Sari la conținut
HiFi Tech

Ce înseamnă o boxă?


Andi

Postări Recomandate

Știu că întrebarea poate părea stupidă și, de fapt, este stupidă, dar recunosc cu sinceritate că este prima întrebare care mi-a venit în cap în momentul în care am ascultat pentru prima dată niște boxe absolut minuscule, poate cele mai mici boxe stereo pe care le-am văzut vreodată.

Sunetul era masiv. Poate nu ar fi părut așa dacă era vorba de niște floorstanding-uri medii de super calitate sau niște bookshelf-uri masive. Dar aici era vorba de niște chiștoace mici, iar creierul vede și aude și face raportul și nu iese nicicum media așteptată. Pentru că sunetul părea monumental privind boxulițele.

Poate părea un clișeu deja, dar în timp ce le ascultam mă uitam suspicios spre proprietarul lor și apoi în jur, gândindu-mă că a mai ascuns niște boxe ajutătoare în jur.

Ascultându-le, mi se părea că tot ce știusem până atunci despre boxe era o abureală. Cum, nu trebuie să fie incinta cât mai mare, driverele să aibă câți mai mulți inchi etc etc?!

Oare o fi adevărată teoria cu proporția de aur (că tot se pomenea de ea azi aici)? Adică magia constă în a obține un raport perfect între incintă, drivere și filtre? Pe măsură ce înaintez în audiofilie încep să cred tot mai mult că de fapt până la urmă tot la om se reduce sunetul unei scule, fie ea boxă, fie componentă electronică. Mai exact la cel care o proiectează. La știința lui, la inventivitatea lui, la inteligența lui, la CINSTEA lui. La ce poate să ofere el din știința lui într-o anumită sumă de bani. E ușor să oferi sunet mare când ai la dispoziție sume imense. Dar ce faci când ești limitat?

Acele boxe îmi păreau rezultatul unei magii (cuvânt des uzitat pe forumurile noastre în sens peiorativ, dar altul mai bun nu am la îndemână). Și acum stau și mă întreb ce a gândit cel care le-a proiectat. Ce o fi zis când a auzit rezultatul muncii sale?

Mânat de curiozitate, am deschis una dintre boxulițe să văd ce are înăuntru. Fiind încă sub puterea sunetului pe care îl auzisem, mă așteptam deja să găsesc ceva de origine extraterestră. Am descoperit două drivere SEAS, Made in Norway, cu magnet supradimensionat. A, boxulițele erau Dali Royal Menuet.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ca o glumă, asta imi aduce aminte de celebra poveste de pe vremea hifi mm, cu Sonus Faber Toy care zguduiau canapeaua cu tot cu oamenii cărora le fluturau cracii pantalonilor din cauza basului. Acum câțiva ani, același povestitor frecventa forumul CG și recomanda Focal Bird, oricui avea ocazia, indiferent de nevoi, deci probabil rămăsese marcat de experienta cu boxe foarte mici. :mrgreen:

Eu întotdeauna am avut o curiozitate legată de ProAc Tablette, dar nu am avut ocazia să le ascult.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Mai sunt chistoace care suna bine si destul de "mare". De la Piega am ascultat si eu niste boxulitze inguste cat o palma care sunau uimitor in camere mici.


Pentru spatii mari evident ca o boxa cu volum suficient este cea mai potrivita. Nu exista minuni pentru spatii mari, calitatea de una singura nu poate suplini cantitatea.


Dintre bookshelf-uri ultima boxa care m-a lasat perplex a fost Focal Sopra No.1. A batut la popou in aceeasi sesiune varianta Utopia si cred ca nu exista mai mult de cateva modele indiferent de producator care s-o depaseasca. Pacat ca o gasiti destul de rar.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Poate părea un clișeu deja, dar în timp ce le ascultam mă uitam suspicios spre proprietarul lor și apoi în jur, gândindu-mă că a mai ascuns niște boxe ajutătoare în jur.

Ascultându-le, mi se părea că tot ce știusem până atunci despre boxe era o abureală. Cum, nu trebuie să fie incinta cât mai mare, driverele să aibă câți mai mulți inchi etc etc?!.

Asa este, la prima mea vizita la Jack printre altele mi-a pus Piega TMicro 5 si am ramas absolut stupefiat. La un moment dat am ramas singur si am inceput plin de suspiciune sa umblu in patru labe prin camera cautind subwooferul :lol:

Marimea boxelor insa e cam determinata de camera, eu nu as avea ce face cu boxele lui Marian si nici el cu ale mele.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Au si piticele atuurile lor... Fiind mici sunetul se apropie mai mult de principul emisiei punctiforme , ceea ce duce la o coerenta mai buna. Sunetul pare mai legat, nu mai este "rupt" cum se intampla uneori la boxele mari in camere mici.


Pana la urma fiecare spatiu, camera, are boxa lui care i se potriveste cel mai bine si e recomandabil sa nu ne incapatanam de a dovedi contrariul. Nu-i nicio rusine sa constati ca ai nevoie de bookshelfuri cand tu ti-ai dorit niste standfloor-uri elegante si puternice.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

TAD CR1 din punctul meu de vedere e cea mai buna boxa la categoria mica

 

Ce apreciez eu foarte mult la TAD și mă face să am încredere în ei e faptul că toți inginerii care lucrează la proiectarea sculelor în Tokyo sunt audiofili pur-sânge. Adică nu sunt genul de urangutani pentru care „cablurile nu contează”. Dimpotrivă, sunt foarte esoterici.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 year later...

Yamaha NS-1000M, 340 de lire la lansare în 1974, cât vine asta în prezent?

Yamaha NS-5000, un fel de NS-1000 revisited, deși cei de la Yamaha spun că sunt un mare upgrade, 15.000 de lire acum. Adică vreo 17.000 euro.

Cei care le-au ascultat pe ambele spun că NS-1000 sunt peste. Chiar și revistele alea „plătite”.

Deci, ce înseamnă asta?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Boxe, boxe, boxe, mai scumpe, mai mari, mai tari, mai lucioase mai frumoase......sunetul perfect trebuie sa vina de unde???? Teoretic dintr-un singur punct, boxa perfecta asa trebuie sa fie, pentru o fazare perfecta a tuturor frecventelor. Am boxe de la fullrange, la 3 cai, 4 difuzoare cu filtre cat casa....care sunt mai bune?! Nu se poate emite o formula universala, fiecare sunt bune la ceva, depinde cum asculti, in ce camera, ce scule ai, ce distanta ai fata de boxe, etc. 

Un lucru stiu sigur, o boxa nu trebuie sa fie obositoare, stridenta, sa te faca sa strangi din buci pe un pasaj aglomerat de trompete.....Mai stiu ceva, in functie de volum:

volum foarte mic - fullrange cu o lampa SE,

volum mic/mediu - 2cai. Aici daca nu ai amplificator potent, aceste 2 cai trebuie sa fie cu filtru ordin 1 maxim 2, ai amplificator potent atunci ordin 3-4. Cu cat sunt filtrate in ordin mai mare, necesita mult curent insa in volume mai mari se pastreaza toata scena clara si bine focusata. 

Volum mare, atunci 3 cai filtrate cat mai bine.

De multe ori se intampla ca o boxa foarte buna, pusa pe un amplificator care nu o poate excita cum trebuie, sa sune foarte prost.

Problema la boxe, este ca toate corectiile facute in filtru, taie din dinamica sunetului. Fiecare bobina in plus, mai da niste batai de cap amplificarii.  In special ce sugruma mult amplificatorul este partea de bass din muzica. 

De exemplu Bowers 805 D3 le-am vazut cantate cu puteri de pana la 200w pe canal. Oare de ce? Pentru ca sunt 2 cai filtrate in ordin 4, pentru o imagina scenica foarte buna, insa ca sa redea acea imagine trebuie pompat foarte mult curent in ele.

La Munchen, producatorii americani au facut o chestie foarte buna, au integrat un amplificator digital de atentie, 200-300w pentru difuzorul de bass, iar partea de medie - tw o conduceau cu un amplificator de putere normala, 50-100w pe canal. 

Cel mai important intr-un sistem eu cred ca este lantul amplificator-boxa-camera, daca aici lucrezi si corelezi, poti face sunt foarte bun la orice nivel de pret.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.