Sari la conținut
HiFi Tech

Religie si audiofilie


pilgrim

Postări Recomandate

...sau cand audiofilia se inspira din religie/mitologie.


Religia a fost si este sursa de inspiratie pentru literatura, muzica, film, teatru, etc. Si daca este si pentru muzica, de ce n-ar fi si pentru audiofilie, pentru firmele care produc aparatura audiofila? E cazul celebrei firme NORDOST care produce unele dintre cele mai cunoscute, mai bune si mai scumpe sarme audiofile. Unele dintre aceste cabluri au fost denumite cu numele unor zeitati nordice. Curios e faptul ca, desi sunt americani, s-au inspirat din mitologia scandinava, o ramura a mitologiei germanice care s-a conservat cel mai bine si se inrudeste foarte mult cu mitologia anglo-saxona. Religia vechilor germani si scandinavi se numeste si religia nordica. Poate ca de la ''nord'' vine si NORD-ost

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Introducere:


In nordul Europei a inflorit, inca din Antichitate, un complex de credinte ce pretuiau curajul individual si victoria in lupta. Datorita povestirilor despre fapte de vitejie, in care se amestecau experientele oamenilor si ale zeilor, mitologia nordica este atragatoare chiar si azi, devenind sursa de inspiratie pentru foarte multi artisti si ganditori precum compozitorul german Richard Wagner ( Wotan ,in “Inelul Nibelungilor ” ) care a dezvaluit calitatile eterne ale personajelor portretizate in mituri.


Scandinavia, formată din Danemarca, Norvegia, Suedia, Islanda, Finlanda și Insulele Feroe, a fost locuită încă din cele mai vechi timpuri de triburi germanice, ai căror membri au fost numiți nordici sau vikingi. În jurul secolului al X-lea, intrând în contact cu vikingii, călugării irlandezi strămutați în Islanda au așternut în scris poemele nordicilor. Aproape tot materialul existent astăzi despre mitologia scandinavă provine din Islanda acelor vremuri. Acel material se împarte în două grupuri: Edda și poemele skaldice. Edda este compusă din două manuscrise ce cuprind mituri, povestiri despre vechi eroi și sfaturi pentru viața cotidiană. Poemele skaldice, culese de Snorri Sturluson în secolul al XIII-lea, conțin evenimente istorice, bătălii, relatări din viața cotidiană, succesiunea regilor, etc. Pe lângă acestea există și relatările în proză, așa-numitele SAGA - este si o formatie de prog-rock cu acest nume ! - majoritatea atribuite aceluiași poet islandez Snorri Sturluson. În saga el a inclus clarificări și explicații ale poemelor Edda, ceea ce a reprezentat un real ajutor pentru înțelegerea religiei nordicilor.


Zeii nordici aveau atribute fizice si psihice omenesti. Uneori reprezentarile lor erau cat se poate de expresive. Zeii se comportau la fel ca oamenii, fiind motivati de emotii fundamental umane, precum mania, gelozia, dragostea si frica. Mitologia nordica/scandinava este plina de relatari ale conflictelor dintre zei si dusmanii lor,, uriasii, dar sunt descrise si luptele dintre zei. Cel mai important aspect al credintelor nordice este ca o noua lume nu-si poate face aparitia decat dupa batalia finala, numita Ragnarok, sfarsitul lumii


În mitologia nordică, viziunea despre viitor este sumbră. La sfârșitul lumii se spune că puterea răului și a haosului va depăși pe cea a binelui și a ordinii. Zeii vor lupta împreună cu cei mai viteji eroi, în această luptă finală. Sfârșitul va fi tragic, universul va fi distrus de flăcări și vor exista puțini supraviețuitori. Cu toate acestea, după lupta finală, numită Ragnarok, vor mai fi câțiva supraviețuitori, atât oameni cât și zei, care vor popula noua lume și vor începe un nou ciclu de existență. Referitor la acest mit, părerile savanților sunt împărțite: unii cred că apariția unei noi lumi după Raganrok este doar un element care trădează influența creștină și care a fost adăugat ulterior mitologiei nordice. Dacă această ipoteză este falsă, eshatologia descrisă în Voluspa ar putea reflecta o mai veche tradiție indo-europeană aflată în legătură cu ideologia zoroastrismului.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

1. Nordost Heimdall


http://www.nordost.com/norse2/heimdall2.php


HEIMDALL - zeul luminii, fiul a nouă mame (considerate a fi fiicele gigantului Geirrendour sau ale lui Aegir). El este paznicul zeilor și protejează poarta Bifrost, singura intrare în Asgard, tărâmul divin. Rolul lui este de a împiedica intrarea giganților în Asgard. El necesită mai puțin somn decât o pasăre și poate vedea câteva sute de mile în jurul său, atît ziua căt și noaptea. Are auzul atât de fin încât aude totul în jurul său, chiar și creșterea ierbii. În ziua de Ragnarok, Heimdall îl va ucide pe Loki, dar va muri din cauza rănilor provocate în urma luptei.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

2. Nordost Frey


http://www.nordost.com/norse2/frey2.php


FREYR - fiu al zeului Njord și al zeiței Skadi, frate al zeiței Freya, Freyr este un zeu pașnic. El domnește asupra elementelor, a ploii și a soarelui, fiind zeul fecundității și a fertilității. Deține o navă magică (Skidhbladnir) care are mereu vânt bun pentru a transporta mărfurile, Freyr fiind și zeul navigației. Stăpânul elfilor, el este cel mai frumos dintre zeii scandinavici.


Se spune că într-o zi, Freyr s-a așezat pe tronul lui Odin de unde se vede întreg universul și a zărit-o pe Gerd, o gigantă, fiica gigantului Gymir, îndrăgostindu-se de ea, atât de tare încât nu mai putea să vorbească, să mănânce și să doarmă. Giganta refuză, la început să devină soția zeului. În final, Gerd se căsătorește cu Freyr, fiind pețită de slujitorul acestuia, Skirnir, care primește ca răsplată sabia zeului. Unele izvoare îl plasează într-o relație specială cu teritoriul și poporul suedez și este considerat un întemeietor al regalității.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

3. Nordost Tyr


http://www.nordost.com/norse2/tyr2.php


TYR - cel mai vechi zeu al populațiilor germanice; un zeu al războiului, al legilor și al justiției, ale cărui atribuții erau de a hotărî victoria în diferite bătălii. De asemenea Tyr era și un zeu al luminii și al cerului, apărător al dreptății și al legămintelor, fiind asemănător zeului persan Mithra. Tyr este cel mai curajos și cel mai îndrăzneț dintre zeii mitologiei scandinavice. Este fiul zeului Odin și al zeiței Frigg și fratele lui Baldur. Episodul mitic cel mai important și care caracterizează vocația lui Tyr a avut loc la începutul timpului. Zeii știau că lupul Fenris, zămislit de Loki și giganta Angerbrode va fi unul din dușmanii lor în ziua de Ragnarok. Încredințându-l că e vorba de un joc, zeii reușesc să îl înfășoare pe lup cu un lanț magic și invizibil, însă imposibil de rupt. Lupul se învoiește, dar este bănuitor și cere ca unul din zei să țină mâna în fălcile lui, drept garanție că nu i se vrea răul. Numai Tyr a îndrăznit să pună mâna în fălcile lui Fenris, dar i-a fost retezată mâna de colții fiarei, imediat ce aceasta a constatat că nu se mai poate elibera de lanț.În ziua Ragnarok-ului, Tyr va ucide pe uriașul câine Garm, paznicul Helheim-ului. La rândul său va muri din cauza gravelor răni pe care le va avea în urma bătăliei.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Un cablu scos din productie


4. Nordost Baldur


https://www.avstore.ro/cabluri-audio/nordost-baldur-xlr/


BALDUR - zeul luminii, al bucuriei, al purității, al frumuseții și al inocenței. Iubit atât de zei cât și de oameni, a fost considerat cel mai bun din panteonul germano-scandinav. Cu toate că avea o putere mică, era inteligent, prietenos și elocvent. Fiu, al lui Odin și al lui Frigg, Baldur a avut-o ca soție pe Nanna, fiica lui Nep, având cu ea un fiu: pe Forseti, zeul justiției.


Datorită măreției și frumuseții lui, toate forțele naturii au hotărât să nu îl rănească, în afară de vâsc. Diabolicul zeu Loki s-a folosit de această slăbiciune. Manipulându-l pe fratele zeului, Hod, care era orb, el l-a omorât pe Baldur.


În mitologia nordică, una din cele mai tragice secvențe este moartea lui Baldur, zeul luminii și al purității. Sfârșitul fusese anticipat de Frigg, mama sa, zeița cerului, cea care cunoaște destinele tuturor, dar nu are voie să le dezvăluie nimănui.

Zeița încearcă să evite tragedia, cerând tuturor elementelor naturii să îl protejeze pe Baldur, mai puțin vâscului, pe care îl consideră neînsemnat. Imun la amenințarea forțelor naturale, Baldur stârnește curiozitatea celorlalți zei, care îl aduc în piața thing, unde îl supun unui număr de probe. Ei aruncă în glumă cu arme și obiecte grele în Baldur.


Văzând rezistența lui Baldur, zeul Loki este încercat de invidie. El se va metamorfoza în femeie, reușind să afle vulnerabilitatea lui Baldur de la Frigg. Loki confecționează o săgeată din lemn de vâsc pe care i-o oferă zeului Hod, fratele orb al lui Baldur ce nu fusese de față la probe. Săgeata, trasă din mâinile lui Hod ca din greșeală, îl omoară pe Baldur, îndeplinind profeția mamei sale. Alegerea lui Hod pentru a-l ucide pe Baldur nu este întâmplătoare: zeul orb este un zeu al întunericului, ce se va face ucigașul zeului luminii. Loki este zeul vicleniei și al răului, victima sa fiind un simbol al purității. Prin aceste două opoziții, răul triumfă asupra binelui, întunericul asupra luminii, dezechilibru ce va declanșa sfârșitul lumii, Ragnarok-ul.


Moartea lui Baldur poate fi considerată un punct culminant al mitologiei popoarelor nordice conflictul cel mai important care va duce spre deznodământul tragic al lumii. De vreme ce Baldur nu a murit pe câmpul de luptă, el nu poate ajunge în condiții normale în Valhalla, ci va coborî în Helheim. Zeii însă o roagă pe zeița Hel să facă un compromis și să îngăduie plecarea lui Baldur în Valhalla. Zeița morții acceptă cu prețul unei singure condiții: toată lumea trebuie să-l jelească pe zeul ucis. Acest lucru se întâmplă la porunca zeului Odin, dar o vrăjitoare sau, după o altă variantă, vrăjitorul Thokk, nu îl deplânge pe Baldur. De aceea, Baldur rămâne în Helheim. Zeii îl bănuiesc pe Loki drept metamorfozat în cel care nu s-a supus ordinului dat de Odin și hotărăsc pedepsirea lui.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

5. Nordost Odin


http://www.nordost.com/odin-supreme-reference.php


ODIN - zeul suprem al scandinavicilor, cunoscut de către germanii de pe continent sub numele Wodan/Wotan, iar de anglo-saxoni sub numele Woden. Numele acestui zeu ar putea însemna cu aproximație extaticul sau domnul extazului. Odin este un zeu al magiei, al cunoașterii, al experiențelor inițiatice și al înțelepciunii oculte. Între cele mai importante ritualuri magice care i-au fost atribuite se numără necromația, puterea de a readuce morții la viață pentru aflarea unor taine de la aceștia. În plus, el este și un zeu al celor căzuți în luptă și stăpân al locuinței morților, Walhalla.


Odin care a dobândit înțelepciunea universală sugând seva Arborelui Înțelepciunii, Yggdrasil și plătind pentru acest privilegiu cu un ochi. A avut mai mulți fii cu mai multe soții dar cel mai important urmaș al său este Thor, un zeu destul de popular în epoca contemporană. Odin este zeul cunoașterii și al inițierii, are o suliță numită Grungir care nu-și greșește niciodată ținta, asemenea ciocanului lui Thor. El este fiul lui Borr și a zeiței Bestla. Zeu suprem, similar lui Zeus, stăpân al cerului și pământului, zeu al războiului și al morții dar și al magiei și inspirației poetice. Odin este soț al zeiței Frigg. Împreună cu frații săi, Vili și Ve a construit Universul din cadavrul uriașului primordial Ymir. Locuia în Asgard, împreună cu toți ceilalti zei, cărora le era conducător.


Odin a căpătat înțelepciunea supremă, prin sacrificiul la care s-a supus. El s-a spânzurat timp de nouă nopți în arborele Yggdrasil, iar în tot acest timp el nu a mâncat, nu a băut și s-a lovit singur cu lancea. În urma acestui ritual inițiatic, el dobândește știința ocultă și darul poeziei. Odin pătrunde astfel în tainele magiei. La fel ca șamanii, el poate să-și schimbe forma, poate să-și trimită spiritul sub forma unor animale, iar în Havamal el spune că știe un farmec cu care ar putea face ca un spânzurat să coboare din spânzurătoare. Odin este ajutat de cei doi corbi ai săi, Hugin și Munin, care îi povestesc tot ce se întâmplă în lume.


Conform altor legende, Odin a căpătat inteligența supremă prin intermediul vicleniei sale. El a poruncit zeilor să taie capul gigantului Mimir, faimos pentru știința sa ocultă. Odin a conservat capul gigantului și se spune că pentru a afla un răspuns la întrebările sale, trebuia doar să îl consulte pe acesta. După Snorri Sturluson, Mimir era păzitorul izvorului înțelepciunii de la rădăcina arborelui Yggdrasil, izvor din care Odin n-a avut voie să bea, decât după ce și-a sacrificat un ochi și l-a ascuns în albia lui.


Odin este în același timp și un zeu al morților și al războiului. El ocrotește prin mijloace magice pe marii eroi, însă în cele din urmă îi trădează pentru ca aceștia să fie uciși de adversarii lor. Explicația acestui comportament este dorința de a avea alături de el, în Valhalla, pe cei mai mari eroi, pentru a fi ajutat de ei în ziua Ragnarok-ului, în lupta contra giganților. Valhalla nu primea decât sufletele celor care au murit eroic pe câmpul de luptă. Deoarece Odin era ocrotitorul vestitelor Mannerbunde, creaturi ce terorizau satele, acest zeu nu era unul dintre zeii favoriți ai populației rurale. Acest lucru este întărit de cultul lui care includea sacrificii umane prin spânzurarea unor bărbați de copac pentru a aminti de căpătarea înțelepciunii runelor.

În ziua apocaliptică a Ragnarok-ului, Odin va fi sfâșiat și devorat de lupul uriaș, Fenris, dar va fi răzbunat de fiul său cel mic, Vidar.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

6. Nordost Valhalla


http://www.nordost.com/valhalla-reference.php


VALHALLA - este paradisul în care erau duși războinicii vikingi după moartea eroică în luptă. Valhalla este palatul lui Odin, care avea 540 de uși. În Valhalla puteau mărșălui unul alături de celălalt 800 de soldați. Fiind palatul preferat de zeul Odin, sufletele războinicilor morți îi serveau acolo acestuia. Sufletele războinicilor aveau să se antreneze pentru a forma o armată ("Armata Sufletelor Vii"), invincibilă până la sosirea Ragnarok-ului, când vor lupta alături de Odin. Odată cu venirea nopții, sufletele erau reconfortate cu aceleași tratamente ca și zeii. Simbolurile regatului lui Odin erau doi corbi, unul reprezenta memoria, iar celălalt înțelepciunea.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu ştiu de unde s-a copiat materialul informativ dar are inexactităţi, printre care cea cu ''triburi germanice''. Genealogia şi genetica europeană sînt destul de clare.

 

De unde ai luat tu harta, de acolo am luat si eu materialul informativ. Care sunt celelalte inexactitati? Si ce este inexact in legatura cu triburile germanice?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Io n-am acuzat nimic, doar că e inexactă legenda cu triburile germanice în Scandinavia, e preluată din ideologia societăţii Thule, precursoarea propagandei naziste, cu scopul de a creea o genealogie mai bună germanicilor. Şi azi se cam uită cu admiraţie la vikingi.

Iar harta genetică explică clar şi originile populaţiilor, în general prin Asia, chiar dacă azi sînt blonzi..

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Popoarele germanice sunt un grup istoric de triburi și popoare indo-europene, cu originea în Europa de Nord, identificați prin folosirea limbilor germanice, care au apărut din germana comună, în timpul epocii pre-romane a fierului. Popoarele germanice din epoca romană a fierului și din perioada migrațiilor prezintă o cultură materială uniformă și credințe religioase relativ comune.


Popoarele germanice sunt clasificate, în funcție de limbă și origine astfel:


Germanicii de nord (scandinavii), urmașii vikingilor (normanzi, varegi):

Suedezii;

Norvegienii;

Danezii;

Islandezii;

Feroezii.


Germanicii de vest (apuseni):

Germanii

Olandezii

Englezii

Austriecii

Alemani (dispăruți)

Saxoni (dispăruți)

Marcomani (dispăruți)

Longobarzi (dispăruți)

Franci (dispăruți)

Turingieni (dispăruți) etc.


Germanici de est (răsăriteni), grup dispărut:

Goți:

Ostrogoți (dispăruți în secolul VI);

Vizigoți (dispăruți în secolul VIII);

Goții din Crimeea (goții crimeeni), au trăit în Peninsula Crimeea și au dispărut abia în secolul XVIII.

Vasali (dispăruți în secolul VI).

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Există fetişuri legate de origine şi afiliere la mai toate popoarele şi puţine se confirmă cu exactitate. Cîteva exemple de concepte nerealiste:

-indoeuropeni

-caucazieni

-ginta latină

E şi cazul nostru, care o ţinem langa cu latinitatea încît ne-am pocit şi limba şi grafia ca să fim mai europeni, excludem restul influenţelor balcanice, scitice, turcice şi slave şi nu contorizăm nimic din propria noastră influenţă asupra celor care au venit în contact cu noi.

De exemplu, faptul că turcii folosesc alfabetul latin şi au neologisme europene în limbă nu-i face latini, la fel cum nici scandinavii nu sînt germanici. Avantajul lor e că nu şi-au distrus limba prin îndreptare gramaticale ca germanii propriu zişi, sau cum facem noi de două secole.

Culmea e că în secolul XVII, după ce Mihai Viteazu a readus valahii în atenţia lumii, pe unii suedezi îi frămînta originea bănuită atunci comună cu noi şi dovedită azi genetic, scriind despre strămoşii noştrii şi socotindu-i şi ai lor. La fel şi pe unii olandezi.

De altfel, toponime comune cu scandinavii avem, cuvinte, chiar şi port popular, cum avem şi cu unii britanici, că tot sînt socotiţi ''germanici''. Trebuie şi o ureche fină şi vocabular mare ca să distingi cărămizile comune ale limbilor şi să distingi între substratul arhaic cu rădăcini în neoliticşi împrumuturile vechi. Nu degeaba cel mai mare cunoscător al limbii române a fost un franco suedez (Alf Lombard).

Unele idei cu substrat politic la vremea lor au devenit dogme azi, istoriile trebuie corectate permanent.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...

Da, n-am vrut să intru în alte amănunte ca să nu par dacopat sau altfel.

Cert e că Gottland, sau Geataland e acelaşi lucru şi asta a dus şi la scandinavi la apariţia unor teorii despre strămoşi prin sec. XVII-XVIII şi apoi mai tîrziu, similar cu ce ne frămîntă pe noi azi, după pionierii istoriei naţionale din sec XIX. Nu pare să fie o coincidenţă că şi ei şi noi ne raportăm la Iordanes şi la confuzia lui voită între goţi şi geţi. Scandinavii doar i-au tras mult spre nord pe vechii goţi, care au hălăduit prin sudul Europei din nordul Mării Negre pînă în Spania căsăpind la romanii cei blestemaţi.

https://en.wikipedia.org/wiki/Götaland

https://en.wikipedia.org/wiki/Gothicism

https://en.wikipedia.org/wiki/Geats unde se arată şi culoarul de pătrundere al geaţilor spre Scandinavia https://en.wikipedia.org/wiki/Geats#/media/File:Chernyakhov.PNG

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 6 months later...

Un „instrument religios” care nu poate fi nici înregistrat, nici reprodus de vreun sistem, indiferent cât de audiofil ;)


http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21695347-video-povestea-clopotului-cel-mare-care-suna-catedrala-mantuirii-neamului-clopot-recordurilor.htm

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.