Sari la conținut
HiFi Tech

boxe mari in camere mici sau boxe mici in camere mari


catalinx70

Postări Recomandate

Stiu ca exista undeva infiripata idea ca boxele mari nu pot sta in camere mici ... :roll: nu stiu ce sa zic.

in cmera mea de apartement datand din timpul 'raposatului' adica 20mp am avut penultima data bose 901 iar acum Dali Suite 2.8 nici una din aceste boxe nu sunt firave ba chiar au forta si dimensiuni nu tocmai de neglijat (mai ales dali)

pot spuna ca m-am impacat f.bine cu spatiul vs dimensiunea si putere boxelor , nu cred ca as mai putea sa ma intorc la boxe de raft care nu pot sa atace frecvente de sub 45Hz si sa aiba mai putin de 100w , este foarte adevarat ca ascult la volum destul de mic dar tocmi asta e ideea , 'mergem la ralanti' :lol: e o parere personala si nu sunt contra celorlalte pareri pe care sper sa le impartasim aici. Sper sa tinem in urmaoarele discutii cont si de decuplarea boxelor de podea , de distanta fata de pereti , bas reflex fata sau spate etc.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

catalinx70, ai ridicat probleme care ar cere cateva capitole de carte ;)

Slabe sanse sa le "epuizam" pe forum...


Cateva idei despre boxe mari in camere mici: problema principala a boxelor mari este ca (in general, desigur) sunt construite pentru a accepta si puteri mari. Aceasta inseamna ca suspensia difuzoarelor de basi este relativ rigida iar boxele nu se "deschid" decat de la un anumit SPL in sus - trec peste explicatiile tehnice, este vorba de neliniaritatile suspensiei in zona de cursa mica a membranei. Desigur, problema se rezolva elegant prin utilizarea mai multor difuzoare de basi de diametru mai mic: vezi Magellan Cello, Raidho C3 si altele asemenea. O alta problema este atingerea optimului termic pentru ansamblul mobil (bobina+membrana): boxele sunt proiectate pentru a functiona la o anumita temperatura, "frecarea la rece" nefiind capabila sa le aduca in parametri. Un test simplu: ascultati o piesa muzicala cunoscuta, apoi reglati volumul la un nivel (considerabil) peste cel normal si lasati boxele sa cante astfel timp de 15-20 min (iesiti din camera in perioada respectiva), apoi reveniti si ascultati aceeasi piesa, exact la volumul la care ati ascultat-o prima data. Va garantez ca va suna mai bine...

Si asta ar fi doar inceputul...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu vreau sa te contrazic,dar nu pot crede in aceasta teorie

De ce,..bobina se incalzeste intr-un fel la 5wati si altfel la 30wati(putere per boxa)asta inseamna ca revenind de la o putere de 30wati unde bobina este incalzita mai puternic,la o putere de 5wati bobina tinde spre racire,asta nu inseamna ca sunetul trebuie sa difere calitativ

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Exista inertie termica: o bobina incalzita de curentul aferent puterii de 30W nu se raceste instantaneu. Mai mult, daca regimul de 30W este asigurat un timp suficient de lung se incalzesc si magnetii (care au masa relativ mare, deci se racesc greu). Cat despre tweetere, cele racite cu ferofluid disipa caldura in piesa polara, iar fluidul de racire isi schimba viscozitatea la modificarea temperaturii. Dar dupa cum spuneam, explicatiile complete ar ocupa cateva pagini de carte.

Oricum, nu este necesar sa ma crezi pe cuvant: fa experienta pe care am propus-o, nu te costa nimic sa incerci!


P.S. Desigur, exista si alternativa ca nu am inteles exact ce ai vrut sa spui: reformuleaza si iti voi raspunde...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Legat de ideea ca boxele mari nu pot suna bine in camere mici,nu stiu ce sa zic,dupa mine nu sta in picioare deloc.Mai degraba depinde de ce cabluri sunt in sistem si ce electronice le conduc .Ca si Catalin am trecut de la boxe de raft din categoria mare de la Bowers,la coloane nemtesti de la IQ,intr-o camera de 22 de metri patrati..Basi de 21,putere mare dar sensibilitate de 92 de decibeli.Suna perfect la volum mic si mare ,nu am observat diferente de calitate audio.Daca inainte cu boxele de raft,trebuia sa le dau volum serios sa sune bine,la boxele de podea nu pot trece de o treime din puterea amplificatorului,pentru ca efectiv nu se mai poate sta in camera.E o placere sa asculti muzica la un volum mic si sa ai de toate acolo,bas,inalte,medii ,soundstage ,etc.Parca e orchestra in camera in fata mea.Am avut probleme legate de pozitionare si decuplare fata de podea,din cauza basului foarte puternic intra toata camera in rezonanta si apareau efecte de bubuiala.Am rezolvat problema luand pe rand de la cabluri de boxe pana la placi de granit si amortizoare de vibratii din cauciuc dur.Rezolvarea nu a fost schimbatul amplificatoarelor si surselor,pentru ca am incercat multe variante si fenomenul persista.Insa deformatiile acustice ale camerei sunt individuale,sfaturile sunt sfaturi,problemele astea se rezolva individual si cu destula bataie de cap.Cum zicea si cineva pe aici,problemele apar din start cu introducerea unui disc prost in sursa.Cum e vorba aia clasica,shit introduce inside,shit get outside.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Absolut de acord cu cele de mai sus, eu in momentul asta ascult intr-o camera de vre-o 18 mp pe Focal 716 si indiferent daca ascult la volum mai mic sau mai mare se aude bine. Pozitionarea s-a facut in singurele locuri in care pute-au fi puse boxele camera fiind foarte aglomerata, probabil ca ast a asigurat un tratament "natural" daca ma pot exprima astfel. Inainte am avut niste boxe mici de raft si rezultatele nu erau chiar atit de bune. Boxele sit pe spike-uri si pe niste placi de granit, insa foarte subtiri si cu rol unic de a nu gaurii podeaua. Dar la mine evident ca s-a potrivit din intimplare, cum se zice " nu exista boala, exista bolnavi" fiecare caz e diferit, vreau doar sa subliniez ca ideea ca boxele mari nu merg in camere mici e doar o prejudecata.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Se pune putin gresit problema cu boxe mari in camere mici.Nu spune nimeni ca nu suna bine,insa nu cred ca vor suna tocmai cum au fost concepute sa sune.Aceleasi boxe,cu acelasi sistem in spate,sigur vor suna mai bine intr-o camera mai mare.


De ce spun asta:sunetul se schimba cand incintele sunt prea aproape de peretii din jur,indiferent de pozitionarea bass reflex-ului sau de ce tehnologie de difuzoare se foloseste la respectivele incinte . Ori departandu-le de pereti atat cat recomanda producatorul sau atat cat sa nu mai existe influenta din partea acestora,le apropiem prea mult de locul de ascultare,pentru ca avem o camera mica.De aici si "necesitatea" unei camere mai mari,pentru incinte mari :)


Eu m-am lovit de aceasta problema cu D38R.Sunau ok,dar GARANTAT ar fi sunat mai bine cu vreo 10m de spatiu in plus....

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Sunt de acord cu camiloiu...


E adevarat insa ca sunt si exceptii, atat in cazul camerelor de auditie cat si al incintelor acustice. In ambele cazuri poate exista un damping foarte bun, care tine in primul rand de constructie dar si de antifonare (atat cu mobilier, covoare, draperii sau materiale fonoabsorbante).


Camerele de bloc ce au peretii din beton, bca si rigips, in majoritatea cazurilor canta/rezoneaza/bubuie. Casele in schimb, mai ales cele vechi, au pereti mai grosi, eventual din caramida si altfel stau lucrurile. In acest caz mai luati in calcul si inaltimea tavanului care schimba radical volumul intern al incaperii desi suprafata (mp) e aceeasi.


La boxe de asemenea fac exceptie cele care sunt concepute sa aiba un caracter mai neutru, mai soft (ex. SPENDOR, Harbeth) sau pur si simplu un pic mai saracacioase in spectrul joaselor (ex. FOCAL, Cabasse, raportat la dimensiuni evident). Tin totusi sa precizez ca eu personal prefer o boxa mai onesta, cu un flavor de bun gust, decat una prea comerciala de factura chinezeasca si cu un sunet ireal, strident, comprimat, bombastic.


Dar astea sunt exceptii si nu fac decat sa confirme regula ca poti avea incinte prea mari pentru o anumita incapere si drept urmare un sunet mai prost desi probabil mai scump. Mai interesant mi s-ar parea ca in loc de niste floorstandere de 1000 de EUR sa avem bookshelfuri la acelasi pret, chiar daca SPL-ul maxim nu ne asurzeste instantaneu.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

De ce spun asta:sunetul se schimba cand incintele sunt prea aproape de peretii din jur,indiferent de pozitionarea bass reflex-ului sau de ce tehnologie de difuzoare se foloseste la respectivele incinte

 

Sînt se acord, cu rezerva că afirmația este valabilă pentru orice tip de incinte, inclusiv bookshelf (și nu mă refer doar la povestea cu bubuitul bașilor).


Personal, am constatat o îmbunătățire substanțială în prezentarea stereofonică (soundstage larg și adînc) atunci cînd am fugit de pereții din jur, indiferent că era vorba despre Dynaudio Confidence C4 sau despre niște Magnat Monitor 220. Boxele au ajuns chiar și în mijlocul camerei :D

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu cred că are nici o legătură directă (basul cu distanța aia mică) - doar dacă nu nimeresc într-un punct de rezonanță din întîmplare.


Am reflexii puternice din peretele din spate așa că am trîntit cîteva difusere skyline pe el.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Inca o chestiune,care n-o credeam.In spatele sistemului am perdea si draperii,acesta fiind asezat in fata ferestrei.Citind pe niste forumuri,nu mai retin pe care din ele am gasit informatia,mai multi utilizatori spuneau ca sunetul se schimba mult cu perdele/draperii trase.Am testat si eu si sincer,nu mi-a venit sa cred.....soundstage-ul a capatat din acel moment o adancime muuuult mai mare :)

Cineva spunea ca incintele au sunet la 360 de grade,si nu numai pe front baffle,cum tindem sa credm.Sincer,cred acest lucru si sustin ca o incinta trebuie sa fie independenta de ce este in jur,in sensul ca nu trebuie pozitionata nicidecum aproape de pereti,draperii,bass-traps etc.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...

Salut!

Excelent topicul.

Felicitari cine s-a gandit.


Se potriveste cu ce s-a audiat Sambata la Audioconcept.

... Niste boxulete mititele dar cu un sunet mare, plin si foarte muzical. Ele au redat Muzica intr-o camera care poate parea la prima vedere prea mare pentru ele...dar, NU, s-au achitat de datorie excelent.


A fost o adevarata...


Surpriza, surpriza. De altfel, foarte placuta de la Audioconcept.


Inchipuiti-va niste boxuselete, foarte dragute, nu mai mari decat Dictionarul englez-roman editat de Teora, si care aveau la propriu, niste super basi, plini, puternici, rapizi, detaliati, si care coborau foarte mult, nu pentru dimensiunea lor, ci pentru multe standfloors. Incredibil, ne uitam unii la altii si nu ne vedeam sa credem. Adaugati o imagine uriasa, precisa, bine focalizata, in 3D, atat de naturala incat iti vene sa o imbratisezi pe Diana Krall ... ;) (merci mult Mihai pentru prestati fara cusur de DJ ), iar pe Peter Gabriel , Phil Collins...etc, invitati si ei acolo - ii las pe altii... Mediile calde si rezolute (au redat foarte bine si trackuri HRez), inaltele bine definite, deloc obositoare, cu o nota de aurire, filau pana in stratosfera... Intr-un cuvant foarte muzicale / impresionante si nu numai la banii lor. Incredibil!

A-pro-pos de buget, tot sistemul a fost in valoare de mai putin 500 Euro ... Cu cabluri cu tot :shock: ! Asa cum a remarcat un meloman cu un fin si dezvoltat simt al umorului, Catalin, pretul boxelor este mai mic decat am dat eu pe 0,5 m de cablu, care este considerat un Best Buy de 5 * de multi specialisti ... Adevarat la evenimentul muzical a contribuit si ARCAM RLINK (merita dezvoltat subiectul). Cineva ia dat dreptate lui JACK, fiind in asentimentul tutror, ca este un sistem foarte echilibrat care impaca toate gusturile si toate bugetele , a se citi buget de student meloman audiofil, fiind un sistem bun si pentru un vechi impatimit al audiofiliei.


Exceptionala surpriza, multumim mult Audioconcept, la cat mai multe Surprize de acest fel. Asteptam Marele Eveniment!


A... sa nu uit, boxutele se numesc Indiana Line - NOTA 250. Profesionistii stiu de ce, acum noi melomanii si audiofilii impatimiti, ''bolnavi'' si ''viciosi'' stim si noi de ce merita NOTA 250!


Inca o data multumim mult pentru Surpriza, intregii Echipe a lui JACK!. La mai multe !

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 weeks later...

Felicitari echipei de la Audioconcept.Inca o dovada ca se poate asculta calitate audio si la bani putini.

 


Asa este, ai dreptate.


Sambata, 03. mai 2014, s-a repetat, ''Minunea''. Au fost prezentate doua sisteme audio din doua categorii de buget, in doua camere nepregatite acustic (vezi evenimentul deosebit de data / sambata trecuta ;) ). In camera cea mai mica au evoluat o pereche micuta Revel M12 (''...unde este ascuns subwooferul?''...) sinergetic cuplate la un integrat Creek Evolution 50A alias ''Doroftei'' (de altfel foarte premiat - cei care urmaresc chart-urile o sa le placa mentiunea... ;) ), sursa - simplu - streeming, cabluri Jack DIY. Sistemul a avut de toate, nu a suferit de nici-o ''scurtatura'', cum zic unii audiofili. Basi plini, puternici, coborau foarte jos, cu mare control insa, si chiar cu buna rezolutie si viteza, (distanta fata de peretele din spatele lor era cca. 50 - 60cm), mediile extraordinar de reale / naturale, test trecut usor ''pe bucati de muzica clasica'' !, au facut legea si pe tehno si rock, pe jazz sau simtit ca la ele acasa :) ), imagine 3D, sunet ''BIG'' - precis , inaltele erau la locul lor / extinse si foarte placute. Citez un meloman si audiofil cu experienta : ''...sistemul / boxele sunt de drum lung, placute si muzicale, le poti asculta timp indelungat fara sa te obosesca pe orice fel de muzica...!''. Culmea, la cat costa sistemul, aproape 2.5 K Euro !, sunt cabluri interconect care costa de 3 (trei) ori mai mult :shock: si nu cred ca ''aduc'' mai multa muzica, decat acest sistem foarte bine inchegat, foarte muzical. Recomandat de o potriva melomanilor si audiofililor. ''Micutul'' integrat Creek Evolution 50A, le-a condus foarte, bine, fortos, cand trebuia, rafinat cand cerea muzica, timing - perfect, de altfel foarte muzical si un partener desavarsit pentru micile Revel M12 ... Aviz amatorilor... ;)

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.