vind aparatele. Daca vei pune un lampas de 10W pe niste boxe cu SPL de ex de 86db/1W/1m, la maxim nu vei depasi circa 94-95db SPL fara sa fie plin de distorsiuni sunetul redat. Punind de ex  o boxa superioara cu un SPL de 96db/1W/1m, vei ajunge iun jurul la 103-104db cu acelasi amplif, SPL suficient zic eu pentru o auditie satisfacatoare.

 

La lampase mai este asa zis-ul "avantaj" (desi e tocmai pe dos, teoretic), cu damping factorul scazut, care lasa impresia la ureche de linearitate, acest amplif cu DF mic, fiind mai putin sensibil la variatiile impedantei boxei la frecventa de rezonanta, la sub si peste aceasta.

De aceea unora le par asa de lineare lampasele dor ca sunetul redat, de multe ori este un pic aplatizat fata de anumite cresteri de nivel si variatii de frecvente joase pe care le-a masterizat cel ce a facut piesa respectiva, aici ma refer kla crest factorul melodiei pe diferite pasaje de frecventa joasa care ar putea fi cit mai aproape de FS-ul boxei (n-am mai spus Fs difuzor si separat Fs al boxei/portului reflex si le-am tratat ca un tot unitar).

Editat de djleco
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@ Netcrusher - de obicei (fara a fi o regula), incintele cu SPL mare au si minime de impedanta mai putin agresive.  Si oricum ar fi, din cauza SPL-ului mare puterea absorbita este mica asa ca mai sunt sanse sa existe rezervele necesare de putere pt a acoperi varfurile cerute in zonele de impedanta minima. 

Ideea era de a preciza ca nu are sens sa folosesti boxe bune dar mari mancatoare de curent la amplificatoare cu lampi - in general de putere mica.

Imi cer scuze daca tonul a parut usor agresiv ... efectele izolarii.

@Leco - raspund mai tarziu putin.

Editat de Shambala
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@ Leco - nu citisem postul tau mai devreme, a trebuit sa plec dupa paine.  Nu am nimic de comentat, asa este si nu e nimic in contradictie cu ce am scris eu.

@ adis - 40W din lampa este o putere mare, scula scumpa (daca e si buna). Nu intra in clasamentele generale unde puterile sunt de obicei 5-15W.

@ marianos - grafic intradevar cam ciudat, dar minimele de impedanta nu sunt inca de speriat.  De mentionat ca producatorii de incinte trebuie sa faca "echilibristica" intre un raspuns cat mai liniar, minime de impedanta cat mai mici si un raspuns in faza cat mai liniar. Peste toate, sa sune cat mai BINE pe cat mai multe boxe.  Destul de complicat iar cine reuseste evident ca cere si sume [usor] astronomice (vezi "favoritul meu"Joseph Audio).

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nicio idee de  a fi in contradictie, doar am detaliat cit mai mult, atit cit m-am priceput la termeni, sa inteleaga orice coleg cam cum sta treaba.

Cele mai reactive boxe cred sint cele cu 3 woofere sau mai multe, in functie de cum sint legate difuzoarele in ele, filtru comun, filtru independent, etc. Desi nu inteleg cum o incinta cu 3 difuzoare woofer pe linga medie si tweeter, poate avea 4 ohmi sau 8 ohmi, cred ca, cu rezistente aditionale, nu cred ca au folosit legatura mixta intre difuzoare de impedante diferite, ar trebui volume interioare separate...

Editat de djleco
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Exista difuzoare si in versiunea pe 16ohmi iar la comanda (serii mari, pt firme) se construiesc in mod curent. 

De aici si relatia mea love-hate cu Joseph Audio, imi place ce face el,  dar el are si eu nu (W22EX001/16 ohm)  😸😹😻😼😿😾

Editat de Shambala
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Sa nu se supere nimeni pe mine dar consider tiganie sa ai woofere de 16 ohmi in home use doar pentru a fi cit mai multe difuzoare pe cutie, impresie artistica.

Trebuie de 4 ori mai multa putere de atac versus pentru un difuzor de 4 ohmi pentru a atinge acelasi nivel de SPL. Iar o incinta cu 3 woofere de 16 ohmi, ajunge in jurul a 6 ohmi impedanta. Pentru a avea 3 woofere pe incinta si 4 sau 8 ohmi, mie nu-mi da bine la matematica, doar sa faci combinatii 2 de 16 si unul de 8, total aiurea la impartirea puterii pe difuzoare...

 

Iar cu cit inductanta difuzorului este mai mare, cu atit ma multe probleme in reactivitatea incintei si a filtrelor.

Da, drivere de 16 ohmi se folosesc, in special la Line Array, dar asta e alta chestie. E vorba de PROfessional si puteri mari sa le poti ataca.

 

1.jpg

Editat de djleco
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu bre, is bune cand trebuie puse cate doua in paralel.

In cazul mentionat, Seas Excel W22-EX001este un woofer de 8" excelent dar pur si simplu trebuie puse doua in paralel ca sa ai bas decent si la volum mic. Si la volum mare de altfel, echilibrul tonal este mult mai bun cu cele 2 woofere in paralel.  Din pacate nu se gasesc sa dai cu tunul modele de 16ohmi, s-au produs doar pt comenzi OEM.

Editat de Shambala
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cam asa ceva dar graficul ala este simulat, eu as merge pe varianta ampermetru AC true rms serie cu boxa, semnal AF descrescator de la 200Hz la 20Hz si facut un grafic in functie de ce afiseaza ampermetrul. Destul de greu dar mult mai precis.

Putere de citiva wati, sa nu rupa difuzoarele mai ales sub Fs.

Shambala eu ma refeream la boxe cu 3 woofere+medie+tweeter, cum u facut ei "imparteala" la difuzoare astfel incit impedanta sa fie de 4 ohm sau 8 ohm, numer par cu numar impar de difuzoare woofer.

Editat de djleco
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.