Sari la conținut
HiFi Tech

Mariutim

Postări Recomandate

PS: poate ma lamureste si pe mine cineva de unde ar putea veni coloratia pe care o aud la redarea de pe Jriver... eu stiam ca pe i2s se trimit pur si simplu date, si daca (presupunem) ca avem bit-perfect, ar trebui sa nu existe diferente de coloratura, ma gandesc... in plus, ar trebui sa vad cum pot evalua ca iesirea este capabila de bit-perfect... jack imi spunea ca unul din DAC-urile MSB avea un astfel de feature... ma gandesc ca as putea gasi un soft ceva care sa ma ajute... poate stiti voi.

ca sa fii sigur ca ai bitperfect pana in dac ai nevoie de un dac care sa poata face asta, asa cum spunea si jack MSB-ul are asemenea feature. pe scurt se "canta" un fisier special de test din computer, dac-ul "simte" ca este un fisier test si in loc sa il dea pe boxe, presupun ca ii calculeaza CRC-ul si aprinde un bec.

intr-un sistem fara un astfel de dac, ramii cu un semn indirect, rata de esantionare. daca acea rata corespunde cu cea a fisierulu exista o probabilitate foarte mare sa ai bit perfect.

o alta abordare ar fi sa poti inregistra stream-ul direct (inainte sa ii dai drumul pe USB) in alt fisier si sa le compari in audacity sau cu un program in care inversezi faza unuia din fisiere si apoi le insumezi, daca e diferit de 0 atunci nu este bit perfect. nu am incercat pana acum pt ca am mers pe mana mpd-ului sa a alsei din linux. in windows totul devine un pic mai complicat....

PS: multumesc ca ai impartasit experienta ta pe tema asta.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cataline, ma bucur ca ai impartasit experientele tale aici. Am vorbit noi la telefon mult in ultimile saptamani, insa nu ma asteptam sa citesc comentarii atat de ample.

1. Cum ti-am spus si la telefon, sa trimiti stream DSD direct in dac, nu este echivalentul descoperii Americii. Diferentele sunt sesizabile la masuratori. Pe iesire avem o liniaritate mai buna. Cat de audibile sunt aceste valori imbunatatite nu pot sa iti raspund.

2. Foobar vs JRiver, as trece aceste impresii in zona subiectiva. Cunosc oameni carora Foobar li se pare ca fiind cel mai corect player. Stiu ca JRiver are un filtru trecere jos mai performant. In cazul tau nu stiu cum ar putea aduce acesta o modificare a sunetului, pentru ca teoretic nu este folosit. Am sa citesc cum este construit JRiver si poate gasesc ceva acolo.

3. Fisierele HiRes permit folosirea unui filtru mai bland. Teoretic, ar trebui, sa avem un sunet mai putin colturos. Mai sunt si alte avantaje, dar nu am de gand sa reiau subiectul.

Link spre comentariu

M-am gandit ca pentru a avea tot la indemana ar fi buna o solutie HTPC. Adica partitii separate W7, linux pentru audiophillinux, KODI, ce o mai fi. Lucrez la asta, deocamdata am carcasa-sursa dedicata HTPC (TECHSOLO 2200 fara display ca e aiurea) ma uit dupa o placa de baza cu i5 maxim, Bogdane ai o recomandare? Imi intra miniatx. O sa puna un hdd pentru partitiile amintite, 4-8G ram, o unitate BD, cacaturi, ssd pentru 5-6 sec in minus la butat nu merita. Nu-mi trebuie decat iesiri SPDIF (optic si coaxial) catre dac extern si DSP extern la filme. Nu mi-e clar daca dac-ul e mai bine pe USB asincron sau din spdif-ul placii de sunet onboard....astept ajutor aci. Multam

Link spre comentariu

... dar cred ca marea cu sarea incepe de la niste incinte f bune care din pacate nu canta fara o amplificare pe masura... e ca si cum evaluezi gume supersport pe un tico de acum 15 ani, cu 300 000 km la bord....

Nu zic ca boxele si amplificarea nu sint foarte importante dar costa. Si cum nu poti cumpara la infinit scule (ma rog, Silviu poate) la un moment dat mai iei o pauza la cumparaturi si incepi sa vezi cum poti starce totul din ce ai. Sau cu alte cuvinte eu intreb ce gume sa pun pe Passat si tu raspunzi ca nu conteaza ca toate sint rotunde si ca mai bine sa-mi iau un S-Class ca e mai bun. Stiu si eu ca e mai bun dar mai trebuie sa string bani trei ani pina sa-l iau, pina atunci sa merg cu orice cauciuc pe Passat?

E chiar pacat sa nu incerci toate variantele posibile de vreme ce nu costa mai nimic (costa timp dar asta nu se pune, oricum asculti muzica)

Link spre comentariu

@ Adrian , frumoasa carcasa aia :thumbup: . Daca vrei sa-l folosesti doar pentru HTPC atunci in i5 e cam mult. In schimb in SSD ar fi recomandabil, sistemul de operare nu il foloseste doar la bootare. Uita de placa de sunet on board, USB asincron e sfint. Pune orice placa de baza cinstita, nu te incurca cu chestii de gaming si brizbrizuri si nu lua chiar ultima generatie, posibil ca tehnologia sa nu fie suficient de matura si sa ai problem cu driverele, blocari, samd. Carcasa e slim, iar tu nu ai nevoie da mare putere de calcul, orienteaza-te catre unul cu tdp redus si un cooler jos dar cu suprafata mare si un ventilator mare cu turatie mica si zgomot redus. Poti merge foarte bine doar pe Linux, de ce Windows si partitii separate ?

Link spre comentariu

Carcasa vine cu sursa ei, fiind dedicata HTPC ma gindesc ca o fi silentioasa. Sau poate nu :twisted: Oricum racire pasiva nu prea cred, e slim si nu se va racii cum trebuie, un cooler de genul asta

http://www.pcgarage.ro/coolere/noctua/nh-l9i/

TDP 15 W nu am prea vazut, asta ar merge http://www.pcgarage.ro/procesoare/intel/kaby-lake-core-i3-7100t-34ghz-box/

si o placa de baza de genul asta http://www.pcgarage.ro/placi-de-baza/asrock/h110m-hds/

Desigur trebuie verificat la furnizor compatibilitatea intre componente si cu respectivul cooler, am dat doar niste exemple

Link spre comentariu

" Bogdan :

Poti merge foarte bine doar pe Linux, de ce Windows si partitii separate ?"

pen'ca am o suma de .iso de sacd si ma descurc cu foobar, nu stiu daca exista foo pentru linux...

Ziceti ca un i3 e suficient...o sa mearga si filme, nu stiu cat mai merge tv de acum poate trec la 4k, sa am o rezerva de putere de procesare, in 2-3 ani nu poti sti ce soft-uri se dezvolta...

Sursa este silentioasa, o sa vad ce gasesc top de cooler procesor, nu o sa munceasca el mult...

Multam, va tin la curent...

Link spre comentariu

Un I3-6100:

http://ark.intel.com/products/90729/Intel-Core-i3-6100-Processor-3M-Cache-3_70-GHz

O placa de baza simpla:

http://www.asrock.com/mb/Intel/H110M-DGS/

si 2x4GB ram, sint megasuficiente, chiar si pentru video playback 4K, doar cu procesor, fara placa video.

Aceste componente le am eu in minisistemul din sufragerie, dedicat exclusiv muzica FLAC/Wav si filme.

Dar am si o placa de sunet mai acatarii, nu folosesc cea onboard.

http://www.guru3d.com/articles-pages/sound-blaster-x-fi-titanium-hd-review,1.html

Procesorul este racit fanless, nu exista decit ventilatorul sursei care sta 99% oprit (nu pleaca sub 50 grade celsius)

Link spre comentariu

Frumusica jucaria aia, dar nu o vad capabila de 4K playback...

" Bogdan :

Ziceti ca un i3 e suficient...o sa mearga si filme, nu stiu cat mai merge tv de acum poate trec la 4k, sa am o rezerva de putere de procesare, in 2-3 ani nu poti sti ce soft-uri se dezvolta...

Link spre comentariu

Ruleaza 4k si 3D, dar nu este in stare sa impinga o interfata grafica simpla?

WTF...

pt video 4k si 3d au un chip separat pt accelerare.

randarea 2d se face in alt mod. poate chiar neaccelerat.

dar unele programe pot folosi accelerarea 3d pt randare 2d depinde de software si drivere. nu numai partea de audio e complicata. :P

Link spre comentariu

GIGABYTE BRIX - carcasa de aluminiu, fara ventilatoare interne,....

Stiam eu ca astia care striga in piata minte poporu cu internetu. Iata adevarulbrix.jpg.758912efef41ab042e574ac19ea70565.jpg

Merge fără probleme 4k și 3d. Pt asta e făcut procesorul ala. Va merge prost însă în interfețe....windows, kodi (poți sa uiți de briz brizurile cu care vine kodi gen cd-art rotitor la music playback) browsingul va fi infect dacă se va dori și asta.

Al meu celeron e si mai prapadit si merge kodi si in 3D si cu brizbrizuri si cu tot ce vrei.

Link spre comentariu

Naim DAC V1 are si el functia de verificare bit perfect a semnalului venit prin USB. Cea mai dureroasa problema intr-un PC mie mi se pare ca este sursa. Debiteaza un zgomot infernal. Cu surse ieftine nu reusesc deloc sa scad THD-ul unei placi Asus Xonar DX sub o valoare de 0,0100%. Cum am filtrat mai serios tensiunea de alimentare a placii acestea au scazut de aproape 10x-20x. Din pacat fara osciloscop este imposibil sa stii ce sursa de alimentare ai.

Link spre comentariu

Raimond, folosesti un iPurifier2 si mai reduci zgomotul.

http://ifi-audio.com/portfolio-view/accessory-ipurifier2/

Masuratori

From our testing with AP2 and 2.5GHz Spectrum Analyser

10Hz - 50Hz

20X better/26dB lower

50Hz - 200Hz

100X better/40dB lower

200Hz - 20kHz

1000X better/60dB lower

20khz - 50MHz

3160X better/70dB lower

50MHz - 2.5GHz

316X better/50dB lower

So in both cases supplying a cleaner power may improve things further. Though with the iP2 its self noise is more likely the ultimate limit than the supplied power. But at 0.000005v of self-noise, we are talking here at being 'noisy' near to the measurement limits of the Audio Precision (just being precise).

Link spre comentariu

ok, vad ca chiar ati citit ce am scris... :D

aseara am mai bagat ceva prin Jriver... anumite albume sunt clar favorizate... pe Jriver exista o anume potentare pe zona de voci, pe care nu mi-o explic, insa e perfect audibila...

de asemenea, instrumentele acustice, gen ghitari sau pian, suna mai "delicios" pe Jriver fata de Foobar unde sunt ceva mai "glaciale" sa le spunem.

nu sunt convins ca dpdv microdetaliu Jriver e asadar superior, dar mai degraba ca el favorizeaza armonicile care indulcesc sunetul (parca cele impare din ce stiu eu).

oricum, imi place si cum suna prin Jriver, uneori mai mult decat prin Foobar, alteori mai putin. dpdv aplicatie remote, insa, Jremote e mult prea mancator de resurse fata de Foobar200controller, si nici nu am optiunea de folder browsing, deci ca si interfata end user si operabilitate, prefer lejer foobar.

diferenta de sound intre cele 2 playere e, daca vreti, cum erau pe vremuri comparatiile intre bipolari si MOS-fet-uri. se spunea ca bipolarii au un sunet mai corect, dar mai distant, mai rece, in timp ce bipolarii aduc mai mult a lampa, au un sunet mai rotund, mai "cald"... sumedenia de experiente practice acumulata mi-a dovedit ca nu arhitectura conteaza cel mai mult, ci mai degraba implementarea.

Simaudio folosesc bipolari de cand ma stiu, insa nu are neaparat caracteristicile aprioric asociate traditional cu acest tip de finali... dar sa revenim la oile (dacurile) noastre...

Cata Miu, multam pt raspunsuri... daca voi merge pe varianta DAC pe USB, voi face o deplasare cu la©topul la Jack sa il pupam cu acel MSB sa vedem ce si cum legat de bit-perfect. daca nu, pt streamer, nu am nevoie... numai ca eram curios ca principiu, cum se poate "manari" sunetul daca - in teorie - ies cu aceleasi secvente de biti catre DAC... si vroiam sa elimin chestia asta cu bit-perfect.

Robertino, stiu, am discutat si la telefon, mi-ai mai dat si tu niste idei, multam, singura chestie e ca eu nu am fost asa entuziasmat de conversia in DSD, insa nu pot sa nu recunosc progresul facut pe parte de redare pe zona comp audio si DAC-uri USB asincron. e un real progres! daca acum 5-6 ani prefeream citirea unui disc si de pe un transport mediocru, gen blu-ray sau asemenea, prin SPDIF printr-un DAC, in ziua de azi vad ca intrarea USB e superioara dpdv calitate daca se citeste rip-ul WAV (sau FLAC) al aceluiasi disc, pe acelasi DAC.

transportul optic massmarket scoate in evidenta sunetul plat, lipsit de adancime si dinamica, textura e ascunsa, sunetul destul de subtire. nu am incercat cu un transport optic de calitate acasa, in ultima vreme, aceasta comparatie, insa la Marian, cu toata calitatea din transportul lui Andromeda, sunt mai degraba diferente de nuanta intre CDM pro si foobar prin USB in dac-ul 380D. insa DAC-ul din Andromeda imi pare insa (inca) ceva mai bun decat 380D, ceva mai dinamic/rezolut, desi nici in acest caz diferenta nu e coplesitoare.

cum spuneam, partea asta de lant audio e destul de avansata, oricum mult mai eficienta dpdv bang-for-buck decat in cazul urmatoarelor componente din lantul audio...

si asa ajungem si la dl Bogdan: da, man, inteleg, si cum am scris si la cabluri, sustin ideea de mici tweakuri, mai ales daca nu cer resurse financiare insemnate. nu se anuleaza una pe alta, nevoia de tweakuri cu beneficul unui amplificator de f buna calitate. din pacate, pretul ne obliga de cele mai multe ori la compromisuri, nici eu nu m-am nascut pe sacul cu bani si fac luna de luna compromisuri pt aceasta pasiune cat si pt cealalta, chiar mai costisitoare, cu masinile... insa eu doar atrageam atentia ca e bine sa stim unde ne situam... daca nu avem cine stie ce echipament, cine stie ce ghete cu crampoane, cine stie ce balon, si nu suntem pe cine stie ce gazon, asta nu inseamna ca nu ne putem bucura in a juca un fotbal intre prieteni, cum si daca nu avem Maserati sau Porsche ne putem gasi masina care sa ne aduca zambetul pe buze cand stam in spatele covrigului... nu se exclud, nevoia de improvement, si aprecierea corecta a ceea ce ai si a ceea ce e cu adevarat calitativ. eu in schimb nu ma impac cu ideea de a nu vedea padurea de copaci. nu zic ca tu erai in situatia asta, dar sunt destui care citesc si nu as vrea sa se limiteze in a intelege ca din sursa de sunet brici iese si sunetul brici. mai e nevoie si de altceva... atata tot!

eu am ocazia sa iau la puricat acasa multe din sculele care intra la Jack in showroom (multam Jack), timp de scris nu prea am mai avut... poate de acum o sa imi mai fac... uneori duc dorul perioadei "wild" cu Hifi multimedia ... unii "stie"... :crazy:

Link spre comentariu

N-are bre racire activa. :P

In filmulet un procesor I7.

">https://www.youtube.com/watch?v=HVYC6dxs56c

Are, este exact poza care am pus-o eu. Placa este cumva pusa la mijloc. in partea de sus este procesorul si racirea iar in partea de jos ai sloturile pentru memorii si hdd la care are access utilizatorul. Nu aveau cum sa le puna pe aceiasi fata a placii de baza ca la cele pentru sisteme desktop ca nu era loc asa ca s-a recurs la aceasta solutie pentru un design compact. In filuletul tau nu apare procesorul pentru ca tipulnu l-a facut bucati, nici nu avea de ce. Cam asa arata

nuc.jpg.50769d7373fb9c3ae2a62a4dc060309a.jpg

Link spre comentariu

...

Nu pot decat sa il recomand, si eu il folosesc.

Subscriu la observatiile asupra jriver. Daca in Daphile sau volumio mediile de sus (cum pana mea traduci "upper-mids"?) sunt mai reci, poate mai neutre - habar nu am, jriver le "indulceste cumva". Mie pe jriver inaltele mi se par usor difuze, a nu se intelege ca nu sunt detaliate, dar prin comparatie par mai extinse in spatiu, ca e bine sau rau....depinde de inregistrare.

Am renuntat la upsample la DSD in jriver, insa il prefer in daphile. Volumio mi se pare cel mai corect overall, dar interfata si ergonomia ma omoara....

In ceea ce priveste radbook vs fisier:

Nu cred ca am mai scris pe undeva, ultima achizitie este CEC CD 5, Cd-player belt-drive si DAC DSD via DoP.

Asfel am avut ocazia sa testez CD vs fiser FLAC (cd-ul fiind scris din flac la 1x). Rezultatele sunt amestecate in sensul ca anumite inregistrari suna mai bine redate din fisier si altele redate de pe CD (repet sursa este aceeasi, respectiv fisierul flac sau wav sau aiff, etc).

Amused to Death suna mult mai bine redat de pe cd, mai cald, soundstage sensibil mai bun si mai bine definit, percutia si basul, desi mai calde sunt mult mai bine conturate.

Oricum, in ambele variante auditia este foarte placuta si fara urma de oboseala, merge piesa dupa piesa si de cateva ori, desi ma apucasem de teste A-B, am ascultat un album cap coada uitand sau nedorind sa comut de pe cd pe usb sau invers...

BTW, ca tot se vorbea mai acum o saptamana de necesitatea alimentarilor separate in componente digitale (CD, dac, etc) CEC-ul asta are un toroidal cu 4 infasurari secundare (controller -microprocesor, transport, etaj analog si etaj digital).

Link spre comentariu

Masuratori

From our testing with AP2 and 2.5GHz Spectrum Analyser

10Hz - 50Hz

20X better/26dB lower

50Hz - 200Hz

100X better/40dB lower

200Hz - 20kHz

1000X better/60dB lower

20khz - 50MHz

3160X better/70dB lower

50MHz - 2.5GHz

316X better/50dB lower

So in both cases supplying a cleaner power may improve things further. Though with the iP2 its self noise is more likely the ultimate limit than the supplied power. But at 0.000005v of self-noise, we are talking here at being 'noisy' near to the measurement limits of the Audio Precision (just being precise).

Da, o scula indispensabila in conditiile in care doresti hi-end pe conexiunea USB. Din pacate eu trebuie sa umblu direct in sursa de alimentare pentru ca zgomotul ei imi afecteaza placa de sunet interna cu care fac masuratorile. Aveti idee de vreo placa de sunet foarte performanta, indiferent de pret, dar care sa fie externa, cu conexiune USB ?

Link spre comentariu

.... Din pacate eu trebuie sa umblu direct in sursa de alimentare pentru ca zgomotul ei imi afecteaza placa de sunet interna cu care fac masuratorile. Aveti idee de vreo placa de sunet foarte performanta, indiferent de pret, dar care sa fie externa, cu conexiune USB ?

Pai daca folosesti un dac extern, ce iti pasa de placa interna? Nu poti folosesti dacul pentru masuratori ca se comporta fix ca o placa de sunet?

Eu de exemplu, pe a mea, cea interna am dezactivat-o din bios.

Daca vrei sa faci masuratori ale unei surse externe via line-in de pe placa de sunet, iti recomand interfetele Tascam, eu am folosit Tascam US-144MK2 si nu pot decat sa o recomand.

Link spre comentariu

• dinica locked this topic
  • dinica unlocked this topic