Sari la conținut
HiFi Tech
  • Audiofilul nu este un extraterestru


    HiFi Tech

    De cateva luni ma gandesc la un articol despre ce inseamna sa fii audiofil. Cum arata audiofilul in realitate, cum poate fi descris dincolo de prejudecati. Este audiofilul un extraterestru? Inainte sa ma apuc de articol, am incercat sa completez experienta mea de peste 15 ani cu informatii culese de pe net. Am gasit cateva definitii superficiale, diferite opinii, unele contradictorii, nimic solid. Cautam ajutor intr-un ocean de informatii fara sa gasesc ce speram. Intr-unul din momentele in care simteam creierul pregatindu-se de colaps, am privit in oglinda si am inceput o conversatie cu omul aflat dincolo de luciul de cristal. Primul raspuns a fost de fapt o intrebare. A fost ceva atat de simplu incat am ramas pentru cateva zeci de secunde usor descumpanit. Ce faci in fiecare zi, a fost intrebarea. Neuroni, sinapse, idei, actiuni, imaginea completa a unei zile obisnuite s-a format in creier. Din acest moment totul a capatat sens si am putut incepe articolul.

    Audiofilul este definit de activitatile zilnice. 

    Hobby-ul lui principal este ascultatul muzicii folosind un sistem audio stereo. Sistemul audio este ales cu grija dupa lungi cautari si experimente. In cele mai multe cazuri, costul acestuia, este considerat o excentritate de prieteni. Calitatea inregistrarilor este un alt factor important. Audiofilul este intr-o permanenta cautare de inregistrari exceptionale. Nu cauta cu orice pret acest tip de inregistrari, dar este fericit cand le gaseste. Este interesat de calitatea formatului audio, de modul in care este decodat semnalul digital, de matching-ul dintre electronice si boxe, de acustica camerei. In casa unui audiofil nu o sa gasesti niciodata boxele inghesuite intr-un colt sau pierdute printre mobilier cu un bibelou cocotat pe o boxa. El intelege ca boxele interactioneaza cu spatiul acustic al camerei si ca, o pozitionare gresita afecteaza calitatea sunetului in mod fundamental. Pasiunea pentru muzica si sunet merge chiar mai departe. Audiofilul cauta informatii despre modul in care sunt construite aparatele si boxele unui sistem audio, este permanent conectat la noutatile tehnologice si tendintele audio, este curios cum este inregistrata muzica, cum se propaga sunetul si daca acesta este influentat de mediul inconjurator. 

    Te poate interesa si urmatorul articol:

    Aceasta ar fi imaginea audiofilului privita din exterior, de parca audiofilul ar fi o fiinta bio-mecanica sosita pe Terra sa absoarba tehnologie. Daca inlaturam acest invelis cotidian, si incercam sa identificam ce se ascunde in spatele activitatilor zilnice, descoperim o fiinta umana care iubeste muzica cu pasiune. Despre partea emotionala nimeni nu vorbesti. Nu este de mirare ca lumea exterioara il priveste pe audiofil ca pe un extraterestru. 

    1857658505_Audiofilulnuesteunextraterestru.jpg.98d70374d0a944a1dd1f77342079c68a.jpg

     

    Audiofilul este un arheolog emotional al muzicii si sunetului.

    Totul incepe cu pasiunea pentru muzica. Altfel nu se poate. De aici pornesti, nu exista alta cale. Trebuie sa iubesti muzica dincolo de ritm si de usoara stare de euforie pe care o produce. Audiofilul isi doreste sa patrunda in esenta muzicii, sa simta o parte din fiorul si emotiile artistului, sa calatoreasca in timp alaturi de muzicieni in studio. Pentru audiofil, sistemul audio stereo nu este altceva decat un instrument de explorare al momentului in care un album, cum ar fi  ‘Kind of Blue’ al lui Miles Davis, este inregistrat. Asculta muzica si cu ajutorul imaginatiei se alatura muzicienilor in ziua de 22 Aprilie 1959. Cuprinde cu ochii mintii studioul in care se desfasoara inregistrarea, se amesteca printre artisti imbracat intr-o salopeta de technician, trage cu nesat dintr-o tigara, bea un pahar de wisky alaturi de muzicieni si asculta inaintea tuturor cum se imprastie sunetul in interiorul camerei de inregistrari. Audiofilul este un un arheolog emotional al muzicii si sunetului. La fel ca arheologii, sapa dupa informatii venite din  trecut, aduna bucatele de timp, le transformam in ipoteze si mai apoi in idei finite. Pentru el muzica este mai mult decat o stare de euforie, este un proiect solid prin care incearca sa patrunda in mintea si sufletul muzicienilor. 

    1597244938_Audiofilulnuesteunextraterestru..jpg.48fe03cfb4ad698119d97fde054fa9f1.jpg

     

    Nu este simplu sa fii audiofil. Audiofilia este legata ombilical de puterea imaginatiei si de setea de cunoastere. Nu am cunoscut audiofili carora sa le lipseasca imaginatia si dorinta de a cerceta, scormoni adanc, in esenta muzicii si sunetului. Audiofilul traieste si respira muzica si sunet in fiecare zi, iar aste il face fericit. Poate parea pretentios si chiar usor fantezist, insa va asigur, nu este. Este un hobby ca oricare altul. 

    PS:

    Din punctul meu de vedere subiectul ramane deschis. Va astept cu comentarii aici sau pe Facebook.

     

    Articol scris de Robert Flescan

    Cine sunt eu si de ce ati avea incredere in mine.
    Sunt pasionat audiofil de mai bine de 15 ani. Timp de 3 ani am lucrat ca PR-ist pentru unul din dealerii audio consacrati din Romania, JackFi (Audio Concept). In acesti ani am trecut printr-un proces de invatare complex. Am experimentat empiric sunetul audiofil testand mii de sisteme audio si am invatat de la Jack o partea din arta audiofila. Pentru ca mi-am dorit sa descopar ce se afla dincolo de marketingul producatorilor, am citit o multime de materiale legate de tehnologia audio. In ultimii ani am scris o perioada  articole pentru blog-ul unuia din dealerii audio cu o ascensiune remarcanta in ultima vreme, iar acum 2 ani am inceput sa scriu pentru HiFi Tech. Pentru mine a fi audiofil inseamna inainte de toate dragoste pentru muzica. In colectia personala de muzica am peste 1000 de cd-uri si 300 viniluri.


    Recenzie utilizator

    Comentarii Recomandate

    Frumos subiect dar de vreo 7-8ani încerc să semnalez că lucrurile nu prea stau așa. Excluzi câteva categorii ... sau poate este momentul să le adaugi. Sunt înregistrări excepționale mono, oare cei care ascultă un vinil mono pe un sistem mono din anii respectivi nu se înscrie în categoria audiofil? 

    Eu cred că o înregistrare de epocă trebuie ascultată pe un sistem din acea perioadă. E singura șansă de a savura momentul în plinătatea lui ... și dacă recunoaștem că fiecare brand avea timbrul lui atunci lucrurile devin complexe. Există încă benzi matrițe de ordin 2 și 3 care se prezintă excepțional, nu rămâne decât să fie ascultate pe aparatura pentru care au fost făcute. Un pasionat își construiește sunetul în mod subiectiv și muzica va avea un profil unic, particular. Nu există două sisteme care să sune identic deoarece în sistemul audio este inclus și spațiul acustic. Prin urmare atmosfera sonoră finală spune multe despre cel care l-a gândit și construit după anumite criterii care pot diferi de la persoană la persoană.  Și într-adevăr, audiofil înseamnă iubitor de audio cu multe, multe subcategori.

    ORTOFON Type C

     

    Link spre comentariu
    Distribuie pe alte site-uri

    Trancotistul, multumesc pentru completare. Eu am incercat sa schitez un portret generic al audiofilului. Particularitatile de care vorbesti sunt o parte a unui intreg. Fiecare are libertatea de a  isi alege propriul drum. 

    Link spre comentariu
    Distribuie pe alte site-uri

    Acum 18 ore, Trancotistul a spus:

    Eu cred că o înregistrare de epocă trebuie ascultată pe un sistem din acea perioadă. 

    Asculți înregistrarea de epocă pe un aparat de epocă doar dacă ții morțiș să auzi la ce calitate mizerabilă se asculta în epocă.
    Dacă vrei să asculți cât mai fidel înregistrarea respectivă și să auzi ce e cu adevărat pe ea, o asculți pe un sistem de fidelitate cât mai mare.

    Link spre comentariu
    Distribuie pe alte site-uri

    Acum 2 ore, Andi a spus:

    Asculți înregistrarea de epocă pe un aparat de epocă doar dacă ții morțiș să auzi la ce calitate mizerabilă se asculta în epocă.
    Dacă vrei să asculți cât mai fidel înregistrarea respectivă și să auzi ce e cu adevărat pe ea, o asculți pe un sistem de fidelitate cât mai mare.

    Și să înțeleg că ilustrarea nu a fost destul de elocventă? 

    Link spre comentariu
    Distribuie pe alte site-uri

    La 08.01.2021 la 19:09, Trancotistul a spus:

    Și să înțeleg că ilustrarea nu a fost destul de elocventă? 

    Și de curiozitate pe ce pickup pui acea doză din 1950, cu ac care are la activ vreo 70 de ani, ca să ai fidelitate cât mai mare?

    Link spre comentariu
    Distribuie pe alte site-uri

    Ce faci Andi, mă iei peste picior? Poți să o pui la un Garrard de exemplu și pentru cultura ta generală și pentru că eu am avut o astfel de doză îți pot spune că diamantul ei este de vreo zece ori mai mare decât la ce ai văzut tu vreodată. Acum eu nu știu dacă doar vrei să-mi demonstrezi superioritatea cunoștințelor tale sau doar îți expui limitele. Eu nu vreau să conving pe nimeni să aleagă vechituri, am subliniat doar că practic muzica veche ar trebui ascultată pe aparatură de epocă și bine-nțeles de calitate pentru că așa a fost înregistrată și redată în epocă. În nici un caz nu am spus că e și obligatoriu. Care pasaj nu la-i înțeles?

    Link spre comentariu
    Distribuie pe alte site-uri

     

    Acum 23 minute, Andi a spus:

    Trancotistule, eu am subliniat „ca să ai fidelitate cât mai mare”. Da?

    Deci tu pui doza cu acul de 70 de ani pe un Garrard și crezi că ai fidelitate mare.

    Bine, bravo!

    Niciodată nu am spus că sunt sigur de lucruri mai ales în zona audio. Întotdeauna am de învățat și asta este și frumusețea pasiunii. De ceea ce sunt sigur este că doza mea, care era de alt tip dar din aceeași ligă și perioadă decât cea din foto avea acul uzat. A fost cumpărată de un japonez și retrimisă la firmă pentru reascuțirea acului - ca să vezi!!! Acum, după reascuțire nu am idee dacă doza respectivă ”mai avea fidelitate mare” , de fapt eu nu am ascultat-o niciodată dar SUNT CONVINS că japonezul ȘTIA CE FACE mai ales că atât doza uzată a fost scumpă și totodată ascuțirea a fost și este scumpă. Na, ai mai învățat ceva de la trancotistu! La mulți ani și baftă!

     

    PS pentru cei care citesc pe aici: Vechiturile se vor auzi la calitate mizerabilă așa că nu vă încurcați...

     

    Link spre comentariu
    Distribuie pe alte site-uri



    Join the conversation

    You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

    Vizitator
    Adaugă un comentariu...

    ×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

      Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

    ×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

    ×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

    ×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.