Sari la conținut
HiFi Tech

Dolby - To be or not to be?


Andi

Postări Recomandate

O altă întrebare: bineînțeles, atunci când înregistrezi diverse albume, unele au un nivel mult mai ridicat decât altele. Dacă la unele se depășește imediat 0 dB pe vumetrul deckului, la altele, cu potențiometrul de Rec Level exact în aceeași poziție, ajungi doar la - 5 dB, de exemplu. Întrebarea e: la cele la care nivelul de intrare e mai scăzut, să măresc Rec Level pentru a ajunge la 0 dB, sau făcând acest lucru pierd din dinamică?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Thx Porta, are sens ce spui.

Mi-a mai spus cineva chiar adineaori, că la casetele mai vechi, care au fost înregistrate de mai multe ori, să folosesc Dolby, deoarece sunt mult mai susceptibile la hiss, iar la casetele de foarte bună calitate, NOS, să nu folosesc Dolby. Are logică sau nu?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Atașez o poză făcută pentru pagina mea de FB, mi-e cam lene acum să montez camera foto pt altă poză.

Ideea e că este un deck construit undeva prin anii 78 - 79, denumit Mediator Sound Project. Are un singur etaj de Dolby, presupun că e Dolby B.  Foarte greu, îl evaluez undeva pe la 7 - 8 kile.

În acest moment, tind să prefer cu Dolby activat, deoarece fundalul e foarte silențium. Fără Dolby sesizez un ușor hiss. 

Nu mi-am făcut încă o părere legată de dinamică folosind Dolby sau nu, încă experimentez. Oricum, pare să aibă dinamică bună, peste ce mă așteptam eu.

_13201472.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 55 minute, Porta a spus:

Bun alcoolul, încercă și un scoțian de 46 grade, am primit unu afumat de la un prieten, de mare anvergură alcoolul dar mai ales prietenul (un pic dili) 

Nu e nu știu ce, eu am fost crescut de mic cu țuică de minim 60, beau o sticlă din asta de whisky doar așa de clătăreală a gâtului la o singură masă 😄 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 9 ore, bongiorno a spus:

 Basf crom se trag mai incet fata de sursa cu 3-5 db dar stau mult mai bine la zgomot fata de alte benzi.  dolby si vor rezulta 4-5db la final.  

Am observat si eu asta, credeam ca au ele o problema, am mai multe basf-uri crom oldie si toate au pierdere de cativa db fata de intrare. 

Asta in conditiile in care am o gramada de tdk-uri crom foarte vechi cu 0 pierderi fata de semnalul de intrare.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am avut pe vremuri un Mayak 232 sau 233 nu mai stiu exact, nu era chiar deck pentru ca avea si amplificare dar partea asta nu era de calitate. Ca deck se auzea chiar bine, si cel mai tare impresiona prin sistemul de reducere a zgomotului, era cred ceva gen DNL doar ca taia hiss-ul fara sa afecteze inaltele. Scula era construita ca un tanc, avea o volanta imensa si foarte grea iar electronica era facuta modular era placa de baza si niste placi care se infigeau in ea cam ca la calculator plus un sistem de fixare mecanic.  Buna scula, pacat ca nu l-am pastrat, cred ca ar fi mers si in ziua de azi.

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 34 minute, Tudor a spus:

Am bănuit, după cum am și spus-o. Dar, dacă mă gândesc mai bine, parcă tot îmi pare rău de timpul pierdut cu el...😏. Însă ce nu face omul ca să se amuze 😃.

Eu nu il consider timp pierdut. Chiar m-am simtit foarte ok in weekend copiind casete, m-am simtit ca un kid din nou 😄

Pe bune, chiar m-a recreat si bine dispus.

Mi-a venit subit cheful de deckuri si casete citind vechile numere din Stereo Review.

Unele suna foarte ok, am gasit chiar adancime si un volum deosebit al vocilor, lucruri pe care nu le-as fi asociat cu casetele si carora de fapt cred ca nici nu le acordam atentie pe vremuri.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ceva detalii.

0dB pe acometre nu înseamnă acelaşi lucru la casetofoane/maguri diferite. Deşi teoretic ar fi nevoie de 775mV/1kHz ptr un 0dB corect, fiecare firmă poate alege alte nivele, de multe ori şi din pricina unor accesorii interne, precum buclucaşul Dolby. Akai folosea 410mV ptr 0dB pînă prin 1990, nivelul la care circuitul Dolby nu mai acţiona, ulterior au mărit sensibilitatea la 70-280mV în funcţie de intrarea folosită şi 388mV la ieşire. Sovieticii rotunjeau totul la 800mV. Teac zicea ceva de 1V, Revox/Studer umbla cu semnal simetric de 1,55V... etc. În consecinţă, nici sensibilitatea la intrarea de linie nu era aceeaşi la toţi, de aici şi diferenţele vizibile pe acometre, cu aceeaşi sursă de semnal pe mai multe casuri/maguri.

Ca să fie mai complicat, nici frecvenţa la care se reglează casul/magul nu e aceeaşi la toţi, unii folosesc 333Hz, alţii 400, 700, 1kHz, etc. La maguri intervine şi corecţia tipică NAB, CCIR, NARTB, etc, fiecare cu frecvenţe diferite de reglaj. De aici alte diferenţe pe acometre, în funcţie de liniaritatea montajului ce le comandă la diverse frecvenţe, cu acelaşi semnal muzical. 

Indicatoarele de vîrf (peak) nu sînt nici ele la fel concepute şi reglate de toate firmele, unele sînt mai vioaie ca acometrele ce indică o valoare medie a semnalului, altele sînt fix solidare cu acometrele.

Alt aspect e tipul de bandă şi premagnetizarea necesară, dacă le combinăm aiurea vom avea fie semnal mare şi înfundat la premagnetizare excesivă, cum e ptr Metal, fie semnal fără joase şi strident, dar şi nivel mic, cazul ptr benzi slabe cu oxid de fier.

În cazul casetelor/benzilor de test, producătorii serioşi dau garanţie maxim 5 ani, după care nivelul începe să scadă şi/sau să devină zgomotoase şi alterează reglajele. În cazul celor cu semnale de frecvenţe diferite nu e aşa important, se pot folosi pînă se rup ptr chestii simple. Ptr reglarea nivelului de redare, a acometrelor, a măsurării abaterilor de turaţie, distorsiunilor, etc, a capetelor, o casetă trasă de vecinul de la trei nu poate fi luată ca etalon.

Cu astea sper că v-am lămurit că nimic nu e ce pare a fi şi nimic nu e uşor în exploatarea sculelor cu bandă.

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

„Greatest cassette test ever” (88 de casete testate)

http://www.pentium100.com/Audio 1990 88-Tape Comparison.pdf

După cum era de așteptat, TDK au ieșit cel mai bine, un model metal TDK este cel mai bun, iar la Type 1 casetele lor sunt pur și simplu net superioare față de tot, fiind chiar mai bune decât multe modele crom de la alții.

De la BASF și Maxell mă așteptam mai mult...

M-am mai interesat de BASF-urile alea vechi, se pare că nu este suficient bias-ul de pe fața deck-ului, trebuie umblat și la bias-ul interior, sunt pur și simplu făcute după alt standard.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pana la urma am reusit sa copiez un model de BASF, fara Dolby, ai avut dreptate bongiorno, zgomot de fond spre zero! Astea chiar sunt crom adevarat. Chiar si cu tdk sa am zgomot de fond audibil fara Dolby.

Azi vine un calup de Maxelluri din astea noi, de care se mai gasesc pe la noi, sunt chiar curios cum se preteaza.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Tudor, dupa cum am spus, e o activitate recreativa, mai mult din spirit de curiozitate, nu m-am convertit brusc la casete, nu incerc sa conving, nu ma astept sa obtin copii mai bune ca originalul, nici macar identice cu originalul etc.

Daca mai sunt si altii interesati de domeniu, imi face placere sa discut cu ei.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Primit Maxell-urile. Par foarte ok, urcă până la +5dB fără distorsiuni nici chiar în cele mai aglomerate pasaje. Au gravat Maxell pe ele, deci par real deal, nu par făcute sub licență. Au comportament tipic de Maxell, eu dau + 3dB maxim și ele au peak la +5 dB.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pe ele scrie că sunt produse în Malaezia.

Știu că este o firmă în România care produce casete, își tot fac reclamă pe grupurile dedicate casetelor de pe FB. Felicitări lor, mai ales că este o firmă din Franța care spune că este singura care mai produce casete în Europa.

Dar pe Maxell-urile astea scrie în mare parte în maghiară și din ce înțeleg eu sunt importate de o firmă maghiară și sunt produse în Malaezia.

Editat de Andi
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 8 ore, bongiorno a spus:

Ca sa intru in topic, eu trag fara dolby. Rar cu.

Totuși, din ce am citit până acum, dacă tragi cu Dolby mărești SNR-ul cu vreo 10 dB.

Acum 8 ore, bongiorno a spus:

Magia este alta. Modul in care banda prezinta muzica din cdul sursa. Aici e placerea.

Asta așa e.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Văd că cei de la Niche Records au început să aducă iar casete. În special din zona heavy. Și muzică nouă, nu vechituri.

Cine ar fi crezut că va veni o vreme în care casetele vor fi mai scumpe ca cd-urile?!?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 43 minute, shutti a spus:

Super Andi, thx for the info. Am un walkman panasonic rq sx25 pe care nu l-am mai folosit de 10 ani :), deoarece am dat casetele, asa ca nu stiam cine mai are/asculta casete/la casetofon.

🙂 Chiar zilele trecute am scos și eu de pe sub paturi o vechitură de walkman Panasonic, cred că zăcea acolo de vreo 20 de ani. Nu mi-a venit să cred că funcționează perfect. A fost o senzație gen ca și când ai scoate o vechitură de mașină din garaj, pe care nu ai mai pornit-o de câteva zeci de ani, și ar porni la prima cheie. 😄 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

BASF-uri din acelea am și eu, sunt foarte greu de tras, dar dacă reușești sunt chiar deosebite.

Apropos, am desfăcut vechitura mea de deck, are niște role masive din metal cu diametrul de vreo 10 cm, cred că de asta e așa greu.

_1320151.JPG

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.