iosiP Postat Noiembrie 18, 2013 Share Postat Noiembrie 18, 2013 M-am gandit ca ar fi util sa deschid acest subiect privind sistemele audio pe care le-am recomanda (fiecare dintre noi) incepatorilor. Propun ca discutia sa se poarte atat la nivel concret (ce sistem ati recomanda in x EUR) cat si la nivel de principiu (solutii recomandate in functie de dimensiunile camerei, de muzica ascultata, de intentia de upgrade etc.). De asemenea, precizez ca as vrea sa evitam capcana "retetelor", de genul 34,2% din buget pentru boxe, 25,7% pentru amplificare, 9,8% pentru... sau sa emitem "hotarari de guvern" tip floorstanderele nu merg in camere sub N metri patrati sau nu folositi bas-reflex daca aveti rigips, nu de alta dar am ascultat destule sisteme care incalcau regulile dar se auzeau excelent, si destule facute "cu rigla si calculatorul" care sunau... in fine, stiti voi. In privinta bugetelor, as vrea sa nu discutam de zona vintage sau DIY, unde preturile sunt intotdeauna variabile iar rezultatele nu sunt garantate, ci doar despre produse noi. Iata si prima intrebare: care este bugetul minim pentru un sistem audio "decent"? Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
TomJones Postat Noiembrie 21, 2013 Share Postat Noiembrie 21, 2013 Daca e sa fiu nevoit sa cumpar un sistem decent, as merge pe ideea de a nu face compromisuri la boxe, le consider cele mai importante in lantul audio...."Decent", eu as denumi un sistem care sa cante corect, dar nici sa te faca sa te imprumuti la banca O varianta de sistem decent, cea mai indicata dupa mine la ora actuala: 1) amplificator integrat Primare I22 2x80wati pret 5780 lei 2) cd player Primare Cd22, tot la 5780 lei 3) cabluri audioquest, seria entry-level 4) boxe Dynaudio Contour 1.4 cu standul lor..13.116 lei (prefer aceste minunate bookshelfuri decat un standfloor de-al lor din serie mai slaba) Total injur de 6000 euro Alta varianta.. Amplificator Naim nait 5i 1200 euro Cd player Naim 5i, 1200 euro boxe Focal 1008 be...3300 euro (matching testat si confirmat...Din cate stiu exista o colaborare naim/focal in acest domeniu) Electronicele naim pot fi inlocuite cu arcam sau sim audio moon....(cel putin nu sunt china) La bani si mai ok, ar fi ...aici ma refer si la fiabilitate... Amplif Denon PMA-1520 , 1200 euro Cd Denon DCD -1520, 1200 euro, are si SACD...Modele astea sunt japan.. Boxe Dali Helikon, 3000 euro Cei ce vor un standfloor cat de cat ok la bani le recomand Elac, Focal, Quadral, Piega, seriile de pana in 4000 euro.... bani acceptabili, nu sunt china...Mergeti totusi pe trei cai si eventual modele "slim" fara ligheane de difuzoare Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
catalinx70 Postat Noiembrie 21, 2013 Share Postat Noiembrie 21, 2013 TJ , fara suparare, dar cred ca la un sistem de 5000-6000 E, (25000RON) multi ne imprumutam in banca pe mai multi ani . Cred ca ar trebui sa incercam compunente pana in 1000E per/bucata adica undeva la 3000-3500 maxim tot sistemul , de altfel si revistele de specialitate au categoria de amplifuri , playere sau boxe pina in 1000 de E . Mi-ar place sa stiu ce credeti voi (avand in vedere ca detineti sisteme la care unii nu vor ajunge niciodata) despre astfel de sisteme . Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
pilgrim Postat Noiembrie 21, 2013 Share Postat Noiembrie 21, 2013 Eu nu recomand incepatorilor sa cumpere scule noi. Daca au rabdare vor gasi scule bune si bine pastrate si ingrijite in varianta SH si, ce e important, la jumatate de pret. Oricum, un sistem nu va sta prea mult pt ca incepatorii nu raman vesnic incepatori si vor vrea mai mult. Daca ai cumparat de nou pierzi enorm la re-vanzare. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
catalinx70 Postat Noiembrie 21, 2013 Share Postat Noiembrie 21, 2013 pilgrim sunt de acord cu tine dar discutam asa de principiu ca sa existe un prag mai clar de pret , diferentele de pret la aparatura second e mare si fluctuanta, e greu sa-ti faci o idee , sa incercam alcatuirea ipotetica a unui sistem nou era ideea, apoi se poate aplica o reducere de 25%-50% si incepi sa cauti componente utilizate deja. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
iosiP Postat Noiembrie 21, 2013 Autor Share Postat Noiembrie 21, 2013 Problema principala la achizitia aparatelor SH (dincolo de nesiguranta privind felul in care a fost folosit, daca s-a umblat sau nu inauntru etc.) este dificultatea de a gasi un sistem complet. In functie de "diverse" metoda poate fi buna sau sa dea migrene. De exemplu, cumperi o pereche de boxe in perfecta stare si la un pret convenabil, dupa care te trezesti ca sunt super-mofturoase si au nevoie de cel putin 100-150W (reali, nu de-aia PMPO) ca sa le puna in miscare. Cunosc cumparatori de Dyna SH care s-au bucurat la un pret mic, dupa care au dat pe amplificator cat au economisit la boxe... si inca ceva pe deasupra. Oricum, asa cum va rugam si in mesajul initial, as vrea sa discutam de sisteme care se pot asculta: pentru un incepator este destul de greu sa se ocupe de "matching", este ceva care vine odata cu experienta. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
TomJones Postat Noiembrie 21, 2013 Share Postat Noiembrie 21, 2013 TJ , fara suparare, dar cred ca la un sistem de 5000-6000 E, (25000RON) multi ne imprumutam in banca pe mai multi ani .Cred ca ar trebui sa incercam compunente pana in 1000E per/bucata adica undeva la 3000-3500 maxim tot sistemul , de altfel si revistele de specialitate au categoria de amplifuri , playere sau boxe pina in 1000 de E . Mi-ar place sa stiu ce credeti voi (avand in vedere ca detineti sisteme la care unii nu vor ajunge niciodata) despre astfel de sisteme . Eu am vreut sa spun ca mai strangi si tu 1000-3000 si restul credit sa zicem ce il achiti in maxim 2 ani... Sincer ce este la pret sub o mie sunt de regula chinezesti sau ceva ce nu poate intra in spectrul audiofil...Daca se doreste un sistem care o fi ala, se poate lua si din Obor cu cate sute de lei...combinute cu beculete, tot felul de marci pe vapor: Sonny, Panasoanic, Panasonig, SunNy.... Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
bibi Postat Noiembrie 21, 2013 Share Postat Noiembrie 21, 2013 boxe Magnat Monitor Supreme 200 = 680 lei & standuri "de la mine" = 185 lei amplif Yamaha AS-201 = 1000 lei DAC Audioquest Dragonfly = 900 lei cabluri boxe = 2 x 4 mm2 = 25 lei - - - - Total = 2790 lei Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
TomJones Postat Noiembrie 21, 2013 Share Postat Noiembrie 21, 2013 Eu prin sistem decent inteleg ceva ce nu este chinezesc, malaezia etc..Altfel sunt mii de sisteme ce se pot face... Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
bibi Postat Noiembrie 21, 2013 Share Postat Noiembrie 21, 2013 Eu, prin sistem decent, înţeleg ceva la care se poate asculta muzică. S-a cerut un buget minim pentru asta. Eu aş putea să ascult muzică pe sistemul de mai sus. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
iosiP Postat Noiembrie 21, 2013 Autor Share Postat Noiembrie 21, 2013 Eu aş putea să ascult muzică pe sistemul de mai sus. Eu nu, mai ales ca nu pare a avea interconecturi si cablu digital Dar hai sa nu discutam de sisteme pe care ar putea asculta muzica X sau Y, ci de sisteme care pot reproduce informatia muzicala cu o minima fidelitate. Eventual, sisteme pe care sa iti faca placere sa asculti muzica (bibi, cu tot respectul dar nu stiu cata placere ti-ar oferi Aida pe sistemul pe care l-ai propus: presupun ca ti-ar fi greu sa-ti dai seama daca e Maria Callas sau Maria Cârneci, ca ambele ar suna cam ca pisica mea in calduri). Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
bibi Postat Noiembrie 21, 2013 Share Postat Noiembrie 21, 2013 Eu aş putea să ascult muzică pe sistemul de mai sus. Eu nu' date=' mai ales ca nu pare a avea interconecturi si cablu digital [/quote'] OK, my bad, mai adaugă 50 de lei la total. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
bibi Postat Noiembrie 21, 2013 Share Postat Noiembrie 21, 2013 Dar hai sa nu discutam de sisteme pe care ar putea asculta muzica X sau Y' date=' ci de sisteme care pot reproduce informatia muzicala cu o minima fidelitate. Eventual, sisteme pe care [u']sa iti faca placere[/u] sa asculti muzica (bibi, cu tot respectul dar nu stiu cata placere ti-ar oferi Aida pe sistemul pe care l-ai propus: presupun ca ti-ar fi greu sa-ti dai seama daca e Maria Callas sau Maria Cârneci, ca ambele ar suna cam ca pisica mea in calduri). Ai cerut un sistem de buget minim şi eu spun, cu maximă sinceritate, că pot să ascult muzică la sistemul de mai sus. Desigur că nu este ideal. Desigur că e ceva minimal. Desigur ca se poate mai bine. Desigur că se poate mult mai bine. Dar, ascult la ceva mai slab la mine în garaj şi e OK. Mă bucur de muzică. Este inteligibil şi te asigur că Maria Callas nu sună ca Maria Cîrneci. Pot să spun chiar că pe acel sistem (mai modest decît cel propus) se poate face diferenţa între Pavarotti şi Carreras, de exemplu. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
iosiP Postat Noiembrie 21, 2013 Autor Share Postat Noiembrie 21, 2013 Eu nu contest, si poate trebuia sa precizez ce anume inteleg prin "minimal". De curiozitate, te-ai multumi cu sistemul din garaj ca unicul tau sistem? Noi despre asta (incercam sa) vorbim, nu despre cazurile in care persoana stie ca dupa ce iese din garaj apasa "power on" pe stiva de YBA. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
bibi Postat Noiembrie 21, 2013 Share Postat Noiembrie 21, 2013 Eu nu contest, si poate trebuia sa precizez ce anume inteleg prin "minimal".De curiozitate, te-ai multumi cu sistemul din garaj ca unicul tau sistem? Noi despre asta (incercam sa) vorbim, nu despre cazurile in care persoana stie ca dupa ce iese din garaj apasa "power on" pe stiva de YBA. Dacă mîine sistemul principal ar lua foc (să zicem) iar situaţia mea materială nu s-ar schimba dramatic faţă de cea din acest moment, răspund că da, sistemul de mai sus (sau cel din garaj) m-ar mulţumi (la modul concret - adică nu m-aş zvîrcoli noaptea în somn că nu am altceva). Dacă aş avea la dispoziţie un buget nelimitat, m-aş opri mai sus, ca să fiu mulţiumit, dar nu cred că despre asta se discuta aici. Noţiunea de mulţumit are o strînsă legătură cu bugetul pe care îl avem la dispoziţie, chestiune condiţionată chiar de tine în primul post. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
iosiP Postat Noiembrie 21, 2013 Autor Share Postat Noiembrie 21, 2013 fluffy, nu ai motive sa-ti ceri scuze ca ai intervenit, aici este, prin definitie, un loc dedicat dialogului. Dar hai sa-ti raspund: 1.1 Exista persoane carora le place muzica corect/frumos reprodusa dar nu au experienta necesara pentru a-si asambla un sistem audio. Prin urmare, este foarte posibil ca achizitionarea unui sistem "pe bucati" sa nu duca la rezultate multumitoare. 1.2 Chiar daca respectivul are 10.000 euro disponibili, este posibil sa nu gaseasca toate componentele sistemului optim (in banii respectivi) la acelasi dealer. 1.3 Dealerii au interesul sa vanda (nu ii condamn, doar din asta traiesc) deci ma indoiesc ca vor explica limitarile si problemelei sistemelor pe care le "demonstreaza" in showroom (desigur, exista si exceptii dar cu una-doua flori nu se face primavara). 2.1 Rezultatele nu sunt garantate pentru ca este greu sa gasesti un sistem vintage complet, deci cumparatorul ar trebui sa stie ce "merge" cu ce si sa le cumpere pe rand. Mai mult, nu cred ca un incepator isi poate da seama in ce stare (functionala, ca nu vorbim doar de estetica) se afla aparatul respectiv. 2.2 In cazul DIY nu (prea) poti asculta inainte de a cumpara - nu cred ca vreun DIY-er produce "pe stoc" - si chiar presupunand ca exista deja un exemplar realizat, acesta se poate afla intr-un sistem la care cumparatorul nu are acces, sau poate fi "imperecheat" cu alte componente alese cu mai putina inspiratie. 2.3 Spre deosebire de produsele "comerciale", in cazul DIY nu te poti intoarce la vanzator ca sa-ti cumperi modelul care ofera mai multi/maiputini basi, nu de alta dar e posibil ca acesta sa nu existe. 3. In materie audiofila, decenta reprezinta un sistem care reproduce inregistrarea in mod suficient de corect astfel incat aceasta sa sune verosimil (sa poata crea iluzia satisfacatoare a participarii la evenimentul real, atunci cand posesorul este dispus sa se lase "amagit"). Iar banii n-au legatura cu asta! Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
bibi Postat Noiembrie 21, 2013 Share Postat Noiembrie 21, 2013 3. In materie audiofila, decenta reprezinta un sistem care reproduce inregistrarea in mod suficient de corect astfel incat aceasta sa sune verosimil (sa poata crea iluzia satisfacatoare a participarii la evenimentul real, atunci cand posesorul este dispus sa se lase "amagit"). Iar banii n-au legatura cu asta! în opinia ta Dă un exemplu şi tu de sistem care să realizeze ce e la punctul 3 cu un buget minimal, dacă banii nu au legătură cu asta. Ca să nu zic că povestea e subiectivă, la interpretarea cititorului, ceea ce am făcut şi tu nu ai fost de acord. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
pilgrim Postat Noiembrie 21, 2013 Share Postat Noiembrie 21, 2013 ...si eu cand ziceam ca totul e relativ si subiectiv in audiofilie, unii m-au luat in ras. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
TomJones Postat Noiembrie 21, 2013 Share Postat Noiembrie 21, 2013 Eu aş putea să ascult muzică pe sistemul de mai sus.Dacă mîine sistemul principal ar lua foc (să zicem) iar situaţia mea materială nu s-ar schimba dramatic faţă de cea din acest moment, răspund că da, sistemul de mai sus (sau cel din garaj) m-ar mulţumi (la modul concret - adică nu m-aş zvîrcoli noaptea în somn că nu am altceva). si eu as putea pe un radio Selena..daca nu asa vea pe ce, dar pretentii nu as mai avea in cazul asta...Daca maine mi-ar lua foc sistemul as asculta la un radiocasetofon cu cd panasonic ce ila m in bucatarie. Eu fara radio nu rezist, la TV ma uit odata pe an,- de revelion si asta 10 minute dupa care revin la radio.... Nu-mi dau seama de ce, dar in caz de o nenorocire prefer sa scap colectia de cd-uri mai intai...sculele se mai pot cumpara...plus ca eu unul am si asigurare la ele...Nu costa mult si stai linistit...Acum cativa ani mi-a fost sparta casa si de sistem si de cd-uri nici nu s-au atins..Daca aveam niste cd-uri cu manele erau furate sigur, la fel si daca aveam o combina cu beculete... Dar hai sa nu discutam de sisteme pe care ar putea asculta muzica X sau Y, ci de sisteme care pot reproduce informatia muzicala cu o minima fidelitate. Eventual, sisteme pe care sa iti faca placere sa asculti muzica (bibi, cu tot respectul dar nu stiu cata placere ti-ar oferi Aida pe sistemul pe care l-ai propus: presupun ca ti-ar fi greu sa-ti dai seama daca e Maria Callas sau Maria Cârneci, ca ambele ar suna cam ca pisica mea in calduri). Eu unul am si mici revelatii...daca as castiga la loto cred ca mi-as lua un sistem de top pe lampi (Kondo Ongaku/Wavac) si niste boxe Tannoy Westminster Royal (110db), as desface sticla dupa sticla de vin in plina euforie...(Aifaq, stiu ca la capitolul lampi esti sceptic, dar nu da inca cu parul > Maria Callas pana la urma s-a inregistrat in deplina ei forta creatoare, pe lampi nu pe tranzistor...) Spectacolul vizual ar fi perfect, "borcane" incandescente, boxe retro si o lumina difuza de aplica pe perete...Oricum marea mea slabiciune sunt boxele englezesti: Tannoy. B&W, KEF, Proac, englezii producand numai pe 8 ohm cu exceptia Proac ce face si pe 8 si pe 4 mai nou, dar se pare ca tot cele pe 8 suna mai bine.... Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
catalinx70 Postat Noiembrie 21, 2013 Share Postat Noiembrie 21, 2013 (editat) am sa dau ca exemplu un sistem care dupa parerea mea suna decent si se incadreaza in 3000E (fara cabluri) am ales acest exemplu pentru ca este de fapt sistemul meu dar adus in actualitate, parametrii produselor sunt 99% aceiasi Preamplificare: NAD C165BEE 3400R Amplificare: NAD C275BEE 4700R Sursa: NAD C545BEE 1700R Boxe: DALI ZENSOR7 3700R sau daca dorim sa fim britanici pana la capat TANNOY revolution DC6T (4700R) --------------------------------------------------------- 13500R aproximativ 3000E se mai pot adauga 2 perechi da cabluri interconect si o pereche de cabluri boxe 100E x 3 = 300E cine doreste sa asculte sistemul (in 20m.p.) inainte de a purcede la cumaparturi, e bine venit , doar ca trebuie sa treaca ma intai prin Craiova Editat Noiembrie 21, 2013 de Vizitator Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
iosiP Postat Noiembrie 21, 2013 Autor Share Postat Noiembrie 21, 2013 bibi Desigur ca in opinia mea, doar ca nu este subiectiva: am ascultat sisteme de 4-5.000 euro care sunau mai bine decat altele de 40-50.000. Bine, poti sa spui ca auzul fiecaruia este subiectiv, doar ca opinia mea despre sistemele cu pricina a fost impartasita si de altii. Diferenta fata de afirmatia ta este ca eu nu m-am referit strict la mine, ci am incercat sa deschid o discutie despre ceea ce inseamna sistem decent in opinia generala a participantilor la acest forum, iar asta n-are legatura cu ceea ce are (sau a ascultat) fiecare. Ca dovada, cunosc persoane cu sisteme de peste 2-300.000 euro care nu sustin ca este necesar sa cheltuiesti astfel de sume ca sa obtii un sunet de calitate, precum si persoane cu sisteme ieftine care admit ca sistemele lor nu suna bine, doar ca atata si-au permis (cel putin deocamdata). TomJones Nu sunt sceptic cu privire la amplificatoarele pe lampi in general, doar la anumite topologii (in principal SET). Mai mult, sunt de acord sa folosesc lampi in etajele de semnal mic, dar nu in cele de putere. Desigur, exista si exceptii: nu m-ar deranja o pereche de monoblocuri VTL (dar alea numai SET nu sunt), in schimb spun "pas" la de-alde 4Wpc cu THD de 5% (stii tu despre ce vorbesc). Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
TomJones Postat Noiembrie 22, 2013 Share Postat Noiembrie 22, 2013 Desigur, exista si exceptii: nu m-ar deranja o pereche de monoblocuri VTL (dar alea numai SET nu sunt), in schimb spun "pas" la de-alde 4Wpc cu THD de 5% (stii tu despre ce vorbesc). Impartasesc si eu aceleasi ganduri, desi nici pe mine nu m-ar deranja niste Carry Audio sau Conrad Johnson... Consider ca la SET-urile de putere sub 10W esti foarte limitat la boxe....Cate boxe oare de peste 100db se fac? Tannoy se stie....Mai nou si Jadis ce dupa modelul Euritmy de peste 100db, fac acum modele OLympia de 101 db...(Nu inteleg nicidata o firma ce nu are un site adecvat si afli de produsele lor de prin alte surse, jadis are un site de unde le lipsesc produsele cele mai multe) http://www.absoluteaudio.gr/highendaudio.php?catid=41&subid=558&type=2 http://www.absoluteaudio.gr/uploaded_images/jadis/loudspeakers/2.jpg' alt='URL>'> Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
catalinx70 Postat Noiembrie 22, 2013 Share Postat Noiembrie 22, 2013 Ca o paranteza , doar pentru amuzament nu pentru a duce discutia in derizoriu , daca tot nu mai conteaza pretul http://www.higherfi.com/ Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
bibi Postat Noiembrie 22, 2013 Share Postat Noiembrie 22, 2013 Nu inteleg nicidata o firma ce nu are un site adecvat si afli de produsele lor de prin alte surse, jadis are un site de unde le lipsesc produsele cele mai multe La cum arată boxele alea nu mă mir că s-au jenat să pună pozele pe site Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
bibi Postat Noiembrie 22, 2013 Share Postat Noiembrie 22, 2013 Ca o paranteza , doar pentru amuzament nu pentru a duce discutia in derizoriu , daca tot nu mai conteaza pretul http://www.higherfi.com/ Păi tot de amuzament, ce ai lua de acolo, dacă nu ar conta bugetul ? Fă un sistem. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Postări Recomandate