Sari la conținut
HiFi Tech

Sfat DAC


omega66

Postări Recomandate

Salutare audiofili,

Mi-am facut cont pe acest forum pentru a va cere un sfat in legatura cu sistemul meu audio.

Acesta este compus dintr-un amplificator marantz pm5005, o pereche de boxe mission mx3, un DAC Fiio Taishan-D03K, legate la un TV dupa cum urmeaza:

La TV sunt conectate 2 surse: PC si consola, ambele prin conexiuni HDMI. Sunetul iese apoi din TV prin iesirea optica, intra in DAC iar de aici se duce in amplificator si mai departe la boxe. Din cate am inteles, in lantul asta pana la intrarea in DAC sunetul este transportat fara nicio pierdere de calitate.

Intrebarea mea este: S-ar imbunatati semnificativ sunetul daca as inlocui acel DAC cu ceva mai bun ? Stiu ca toate componentele sunt entry-level, dar am senzatia ca DAC-ul il tine putin in spate. Voi ce parere aveti ?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Greu de spus, sistemul tau este entry, televizorul ca sursa de muzica la fel, 

Acum 9 ore, omega66 a spus:

Din cate am inteles, in lantul asta pana la intrarea in DAC sunetul este transportat fara nicio pierdere de calitate.

asta nu este adevarat, iar DAC-ul chiar daca este produs de o firma buna este cel mai ieftin posibil. Cauta unul mai bun si daca chiar iti place muzica nu mai folosi televizorul pe post de sursa. 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Multumesc de raspuns, imi poti sugera un DAC mai bun care sa nu fie overkill pentru sistemul meu ?

Si daca nu te superi, imi poti spune unde se pierde calitatea din moment de folosesc HDMI (digital) si iesire optica (digital), nu ar trebui sa fie doar o insiruire de biti 0/1 pana ajunge in DAC ?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum câțiva ani eram convins că acea informație nu are cum să se piardă pe "drum". Surpriza a fost în momentul în care am aflat că "pachete" sau eșantioane" de biți sunt recompuse (mai bine sau mai prost) pentru a putea fi reconvertite în format analogic. Această denaturare a informației inițiale apare datorită influențelor de natură electromagnetică exterioare și a calității inferioare a dac-ului. Pe baza acestui procedeu Sony comercializează produsele lor cu specificatia " sunet de înaltă rezoluție aproape ca înregistrarea originală ".

Editat de Trancotistul
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Salut,

Uite, acest articol este foarte interesant.

Util pentru tine paragraful "The Digital Solution"

https://medium.com/@cosinekitty/how-digital-audio-works-4cbb50c85751

 

Eu merge pe urmatoarea idee: 2 tipuri de surse care livreaza semnal in amp/boxe:

1) sursele la care fidelitatea nu conteaza asa mult pentru mine (filme, jocuri pe consola, sunet de la TV mai rar...); TV legat prin optic, consola prin HDMI in TV, si mai departe prin optic in amp.

2) sursele la care fidelitatea conteaza ( magnetofon, deck, pick-up, CD, minidisc) - aici am grija sa am cabluri bune, care sa imi livreze semnalul (digital sau analog dupa caz) direct in amplificator. Aceste surse sin start dau un semnal de calitate.

Dac-ul il folosesc destul de rar, mai "testez" un Flac, sau il folosesc daca mai inregistrez pe banda cate ceva.

 

Adica, ce pot puncta, lasa DAC-ul acela sa iti faca legatura intre sursa digitala (daca aveai intrari digitale in amp, scapai de DAC), si daca vrei un sunet de buna calitate, incepi sa te uiti catre variantele consacrate. Poti incepe cu un CD player, consider cea mai ieftina varianta vs. pick-up, deck, mag, etc.

 

Acesta este punctul meu de vedere.

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Va multumesc pentru raspunsuri. 

Se pare ca am mers cam departe cu supozitiile si lucrurile nu sunt asa cum credeam eu.

Avand in vedere ca toata muzica mea se afla in format digital (flac) pe PC, care ar fi solutia optima sa o pot asculta ? 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Salut,

Eu folosesc un Topping D10, un DAC decent la banii lui, si pentru sisteme audio ... moderate.

Cambridge Audio mai avea niste modele, mai bengoase ce-i drept, dar mai scumpe putin.

 

Eu rar ascult Flac-uri prin DAC, de obicei le trag pe caseta sau mag, si le ascult dupa 🤓

 

Acum depinde si de preferintele tale. In ideea ca daca asculti bumtzi-bumtzi, acolo nu conteaza asa mult.

Daca asculti alt gen de muzica, unde este si multa voce implicata, acolo apar fineturile.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@_BGD_: pai si cum este conectat acest DAC la pc ? 

@bogdanozaurus : avand in vedere ca sistemul este entry, as cauta ceva care sa nu fie overkill, dar care sa se auda mai bine decat ce am eu acum. Dar inca odata intreb, cum voi lega pc la dac ?

LE: am vazut ceva ieftin de la Cambridge Audio DacMagic 100, Ar fi mai ok sa las acel Fiio pentru iesirea din tv si sa folosesc muzica (pc) cu acest DacMagic 100 ? Sau mai bine renunt si la amplificator si la fiio de il am acum si iau un amplificator care are intrare optica ?

Editat de omega66
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cel mai bine este sa folosesti un DAC pe USB, va fi vazut ca orice placa de sunet iar majoritatea playerelor, Foobar de exemplu te lasa sa faci foarte multe setari inclusiv sa setezi DAC-ul ca player default ca sa nu stai tot timpul sa schimbi setarile de sunet , de exemplu cind folosesti skype. Sa cumperi alt amplificator cu intrare optica nu mi se pare cea mai buna idee, de fapt nici nu sint foarte multe modele. dar de ce tot insisti pe optic, USB-ul e de baza in zilele noastre?

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ok, deci cel mai bine ar fi sa testez inainte un dac pe usb si sa il pun pe sistemul meu. Avand in vedere ca 90% din muzica ascultata este comerciala este posibil sa nu se justifice investitia in cazul meu. Faptul ca TV era hub-ul ca sa zic asa ma ajuta ca nu stateam sa comut surse sau altceva, dar daca sunetul ar fi sesizabil mai bun (de urechea mea, ca pe hartie sunt sigur ca este mai bun) voi incerca sa aloc un buget mai mare pentru un DAC.

Va multumesc inca odata si daca mai aveti vrun sfat sau sugestie va sunt recunoscator!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Daca vrei mai multa comoditate si ergonomie cumpara un Raspberry Pi si instaleaza Volumio pe el. Sau poti lua un NUC si instala Daphile. Sigur ca mai trebuie sa mai scoti niste bani din buzunar dar nu sint multi, ambele sint solutii foarte bune, nu mai trebuie sa stai cu televizorul pornit si poti controla totul de pe tableta sau telefon. Un NUC sau un Raspberry Pi cred ca gasesti pe OLX la pret bun iar cele doua softuri sint gratuite. 

https://volumio.org

https://www.daphile.com

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

O placa de sunet de calitate (personal detin si folosesc Creative Titanium HD), infipta in unul dintre porturile PCI-e al placii de baza.

Ai intrari si iesiri analogice si digitale pe ea, nu mai ai nevoie de DAC, de USB, de "intermediari" pe calea de sunet. Flawless.

 

Vezi aici:  

 

Editat de djleco
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vibratii de la ce? Nu am HDD in unitate, nici ventilatoare iar placa nu este sensibila la interferente. Fanul de la CPU sta oprit, acesta nu sare de 60-65 grade racit prin convectie naturala. Fanul de la sursa nu pleaca decit la un load peste 40-50%. Cum sursa nu este incarcata mai mult de 10-15% in cea mai "power hungry" situation, fanul ei nu pleaca. Mult mai multe interferente poti intimpina cu un DAC extern, conectat la PC pe magistrala USB sau digital coaxial. Ce am facut eu imi pare (personal) cea mai eficienta solutie de audio PC. Mai ales ca SSD-urile NVMe au scazut la pret, ai conexiunea directa in CPU, fara S-ata adaptors sau alte  intercalari. In lantul audio, cu cit sint mai putine intercalate, cu atit ai raport semnal/zgomot mai bun (mai mare). Cine vrea o auditie la mine, pe ceea ce am realizat, sa se convinga daca este sau nu este ok (cum suna), sa-mi lase PM. Se poate asculta si materialul vostru muzical.

Editat de djleco
Corectii scriere de pe tel...
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu spun că soluția ta nu e bună. Probabil că e ok. Chiar nu mă pricep. Dacă ai reușit să eviți furtuna electromagnetică, vibrațiile interioare și fragilitatea șasiurilor din ziua de azi atunci chiar mă interesează. Dincolo de acest aspect, există o anumită limită care din diverse motive mulți nu o mai trec. Chiar eu am preferat de curând o soluție audio mai facilă în detrimentul uneia cu pretenții mai mari. Totul depinde de criterii și de nevoile fiecăruia. 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Repet, nu exista perturbatie electromagnetica la interior. Puteam alege un CPU si mai slab ceva low power. O sa incerc sa fac o filmare cu osciloscop pe iesiri si poate si un analizor de spectru si in timp ce ma joc cu ventilatoare, sa demonstrez vizual ca nu apare nimic chiar cu ventilator pornit.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am deja un miniPC facut de mine acum cativa ani, din pacate carcasa este prea mica (mITX) ca sa mai am loc si de placa de sunet interna. Am instalat pe el windows (pentru versatilite) + foobar (pe care il pot controla din telefon). Singurul neajuns (personal nu ma deranjeaza, oricum stau in fata lui cand ascult muzica) este ca trebuie sa pornesc TV-ul.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.