Sari la conținut
HiFi Tech

Zbaranit difuzor


omega66

Postări Recomandate

Va salut, 

Am o problema cu una din boxe (mai exact difuzorul de bass-medii de sus de la boxa dreapta Mission MX-3). Am identificat problema recent facand teste de conexiune bi-wire, single wire. Deci este posibil chiar sa fi avut problema asta de noua si sa nu fi observat. Atunci cand potentiometrul volumului ajunge la ora 10-11 (Marantz PM5005), se aude un zbaranit (i-am zis eu, caci nu stiu cum sa-l descriu) ca si cum difuzorul ar distorsiona. Se aude doar pe unele pasaje din diverse melodii (am presupus eu ca atunci cand cursa membranei este mai ampla). Mi-am dat seama atunci cand am lasat sa cante doar boxa dreapa si am scos inaltele (in bi-wired). La auditie normala nu am bagat de seama pentru ca la volum mic nu se intampla, iar la volum mai mare sunetul este acoperit de celelalte difuzoare. Acel zbarnait este constant in intensitate (cel putin asa il percep eu), in sensul ca nu creste odata cu volumul.

Atasez si un fisier cu o inregistrare facuta cu telefonul, este mai putin audibil decat in realitate.

https://gofile.io/d/R8CUU8

Aveti idee ce ar putea fi si cum se poate rezolva (garantia a expirat in urma cu 2 ani) ?

Editat de omega66
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu prea e posibil să fie defecte de noi. În primul rând demontează difuzorul și verifică situația firelor leonice. Există cazuri, mai ales la difuzoarele cu o cursă mai lungă ca aceste fire "să se așeze"  în timp și să atingă de membrană. Teoretic ar fi imposibil dar practic am întâlnit. Atenție ca aceste fire "elastice" să nu atingă nici membrana, nici șasiul sau cel mai rău să se atingă intre ele. Demontajul și montajul trebuie făcut nemțește și atenție și la cum sunt introduse în interior cablurile celelalte - e posibil ca și unul dintre astea să atingă dar foarte puțin probabil...succes!

Editat de Trancotistul
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Din ce inteleg de la voi este posibil sa nu fie ceva grav dar in orice caz trebuie desfacut. Nu stiu daca ma incumet sa il desfac pentru ca nu am nici cu ce si nici cunostiinte sa il repar. Poate doar sa constat daca este ceva din ce intuiti voi. Am sa vad ce fac cand ma intorc din concediu (urmeaza sa plec din localitate). Cunoasteti pe cineva priceput care m-ar putea ajuta, eventual chiar cineva de pe forum ? Nu as vrea nici sa dau cat nu face dar nici sa il farame de tot.

Editat de omega66
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Difuzoruiul trebuie scos si probat separat fara filtru, pe direct la o putere mica 5-10W, nu trebuie sa se auda nicio zbirniiala gijiitura. daca ai posibilitatea sa-l probezi pe un filtru de subwoofer e si mai bine, se va auzi clar sirma cum zbirniie in intrefier. Eu inclin sa cred totusi ca este sirma dezlipita de pe con. Am lucrat cu foarte multe difuzoare la viata mea si de fiecare data, acel zbirniit era datorat unor spire dezlipite de pe conul bobinei.   Baga si niste poze sa vedem, evendual filmare cu inaltele taiate de tot ca sa se simta si mai bine zbirniitul.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Este difuzorul sigur, se intampla pe ambele iesiri (L sau R) ale amplificatorului. Inca imi fac curaj sa desfac boxa, poate este cum presupune Trancotistul, altfel trebuie sa ajung la un meserias. Ar mai fi varianta sa il las asa, dar imi sta pe creier acum ca stiu ca e acolo, plus ca poate se agraveaza ma gandesc.

Editat de omega66
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Deocamdată doar verificarea supoziției mele... Nu e nevoie să te pricepi pentru a vedea dacă nu cumva atinge ceva.  Am auzit și eu de Urban. Presupunând că e corectă bănuială lui djleco atunci trebuie cnv specializat. Ca să fie mai evidentă distorsiunea poti folosi un test de frecvență de pe YT dar nu ajută. Poate să confirme dacă este cu adevărat defect difuzorul. Asta ar trebui făcută sigur după după demontare la volum moderat chiar și mai slab

 

Editat de Trancotistul
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am desfacut boxa pana la urma, nu am constatat nicio problema de genul ca ar fi ceva dezlipit sau ar atinge membrana, l-am comparat cu difuzorul aflat sub acesta. Am suflat bine pe acolo si l-am pus la loc. As zice ca ceva s-a imbunatatiti (dar o sa mai testez) in sensul ca distorsiunea apare acum la un volum mai ridicat si doar daca ma joc la filtrele din amp si dau bass-ul la maxim. Dar deja atunci daca mai cresc f putin volumul incepe sa aiba aceeasi distorsiune si boxa stanga. In cazul in care nu au ambele ceva (ceea ce ma indoiesc) presupun ca astea sunt capabilitatile boxelor .... Am fost surprins sa vad ce micute sunt difuzorele, cu grila pusa par mai impunatoare. Deci momentan o sa mai testez, ma gandesc chiar sa le inlocuiesc cu ceva mai puternic, doar ca ar trebui sa schimb si amp in cazul asta. Complicat ...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@Trancotistul: Nu se reproduce problema in testul ala, nici la volum mediu spre mare. Ar fi fost interesat sa il fac pana sa le desfac si sa suflu prin ele. Am mai facut teste, nu mai reproduc problema decat ii dau o melodie cu mult bass si urc volumul mult peste ora 12 unde probabil ating limita boxelor, poate si a amplificatorului. Cum spuneam cred ca am nevoie de niste boxe mai mari defapt.

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Prin urmare ai putut trage niște concluzii. Eu nu prea am înțeles la ce te-ai referit dar probabil atingi limitele incintelor - cred eu...

Mai poate fi o problemă și cu sursa de muzică iar dacă îți place bas exagerat poți adauga un subwoofer și ai închis subiectul. 

Editat de Trancotistul
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Din pacate nu am iesire dedicata de subwoofer, insa cred ca mi-ar placea un subwoofer cu conditia sa sune "legat" de boxe. Daca tot ai amintit de subwoofer o sa intreb aici ca sa nu deschid un alt topic doar pentru asta. Am vazut ca subwooferele active au potentiometru de volum pe ele. Inteleg ca se setaza volumul la un anumit nivel si apoi creste si scade odata cu volumul din amplificator (in ideea ca ii trimite semnal mai mic sau mai mare) ? Sau volumul este seaprat de amplificator si trebuie de fiecare data cand umblu la volumul din amplificator sa stau sa umblu in spatele subwoofereului sa ajustez volumul ?

Editat de omega66
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Daca ampliful are iesire dedicata pentru SW, va controla si volumul acestuia, daca nu, va trebui de fiecare data sa ajustezi si volumul lui odata cu cel al amplificatorului.

Trebuia sa pui si niste poze cu difuzorul, sa vedem si noi, "minunatia"...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.