Sari la conținut
HiFi Tech

Toshiba SA 500 recap


costelino58

Postări Recomandate

În urma unor discuţii cineva era interesat de cum arată acest receiver mai ales după ce am umblat în el. Aşa că am să postez cîteva fotografii cu el.


S-a făcut recap cu nichicon kz pe etajul final , cu nichichon FG şi elna silmic 2 pe corector ton şi elna cerafine şi panasonic fc pe ampificatorul de semnal mic (MM şi CC) . Pe radio s-au folosit pe decodorul sterreo silmic 2 şi panasonic fc iar în rest panasonici şi rubicon zlg. Nepolarizatii s-au schimbat cu wima mkp 10.Pentru alimentare s-au folosit Nichicon (mai multe tipuri) şi Pfansonici lîngă sursele e căltură (rsistori şi tranzistor care se încălzesc destul de tare).


Condensatorii se prezentau cam aşa : pe alimentare erau destul de obosiţi, pe etajul final erau buni, pe preamplificatorul corector ton bunişori, pe amplificatorul doză şi microfon obosiţi, dar cel mai răi erau cei de pe radio spre surprinderea mea. N-aş fi vrut să-i schim pe radio neinteresîndu-mă acea parte dar am fost obliggat să n-am probleme pe viitor.

Probleme mai mari erau la comutatoare care s-au spălat, s-au dezoxiat şi s-au gresat, Aceeaşi operaţiune su suportat-o şi " toate puţoiometrele. S-au făcut ceva reglaje şi cam atât. Tranzistorii pe etajul final au vost verificaţi aproape toţi şi erau foarte buni , ca noi, S-au verificat şi tranzistorii de pe corectorul de tot şi erau în toate minţile. Acum arată ca nou şi funcţionază mai ceva ca nou .

Nu-i aşa că mă credeţi?? :lol:

Simplu şi banal :D

5acfb1e710e3b_Complet.jpg.5af31992b865882e045ad9916b9071e6.jpg

Functionarej.jpg.f8341bccbce40e3063c7d3d80cf4efc3.jpg

5acfb1e7130e5_Functionnd.jpg.14256fda414980168a201bebab5b696c.jpg

5acfb1e714b92_Versorecap.jpg.376394a3ff1e64f19288e7cdfe504823.jpg

Recapacitat.jpg.5e14612eca6eeb6a651156628b88e2b6.jpg

5acfb1e7185a6_Corectorton.jpg.a6619b8d362a23c130e616a28696cdb9.jpg

5acfb1e719951_Cablajfinal6.jpg.386fd7cf4f719427659e44f52cb7597a.jpg

5acfb1e71b407_Etajulfinal.jpg.3435a771c1eca6e1afc195ff15e5f50c.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

... panasonic fc pe ampificatorul de semnal mic (MM şi CC) .

Acolo eu as fi pus macar FM sau si mai bine KZ.

 

Poate ne spune colegul ratiunea pentru care a folosit Panasonic FC. Si eu sunt curios privind ratiunea alegerii. Fara "mishto", chiar sunt curios de unde "furia" asta de-a folosi Panasonic FC peste tot, vad in ultima vreme Panasonic FC sau FM drept capacitori audio. Plus de asta, ce cauta Rubycon ZLG - ultra joasa impedanta acilea?


Inca o nedumerire: de ce capacitorii de filltraj de 2200uF/35v si 1000uF/35v din sursa au "intrat la apa" ca marime. Ca chestia cu "tehnologia de acum 20 de ani" nu tine. marimea aia are o ratiune, nu e degeaba.


O alta nedumerire: "S-a făcut recap cu nichicon kz pe etajul final"... ok, pe final ai C01, C02= 1uF/50; C03, C04=47uF/35v; C07, C08=33uF/10v; C11, C12=220/35v. Buunn... Problema este ca seria KZ incepe de la 10 uF - deci C01, 02 nu pot fi KZ, iar tensiunile de lucru sunt 25, 50 si 100 volt. Deci 33uF/10 nexam, 47uF/35 nexam, 220uF/35v nexam, doar daca s-au pus 33/25, 47/50 si 220/50. Bun asa. dar intrebare pentru colegul: crede ca tensiune a de lucru a capacitorilor a fost aleasa de proiectant "dupa ureche", sau are vreo relevanta in functionarea corecta?


" Nepolarizatii s-au schimbat cu wima mkp 10"...... Parol? Ca eu nu stiu (si nici producatorul) capacitori MKP10 cu dimensiune mai mica la terminale de 10mm. Ori eu vad pe pcb dimensiuni de 5 mm, comune pentru capacitorii cu film.


Concluzia mea, fara rautate: ori ai pus-o la "shto" sa vezi daca stim cu ce se "papa" capacitorii la recap, ori esti maestru "gogosar" si le umfli cu pompa sau cu trompa, din cauza ca habar n-ai cum se face un recap.


Ma bucur ca vad ca cineva isi da interesul sa faca un recap, m-as bucura sa fi inteles corect cum se face asta, m-as intrista sa constat ca de fapt "vorbim vorbe", tocam kkt-ul, si habar n-avem despre ce vorbim.


Nu fac critica aici, astept un raspuns pertinent si tehnic de la colegul Costelino.


BTW, poate intre timp afli si raspunsul la intrebarea: "Am o întrebare, timpul e viaţă a unui electrolitic , e exemplu 1000uF la 85 de grade celsius şi 40 V şi care are durata de viaţă 1000 de ore în catalog la ce temperatură , la ce curent şi la ce tensiune a fost calculată această durată?"....

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Imi permit sa sugerez un raspuns la intrebarea - generica - "de ce [atatia] Panasonic FC in recap-uri" ?

- pt ca sunt la indemana - exista de cumparat la TME (in stoc).

Despre FM s-a scris de mai multe ori pe DIYaudio (si chiar pe audiofil.ro) ca sunt destul de buni ca filtraj in audio.


Cred ca intrebarea din finalul postului ar trebui pusa [si] la topicul despre condensatori.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

costelino58 scrie:

... panasonic fc pe ampificatorul de semnal mic (MM şi CC) .


Acolo eu as fi pus macar FM sau si mai bine KZ.

 

Pentru doza MM am pus doar Elna Cerafine . Eu pentru doză doar din ăştia pun deoarece au două avantaje , atenuează zbomotelel prin acea pulbere ceramică şi au detalii mai multe. Iar KZ de de valorile respective nici nu sunt ci doar FG. Pe partea tinală am pus doar KZ, pe preamplificator- corecto ton Silmic II Şi Nichicon FG, iar unde nu m-a interesat în mod expres pentru că nu se prea foloseşte Panasonic FC şi Rubycon pe preamplificatorul de pe FM s-au pus şi Silmic II:


Mă aşteptam să mi se atra gă atenţia de ce pe alimentare n-am pus acei Nichicon Gold Tune din stânga. Nu i-am pus pentru că am vrut să văd cum mere cu cei care sunt acum îm aparrat şi atât timp cât mere foarte bine rămân pe loc. Totul fac prin testare. Dacă nu-mii plăcea cum se aude cu KZ treceam imedeat pe silmic nu era probleme.


Dacă pe neplolarizaţi nu era cum trebuie îi puneam pe ăşttia şi mai erau şi alţii de valoare. Dar acestte trancote nu merită chiar asemena condensatori Mundorf, Craritycap, Solen SM, Vishay, orange etc.)

5acfb1e720141_Pasive.thumb.jpg.4acfd88244fa8a0fe9b294b4209b8ad7.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ok, vad ca imi dai "ignore" si te faci ca n-ai inteles intrebarile. Adica umbli, cum ziceai? cu cioara vopsita si zici ca-i porumbel?


Prea bine atunci,sa-ti zic eu ce s-a inteles - capacitorii se inlocuiesc prin incercari repetate, pana ne iese noua cum credem ca-i mai bine. Adevarul ca la cablajele care au peste 30 de ani in spate, e benefica lipirea-dezlipirea repetata, pana la gasirea solutiei corecte (dupa urechea noastra). Daca nu merg KZ, trecem pe Silmic, daca nu mere si pere nici aia, vedem noi ce mai punem....


Alt punct de vedere interesant - unde nu ne intereseaza functionarea (asta o stabilesti cu clientul? care parte din aparat nu-l intereseaza?) punem Panasonic FC sau Rubycon. Bun si asta. Avem Nichicon Gold Tune, da' nu-i folosim, ca e mai buni aialalti, ca mere , nu pere. La fel si pe nepolarizati, alegem "pa valoarea mea da la gat daca t-oi minti", ceva dupa valoare, da' pa Toshiba asta nu sa merita d-astia cu aur pa ei, ca e gioarsa frate!. Da' ai vazut ce-am pa masa? Valoare frate! Si mai am si alti, mai valoare, da' nu-i arat!

Asta ca sa ma mentin in limitele de limbaj care am vazut ca-ti este familiar in adresarea catre altii; am folosit varianta comuna, nu romanes, ca tine...Ce vrei, eu nu sunt atat de inteligent....


Nea Gogosare, pe mine m-ai lamurit cu privire la nivelul de cunostinte "dobandit" prin conspectarea de forumuri.... Cu alte cuvinte, 'abar n-ai! Pacat de banii dati pe capacitori.


PS Nu-ti fa griji ! Dupa aceste postari, nici eu, nici "altii" nu vom mai indrazni sa mai mermelim vreun aparat. Nu ne ridicam la valoarea ta. Parol ! Tre' sa-l sun pe Vio, sa inchida mustaria....


PPS Pana la urma ai aflat care e "timpul e viaţă a unui electrolitic , de exemplu 1000uF la 85 de grade celsius şi 40 V şi care are durata de viaţă 1000 de ore în catalog la ce temperatură , la ce curent şi la ce tensiune a fost calculată această durată?"

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

NeA Gogoaşă nu te agita prea tare că o să-ţi crepe vreo arteră


În primul rînd nu-mi dai tu mie lectii , tu unu care te ocupi doar cu pîcălit clienţi că ce faci tu nu face nimeni şi numai tu ştii să licheşti condensatori.

Dacă tot ai pus problema tensiunii condensatorilor de ce n-ai pus şi problema curentului că el este cel care sar putea să ne facă probleme şi nu tensiunea maximă la care pot fi puşi acei condensatori. Tensiunea de 35 V este tensiunea maximă la care pot fi pusi capacitorii iar dacă pui 50 în loc de 35 nu va produce nici o modificare în fucţioarea aparattului ci se complortă la fel ca şi cei de 35 avînd aceeaşi capacitate . Dar nu mă miră co faci pe deşteptul şi nici măcar atît nu ştii.


Dacă te-ai fi uitat atent ai fi văzut că nici nepolarizaţii n-au fost schimbaţi toţi. De ce? de aia. Ia ghici de ce?Măi nea gogoaşă dacă eşti atît de deştept cum de am văzul la cineva ( o cunoştinţă) condensator pe alimentare pus de tine umflat. Ce-ai făcut l-ai pus invers şi ţi-ai dat seama la timpş şi n-a apucat să pocnească şi l-ai întors repede.

În altă parte ai pus elna silmic II pe alimentări secundare aflaţi între rezisori care se înferbîntau şi ajungeau condensatori pe la 50 de grade. Chiar acolo fusese problema aparatului. N-ai catadiscit să pui măcar de 105 grade. Aici se limitează măiestira ta pui fără să te gîndeşti şi fără să verifici cît se încălzesc electroliticii.


În ce priveşte durata de viaţă a unui condensator am pus întrebarea pentru că habara n-ai la ce temperatură sunt calculaţi. Noi doi am stat de vorbă şi susţinea sus şi tate că sunt calculaţi la 85 grade. Eşti într-o totală eroare nea Gogaşă , ei sunt calculaţi la 25 grade te las pe tine să studiezi la ce curent faţă de curentul de riplu şi la ce tensiune. Dacă vei căuta în documentatiike oferite firma Mundorf vei afla răspunsurile.Eu ştiu faorte bine de ce am pus fiecare condensator acolo unde l-am pus. Amplificatoru funcţionează foatte bine şi nici n-am dat bani uni ţepar cu pretenţii de vedetă de net. Acest lucru se vede din postările diferiţilor oameni care au avut de-a face cu tine şi păţaniille lor . Un exemplu şi aici.Vedeţi ce spune adiiordache 333 practic ulmiii doi de pe pagină


http://www.elforum.ro/topic/106405-restaurare-cutii-boxe-kenwood-kl7090/page-3


Ataşez mai jos ce spune omul care te caracterizează foarte bine.


"Ai uitat un amanunt ....traim in Romania unde salariul mediu este de 400 dolari...din 10 persoane in tara asta care sunt in situatia mea eu cred ca 9 vor alege varianta mea...o restaurare acceptabila la un pret decent,de bun simt!


App. Acum ceva timp ,anul trecut pe vremea aceasta aveam un amplificator Sansui au417,cumparat cu 600 lei,amplificator care functiona perfect,nereparat ,neschimbat nimic in el cu toate acestea piticii de pe creier mi.au spsus ca totusi ar fi bine venita o intinerire a lui prin inlocuirea condensatorilor si am zis sa apelez la domnul care isi face reclama maxima pe audioweb forum...il sun ,ii spun despre ce este vorba si imi spune ca ma costa maxim 170 euro sau poate chiar mai putin ,sa vin sa vada exact...ia masina si du.te pana la ciolpani unde zicea ca are atelierul(o magazioara transformata in atelier lipita de casa unde locuieste)ajung si il gasesc pe acest brainmaster mesterind la al sau tico(masina) care nu mai pornea,trb sa.si ia fiica de la scoala,ma ofer sa mearga cu masina mea,il duc la scoala ,astept sa iasa fetita ,se duce si pe la sotie la serviciu care era ib apropierea scolii ,il astept si acolo,am facut pe taximetristul dupa care...intru in acel "atelier" ,se uita in amplificator si confirma si el ca nu s.a umblat in el ,totul original dupa care imi spune surpriza...pretul de 170euro era fara t.v.a ul pieselor si fara manopera,costul final ajungand pe la vreo 1300 lei ...incerc sa ajung la un final mai ieftin spunandu.i ca vreau sa schimm doar o parte din condensatori la care ma ia cu teoria ca manopera tot asa ridicata o mentine pt ca muba este aceeasi si ca nu imi poate garanta ca amplificatorul nu va face poc la aprindere(asta pt ca nu s.a efectuat recap total),abureala parerea mea...ii spun ca nu sunt dispus sa dau 1300 lei pe acest recap si ma pregatesc sa plec ,ce credeti ca imi spune...ca ma costa 50 lei "deranjul" lui cu replica ,ca la sony la reprezentanta m.ar fi costat triplu..ma amuz si ii dau omului cei 50 de lei...concluzia este ca foarte multa lume este pe jecmaneala si trb sa intrebi dinainte costurile totale..cu tot cu tva si manopera ca sa nu dati bani degeaba pe benzina si "deranj" cum am patit eu.Nu as mai apela niciodata la serviciile acestui om nu datorita lipsei lui de pricepre pt ca din ce posteaza pe forum pare ca este bun ci datorita lipsei de omenie si a preturilor foarte mari!Sunt sigur ca au mai patit.o ai altii ca mine dar nu au postat nimic din indiferenta asa cum am facut si eu dar acum venind vorba de acest subiect si avand ceva timp liber am zis sa scriu ca sa cunoasca lumea si acest aspect! "Nea Gogoaşă eu am alt job de bază şi n-am timp ca tine, care freci menta toată ziua, să stau pe net şi să dau răspunsuri că altfel primeai replica imedeat şi mai am şi obligaţii familiale. De postat voi posta în continuare realizările mele şi sper să o facă şi alţii nu doar cei "pasionaţi de bani" ci şi noi ce pasionaţii de a readuce aceste trancote acolo une trebuie şi doar doar de plăcere. fără vreun venit.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nea Doreeeele, aka Mihai Ciocan din Piatra Neamt, ti-ai dat arama pe fata...inca o mai tii p-aia cu capacitor umflat pe alimentare? Da' capacitorul ala de cativa pici pus gresit de tine, din cauza caruia avea ampliful patura pusa-n cap, pe care nu l-m verificat eu, nu mai zici nimic?


Pune osu' la munca si vezi cum functioneaza un capacitor, cum decurge transferul electronilor si cum se comporta electrolitul functie de procentul tensiunii aplicate la borne. Nu mai manca ca capra, ca habar n-ai de nimic. Curentul de riplu e altceva. Ca si tensiunea maxima.


Cat despre celelalte dejectii varsate de tine pe aici.... Cine ma cunoaste stie ca sotia mea nu lucreaza in apropierea scolii, nici macar in apropierea localitatii (BTW, scoala este la 800 de metri de casa ), asa ca lasati-o jos cu "bubuieli" prin interpusi, ca nu tine. Oricine a lucrat cu mine stie.


Eu stiu ca incerci pe toate caile sa-mi faci un renume prost...ceea ce n-ai inteles tu este ca sunt prea multi oameni multumiti ca sa te bage cineva-n seama. Mai bine zi de-alea la care te pricepi , blesteme pentru familie...


Asa ca stai cu unghia-n gat pe mai departe. Oricum esti nu jeg de om. Doar un jeg de om putea scrie asa ceva:


".....De toţi banii pe care ţi i-am dat să-ţi iei lumânri pentru familie hoţ nesimţit. Mai bine mureai tu decât ispiP,. Mor doar cei buni nu scursurile ca tine. Ai să vezi tu cît de rău o să-ţi meargă pentru hoţia care mi-ai făcut-o. Să crăpi tu cu toată familia....."


Asa ca hai sictir !

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Mda , asa e, poate sa-si faca clone la nesfirsit. Dar pina atunci mai intreb o data:

Mai Dorel aka costelino58, aka Mihai, aka Dumnezeu mai stie cum, daca este asa mare specialist de-i dai lectii lui Brain, de ce nu ti-ai reparat singur scula ? Te dau banii afara din casa si nu ai ce face cu ei, ai afaceri de milioane de euro de nu ai timp sa-ti vezi de treburile tale sau cum ? Zi-ne si noua un motiv plauzibil ca altfel nimeni nu te crede.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...

Buuuun, si pana la urma cum suna Toshiba SA 500? :mrgreen:

 

Acest Toshiba SA 500 după recap suna nu bine ci foarte bine (cum era de aştepat). Dar cel mai important lucru este că m-a costzat în total doar 530 lei (220 aparatul şi restul piesele) şi l-am făcut aşa cum trebuie , adică ca pentru mine şi am avut şi marea satisfacţie de al fi făcut personal. Acest receiver chiar poate fi comparat cu Marantz , Sansui, Scott, etc ca valoare şi calitate atî ca receiver căt şi ca amplificator. Restul creadă ce vor , e o sculă după recap, de nota 10.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 months later...

Deci, mi-am facut cont pe forum doar pentru a gasi un electronist bun pentru depanarea a doua amplif-uri.

Profilul meu si pasiunea nr 1 este bicla - http://www.dirtbike.ro - membri - George Romanescu.


Am intrebat public unde a facut userul respectic recap-ul sau poate ma indrumati voi undeva.


Offtopic: din ce observ eu treaba cu service-ul ( bicla, audio, auto) bun, functioneaza doar pe recomandare directa.


Si da, pasiunea nr 2 este ascultatul muzicii de buna calitate cat mai corect posibil cu -B&W si Rotel si poate mai incolo cu putin efort financiar un Pass F5 cu Magneplanar


Spor la ciondanit!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ne poti spune si noua unde ia facut recap-ul ?


Eu ma pregateam sa il sun pe domnul din Ciolpani dar vad ca......ma mai gandesc

 


Din câte citesc pe tipic omul şi-a făcut singrur recap-ul datorită motivelor prezentate. Şi eu zic că e riscant să trimiţi în alte locuri staţiile doar pe încredere fără să cunoşi personal omul. Cel mai bine loco la cineva pe care ţi-l poate recomanda o presoană apropiată, Altfel e prea riscant , părerea mea.


Poti să ne spui ce amplificatoare ar urma să sufere intervenţiile?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.