Sari la conținut
HiFi Tech

Mariutim

Postări Recomandate

E mai greu de pus pe NUC ca trebuie 5 porturi USB disponibile, teoretic merge cu HUB USB, practic nu chiar, am avut problema ca nu recunostea tastatura, culmea e ca chiar tastatura avea hub da nici asa nu a mers, mouse-ul conectat la ea insa functiona :cry: . De aia nici nu m-am mai apucat, ca sa nu ma enervez.

Cine bre, AudioPhile ? M-ai omorat.... :crazy:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Roberte, cu aceleasi procesoare si caracteristici Nuc si Mac difera mult la bani, pentru o carcasa de aluminiu scobit?

Vreau sa incerc AudioPhile Linux, cica e miez si-mi trebuie musai 64 bit (ca asa am laptop-uri mai vechi dar nu merg).

Saptamana asta o fac si va dau de stire.

Daca ar fi diferente evidente la un test blind, atunci as intelege entuziasmul. Altfel eu as opta pentru o implementare solida si fiabila.

Link spre comentariu

E mai greu de pus pe NUC ca trebuie 5 porturi USB disponibile' date=' teoretic merge cu HUB USB, practic nu chiar, am avut problema ca nu recunostea tastatura, culmea e ca chiar tastatura avea hub da nici asa nu a mers, mouse-ul conectat la ea insa functiona :cry: . De aia nici nu m-am mai apucat, ca sa nu ma enervez.[/quote']

Cine bre, AudioPhile ? M-ai omorat.... :crazy:

Da, chiar el

Link spre comentariu

Facand teste si masuratori pentru amplificatorul meu am zis sa masor si DAC-ul Naim, atat cu masa directa prin USB cat si cu masa flotanta. Sincer 99,99% credeam ca nu vor fi diferente. Din pacate SUNT diferente si nu mici. Nu mai retin exact ca testul l-am facut pe fuga, n-a fost dedicat, dar diferenta de zgomot, in banda audio, parca era undeva intre 10dB-15dB. O diferenta foarte mare. Catalin (Cmiu), da, ai avut dreptate, se pare ca un DAC fara izolare galvanica, sau fara masa flotanta cum e cazul la Naim V1, conectat prin USB, nu prea mai are de-a face cu HI-END-ul.

Link spre comentariu

Bintuit de demonii testarilor m-am hotarit sa mai incerc ceva. Am instalat pe NUC (Celeron @2150GHz si 4GB ram) un Windows 7 Home, no problem, s-a instalat si ruleaza foarte bine, apoi am pus Hysolid. Se auzea ceva dar distorsionat si graficele erau in balarii. Mai exact nu incarcarea pe procesor ci traficul pe retea care se ducea in 100% si accesarea discului undeva intre 70 - 80 % cu spikeuri pina la 100%. Nici vorba de a putea fi folosit. Bun, dar de ce nu se mai plinge nimeni pe net de asta ?

Apoi imi vine o idee, in fond modulul USB de la DAC V1 este realizat de cei de la Audiophilleo, hai sa vad daca nu cumva merge cu driverele lor in locul celor de la NAIM. Culmea, gasesc driver pentru win7 dar nu si pentru versiunile superioare, plus recomandari calduroase pentru cei cu DAC V1 sa ia driverele de la NAIM. OK, le dau jos, dezinstalez driverele NAIM si le pun cu forta pe cele de la Audiophilleo, restart si da-i sa cinte. Minune mare, merge perfect, procesorul sta cuminte, reteaua se stabilizeaza la 50% iar discul isi face treaba intre 40 - 80%. Fara intreruperi, fara distorsiuni dar si fara DSD. Sunetul este bun, usor diferit fata de driverul original, parca un pic mai atenuat bassul si inalte mai in fata.

Asadar problema nu este de la sistemul de operare si nici de la aplicatie ca ar fi prea gurmanda, ci de la incompatibilitatea intre driver si aplicatie. Dar de ce dracu asta face ca reteaua si discul sa se duca in balarii ???

Link spre comentariu

Dar de ce dracu asta face ca reteaua si discul sa se duca in balarii ???

o explicatie ar fi ca in una din variantele de driver, procesul driverului acceseaza aiurea usb-ul, multe intreruperi etc. se formeaza "cozi" pe alte deviceuri.

cand apare o intrerupere (irq), in functie de tipul de intrerupere, procesorul lasa balta ce face si da prioritatea programului cu pricina. e un fel de semafor. cu cat mai multe programe ruleaza cu atat mai multe semafoare apar pe traseu. cu cat mai multe semafoare sunt pe traseu cu atat este mai probabil sa apara ambuteiaje. daca un semafor este prost configurat (ex: un driver busit) trageti voi concluziile. colac peste pupaza, windows, pt mine, e o cutie in care nu poti urmari semafoarele usor.

unde mai pui ca in cazul stack-ului audio streamul trebuie sa urce pe autostrada si abia apoi sa iasa catre dev hw. noroc cu wasapi/asio ca iti ofera un shortcut.

ca si principiu: mai putine semafoare(aplicatii, interfata grafica etc...), mai multa transparenta pt circuitul datelor si setarile device-urilor (conectezi playerul direct la deviceul audio fara artificii de la terte parti asio/wasapi).

Link spre comentariu

Asadar problema nu este de la sistemul de operare si nici de la aplicatie ca ar fi prea gurmanda, ci de la incompatibilitatea intre driver si aplicatie. Dar de ce dracu asta face ca reteaua si discul sa se duca in balarii ???

Toate streamerele audiofile au procesoare inferioare, deci nu puterea de calcul este problema ci implementare software.

Eu am zis. Tu, nimic, batman-batman. :P

Stabilitatea software este mai importanta, comparativ cu senzatia parca se aude mai bine.

Link spre comentariu

Cat de mult urca zgomotul incat sa influenteze audibil sunetul?

O sa reiau masuratorile si voi reveni cu grafice. Din ce imi aduc aminte adauga la zgomot 10-15dB. N-am apucat sa ma uit si la THD cum este influentat. Initial am avut o supratensiune pe reteaua de 230Vac si mi-a trosnit o sursa de calculator. Am schimbat-o si am mutat aparatele pe alta faza cu 208Vac. A trebuit sa introduc driverele placii de sunet din nou de cateva ori pana sa mearga correct(windows de poezie )... o zi de cacao per ansamblu, asa ca n-am stat mai mult de 5 secunde sa ma uit la testul cu DAC-ul. Cert este ca placa de sunet este mult mai curata la tot fata de DAC iar daca ea canta din Linux ... e superb. As vrea sa corectez o greseala de-a mea anterioara, playerul din Linux pe care il folosesc nu este Audacity ci Audacious.

Link spre comentariu

Am incercat sa ma joc la prioritati dar nu am rezolvat nimic. Daca driverul NAIM era de kkt nu ar fi mers pe ala mic cu Atom si 2GB ram, dar merge bine merci inclusiv la DSD-uri. Iar Hysolid pe de alta parte merge foarte bine pe alte drivere, chiar si pe sisteme mai modeste, nu doar pe i7 cum am crezut eu initial. Dar intre ele nu se pupa :( De aia imi place mie IT-ul, daca ceva nu merge e simplu, aplicatiile dau vina pe servere, serverele pe virtualizare, virtualizarea pe retele si retelele pe cei de la aplicatii. Fiecare zice ca bucatica lui e OK, la restul e problema. Iar eu sint Magarul lui Buridan, la ce sa renunt, la Hysolid, la DSD, sa-mi iau alt DAC sau sa-mi iau un PC nou ceva pe la 3000 euro :?:

Mai bine ma duc si ma imbat. Sau mai iau niste viniluri, acolo nu sint probleme de astea.

Link spre comentariu

Da, Sau mai iau niste viniluri, e solutia cea mai audiophila, deoarece e recunoscut in mediul de specialitate ca se pupa bine cu o butelie de vin. Deci le-ai rezolvat pe tatiii. Dintr-o dushca-audiophila! :lol::clap: Varianta cealalta duce, prin consumul de medicamente, tot la un fel de amortire. De aceea, oricum ai face, ascultarea muzicii de calitate se face prin amortirea nervilor. Deci ascultati Tangerine Dream sau Vangelis. sau Murfatlar! :thumbup:

Link spre comentariu

Asadar problema nu este de la sistemul de operare si nici de la aplicatie ca ar fi prea gurmanda' date=' ci de la incompatibilitatea intre driver si aplicatie. Dar de ce dracu asta face ca reteaua si discul sa se duca in balarii ???[/quote']

Toate streamerele audiofile au procesoare inferioare, deci nu puterea de calcul este problema ci implementare software.

Eu am zis. Tu, nimic, batman-batman. :P

Stabilitatea software este mai importanta, comparativ cu senzatia parca se aude mai bine.

Pai asta am zis si eu, am pus si poze cu superstreamere care costa cit Loganu si au inauntru un PC de acum trei generatii. Treaba e ca probleme de acest gen pot sa apara si la ele si atunci e jalea si scrisnirea dintilor. RP are nimica toata si cinta DSD fara probleme, i7 se chinuie la greu. Driverul NAIM e problema in cazul meu. Alta magarie cu cei de la Burson, daca intri la ei pe site nu apar decit modelele aflate in productie, cele vechi parca nu au existat, evident nu ai de unde descarca drivere.

Iar cele disponibile se descarca de pe Google Docs de parca ar fi un site facut de un copil de clasa a III-a. Nu pot intelege o astfel de atitudine, ce se urmareste sa dai produsul vechi la gunoi si sa iei altul ?

Link spre comentariu

Eu ma zbat acilea pentru cei mai putini priceputi in ale IT-ului si pentru cei comozi. Sunt oameni interesati de computer audio, oameni aflati la inceput de drum, vreau ca acestea sa gaseasca aici tot ce au nevoie. Computer audio nu este o chestiune simpla, dar nici complicata. Daca noi, astea mai vechi, invartim problema pe toate partile, sper sa ajutam niste oameni.

Sistematizez:

- nu este nevoie de multa putere de calcul

- se poate construi un streamer si cu un Raspberry Pi

- pentru cei pretentiosi, ideal ar fi ca DAC-ul sa aiba intrarea USB decuplata galvanic

- exista suficiente playere digitale (mature) bit perfect fie ca alegem Windows, Apple, Linux

- exista variante de mini pc-uri, gata construite, cu preturi rezonabile, ce pot fi folosite exclusiv pentru audio

- SSD-ul nu este obligatoriu, dar este o solutie mai buna pentru ca nu produce zgomot

Completare:

- via cmiu, cel mai bine este ca fisierele audio sa fie depozitate pe un alt calculator

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Tot scumpe sint, cu banii de la Soros pot sa iau un SSD de 1TB sau mai bine un NAS si un HDD normal de 2TB.

iti trimit pe privat adresa de email la care imi raspunde.

da, sa il iei cu Boooss ca e sensibil.

primesti bonus pt check-in in piata dar numai pe feisbuc.

asa sper sa reusesc sa imi schimb dac-ul. lucrez, lucrez

Link spre comentariu

daca tot m-am apucat sa scriu, sa aduc contributia si la topicul asta, "cald" de ceva timp incoace... nu trageti in pianist, doar cateva cuvinte din experienta personala, buna,rea, cum o fi...

acum vreo 6 ani, cand computer audio nu era inca inghitit de marea masa de audiofili, si multi se uitau cu ochi un pic oblici la a citi fisier vs a invarti plastic (fie el citit cu laser, fie de pe tabla cu "acul"), am fost fascinat de o superscula (la vremea aia dar cred ca si acum ar sta in picioare destul de dreapta) anume DAC-ul reference de la Simaudio, Moon 750D.

ESS Sabre era pe val la vremea aia, cu tot bullshit-ul legat de cei 32 de biti, si alte goange disponibile pe site-ul lor sau pe cel de la Simaudio, cert e ca mi-a placut tare mult acel DAC si l-am luat cu toate ca restul sistemului nu era la nivelul sau...

tin minte ca am facut ceva comparatii - chiar impreuna cu Robert - intre redarea redbook de pe unitatea optica bonus inclusa in 750D, si fisiere redate de pe windows sau mac prin intrarea USB asincron, capabila la vremea aia "doar" de PCM pana la 192/24.

tin minte ca Robert a preferat fisierele hires, mie mi s-a parut ca acolo e curata manjeala, si am preferat variantele redbook, insa mac-ul iesea cu un sunet mai curat decat windows.

in perioada respectiva am tot facut comparatii, am urmarit niste tutoriale prin care "fentam" audio de windows cu drivere ASIO, ma rog, chestii care acum par intrate in reflex... nu am reusit sa imi schimb parerea, foloseam cu precadere 750-ul ca un CDP, si ocazional ca pe un DAC hires...

de cateva zile, ma tot joc cu o generatie mai noua de aparat capabila de USB asincron, intamplator tot un Moon, anume 430HA, un amplif de casti mai "de sus", pe care eu il folosesc doar ca DAC si preu de linie in Naim 200DR si apoi Naim ovator s400. m-am apucat sa instalez jriver si pluginurile necesare de foobar, pe care il foloseam deja doar ca upnp server pt streamerul Naim 172XS. am pus si ultimele drivere de Moon, am "bibilit" ce era de bibilit sa citeasca si DSD-uri, si am instalt si ce era de instalat ca Foobar sa converteasca on the fly PCM-urile in DSD. mi-am instalat si cate o aplicatie remote de control pe tableta android, ca mi-e lene sa ma ridic sa dau click pe laptop...

in prima instanta, am descoperit o diferenta destul de mare intre Jriver si Foobar, in favoarea primului. mai multa dinamica, in primul rand, o textura mai buna, desi am remarcat si o anume coloratie (ca de lampa, ca de clasa A, o anume "dulceata" asa, sa dea bine, probabil, de cei 70 de coco cat costa licenta. de unde venea coloratia asta daca toata partea de DSP era "off" nu m-am lamurit... poate stiu altii si ma lamuresc. in fine, cert e ca puneam wav-ul sau flac-ul 44.1/16, si foobar-ul "scotea" DSD256, dar totusi nu imi venea sa cred ca pierd atat de mult din transparenta fata de Jriver.

asa ca am schimbat pe driver-ul ASIO de Moon, si, surpriza, diferentele nu mai erau asa de mari, de fapt dpdv performanta si neutralitate, ca sa nu mai zic operabilitate, acum am preferat Foobar. deci toata treaba cu coversia DSD pe windows 8.1 a fost un mare fas, nu numai ca nu era mai bine, dar era mai prost, cu driver-ul acela foo_asio_dsd, driverul nativ de Moon fiind mult mai bine adaptat pt DAC-ul din 430.

compratiile intre formate mi-au confirmat parerea ca un master bun face mai mult decat un format in sine, prefer de departe rip-urile cu EAC de pe propriile discuri decat orice alt format, chiar si hires. PCM-urile hires, cu mici exceptii, ceva albume de la ECM in 96/24, sunt o gluma pe langa ripul WAV de pe discul propriu. in plus de multe ori nu ai siguranta provenientei, si asa ca nu - prea - stii ce compari... noroc ca am multe copii de cd-uri facute cu Naim HDX sau uniti-serve, care iarasi sunt foarte ok, cu greu poti sesiza diferenta fata de un rip cu EAC. eu cel putin nu o pot decela, cum nu pot decela nici diferenta intre un rip EAC pe fast mode sau unul pe safe mode (deci pt mine, ea nu exista).

alta chestie, WAV vs FLAC de pe acelasi disc, daca pe streamerul naim este diferenta, chiar notabila, flac-ul sunand mai plat si mai lipsit de ceva armonici, redat cu solutie PC+USB asincron prin 430-ul de la Moon, m-am chinuit aseara pe un album sa aud diferentele, si m-am lasat pagubas... nu cred ca as fi putut spune care e care, deci pt mine, procesarea de flac in Naim e ceva mai in urma, un laptop cu driver de moon, si dac-ul moon fac treaba mai buna in a scoate calitate similara dintr-un flac fata de wav-ul corespunzator... ce se castiga, in teorie - spatiu, evident, pt mai multa muzica.

imi pare rau sa ii stric entuziasmul lui Robert legat de DSD si de conversia on the fly, dar cel putin la mine nu a functionat la modul "advertised"...

in continuare cred ca diferenta intre formate nu are cum sa fie decat de nuanta, at best, de mare finete, asta in cazul in care in tot lantul totul e implementat corect si nu avem un DAC cu probleme, sau mai stiu eu ce "manareala" pe partea de editie/master...

daca ar fi sa aleg intre un format hires si un RIP facut cu mana mea de pe un disc fizic, as alege aceasta a doua varianta, multe albume in formate hires mi s-au parut manarite la greu din butoane, poate ca unora asta li se pare progres, eu insa nu pot inghite compresia si coloratia daca o aud si am la dispozitie si o varianta mai corecta a acelui album.

mai ar fi o chestie, sunt cazuri in care unii se agata de virgulitele dintre cutare sau cutare format sau mod de ripuire, cutare plugin sau cutare driver, sau cutare NUC etc...

pai partea de amplificare e rezolvata? cea de incinte e rezolvata?

din experinta mea, un DAC corect facut si fara defecte, in ziua de azi, e mai mult decat decent dpdv sunet, chiar si fara sa coste cat o masina premium la mana a doua. cand vorbim de amplificare, inca observ ca sunt destui care nu fac corect diferentierea intre dinamica vs compresie, nu realizeaza lipsa de timing etc...

in sfarsit, pana la urma, fiecare are dreptate, asta e un sport unde nu exista invinsi, doar cotizanti... numai ca mi-ar fi placut sa stiu ca nu ne uitam prea mult in spate cand mergem in fata... un amplificator de calitate adevarata nu e chiar asa usor de intalnit, din pacate... un DAC bunicel, insa, da. la boxe, nu mai vorbesc, sunt atat de multe variabile incat chiar ca nu termini nici in 2 vieti, dar asta e si placerea, cred. eu m-as speria sa ma apropii de sunetul perfect, la fel cum m-as speria de masina perfecta...

pai dupa aia, eu ce mai fac?

Link spre comentariu

Partial de acord cu tine. Mai ales cu "multe albume in formate hires mi s-au parut manarite la greu din butoane" asta am mai spus-o si eu de n ori,cind baietii cer dublu pe download-ul hires fata de cel normal ar trebui sa justifice cumva si munca lor, sa fie acolo o diferenta, in bine sau in rau daca nu se poate in bine dar sa fie.

Dar la urma vi si zici: "mai ar fi o chestie, sunt cazuri in care unii se agata de virgulitele dintre cutare sau cutare format sau mod de ripuire, cutare plugin sau cutare driver, sau cutare NUC etc...pai partea de amplificare e rezolvata? cea de incinte e rezolvata?" Pai ce are una cu alta ? Un amplificator costa, boxele si mai mult, pe cind gasirea solutiilor digitale optime este mult mai putin costisitoare. Majoritatea softurilor vin cu versiuni trial, fiecare poate testa si alege ce-i place mai mult.

De ce sa nu incerc sa scot ce e mai bun din ce am cu eforturi financiare minime inainte sa ma uit in portofel daca am sau nu citeva mii de euro de cheltuiala ?

Link spre comentariu

n-am o problema cu scosul mai mult din bani putini... dupa cum vezi, cred ca asta e spilul, in sportul asta, sa cauti mereu "nirvana" (nu formatia)... adica "the journey, not the destination". insa cred ca dpdv sursa digitala, e cam "beating around the bush"... sunt destul de mici diferentele in ziua de azi, dpdv performanta... mai raman diferentele de coloratura - fiecare marca cu sunetul casei, etc... dar cred ca marea cu sarea incepe de la niste incinte f bune. care din pacate nu canta fara o amplificare pe masura... apoi potriveala etc...

stiu, suntem la topic computer-audio, dar daca ai o amplificare slabuta, si incinte asemenea, cum poti evalua corect si coerent sunetul unei surse...? e ca si cum evaluezi gume supersport pe un tico de acum 15 ani, cu 300 000 km la bord... zic, nu dau cu batul, nu fac referire la cineva anume, si, ca sa fie clar, nici nu pretind ca in cazul meu aceste 2 dileme (amplificare + boxe) sunt rezolvate... nici nu cred ca mi-as dori sa le rezolv definitv... oricum, sunet exceptional pe bani putini nu am auzit pana acum... mai nasol e ca am auzit sunet prost de destule ori pe bani multi! :shock:

PS: poate ma lamureste si pe mine cineva de unde ar putea veni coloratia pe care o aud la redarea de pe Jriver... eu stiam ca pe i2s se trimit pur si simplu date, si daca (presupunem) ca avem bit-perfect, ar trebui sa nu existe diferente de coloratura, ma gandesc... in plus, ar trebui sa vad cum pot evalua ca iesirea este capabila de bit-perfect... jack imi spunea ca unul din DAC-urile MSB avea un astfel de feature... ma gandesc ca as putea gasi un soft ceva care sa ma ajute... poate stiti voi.

Link spre comentariu

• dinica locked this topic
  • dinica unlocked this topic