Sari la conținut
HiFi Tech

Sansui


andreic

Postări Recomandate

Va salut din nou stimati colegi, As dori sa va prezint noua mea jucarie, si cu ocazia asta sa discutam despre aceasta marca. Ce amplificatoare detineti sau ati ascultat, cum vi s-au parut, si credeti ca isi merita renumele?

Stiu ca exista un cult pentru aceasta marca pe forumurile din afara, mai ales pentru modelele lor mai vechi, respectiv de prin anii 70-80. Eu fiind un mare pasionat de aparatele vechi, eram in cautare de un sansui de ceva timp. Din pacate preturile mari si oferta relativ restransa au amanat pana acum achizitionarea unuia. Imi doream sa ascult cu urechile mele acel sunet "de lampa" pe care aceste amplificatoare cica il ofera. Acum vreo cateva zile soarta mi-a facut o mica bucurie si prin simplu fapt ca am fost la locul potrivit in momentul potrivit am achizitionat un superb AU-555a. Estetic este impecabil, de parca abia a fost scos din cutie. Nu are nici macar un punctulet sau o zgarietura pe fata, dar din pacate are foarte mici semne superficiale pe carcasa din lemn. Ma gandesc ca la un moment dat sa o relacuiesc, dar deocamdata nu am nici timp si nici priceperea necesara.

In momentul in care l-am adus acasa, am facut ce orice om normal la cap ar face, si anume sa NU il conectez la boxele mele pretioase (si scumpe) :) In prima faza am vrut sa ii masor tensiunea DC de iesire, in speranta ca nu voi gasi un +20...30 V, semn ca finalii sau prefinalii sunt dusi. Mare mi-a fost surpriza sa moasor....0,32 V pe fiecare canal. Tensiunile au fost identice, repet. M-am gandit in mintea mea "cat de bine tre sa fi fost facut acest aparat incat dupa atatia ani sa aiba un DC offset atat de mic, si egal pe ambele canale". In fine, al doilea pas a fost sa conectez o pereche de casti in ideea de a auzi eventuale zgomote de fundal....gen brum, bazaiieli, fasaituri la potentiometre. Si aici mirarea mi-a fost mare....absolut zero zgomot de fundal. Am inceput sa aud in fasait slab doar in momentul in care volumul a fost dat aproape de maxim, dar in rest nimic, Potentiometrele de la reglaje sunt complet mute si perfect functionale. L-am lasat sa mearga in gol cateva ore, am masurat din nou cu multimetrul ce aveam pe iesire, si abia apoi am conectat boxele la el.

Acum urmeaza partea interesanta, si anume sunetul: Recunosc ca nu stapanesc foarte bine termenii audiofili si imi voi cere scuze in avans daca al meu review va parea superficial sau infantil, dar voi transpune strict impresia mea, cu propriile mele "metafore". L-am testat cu genul de muzica pe care am crezut eu ca i se va potrivi foarte bine, si anume jazz, blues, si ceva cu voce si chitari. Prima impresie a fost una de stupefactie. Sunetul era foarte asemanator cu cel de lampi, avand acea coloratura placuta pe chitara. Vocea era plina si catifelata si avea timbrul natural. Ca si detalii nu sta prost, dar este loc si de mai bine. Nu este un amplif foarte precis si detaliat, dar nici nu se face de rusine. Soundstage-ul este excelent, fiecare instrument este bine definit si pozitionat in spatiu, si vocea canta perfect in fata ta, acolo unde este inregistrata asa. Sunetul este unul moale si placut, rafinat si cu un timbru corect. Muzica nu este redata ci canta, te unge pe suflet, totul va suna asa cum trebuie, nici prea umflat nici prea subtire, nici prea detaliat nici prea sters. Eu personal inclin spre sunetul cald, fapt ce m-a facut sa ma indragostesc iremediabil de acest aparat. Nu am auzit pana in acest moment nicio scula pe tranzistori care sa sune asa de placut si dulce. NU spun ca nu sunt altele mai bune ci doar ca nu am intalnit eu unul, si am avut de-a lungul timpului in jur de vreo 30.

Pe scurt, ce mi-a placut: sunet cald asemanator lampilor, timbru natural si catifelat, muzicalitatea buna, sound stage foarte bun, nu este strident si implicit nici obositor, calitatea constructiei.

Minusuri: microdetaliile sunt usor estompate, bassul este moale si cam necontrolat, inaltele nu sunt chiar foarte cristalizate.

Ok....ii va lua locul preferatului meu, Accuphase E-205? Categoric NU! Accu reuseste sa sune cald si natural dar in acelasi timp sa fie si detaliat si corect si tot ce vrei, Pana la urma e vorba de alta liga, deci comparatia nu e tocmai corecta. DAR va ramane in modesta mea colectie ca un aparat de scos intr-o seara si ascultat in surdina pe un jazz soft. Momentan ascult pe el si inca nu ma pot indura sa il mut.

Cu siguranta ca ar beneficia de un recap total sau partial, dar momentan nu intentionez sa o fac. Singura chestie pe care as face-o ar fi sa ii inlocuiesc sarma de veioza prin care se alimenteaza, dar nu sunt total convins ca i-as face un bine. Imi cer scuze pentru faptul ca m-am lungit atat de mult si v-am plictisit poate. Chiar si asa simt ca nu am reusit sa transmit decat o mica parte din ce am vrut. Pana la urma este un forum dedicat pasionatilor ca mine, si sper sa fi reusit sa va stranesc interesul pt aceasta marca (celor care nu il aveau deja). Recomand din toata inima sa nu ocoliti modelele vechi de la Sansui, suna foarte foarte bine. Tototdata ar fi frumos daca si alti posesori ar impartasi din experientele lor si ar posta chiar si niste poze. Multumesc celor care au ramas pana la final. Toate cele bune!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Felicitari pentru achizitie!

Sunt tare curios ce parere o sa ai daca o sa-i schimbi ce ti-a spus domnul Vio mai sus.. oare cum o sa se schimbe sunetul dupa schimbarea condensatorilo.

Eu ma uit dupa un amplificator vintage de la Yamaha si anume CA2010 si imi doresc sa-l gasesc exact cum l-ai gasit tu pe al tau si apoi sa-i fac un recap din bara in bara.

De la Sansui imi place cum arata ( nu stiu cum suna) modelul AU-20000.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

La acest amp nu se regleaza offsetul ,are iesire prin condensator ,etajul final nu este alimentat diferential.

Singurul reglaj care se face la acest amp,tensiunea mediana intre plusul condensatorilor de pe iesiri si masa,trebuie sa ai 27V,aproximativ jumatate din tensiunea de alimentare.

 

Nenea Vio, vezi ca te-ai uitat din greseala la AU-555... :lol:



Sansui AU-555A e putin altfel fata de AU-555 . Uite aici procedura de reglaj:


N7ebDQ.jpgN7ebDQ.jpg<e>



MjLGOK.jpgMjLGOK.jpg<e>


Aici ai schema etajului final:


cS1w24.jpgcS1w24.jpg<e>


Succes!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Va multumesc tuturor pentru sugestii si pareri. Stiu ca nu e un aparat cap de serie sau audiofil, nici nu aveam pretentii sau asteptari de genul asta. E doar un aparat interesant si cu un sunet placut. Multumesc pentru procedura, o voi studia cu atentie si voi vedea daca e cazul.

Nu stiu cum suna acel Yamaha CA, dar am un feeling ca e un aparat deosebit. Am un cd player de la ei, si sunt mare fan, deci parerea mea e ca

nu vei da gres.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Va multumesc tuturor pentru sugestii si pareri. Stiu ca nu e un aparat cap de serie sau audiofil, nici nu aveam pretentii sau asteptari de genul asta. E doar un aparat interesant si cu un sunet placut. Multumesc pentru procedura, o voi studia cu atentie si voi vedea daca e cazul.

Nu stiu cum suna acel Yamaha CA, dar am un feeling ca e un aparat deosebit. Am un cd player de la ei, si sunt mare fan, deci parerea mea e ca

nu vei da gres.

 

Acelasi feeling il am si eu..

Pana una alta sa vedem ce mai zic colegii despre Sansui.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@andreic, sa-l stapanesti sanatos si sa te bucuri de el!

Dupa cum spunea si Vio nu este un amplif cu pretentii insa eu sunt de parere ca iti poate oferi momente de adevarata relaxare. Daca este in regula in ce priveste conzii si reglat cum trebuie te intorci lejer cu 30-40 de ani in urma si ai parte de un sunet real vintage.

Spun asta pentru ca si eu folosesc un Sansui AU 6500 fabricat in 1972. Bine, e recapat, reglat si toti tranzistorii din preamp schimbati. Sunet curat, cald...un adevarat teleportor in timp.

Dupa nenumarate incercari mi-a dovedit clar ca prefera boxe cam din aceeasi perioada.

La noi se gasesc foarte greu Sansuiuri seria AU mai ales cele din seria x500. Tare mi-as fi dorit sa ascult un AU9500, sau macar sa ne spuna cineva parerea despre diferentele dintre un AU 999 si un AU 9500.

Din pacate insa in ultima vreme il folosesc destul de rar....am fost iremediabil contaminat cu sunetul vinilului pe amp si preamp cu lampi (marca Viobio).

In poza, Sansuiul e cel de deasupra vinilurilor.

DSC01878.thumb.JPG.46812e4a550550c00690bd91c9198c1a.JPG

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Unrazesh: merci pt urari si incurajari! Apreciez pozitia ta, sincer. Eu am facut aceasta achizitie in ideea de e detine un obiect deosebit, de colectie. Poti sa imi spui, te rog, in ce fel s-a schimbat sunetul dupa ce ai facut aceste modificari la el? Si-a pastrat timbrul acela cald? La un moment dat poate ii voi face si eu un recap si voi schimba tranzistorii aceia tip ozn, dar momentan ma bucur de el asa cum este. Merci!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Exact cum a spus si Vio nu te atinge de tranzistori daca nu e cazul. La fel si in cazul conzilor, ii schimbi numai daca sunt devalorizati.

In cazul Sansuiului meu a fost un pic altfel: mi l-am dorit atat de mult incat l-am cumparat fara sa-l ascult...si asta m-a costat ! A fost atat din cauza transportului cat si a catorva " minciunele nevinovate" ale vanzatorului. La vremea respectiva eram oarecum nehotarat in alegerea ce urma sa o fac: Sansui AU 6500 sau Kenwood KA 6004.

Ca si in cazul tau am pornit de la ideea de a avea o piesa de colectie si sincer nu regret.

Si ca sa-ti faci o idee despre cum suna Sansui AU 6500 urmareste clipul de mai jos:

">https://www.youtube.com/watch?v=mtaM2YIv6X0 (pacat ca in filmulet nu se vad si boxele pe care il probeaza....suna a naibii de bine pentru o baba de 40 de ani)

Nu stiu cum suna AU 555A....sper sa fie apropiate ca sound. (si eu am zis initial ca e AU 555 dar mai are un A. Cred ca e de bine!)

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Andrei felicitări pentru achiziţia făcută dar mai ales pentru felul cum arată, adică impecabil.

Ce pot să-ţi spun este că este cel mai reuşid sansui din seria 5 (Au 505 , Au 555, AU 555A), acel A din

coadă practic înseamnă că ai alt amplifcator faţă de Au555 (eu am 555 căruia îivoi schimba etajul final

cu unul de pe Scott) În acelaşi timp cu el au ieşit şi Au 777A (tot aşa acel A din coadă face o mare diferenţă

şi AU 999 liderul absolut al seriei. Dacă n-ar fi fost Sansui AU 777A (pe care -l caut de multă vreme)ai fi

putut considera Sansui AU 555A un cap de serie (mă refer la topologie cu conzi pe cuplarea cu sarcina şi fără

alimentare diferenţială) dar oricum stă în faţă.Cu aceste sansuiuri (AU555A, AU777A şi Au 999) exact

ce-ai specificat tu s-a urmărit adică să scoată sunetul cât mai apropiat de lămpi.


Văd că "şacalii" şi "rechinii" au încercat să dea târcoale (defapt şacalul şi rechinul) poate le cade lor în

braţe să-l "mânărească" ei . Ascultă un sfat de la mine dă-le-0 în braţe şi fă-i schimbările tu singur.

Deja au început cu "sfaturi" greşite iar din discuţii cu ei acest lucru face parte din strategie să te

încurce şi să nu-i dai de capăt. Cele mai bune sfaturi ţin minte că le dădea momolo pe site-ul lui

când anumiţi useri vroiau sfaturi. "în întrebări găseşti si răspunsul" , tu ştii cel mai bine ce şi pânăp unde

vrei să mergi cu el. "nu te aştepta să muncească altii pentru tine", găseşti multe site-uri in care îţi explică

ce au făcut posesorii acestui amplificator cu el şi ce rezultat remarcabile au avut. Trebuie doar să

cauţi şi să te documentezi. iar în final dacă ai ceva enlămuriri doar în MP rezolvi treaba că altfel se tranformă

totul într-o mare bălăcăreală,fiecare cu părerile lui. Ascultă sfaturile pe care le dăde maestrul Momolo şi vei

avea reultate maxime cu costuri minime. Învaţă şi din greşeala cu acel Sansui AU 999 care a căzut pe

mîna cui nu trebuiea (deşteptul învaţă din greşelile altora nu din ale lui).



Cît despre schimbarea acelor tranzistori "OZN" vezi ce se srie depre ei pe site-urile cu acest Sansui

şi cât de repede i-au schimbat posesorii lui. Şi Sansui AU 999 la apariţei au avut acei tranzistori

dar al meu era din 1972 (ultimul an de apariţie , pe urmă s-a încercat inlocuirea lui cu Sansui AU 9500 dar nu s-a mai reuşit acel sunet mare )şi acei tranzistori OZN au dipărut tocmai datorită problemelor lor.


Mai multe discuţii dacă vrei putem avea pe MP:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Unrazes: am vazut filmuletul dar din pacate pe youtube este imposibil sa iti faci o ideea despre cum suna un aparat. Oricum mi-a facut placere sa il vad, chiar si ca divertisment. Ascultandu-l timp de o saptamana, am ajuns sa il iubesc efectiv. A reusit sa ma cucereasca cu sunetul lui si orice altceva mai ascult inafara de el mi se pare ori rece ori obositor. Cu siguranta va ramane la mine pt mult timp.

Teodor:tin sa iti multumesc pentru felicitari si apreciez ca si tu imi impartasesti pasiunea pt aceasta marca. La mine a fost un pur noroc faptul ca am gasit acest model. Stiam ca este totusi unul bine cotat si nu m-am inselat. Sincer nu imi explic cum au reusit sa il faca sa sune precum unul pe lampi, dat fiind faptul ca armonicile de ordin par sunt cauza.

Eu am spus din start ca deocamdata nu am de gand sa intervin in niciun fel asupra lui. Am citit si eu aproape toate topicurile dedicate acestui model, si am inteles ca este recomandat sa se schimbe acei trz. ozn, pt ca deseori ar face probleme, impreuna cu un recap. Presupunand ca ma voi hotari vreodata sa fac aceasta operatiune, o voi face chiar eu cu manuta mea. Recoamndari de marci de condensatori se gasesc destule

Eu personal nu pot acuza pe nimeni de nimic. Nu mi-a cerut nimeni nimic si nici nu consider ca am primit sfaturi eronate intentionat. Chiar si asa daca ar fi fost nu aveam de gand sa il trimit nimanui,ci sa il fac eu. Dar cum am mai spus, cat timp functioneaza ok nu intervin asupra lui. Ai dreptate totusi in unele aspecte. Cred ca sunt mari sanse ca in aproape orice subiect sa se termine cu balacareala, de asta cei care stiu sau fac lucruri intersante se abtin sa le faca publice.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Va prezint noua mea achizitie, un Marantz din vremurile bune, un 1152DC ca nou. Iubesc acest sunet specific aparatelor vintage si imi plac foarte mult ele in sine ca si obiecte de colectie. Momentan ma delectez cu un sunet mieros si catifelat. Aaa apropo....are vreo 14 kg, m-a rupt!.

20160417_172307.thumb.jpg.e798cb31c674bbcec2898f4fb14127d1.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 months later...

Salut detin 2 sansuiuri un au 2900 si un au 217 au 2900 cu boxe marantz hd 3cai suna demential un sunet cald detin si un technics din clasa aa cu distorsiuni de 0,003 este cu mult sub ampurile sansui si mai am un amplituner onkyo 800 suna frumos

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu spun o noutate ca TOATE aprecierile referitoare la sunet sunt , fara discutie , pur SUBIECTIVE!

Ca atare, nicio apreciere nu poate fi luata de buna!

Cum parerile exprimate pe net sunt obtinute pe sisteme diferite, nu au relevanta, mai ales ca, amplificatoarele din decada '70 "beneficiaza" de scheme cvasiidentice.

Observ ca se bate moneda pe "apropierea" sunetului unor amplificatoare SS de amplificatoarele cu tuburi.

Daca este sa luam de buna aceasta zicere, o putem considera valabila mai ales cand comparam sunetul unui sistem ce include un amplificator cu tuburi in SE, la care armonicile de ordin par sunt preponderente si dau un sunet mai moale, mai cald.

Cand luam in considerare un amplificator cu tuburi in push-pull, acesta, chiar daca are o reactie negativa minima, acesta are caracteristici tehnice mult mai apropiate de amplificatoarele SS.

Daca ne intoarcem la SANSUI, acesta nu se deosebeste de celelalte amplificatoare in voga in acea perioada: Fisher, Sanyo, Kenwood, Setton, TEAC, Tensai, METZ, etc.


Deci, sa privim cu circumspectie orice impresie ditirambica la adresa oricarui amplificator.

La cele vechi, bine intretinute, si, la care nu s-au facut interventii tip Dorel, se poate observa calitatea sunetului: transparenta, claritate, neutralitatea timbrului.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 months later...

buna seara revin cu noutati in colectia mea su mai adunat un sansui g 301 nam cuvinte sa descriu cum suna amplitunerul are 26w pe canal dat se simte ca 100 foarte puternic un sunet clar si am mai achizitionat si un technics cd sl ps 900 are un sunet bun si boxe Linn Helix LS150

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu, nu acesta este formularea corecta a raspunsului.

Raspunsul este capabilitatea de curent a amplificatorului. Un amplificator corect /"cinstit" suporta fara probleme minime de impedanta de cel putin 2x mai mici decat impedanta nominala a boxelor, iar unul foarte bun minime de 4-8 ori mai mici. Adica functioneaza - pt. perioade scurte de timp (de la una la cateva secunde) si pe 1 ohm, dar diferenta in auditie este cea perceputa si descrisa de dvs. mai sus. Sau chiar mai mare, in cazul boxelor dificile si foarte dificile.


Ca idee, am avut un AU-517 care "dadea in nas" - in sensul cel mai concret al cuvintelor, imediat ce dadeam mai tare pe niste incinte pro de 8ohmi.

Pur si simplu intra in protectie si tacea 1-2 sec. Enervant la culme. E drept ca ascultam si niste cd-uri de test cu inregistrari foarte bune, cu o dinamica exceptionala. Dar si acum ascult astfel de cd-uri ... :mrgreen: ... insa am grija sa aleg amplificatoare care sa poata debita curenti generosi (am in continuare boxe [f] dificile).

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Toate incintele mele sunt diy. Un fel de "clone" Watt Puppy 6 realizate cu Seas Excell, inca o pereche similare (putin mai mari) cu Visaton GF 250 si SS Revelator, niste mai vechi Visatoane gen Alto 3C dar mai mari (cu W200SC) si o pereche de incinte pro cu basi de 15" si satelitii cu 10" + driver. Toate sunt incinte cu impedanta de 4 ohmi (in afara de cele pro), care la putere mai mare solicita curent serios.

CD-uri de test de la multi mari producatori de incinte Triangle, Dali, B&W, Usher, Manger si multi altii, si CD-uri de test sau de referinta de la diverse mari case de discuri (VTL, Chesky, Concorde Records, Verve, ceva editii audiofile japoneze si multe simfonice).

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Va salut


Detin si eu un Sansui AU55A cumparat dupa ce am ascultat la cineva acest amplificator pus pe o pereche de boxe Acoustic Research AR6. Proprietarul ii facuse un recap cu Elna Silmic II pe partea audio si Mundorf pe alimentare si-i schimbase tranzistorii din preu. M-a impresionat sunetul, amplificatorul avea kick, mi s-a parut destul de rapid, conducea boxele super, am ramas impresionat de sunetul sau avand in vedere ca are mai bine de 40 ani vechime. Tot atunci am ascultat si un exemplar ce nu suferise nici o modificare (proprietarul avea 2 bucati) si sunetul era exact cum l-a descris andreic.

Avand in vedere cele de mai sus am inceput sa caut amplificatorul in cauza la un pret rezonabil.

Exemplarul meu arata foarte bine. Unul dintre proprietari a vopsit carcasa din lemn cu vopsea neagra, probabil cand voi avea timp ii voi reda culoarea originala. Descrierea lui andreic corespunde exact cu ce am simtit si eu cand am ascultat ampliful.

Din punctul meu de vedere cred ca merita un recap. Recapul i-a conferit un bas mai bine conturat si mai bine controlat. Diferenta de sunet e semnificativa. Deocamdata ma documentez, probabil luna viitoare voi face o comanda de condensatoare.

Pana la comanda de condensatoare orice sfat mi-ar fi util. Multumesc.


Auditii placute.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.