Sari la conținut
HiFi Tech

CD-ROM pe post de transport


andreic

Postări Recomandate

Va salut dragi colegi pasionati. Citind pe net diverse chestii mi-a atras atentia un articol in care se vorbea despre posibilitatea folosirii unui CD-ROM de PC ca transport. Intrucat mai experimentasem cu iesirile digitale de la diverse cd playere ieftine si detineam si un cd rom vechi nefolosit mi-am zis ca e rostul sa experimentez. Aparent multe unitati vechi au fost echipate si cu iesire digitala spdif. Singura diferenta intre iesirea unitatii si intrarea spdif a unui dac este nivelul semnalului, si anume la iesirea avem aprox 4-5 V, adica de 10 ori mai mult decat ar trebui sa fie la intrarea dac-ului. Aceasta problema se poate rezolva foarte usor cu 2 rezistente.


Sistemul in care am testat unitatea optica este format din amp roksan kandy, dac rockna rd26, boxe opera seconda si ceva cabluri bunicele. Rezultatul a fost unul surprinzator de bun! Desi am folosit un cablu digital prost si o sursa de pc in comutatie, sunetul a fost mult peste orice alta sursa folosita anterior. La cd playerul philips detaliile erau fantastice, dar usor exagerate, te agasau. Vocea era extrem de curata si precisa, dar totodata subtire si ii lipsea acea prezenta si caldura. Ei, la cd rom lucrurile stau exact invers...sunetul este foarte echilibrat, coerent, vocea plina si calda, detaliile sunt exact atat cat trebuie. Ma voi folosi de un cliseu si voi caracteriza pe scurt sunetul ca fiind mai asemanator cu analogicul. Recunosc ca am fost sceptic la inceput si am pornit de la premisa ca un semnal digital se transmite si receptioneaza fara modificari, insa mare mi-a fost mirararea sa observ ce diferenta este intre cele doua surse. Banuiala mea ar fi ca unitatea de pc foloseste un buffer si poate un clock mai bun, si astfel semnalul este trimis cu o acuratete mai mare, insa e doar o teorie. S-a mai jucat cineva cu asa ceva? Daca aveti prin casa vreun cd rom ce stat degeaba si putin timp va recomand sa incercati si varianta asta. S-ar putea sa ramaneti surprinsi.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cineva a analizat forma semnalului SPDIF pe diferite transporturi, Sony si Philips si printre altele si doua unitati ROM-drive.

Una no-name, una Asus. Nu insir aici tot pomelnicul, interesant este faptul ca unitatea Asus a obtinut una din cele mai curate forme a semnalului.


Aici prima unitate CD-ROM, no-name:


9FlNc5.jpgLINK_TEXT><e>

tW9myX.jpgLINK_TEXT><e>


Si aici Asus:


ASUS DVDROM E818A3 from its digital audio output


32Wwyk.jpgLINK_TEXT><e>


What can I say : perfect trace and perfect sound. You need the DVDrom itself ( 20euros new ) , the chinese controler with remote ( this time obligatory : no start button - 20euros ) and a power supply 12v + 5v ( from china 5euros, you can see it in the background...I also tap 5v from it for the controler ) , a 45euros total for a GREAT transport almost impossible to tell from my best Siemens...maybe a very little harshness...very little...

and here is the trace you get for 45euros :


ueXbbK.jpgLINK_TEXT><e>


Perfect and quite silent too , once started , thanks to its 'Quietrack' system. If it would not need a casing , I could not see a better solution.


Ca drept urmare, si-a incasetat unitatea si o foloseste ca sursa principala.


This is my homemade CD player from empty computer box, CD Rom drive and chinese controler with remote. I managed to silent the rotating noise inside the box and the 19euros brand new ASUS DVD rom made a real good transport with buit-in digital output and the computer power feed. But there are hundred of Sony based CD player that can be bought for the same price and modded as transport with better result. So why bother.


mB9biI.jpgLINK_TEXT><e>

TJoMRv.jpgLINK_TEXT><e>


Sursa: http://www.jacquesstompboxes.com/oscillo.htm


Mai multe pot sa va spun dupa ce-mi soseste interfata IDE de comenzi, cand o sa ma pot "juca" putin cu cateva unitati ROM. Deja am demarat constructia unei alimentari liniare pentru aceasta. Cred ca voi folosi drept DAC unul existent intr-un minidisc Sony, pentru inceput. Oricum, conceptul nu este nou, chiar Vadia a folosit, din cate am inteles, ceva transporturi ROM pentru unele din modelele lor, si daca nu ma insel, chiar d-l Vicol a experimentat cu asta.

Interesant pentru mine a fost faptul ca as scapa de stresul pierderii transportului, vanatoarea dupa modele scoase din fabricatie, transplanturi de alte modele cu modificarile de rigoare, etc, etc, adica bataie de cap inutila.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Oricum, conceptul nu este nou, chiar Vadia a folosit, din cate am inteles, ceva transporturi ROM pentru unele din modelele lor, si daca nu ma insel, chiar d-l Vicol a experimentat cu asta.

Sunt mai multi producatori audio ce folosesc ca transport unitati dvd rom cu succes.

EMM Labs, Esoteric, Meridian, Playback Design, etc.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu prea am ce poza intrucat deocamdata e insirata pe jos unitatea stand alone si sursa de alimentare. Controlez unitatea multumita butonului aditional de play/fw montat din fabrica pe panou. Ma gadesc pe viitor sa fac o sursa cu un traf, niste stabilizatoare si ceva condensatori. Credeti ca ar aduce vreun plus fata de sursa standard in comutatie?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Daca aveti prin casa vreun cd rom ce stat degeaba si putin timp va recomand sa incercati si varianta asta. S-ar putea sa ramaneti surprinsi.


http://postimg.cc/image/qzn10m57h/

http://postimg.cc/image/42y5zrjmd/


Da ! am ramas placut surprins de calitatea redarii ! (sigur nu e de la mufele aurite :) )

Desi e un model Plextor pe scsi mai vechi,PX-20TSi,dar made in Japan,citeste orice cd ars pe pc.Ce cip/integrate pot sa aiba in general o unitate optica ,responsabil cu iesirea pt audio ?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 weeks later...

Revin cu noutati! Pe principiul...prost, prost, da' hotarat! :) am gasit un alt cd-rom (NEC) pe care am decis sa il testez din nou. Concluziile ar fi ca si in primul caz, sunet al naibii de cald echilibrat si natural! Clock-ul de la dac indica la inceput 44.1, dar dupa ceva timp de functionare isi schimba valoarea in 44.2, ca si la cealalta unitate. Am decis sa nu mai despic firul in 4 si sa nu mai caut cauze si explicatii, si sa imi fac o cutie din lemn, cu ceva material anti-rezonant si un mecanism de amortizare a vibratiilor, si o sursa care sa nu fie in comutatie. Sincer vorbind, DAC-ul meu nu a sunat niciodata atat de natural si cald. Pe iesirea digitala a philipsului suna foarte detaliat, dar putin strident si obositor si lipsea naturarelea, pe laptop nu mai vorbesc. Cred ca intr-adevar asta e cea mai buna solutie low-cost de transport!

PS: Oricat m-as stradui sa evit cliseele audiofile, as spune ca sunetul suna foarte "analogic".

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 months later...

Si eu am cochetat cu ideea, dar m-a indepartat faptul ca nu as putea pune asa ceva in sistemul meu din living intrucat pt mine si aspectul conteaza intr-o mica masura. De asta am si renuntat la cd-rom pe post de transport. Ascult ocazional, dar nimic mai mult, dupa auditii il strang si il pun intr-o cutie.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 5 weeks later...

Pentru ca aveam , printre altele, un cd-rom Sony cdu 5261, am facut rost de o sursa 5V-12V (din pacate in comutatie) si am facut niste probe. Legat SPDIF la un dac Teac UD-H1 si play! Nimic spectaculos, prestatie anosta. Departe de a fi silentios mecanic, probabil propriile vibratii determina sunetul mort. Sa mai incerc si cu altele... si neaparat o sursa clasica.

Legat la alta sursa SPDIF dac-ul Teac presteaza excelent in clasa lui de pret, deci nu pot da vina pe el.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.