Sari la conținut
HiFi Tech

Produse de firma vs. DIY


silviu2403

Postări Recomandate

Pana la urma am vorbit cu cei de la avstore sa trimit boxele mission și sa le schimbe cu Dali zensor 3... Chiar nu ma așteptăm să mi le schimbe după o luna și ceva....

 

Frumos din partea lor, sa ne spui ce diferente simti.


In alta ordine de idei, as putea cu aceasta ocazie sa impartasesc putin din impresiile mele asupra sunetului vintage, respectiv sunetul modern/high end. Chiar de curand am facut cateva comparatii intre diverse sisteme.


Amplificatoare: Luxman L30, Revox B251, Emotiva Xpa1 x 2, Lampi DIY 2x30W PP El34.


Boxe: Tannoy 609, Epicure model 10, SoundLinear ML1, Heco Superior 830, Spendor SA 1, Dynaudio Focus 220, Bookshelf Diy cu difuzoare Scanspeak si Usher facute de Ahegyes.


Surse: Philips cd 202, Sony X77ES, DAC Audio Forte Model 50, DAC IFI Micro I DSD, Pick-Up AT-120LP.


In primul rand imi plac toate, insa nu in orice combinatie si oricum.


Combinatia de amplificare si boxe vintage se remarca in primul rand prin usurinta de a reda muzica, camera se umple repede de sunete, muzica curge frumos, e calda si placuta, se poate asculta pe termen lung fara probleme. Iti da o senzatie de natural si linistitor, armonici bogate, bass rotund, carnos.

Combinatiile reusite sunt lampi cu Tannoy si Revox sau Luxman cu Heco. Tannoy au o medie naturala, cu o senzatie de live foarte buna. Heco redau bine cam orice muzica, au capacitatea sa cante cu putin curent. Interior sunt lucrate impecabil, o atentie la detaliul intern al incintei foarte mare. Cutie separata pentru bass, media este izolata complet in cutie. Filtrul este facut doar cu condensatori MKP.


Sunetul "Modern" il ascult in Spendor si Dynaudio prin Emotiva. Pentru mine a fost incredibil cand am pus micutele Spendor SA 1 pe monstrii Emotiva, 500W 8 ohm, 24tranzistori per monobloc, fiecare monobloc are sursa de 1200Va si 120.000uf. Sunetul este de alta natura, e mai rafinat, mai atent redat, totul este asternut in fata si uneori in spatele tau pe mai multe planuri. Instrumentele sunt pozitionate atent in spatiu, le poti distinge si asculta separat in muzica. Nimic nu se amesteca. Se preteaza foarte bine la jazz, blues, acustic, clasica. Dynaudio sunt foarte bune pe partea de bass si percutie, un concert live Metallica este perfect pentru ce pot ele. Aici basul este redat pe mai multe frecvente sa zic asa si foarte, foarte rapid. Te loveste repede si tare de multe ori, pana sa am boxele astea nu am auzit atatea nuante de bass. Boxele DIY au difuzoare de 150e mid/bass si 80E Tw, filtru cu piese de calitate jantzen. Sunetul este liniar si neutru, la inceput nu m-a atras foarte mult, era ceva nou pentru mine, insa dupa cateva sesiuni de auditii am observat ca poate sa existe o boxa mai inchisa ca sunet insa mai detaliata ca una mai bright. Sunetul in acest boxe este fix ceea ce este pe inregistrare, deci daca vrei sa fie mai "melodioasa" muzica, cauti asa ceva, altfel nu ai parte. Sunt multe de povestit aici insa totul este la locul lui, daca dai volumul mai tare, nu e nici o problema, nimeni niciodata nu tipa la tine, decat daca a avut in plan interpretul.


Parerea mea este ca atat sunetul vintage cat si cel modern este unul bun si placut. Depinde fiecare ce doreste si ce ii place, din acest motiv e bine sa asculti cat mai multe sisteme, boxe, etc. pentru a vedea ce iti place mai mult. Comparatii intre aparate vechi si noi sunt cam dificil de facut pentru ca de exemplu boxele Heco in 89 costau 2400 marci si acum le cumperi cu 200E. Probabil ca nu gasesti boxe noi cu 200e sa sune asa, insa nu poti compara pentru ca in primul rand heco nu mai sunt noi, au peste 15 ani si e o loterie sa gasesti o pereche in stare buna. Insa probabil ca iti poti face mai repede un sistem de calitate cu putini bani din piese vintage decat din piese noi. Insa e delicata comparatia, iar cei nepriceputi pot sfarsi cu banii dati pe scule mesterite si reparate pe genunchi.


Parerea mea este ca roata si electronica s-au inventat acum multi ani, insa in tot acest timp s-au perfectionat, lucru care se simte. Uneori diferentele sunt mari, alteori sunt mici, depinde ce si cum compari. Din pacate insa muzica se "perfectioneaza" tot mai ieftin si comercial, aparatele scumpe din zilele noastre canta MUZICA veche.

luxman_l-30_integrated_amplifier.jpg.5b9d5f112d9df63eccb5670ead92b5b3.jpg

5acfb1e40d985_dynaudiofocus220.thumb.jpg.0b070568570370a8b6e1bce8a7bcef07.jpg

emotiva-xpa-1-amplifier-fig1.jpg.8170ed1c09773f8d24b70f3b0e8833da.jpg

809spendor.142828.jpg.a0859fd911802677fa6aeb37fa853611.jpg

images.jpg.909f21fd65fbc1e7b0093d4c514bab69.jpg

Heco_Tech.thumb.jpg.6e997de44b519cb5dcb4f08239a900c6.jpg

714AT3.jpg.d8bf3ffe20f3ec24631593483d7204b0.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@ Silviu : in mod normal, NU ar trebui sa existe "un sunet vintage si un sunet modern" , diferentieri si nici nu ar fi corecta aceasta expunere scriptica: "depinde fiecare ce doreste si ce ii place". Nimic mai fals!


Sunetul ultra high end, dupa care cu totii tindem (mai mult in visele tanarului Werther), va fi mai degraba unidirectional, (apropiat de) natural, absolut neutru, fara nici o coloratura, o expunere a sunetului nealterat de distorsiuni. Este la fel pentru toti, doar nu auzim 'vintage sau 'modern..


Daca doresti o comparatie comerciala - ce reprezenta acum 30 - 35 de ani valoarea de '2000 $ - 3000 $' , in acest moment se inmulteste cu 3 sau 4. :lol:

@ Adam : Unele din "fotografiile" tale, nu au "parasit" niciodata piata japoneza! Am prezentat nu demult, ultimul combo de top de la Denon (cdplayer si amplificator) facut exclusiv ptr. Japonia (poate si ptr. piata din SUA - Canada), precum si o referinta de a lor, Denon DCD-S1 - iti pare ca asa ceva, a cunoscut vreodata Romania ?! :idea:

Eu ma refeream la modele uzuale, dar unui 'careva' ii place sa se joace, intinzand coarda de aiurea (din motive pur comerciale, ofcorse..)

 

Parerea mea este ca diferenta intre produse trebuie sa existe, depinde cum percepe fiecare aceasta diferenta. Exact ca la masini, cele vechi au farmecul lor, placerea de a conduce este aparte, insa si cele noi au un cuvant de spus. Poate ca bazele si le trag tot din cele vintage insa sentimentul e diferit cand le conduci. Totul e gandit sa vina inspre tine, sa iti amplifice orice placere cand esti la volan. Asa si cu aparatele audio modele noi, poate ca bazele sunt luate din era de glorie insa produsul final este diferit si se muleaza pe cerintele pietei. Mai multe optiuni in zona de confort, de conectivitate si unele implementari noi electronice. Recunosc ca nici mie nu imi place cum uneori piata noua manipuleaza prin tot felulul de mecanisme mai mult sau mai putin "aburitoare". Insa mereu e bine sa alegi si sa compari in cunostiinta de cauza, nu te forteaza nimeni sa alegi nou sau vintage, fiecare procedeaza cum considera.

Asa este, poate ca preturile au crescut insa si puterea economica a planetei a crescut. Pretul este dictat de raportul intre cerere si oferta, daca exista produse scumpe, inseamna ca cineva si le poate permite, altfel nu ar exista. Ca merita sau nu pretul, este greu de spus, probabil daca ai bani merita, daca nu, nu. Nu mereu, dar uneori cand iei si testezi un produs scump, iti dai seama ca e altceva fata de unul ieftin, indiferent de domeniu, diferentele le percepe fiecare in felul sau. Multi daca nu au potential financiar pentru produsul scump, spun ca e un moft, dar le-ar placea moftul si asta cred eu din lipsa de intelepciune. Daca am fi mai intelepti, am avea fiecare ce ne-am dori, fara sa alergam o viata intreaga dupa luna de pe cer, insa asta e iar o tendinta a vietii moderne pe care se bazeaza marea conspiratie comerciala, sa iti doresti mereu mai mult si altceva.


De exemplu, am fost ieri si am ascultat HD 800s, casti care costa 7400lei. O suma considerabila pentru o pereche de casti, insa nu pot sa neg ca daca as avea banii, maine as merge si as lua o pereche. Spun asta pentru ca mi-au placut. Am ascultat si hd 650, hd 600, hd 598 si nu e acelasi lucru. Deci daca vrei acel sunet, acela e pretul. Acum nu trebuie sa te superi pe producator ca nu le-a facut mai ieftine, nivelul pretului de vanzare in piata este atent calculat. Am ascultat si un sistem compus dintr-un amplificator Block cu boxe Indiana Line, pentru pretul cerut era ceva bun. Nu trebuie sa cheltui multi bani daca nu ai pentru a putea gasi produse bune. Trebuie doar sa cauti sau sa compari mai multe lucruri.

Ne place sau nu, catre asta duce economia de piata, o speculatie intre cerere si oferta, cine o face bine castiga.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Asa-i cand unii se considera buricul...targului. Modestia e pentru prosti si needucati. Cei educati respira inteligenta prin toti porii. Inteligenta din inaltimea ei nu poate inghiti intelepciunea. Degeaba spui ca niste boxe DIY pot fi mai bune decat altele de firma, la preturi clar mai mici, ca asta nu incape in mintea DE FIRMA! O minoritate cu potenta financiara are acces la scule audio scumpe (in general, nu doar boxe...). Altii belesc fasolea pe net si ne arunca poze cu scule care nu le vor gadila urechile ever. Altii, mai saracuti, insa mai PASIONATI, incearca sa stoarca buzunarele, intre enshpe facturi, sa aiba si ei ceva, macar hi-fi, sa se delecteze in putinele clipe de relash... Pentru ei, eroii necunoscuti de aici, toata aceasta vanzoleala sau abureala, este un spectacol kitch, care umple paginile fara sa spuna, sa aduca ceva la dezvoltarea forumului, a fenomenului frumos pornit si dezvoltat aici. ORICE scule ai avea, pana la urma, DOAR AUDITIILE MUZICALE conteaza. Ce, Enescu sau Eminescu au avut scule de ascultat sau scris high-end?! Nu din poleiala sau frumusete Hi-Fi iese sunetul care ma incanta ACASA! E hilar ca pentru aparate e taraboi intr-una aici (ca si intre copiii mici in lupta lor pentru jucarii), in schimb pentru MUZICA ascultata, preferata, nimeni nu se cearta! Sunt de acord cu Jack ca sunt postari care mascheaza frustrari sau copilarii. Asemenea postari te exclud moral din "joc". Sunt mofturi ale unora cu suflet deformat, fara acea armonie interioara care te face sa multumesti cu smerenie pentru ca soarta ti-a dat ocazia sa mai cumperi o doza sau un cablu sau niste difuzoare de 500 Euro cu care iti vei face ( si DOAMNE, cat de infrigurat astepti momentul...), niste boxe care DE FIRMA costa 4000 de Euro ( insa cu filtre mai slabe). Marile SPIRITE ale umanitatii si-au vazut nimicnicia si nu s-au pus pe soclu sa isi LATRE calitatile, ci au intins mana celor de langa ei. Din IUBIRE.

Traiasca DIY! :clap:

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

. Sunt mofturi ale unora cu suflet deformat, fara acea armonie interioara care te face sa multumesti cu smerenie pentru ca soarta ti-a dat ocazia sa mai cumperi o doza sau un cablu sau niste difuzoare de 500 Euro cu care iti vei face ( si DOAMNE, cat de infrigurat astepti momentul...), niste boxe care DE FIRMA costa 4000 de Euro ( insa cu filtre mai slabe). Marile SPIRITE ale umanitatii si-au vazut nimicnicia si nu s-au pus pe soclu sa isi LATRE calitatile, ci au intins mana celor de langa ei. Din IUBIRE.

 


Marturisesc ca nu prea inteleg ce vrei sa zici cu asta. Poate nu sint eu prea subtil



 

Degeaba spui ca niste boxe DIY pot fi mai bune decat altele de firma, la preturi clar mai mici, ca asta nu incape in mintea DE FIRMA! Traiasca DIY! :clap:

 

Sincer nu prea cred ca poti face asa ceva. Dar daca poti da ceva contraexemple le astept cu viu interes. Ce face ahegyes nu se pune din motive evidente.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Adrian Hegyes a invatat totul pe pielea si banii si pasiunea si timpul lui. Meseria sa e cu totul alta si acumularea a tot ce stie, face si are a fost facuta in timp, din pasiune. Binenteles ca facand pentru altii, din adaos si-a luat si scule mai performante. Nu i-am vazut atelierul, insa i-am ascultat unele realizari. Unii au cumparat de la el totul de-a gata, altii au luat cutiile, nefinisate, altora le-a proiectat filtrele. Daca vreau sa-mi fac mobila, ma duc sa iau de la atelier materialul gata debitat, insa asamblatul, vopsitul il fac eu. Nu e DIY?

E bine stiut ca exista destule boxe de pret mediu care folosesc difuzoare sau componente in filtre care nu se ridica la pretul incintelor. Una e sa faci o bobina pe bass cu sarma de 1mm si alta e sa faci o bobina cu miez de fier. Poate pentru unii e OK...

...mai este cineva care se ocupa cu constructia boxelor, doar n-o fi Adi sheful... http://www.audioalchemy.ro/incinte.htm

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Adrian Hegyes a invatat totul pe pielea si banii si pasiunea si timpul lui. Meseria sa e cu totul alta si acumularea a tot ce stie, face si are a fost facuta in timp, din pasiune. Binenteles ca facand pentru altii, din adaos si-a luat si scule mai performante. ...mai este cineva care se ocupa cu constructia boxelor, doar n-o fi Adi sheful... http://www.audioalchemy.ro/incinte.htm

 


Eu am spus ca nu cred ca niste boxe DIY pot fi mai bune decat altele de firma, la preturi clar mai mici. Cum bine zici, banii, timpul care tot bani inseamna, sculele credca sint o avere, toti banii astia care se aduna trebuiesc luati in calcul cind spui ca

poti face in regim DYI la pret mai mic. Altfel iau scule de 5 - 6000 de euro ca sa fac niste boxe care sa ma coste 800 de euro si sa fie mai bune decit unele de firma de 1200 de euro, mare smecherie am facut. Iar Audioalchemy e firma ce treaba are cu DYI ? Daca te referi la kituri, iei kitul, de la altii cutia, de la altul filtrele si bagi si tu difuzoarele si filtrele in cutie si dai doua pensule, o fi si asta DIY, ma rog sa zicem. dar te mai intreb ceva, alegi un proiect, faci cumva boxele si te trezesti ca nu esti multumit, cum e ? Incepi sa te intrebi ce nu merge, timp pierdut, nervi..o iei de la inceput...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

https://www.intertechnik.com/Shop/Loudspeaker-kits/Loudspeaker-kits-with-Seas-Excel/1768,en,2426


Am studiat si eu putin acest fenomen diy. In linkul de mai sus sunt exemple de boxe pentru cei carora le place sa surubareasca, primesti difuzoarele, schema filtrului, piesele din filtru, sonorizant, suruburi si schema cutiei. Aici insa e putin delicat pentru ca si cutia are un mare cuvant de spus in sunetul final. Am vazut pe youtube destul de multi care isi construiesc proiecte de acest gen. Rezultatele obtinute uneori sunt chiar bune.



Si eu am fost uimit uneori ca in boxe de foarte multi bani de firma sa existe difuzoare mult prea ieftine pentru pretul cerut pe incinte. Insa nu sunt eu in masura sa judec cat de ieftine sau de scumpe trebuie sa fie difuzoarele din boxe ca acestea din urma sa sune foarte bine. Nici nu e o certitudine ca daca ma apuc eu sa construiesc boxe cu difuzoare mult mai scumpe obtin un sunet mai bun, cel mai probabil o sa obtin un sunet mai prost pentru ca in constructia unei boxe, din ce am inteles eu pana acum, e vorba de fizica si matematica pura, la niste cote destul de mari. Iti trebuiesc aparate, studii, incercari, iar toate astea se regasesc in pretul final al boxei. Fiecare producator are filozofia sa de sunet si de promovare. Cand iei o boxa de firma, exista o oarecare siguranta asupra unor standarde de proiectare si executie, mai ales pentru cei care nu sunt cunoscatori. Daca investesti 1000e intr-un proiect DIY si obtii un sunet chiar bun, in momentul in care vrei sa vinzi acele incinte, vei constata ca nu se vor inghesuii multi pentru ca nu au nici o referinta despre proiectul tau, nu au nici o siguranta ca sunt proiectate si executate cum trebuie. De aici si pretul boxelor de firma. Si asta se intampla in multe domenii nu doar in audio. E cale lunga si multi bani care trebuie cheltuiti de cand proiectezi si produci ceva, pana cand reusesti sa vinzi produsul tau intr-un magazin, sa oferi o garantie etc.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Silviu, exact cum spui :thumbup: In plus sa ne uitam la ce inseamna DIY: "Do it yourself, also known as DIY, is the method of building, modifying, or repairing something without the direct aid of experts or professionals"

Pai daca iau ceva, boxe, cutie, kit, de la unul sau de la altul mai este DYI ? Si de ce nu ar fi DIY si cind cumpar boxele de la Firma X ca banii i-am facut eu muncind nu i-am furat?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Hmmm...DIY-ul este o poveste frumoasa care se transforma in chin daca o pui in practica. Tragand linie intr-adevar iesi mai ieftin la bani fata de un produs comercial echivalent dar diferenta se traduce in sudoare, nervi, cateodata certuri cu nefasta, timp pierdut in loc sa te joci cu copilul, nereusite cu gramada si nu in ultimul rand....din nou bani pierduti.


Va spun eu cum sta treaba cu DIY-ul pentru ca m-am ocupat de asa ceva mai bine de 10 ani... E atragatoare ca fata morgana dar e foarte greu s-o atingi. De partea cealalta daca vrei sa transformi un proiect DIY intr-unul comercial constati ca trebuie sa il vinzi de 4x-10x mai scump ca sa poti rezista. Marketingul necesar si logistica te omoara. O parte mica ajunge in mana producatorului , restul se pierde in malaxorul asta al economiei de piata. Tragand linie cand vrei o scula buna ai nevoie de sacrificiu. Unii prefera sa-l faca in bani , altii in natura. Tocmai din acest motiv eu am observat pe pielea mea ca nu merita sa te incurci cu gunoaie ieftine daca e vorba despre sufletul tau. Daca ai nevoie de o zdranganea care care sa umple camera cu muzica merge si o chinezarie ieftina, dar daca simti ca vrei sa fi "mangaiat pe suflet" atunci e nevoie de sacrificiu. Este cea mai rapida cale , altfel o tii din trancota in trancota si din dezamagire in dezamagire.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Foarte interesante părerile enunțate în acest subiect .

DIY sau mica manufactură ... tot un drac.

Legislația românească este conceputa împotriva capitalului autohton , și in general este împotriva formarii clasei de mijloc .

Dacă la toate astea suprapunem și diferențele de viziune , orgolii excesive si caractere / temperamente diferite ale micilor întreprinzători , vom avea o imagine de ansamblu destul de completă a motivelor principale pentru care în România nu se poate face ceva serios în domeniul DIY sau al micii manufacturi în sensul unei asocieri la nivel de breaslă sau al unui curent de opinie favorabil pe piața de profil .

Cât despre clienți ... Acestia doresc calitate excepțională , la preț de second hand , sau seven hand :crazy: .

În plus , sunt tot felul de impostori care manufacturează diverse chestii , umplu OLX-ul cu anunțuri și potențialii clienți consideră că toți producatorii din Romania sunt la fel ...

Don Gabriele Moldovan a reușit in viață , deoarece trăiește in Italia !

Desigur , are o mică echipă , nu este " one man show " .

Restul , adică cei ce traiesc in România , chiar dacă au habar despre succesul muncii in echipă , datorită " calităților " de lider native , nu pot să își formeze un colectiv , indiferent de motivația bănească oferită cu zgârcenie muncitorilor specialiști , aceștia fiind o specie ciudata și rară ( aceștia , la randul lor , visează sa dezvolte o afacere identica etc ) .

În acest domeniu , satisfacția este in principal doar emoțională , că cea materială ... e cam subțire .

Legislația romaneasca are " grija " ca niciun visător să nu reușească .

Daca ținem cont ca majoritatea celor care se ocupa cu DIY la origine au fost televizoriști ( depanatori de gunoaie aduse cu camionul din Vest ) , ulterior au fost samsari de aparate electronice SH ( au evoluat , de la munca la afaceri ) este de înțeles de ce nimeni nu se încurca cu ei .

La capătul opus , sunt cei cu studii de profil , dar care nu au viziunea unui lucru complet de la cap la coadă .

Și nici curaj ....

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

DIY in tranzitie catre o afacere solida este o chestiune complexa si greu de atins. Singurul producator autohton ce a trecut pragul DIY este Nucu Jitaru.

Din pacate unii isi inchipuie ca daca au cateva cunostinte de electronica si manufactureaza un produs asta-i transforma automat in specialisti. Cmiu are acasa o intreaga colectie de convertoare D/A manufacturate, plus o pereche de boxe, insa nu l-am vazut umpland forumurile cu pretentii de mare DIY-er.

Am ascultat amplificatoarele lui Vio si suna chiar interesant la ce bani cere. Am ascultat un posibil amplificator produs de Raimond si va spun cu mana pe inima ca si acesta avea potential. Din pacate trecerea la productia de serie mica presupune un plan de afaceri solid si MULT MARKETING. Fara o promovare agresiva a produselor la nivel international nu ai cum sa dezvolti o afacere atat de nisata.

Bine, bine, o sa imi spuneti, de unde bani. Bani sunt. In fiecare an UE aloca bani nerambursabili pentru micii intreprinzatori. Imi pare rau ca nu am timp suficient pentru o afacere in domeniu. Daca as fi avut timp in 3 ani construiam inca un brand audio pe langa Audiobyte.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

De fapt nu este chiar așa , Nucu produce in Romania , dar piața de desfacere este externa in totalitate .

Să nu uitam de Elveția , de produse OEM etc .

La noi nu se poate spune ca a vândut 1℅ din producție , ci cel mult seria zero de fabricație sau diverse teste de piață cu produse de nișă .

In plus , DAC-urile nu trebuie măciuite cu cabluri , cu boxe , cu amplificatoare etc , sunt mici ca volum si greutate in comparație cu boxele sau monobloacele , deci costurile de ambalare si curierat sunt mici .

Dar conțin inteligență pura , deci profitul este justificat .

Și da , are o echipa de câțiva colegi pe care se bazează .

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Bani nerambursabili de la UE ? O idee buna dar in ce mod s-o pui in practica ? Lucrurile nu stagneaza deloc, ci mai degraba indiferenta fata de acest fenomen este dominanta de baza. Daca esti vocal nu e de bonton, daca taci nu afla nici dracul de tine si cum bani nu sunt pentru publicitate rezulta moarte sigura. Ce cai de promovare raman ? :)


Daca a reusit Nucu inseamna ca se poate. Evident ca nu obligatoriu in acelasi mod , dar ideea e ca nu vorbim de lucruri imposibile. Eu mi-am inregistrat marca si acum scriu de pe holurile Camerei de Comert.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Daca vrei sa accesezi fonduri de la UE,te costa minim 5000 de euro consultanta,poti pierde acesti bani,daca afacerea este considerata neviabila .

 

Te costa pe naiba. Dosarul trebuie facut ca la carte. De fiecare data cand acesti bani exista, administratia lanseaza un ghid cu norme & reguli. Exista niste firme care te ajuta sa faci acest dosar, dar te poti descurca si singur daca citesti cu mare atentie acest ghid. Singura problema este ca trebuie sa ai cunostinte de business (plan de afaceri, etc). UE cauta parteneri de afaceri, nu chioscari care isi inchipuie ca poti construi un plan intins pe cativa ani cu marfa din Doraly.

Nu spun ca este usor, dar nici imposibil. Problema cu romanii este starea de visare mioritica si anumite deprinderi induse de perioada comunista cum ar fi pomana de la stat, de la politicieni. :idea:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Draga bogdanozaurus ai dreptate si cred ca daca vei citi complet ce spun eu, imi vei da, in baza ultimului mesaj, si mie un pic de dreptate. Ce zici, negociem? :lol::lol::lol:

Ai ascultat ceva construit de Adi? Exista si in Bucuresti incinte facute de el.

 

Nu am ascultat din pacate dar sint sigur ca boxele lui sint foarte bune. Dar din motivele pe care le-am spus nu il bag la DIY ci la Pro. Uite, sa zicem ca as vrea un calculator nou, pot lua unul de-a gata de la Emag sau pot lua componentele de la diferiti furnizori si apoi il configurez pe exact ce am nevoie. Asta intra la DIY ? As zice ca nu avind in vedere ca sint IT-ist si ca am ajuns la un nivel de cunostinte dupa ani de munca si invatat. Si probabil ca pretul nu ar fi deloc mic, dimpotriva.

Oricum, cind ma apuc sa-mi fac/repar ceva pentru mine oricum ma platesc, adica iau din bugetul general si bag la cel de bere. Nu glumesc, daca fac treaba buna nu merit si eu o bere ? :)

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Interesant subiect si interesante opinii.

Tin sa spun de la inceput ca eu nu prea urmaresc acest forum (din varii motive) si ca cineva mi-a dat un link cu discutia de fata. Prin urmare, am sa vin si eu cu cateva opinii.

In primul rand cred ca e dificil sa faci diferenta intre intre DIY si custom made\hand made.

Apoi, in Romania acest curent DIY sufera din mai multe motive. Din pacate - asa cum zicea cineva - in Romania nu este incurajata dezvoltarea micilor afaceri. Pe langa asta nu este apeciata munca. In Romania se prefera un produs mediocru pe care scrie frumos "BRAND NAME" decat un produs de calitate pe care nu scrie nimic. Pe langa asta, daca tot nu e de brand si e artizanal, romanul vrea calitate de Sonus Faber la pret de Eboda. E drept ca si salariile in Romania sunt cum sunt.


Va dau un exemplu. In atasamen sunt masuratorile unui produs de brand (nu dau nume). In prima imagine e SPL-ul la aprox 1m, in a doua imagine e si SPL-ul cu tw in faza inversa. Din prima imagine se vede clar ca SPL-ul e de toate doar liniar nu e, iar din a doua imagine se vede ca fazarea difuzoarelor nici prin gand nu i-a trecut producatorului.

Aceasta boxa a ajuns la mine dupa o poveste interesanta. Initial proprietarul a venit sa ii construiesc eu ceva custom, diy, whatever. Am facut un calcul si suma la care iesea ceea ce dorea el era prea mare si a preferat sa cumpere aceasta boxa. Evident a cumparat-o pe neascultate, online, iar omul are cat de cat ureche, stie cum ar trebui sa sune o boxa. In prima faza a fost relativ multumit de boxa, apoi in timp si-a dar seama ca ceva nu e OK. Atunci a venit cu boxa in cauza la mine ca sa facem investigatii si tuning.

Pe langa SPL-ul care arata cum arata, nici piesele din filtru nu sunt grozave - ceea ce era de asteptat.

In final probabil se va schimba TW si se va face un filtru nou.


In alte parti fenomenul DIY are alte dimensiuni iar preturile la care se lucreaza sunt incurajatoare. Mai jos e un link de pe youtube in care se vorbeste fix despre asta. Eventual, dupa vizionarea filmuletului poate mai cititi si din comentariile la filmulet.


">https://www.youtube.com/watch?v=Uu_qFDanGPY

02.png.ebe800848c1eaee6d538d2c679b32a97.png

01.png.cf6eff034b1e52c340e7018b1384d528.png

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.