Sari la conținut
HiFi Tech

Cum masor distorsiunile unei faze de curent?


ctzzzz

Postări Recomandate

(O intrebare pentru electronistii de pe forum, in primul rand)

Despre ce este vorba: stau la casa, am curent trifazic si imi pot permite sa alimentez circuitul separat care deserveste doar sistemul audio din oricare dintre ele, relativ usor. Dilema mea este ca nu stiu pe care sa o aleg intotdeauna, fiindca in functie de interventiile ENEL prin zona se intampla sa se auda mai bine una sau alta. Ar fi ideal pentru mine sa pot masura distorsiunile de pe fiecare, inainte sa leg la sistemul audio. Pe conditionatoarele Accuphase, de exemplu (am folosit unul intr-o vreme) exista un "DiSTORSION INPUT meter" unde poti vedea ce considera aparatul ca distorsiuni, in procente. Cand aveam PS530 de la Accuphase il alimentam (pe rand, normal 🙂) de la 3 prize care erau fiecare pe cate una din faze si era usor de  vazut care era faza cu distorsiuni mai putine.

Ma intreb ce aparat de masura ar exista ca sa masoare asta (s-o putea oare pe osciloscop?) Scuze daca intrebarea e stupida, sunt total pe dinafara cu domeniul, dar sunt sigur ca voi ma puteti lamuri. Multumesc Anticipat!

 

PS-530_Meter_of_230V_Version.jpg

Screen Shot 2019-12-09 at 17.57.27.png

Editat de ctzzzz
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Salut, nu sunt electronist dar am circuit separat 🙂, te referi cumva la interferente electromagnetice? Masora tensiunea de faza si tensiunea de linie, dupa care vezi ce consumatori ai si cum afecteaza circuitul dedicat. S-ar putea sa ai o surpriza de la Enel si sa vezi ceva discrepante fata de ce-ti livreaza dpdv contractual. Mai departe si eu sunt interesat de subiect.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu, tensiunile sunt cumva pe aproape. i nu cred ca e vorba de interferente electromagnetice, cred ca sinusoida curentului e diferita. Dar stiu de cand aveam conditionator si puteam citi distorsiunile, ca desi aveau voltaj egal, distorsiunile erau diferite pe fiecare faza, chiar cu zero alti consumatori in casa la momentul respectiv.

In fine, daca citeste ce scriem aici vreun electronist, poate incearca sa descifreze mai usor la ce m-am referit :))

 

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cel putin unul din modelele de conditionatoare Accuphase (cel de 6k euro) reface si forma sinusoidei, nu doar amplitudinea ei. Curata si cam toate mizeriile /parazitii care vin uneori pe retea, elimina si orice urma de curent continuu.  Constructiv este complicat si sofisticat, dar mi s-a tot spus ca da rezultate f bune pt tot lantul audio.  Nu am probat personal.

Nu am studiat atent alte modele, pe de o parte pt ca sunt si ele scumpe (cam toate incep de la 2-3k euro) si pe de alta parte pt ca nu m-a interesat aceasta cale, mai ales ca unii se plang ca totusi "win some, lose some", adica nu sunt solutia totala,  perfecta. Asa ca am ales sa impart problema pe sectiuni, cu rezolvari mult mai accesibile domeniului DIY - preferinta mea.

Ideea este ca desi toate aparatele dintr-un lant audio sunt "fericite" cu un curent perfect (sinusoida perfecta atat ca forma cat si ca amplitudine si frecventa,  fara urma de paraziti sau cc peste ea), fiecare se comporta diferit la curent "imperfect". Am folosit solutii simple (nu neaparat ieftine sau f ieftine) insa dedicate fiecarui aparat.

Pt pick-up am testat si am in constructie finala o sursa de 220-230V perfect sinusoidala la 50/60hz rigurosi, cu abatere sub 0,001%. Sursa este de putere mica (50-60W) si este formata dintr-un oscilator perfect sinusoidal (analogic) urmat de un amplificator de putere care are ca sarcina un transformator ridicator de tensiune, cu reactie din secundarul acestuia (230V) pt a mentine valoarea de 230V indiferent de variatile de consum.

Pt DAC am constatat ca un filtru EMI diy cu 2 celule inseriate,  si o foarte buna filtrare a alimentarii interne (a dac-ului) sunt suficiente. Problema relativ simpla datorita consumului redus al acestui aparat. Avantajul este ca si dac-ul fiind oarecum diy (am cumparat o placa) am putut sa ii filtrez alimentarea cat de bine am vrut.

Pt preurile de doza cu tz si CI solutia este similara cu cea de la DAC, de fapt folosesc aceeasi priza cu filtru EMI diy. La fel, alimentarea lor este facuta de mine asa ca mi-am permis sa pierd cativa W pe o filtrare f f buna a tensiunii cc, stabilizarea folosita fiind de tip paralel pt a introduce minimul posibil de zgomot.

Problema ramane la amplificatorul sau amplificatoarele de putere - din cauza consumului mare.  Pt ele am pus doua filtre EMI cu dubla celula, unul mai mic, exclusiv pt frecventele f mari (MHz) si unul mai mare pt frecvente cat mai joase, calculat si masurat sa nu introduca deformarea sinusoidei si pt o cadere de tensiune in sarcina cat mai mica. Cand spun mare, trebuie inteles ca este vb despre o cutie cat un amplificator mare (peste 40kg).  In continuare am "trisat" putin, alegand sa folosesc 90% din timp un amplificator in cl A, (tot diy  😄 ) la care filtrarea alimentarii este iarasi f f buna. 

 

Pt cei care folosesc in cea mai mare parte aparate de fabrica, ramane solutia duala a filtrelor EMI inseriate - unul general inainte de priza "tripla" si cate unul pt fiecare aparat.

Atentie, nu va lasati pacaliti de cutiutele de chibrituri de 10-15 sau chiar 50 lei. Important este ca sa folositi filtre doar putin superioare consumului fiecarui aparat.  Un filtru de 10A pus la un preu / pick-up / dac, etc, va filtra f slab pt ca are cele 2 bobine de valoare f mica (cu f putine spire), realizate cu sarma f groasa pt a sustine cei 10A de care nu este nevoie aici.  Pt aparatele care consuma putin alegeti filtre de 1A, cu valorile bobinelor cat mai mari, eventual unele dubla celula - adica doua randuri de bobine si condensatoare, inseriate.

Inca ceva important - filtrele EMI, prin constructia lor vor impamantare buna. In absenta impamantarii mai bine nu le folositi, caci ramane permanent o tensiune de 115V pe carcasa aparatelor (si deci pe masa).  Curentul este  f f mic dar destul pt a arde o placa de sunet, de ex.  Oricum fara impamantare eficienta lor scade cu cel putin 50%.

 

Editat de Shambala
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.