In prezent orice posesor al unui televizor SMART Ultra HD poate sa vizioneze filmul pe care il doreste, cand are chef, la o calitate superioara a imaginii si sunetului, folosind serviciile de streaming oferite de Netflix, HBO GO, Amazone Prime TV. Traim vremuri frumoase dragi prieteni. Acum 3-4 ani nu indrazneam sa visam la asa ceva. La un buton de telecomanda distanta avem filme si seriale la o calitate video exceptionala, 1080P sau 4K, imagine Dolby Vision, sunet Dolby Atmos, Dolby True HD, THX, etc. Nu mai suntem obligati sa acceptam calitatea imaginilor transmise de televiziunile romanesti care doar in teorie sunt HD, pentru ca in realitate calitatea transmisiunilor in Romania este departe de imaginea oferita de Netflix, HBO GO, Amazone Prime TV.
Din pacate experienta unui film se reduce la jumatate daca partea vizuala nu este insotita de un sunet la fel de bun. Imaginea buna, fara un sunet pe masura, este ca o plaja la ocean fara soare.
Va provoc la un un exercitiu de imaginatie. Mergeti la cinema, imaginea este proiectata pe un ecran mare, doar ca obisnuitul sunet transmis prin mai multe boxe asezate pe intreaga suprafata a cinematografului este inlocuit cu un sunet asemanator cu al televizorului pe care il aveti acasa. Va garantez ca la iesire o sa fiti nemultumiti. Filmul o sa vi se para slab, lipsit de emotii si de energia cu care erati obisnuiti. Exact aceeasi senzatie o aveti si acasa. Va prefaceti ca nu conteaza, dar cum apare un film din saga Star Wars, alergati la cinema cu limba scoasa de un cot.
Ne intoarcem la televizorul de acasa. Aveti un televizor cu ecran mare (60-65-75 inch), este un SMART TV Ultra HD capabil sa decodeze Dolby Atmos, Dolby True HD, THX, sau un alt format audio folosit in industria cinematografica si totusi continuati sa va uitati la filme folosind sistemul audio al televizorului. Acum serios, cum reusiti? Toate televizoarele in ziua de astazi sunt plate, subtiri. Oricat de dezvoltata este tehnologia audio in prezent, forma plata a televizoarelor face imposibila plasarea unui sistem audio decent in interiorul acestora. O experienta sonica asemantoarea cu cea de la cinematograf presupune existenta unui sistem audio format din mai multe boxe si chiar un subwoofer . Parca ati mai citit asta undeva, totusi rezistati eroic si plangeti pe ascuns dupa imersivitatea salii de cinematograf. Va doriti sa fiti mai mult in centrul actiunii, sa simtiti cum sunetul se misca in jurul vostru, cum un elicopter zboara pe deasupra voastra. Trebuie sa faceti un efort. Doar cu sunetul oferit de cele doua difuzoare ascunse in interiorul televizorului nu veti putea avea toate acestea. S-a terminat filmul cu James Bond, s-a terminat si castronul cu pop-corn, sunetul v-a dezamagit, dar va promiteti in gand: Urmatorul film cu Bond o sa il vad la cinema.
Pana la noul film cu super-spionul inconjurat de femei frumoase va propun sa incercati o varianta de cinema acasa. Utilizati capacitatile televizorului vostru SMART Ultra HD daca tot ati platit o gramada de bani pe el. Cel mai simplu mod este sa folositi iesirea HDMI ARC – Audio Return Channel.
Ce este ARC?
Este o caracteristica HDMI incorporata in multe televizoare, amplificatoare multicanal home cinema si soundbar-uri. ARC utilizeaza o singura conexiune HDMI pentru a trimite semnal audio de la un televizor la soundbar sau la un amplificator multicanal home cinema.
Cum utilizam ARC?
Conectam televizorul de acasa prin iesirea HDMI notata cu simbolul ARC, folosind un cablu HDMI compatibil, la intrarea HDMI de pe soundbar sau de pe amplificatorul multicanal. In acest mod sunetul este transmis catre soundbar / amplificator multicanal si nu mai sunteti obligati sa va chinuiti cu sunetul celor doua difuzoare din televizor. Imbunatatirea sonica va fi masiva. Daca aveti mai multe surse digitale (blu-ray player, receptor TV, streamer video), dar doar o singura intrare pe soundbar, cu ARC puteti conecta totul la televizor, iar televizorul va trimite semnalul audio receptionat de la celelate surse video prin cablul HDMI via ARC catre soundbar.
Implementare ARC
In teorie, daca exista aceasta functie, televizorul este compatibil cu o gama variata de tehnologii audio folosite in industria cinematografica. Verificati pe pagina online a producatorului compatibilitatea televizorului de acasa. ARC nu functioneaza intotdeauna. Multi producatori de televizoare nu au implementat ARC pentru a trimite semnal audio prin HDMI. Exista si posibilitatea unei implementari partiale, nu aveti sunet surround 5+1, 7+2, dar puteti beneficia de sunet stereo.
Sunet de cinema la tine acasa folosind conexiunea ARC
Avem un televizor SMART Ultra HD cu conexiune ARC si un abonament Netflix, HBO GO, etc. In acest moment jumatate din problema este rezolvata. Exista imagine video, decodare audio si o conexiune digitala audio care ne permite sa folosim un alt dispozitiv (soundbar, amplificator multicanal + boxe) pentru redarea sunetului in format 3+1, 5+1, 7+2, etc. Netflix ofera calitatea originala a sunetului unui film. Asta inseamna ca informatia sonica este identica cu cea de la cinematograf. Urmeaza sa decideti cat de real, imersiv, va fi sunetul de acasa. Alegerea aceasta se face in functie de mai multi parametri:
- Buget – suma de bani pe care dorim sa o investim
- Design – modul in care este amenajat interiorul casei
- Comoditate – disponibilitatea noastra de a face schimbari in casa
Cea mai simpla si comoda varianta este alegerea unui soundbar cu conexiune ARC. Conectati televizorul prin ARC cu soundbar-ul si aveti un sunet imbunatatit. ATENTIE! Soundbar-ul trebuie sa fie compatibil ARC. Un exemplu de soundbar compatibil ARC cu sunet Dolby Atmos ar fi LG SK9Y.
https://www.lg.com/us/home-audio/lg-SK9Y-sound-bar
Te-ar mai putea interesa si urmatorul articol:
Urmatoarea varianta este mai complexa dar ofera si un grad de satisfactie superior, pentru ca va apropie cu adevarat de sunetul unui cinematograf. Aceasta varianta presupune achizitionarea unui set de boxe pasive, a unui subwoofer si a unui amplificator multicanal compatibil ARC. Atasez linkuri cu cateva exemple:
- Amplificator multicanal
https://www.us.marantz.com/us/Products/Pages/ProductDetails.aspx?CatId=avreceivers&ProductId=SR7013
- Boxe
https://www.goldenear.com/products/supersat-series
- Subwoofer
https://www.goldenear.com/products/forcefield-subwoofers
Cu exemplele de aparate si boxe inchid partea introductiva a seriei de articole dedicate imbunatatirii experientei cinematografice la voi acasa. In urmatorul articol am sa va povestec despre diferentele sonice dintre un soundbar si un sistem format din mai multe boxe.
La final am sa le multumesc celor de la Tehnica Vizuala pentru suport. Partea a doua a articolului ar fi fost imposibil de scris fara ajutorul lor logistic.
Articol scris de Robert Flescan
- 1
- 1
Comentarii Recomandate
Nu sunt comentarii de afișat
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.