Introducere
In partea I a acestui articol gasiti informatii despre tehnologia HDMI ARC – Audio Return Channel si cum puteti folosi aceasta tehnologie pentru a transforma televizorul intr-o sursa de sunet multicanal, pe care sa o puteti folosi la vizionarea filmelor difuzate de Netflix, HBO GO, Amazon Prime. Partea a-II-a ar fi trebuit sa fie compusa dintr-un material video si cateva fraze cu explicatii. Materialul video urma sa fie inregistrat cu o camera si un microfon profesional pentru a va oferi un sunet apropiat de realitate. Am pregatit camera, am pornit luminile, demoul cu sunet Dolby Atmos - Mad Max a inceput sa ruleze, am inregitrat, apoi am mutat inregistrarile pe calculator si am inceput sa le ascult in casti. In primele 30 de secunde am realizat limitarile microfonului. Acesta este stereo si nu are cum sa recreeze atmosfera sunetului multicanal. Diferente audibile intre sunetul oferit de televizor, soundbar si sistemul multicanal, sunt limitate de capacitatile tehnice ale microfonului, de faptul ca acesta comprima sunetul dinamic si spatial cu avantaj pentru sunetul direct, cel venit din difuzoarele televizorului. Din acest motiv sunt obligat sa scriu un articol in cel mai traditional fel posibil, bazat pe cuvinte.
Daca nu ati citit primul articol, va sfatuiesc sa o faceti. Link articol aici.
In acest prim articol faceam urmatoarea afirmatie:
Din pacate experienta unui film se reduce la jumatate daca partea vizuala nu este insotita de un sunet la fel de bun. Imaginea buna, fara un sunet pe masura, este ca o plaja la ocean fara soare.
O asemenea afirmatie merita sa primeasca dovezi empirice. Eram pregatit sa le ofer si sa va las pe voi sa trageti propriile concluzii. Din cauza motivelor tehnice amintite in partea introductiva, nu am reusit sa finalizez aceasta demonstratie asa cum as fi dorit, asa ca am sa va descriu in cuvinte aceasta experienta.
Te-ar mai putea interesa si urmatorul articol:
Componente de test
Sistemul pregatit pentru acest experiment a fost alcatuit din urmatoarele componente:
⦁ OLED TV LG C8 65 inch – televizor SMART UHD
⦁ Dune HD Max – sursa audio-video
⦁ Polk Audio MagniFi Max - soundbar cu subwoofer wifi, compatibil ARC, Dolby Audio, DTS, Chromecast.
⦁ Marantz SR 7013 – amplificator multicanal, compatibil Dolby Atmos, IMAX Enhanced, Alexa Voice, Aurora-3D, AirPlay 2, Alexa Voice, 9+2 canale.
⦁ GoldenEar Super Center XL – boxa centru
⦁ GoldenEar Tritone One. R – boxe frontale (stanga / dreapta)
⦁ GoldenEar Super Sat 50 – boxe spate (stanga / dreapta)
⦁ GoldenEar Tritone One. R – subwoofer (pentru partea de bas profund am folosit difuzoarele active din aceste boxe cu rezultate spectaculoase)
⦁ InAkustik – cabluri
⦁ Mad Max - video de test 4K in varianta Dolby Atmos
Mentiuni:
HDMI ARC nu are capacitatea de a sustine transmiterea nativa a continutului Dolby Atmos. Acesta este decodat ca fiind continut Dolby TrueHD. Pentru o experienta completa Dolby Atmos aveti nevoie de tehnologie HDMI eARC.
In acest test ar fi trebuit sa folosesc filme difuzate de Netflix, HBO GO, Amazon Prime. Imbunatatirea experientei vizionarii unui film difuzat de aceste canale este subiectul acestui articol si in directia aceasta ar fi trebuit sa merg. Din cauza drepturilor de autor am preferat sa folosesc demoul Mad Max, altfel erau sanse destul de mari ca videoul inregistrat pentru acest articol si urcat pe YouTube sa fie sters.
Teste & Experienta sonica
1. Mad Max (video test 4K in varianta Dolby Atmos ) vizionat folosind sistemul de sunet al televizorului. LG OLED C8 este un televizor premium in privinta tuturor aspectelor. Imaginea oferita de panoul OLED este considerata de toata presa de specialitate ca fiind de top. Sunetul pastreaza aceleasi coordonate premium. LG C8 foloseste un DSP intern foarte avansat. Acest DSP foloseste elemente imprumutate din psihoacustica si reuseste sa ofere o senzatie sonica atractiva, cu sunete care se aud dincolo de suprafata televizorului. Sunetul demoului este decent. Vocea fetitei se aude usor proiectata in fata televizorului, efectele sonore au o oarecare spatialitate, vocea masculina se simte suficient de reala, ecoul vocilor se misca undeva in zona panoului televizorului, zgomotul motorului accelerat are energie. Partea de bas adaugata intentionat peste zgomotul de motor, pentru a crea senzatia de putere bruta, lipseste cu desavarsire. Masinile care il urmaresc pe Max ar trebui sa tranziteze sonic zona de auditie din spatele privitorului catre fata. Nu se intampla acest lucru, se aud doar in planul televizorului. Experienta sonica de ansamblu este decenta, insa nu are imersivitate si nu te implica emotional in film.
2. Mad Max (video test 4K in varianta Dolby Atmos ) vizionat folosind un soundbar Polk Audio MagniFi Max. Inca de la inceput simti sunetul diferit. Vocea fetitei are mai multa energie si este proiectata catre zona de ascultare. Ecoul vocii are un efect 3D amplificat. Monologul lui Max este convingator, are o tonalitate eroica, pare vocea unui zeu coborat in desertul postapocaliptic al unui Pamant din viitor. Motorul accelerat al masinii se transforma intr-un tunet. Se simte basul cum vibreaza in camera. Caii putere ai masinii sunt reali, nu doar niste gloabe amarate. Masinile care il urmaresc pe Max se deplaseaza in spatiul camerei destul de real. Sunetul pe ansamblu s-a tranformat major. A crescut dinamica, imaginea 3D s-a imbunatatit, iar senzatia de imersivitate este mult mai aproape de ce au dorit producatorii acestui film.
3. Mad Max (video test 4K in varianta Dolby Atmos ) vizionat folosind un sistem complet home cinema format din Marantz SR 7013, GoldenEar Super Center XL, GoldenEar Tritone One. R, GoldenEar Super Sat 50. Vocea fetitei se aude undeva in spate spre stanga. Privesti speriat catre acea zona cautand sursa sunetului. Vocea se aude soptit, fantomatic, de parca o fiinta fara forma ar vorbi in imediata apropiere a urechii stangi. Apoi se misca asemeni unui ecou spre dreapta. In urmatorul moment sunetul se muta catre deplasarea iguanei cu doua capete, transformand spatiul intr-un obiect palpabil. Monologul lui Max se porneste undeva in fata si se termina in spate. Sunetul acesta se aude compact, ca un intreg, de parca Max ar fi multiplicat pe intreaga suprafata a desertului. Combinatia intre vocea masculina, alergatul iguanei catre Max si mai apoi momentul in care aceasta este prinsa sub talpa bocancului eroului umple spatiul 3D cu o multime de informatii. Experienta vizuala capata profunzime, te simti ca si cum ai face parte din actiune. Urmeaza cadrul cu motorul masinii. Zgomotul de turbina acopera intreaga camera. Este puternic, agresiv, loveste corpul cu o energie ce cu greu poate fi descrisa in cuvinte. Te simti de parca ai fi fost lovit de un ciocan urias. Masina lui Max se indeparteaza, iar zgomotul se atenuiaza pana la disparitie. Apoi totul explodeaza in spatele tau, zecile de cai putere ale masinilor urmaritorilor lui Max te lovesc in spate, te feresti de masini si apoi privesti peste desert cum alearga asemeni unor copoi de vanatoare dupa Max, prada perfecta pentru o zi postapocaliptica. Privesti totul de la distanta, tensiunea interioara se acumuleaza, te transformi dintr-un privitor intr-un participant al acestei curse nebune. Simti nevoia sa intervii si strigi catre Max. Hei Max, accelereaza baiete, altfel te halesc copoii acestea slabanogi vopsiti in alb!
Cu sistemul complet home cinema sunetul a castigat in dinamica. Obiectele sonice au capatat o definitie precisa si spatiala. Intregul ansamblu 3D s-a transformat intr-o copie fidela a realitatii. Folosesc acest sistem home cinema de aproape o luna si ma gandesc cu regret la momentul cand voi fi nevoit sa il inapoiez celor de la Tehnica Vizuala. Experienta sonica, gradul de imersivitate si realism pe care il aduce filmelor si serialelor este extraordinar.
Daca ati avut rabdare sa cititi cele scrise de mine pana acum, sper ca ati inteles cat de mult inseamna coloana sonora in desfasurarea actiunii unui film. Sunetul unui film este la fel de important ca imaginea. Sfatul meu este sa nu ignorati acest aspect. Un film complet este compus din doua elemente, imagine si sunet. Sunetul este asemeni mirodeniilor dintr-o mancare. Vizual, totul arata bine in oala, insa cand ai aruncat mirodeniile, mancare capata gust.
Articol scris de Robert Flescan
- 1
- 1
Comentarii Recomandate
Nu sunt comentarii de afișat
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.