Jorma Design este o mica companie suedeza care produce exclusiv cabluri audio high-end. In calitate de audiofil si pasionat, Jorma a inceput sa vanda cabluri membrilor unui forum suedez Hi-Fi incepand cu anul 2000. In 2002, un dealer din Stockholm l-a convins sa-si infiinteze propria companie, iar restul este istorie. Cand a infiintat compania, nu s-a gandit niciodata ca isi va castiga existenta din manufacturarea cablurilor audio high-end, dar a sperat ca va putea cumpara un sistem audio mai bun pentru el. Trei ani mai tarziu cererea a fost atat de mare incat a trebuit sa renunte la slujba de inginer de service pentru ABB Building Systems. De aici si pana la colaborarea cu prestigiosul producator de boxe Marten a fost un mic pas. Apoi in anul 2016 Marten a preluat compania si continua sa produca cabluri asa cum au fost gandite inca de la inceput. Cablurile Jorma sunt realizate de o singura persoana, asa cum au fost intotdeauna. Numele celui care le manufactureaza este Bernt Jansson. Acesta utilizeaza aceleasi tehnici ca la inceput pentru a produce fiecare cablu la fabrica din Gothenburg, Suedia. Acest lucru asigura o manufactura exemplara si o calitate ireprosabila a tuturor cablurilor.
In prezent cablurile Jorma se gasesc in boxele a trei mari producatori de boxe din nordul Europei.
Am sa va fac o marturisire. Pana acum o saptamana tot ce stiam de Jorma era redus la un singur fapt: boxele Marten, a caror fan infocat sunt, folosesc cabluri Jorma in interior. Din acest motiv entuziasmul meu a fost temperat. Ajuns acasa am inceput sa caut pe internet informatii despre cablurile Jorma. Am descoperit ca sunt foarte populare in Japonia. Daca sunteti pasionati audiofili cu greutate, cunoasteti pasiunea fetisista, chiar ezoterica, a japonezilor pentru sunet. In Japonia cablurile Jorma sunt combinate cu o mare diversitate de boxe si electronice. De la Accuphase, Electrocompaniet, Bolder, Ypsilon Electronics, pana la Bowers & Wilkins, Wilson Audio, Marten, YG Acoustics, etc.
Incarcat cu atatea informatii am introdus in sistem cablurile Jorma din seria Unity. Am avut mare noroc sa pot testa intreaga serie in sistemul meu, pentru ca asa am putut sa ma aproprii de filosofia de sunet a suedezilor. Cablurile testate au fost:
- cabluri de curent Unity x 2 bucati (am alimentat amplificatorul Pass Labs Int 150 si Luxman D-03X)
- cablu interconect balansat Unity ( conectat Luxman D-03X cu Pass Labs)
- cablu de boxe Unity ( conectat Pass Labs cu Focal Electra 1038 Be)
Prima impresie
Am apasat play pe aplicatia Audirvana instalata pe telefon si am inceput sa ascult muzica. Primul fapt sesizat a fost diferenta de perceptie a intensitatii sonore. Cu cablurile mele - curent Chord & Wireworld, interconect balansat DYI din cablu Neotech si cablu de boxe Vicol Audio – perceam sunetul cu cel putin 3 dB mai putin. Am calculate aceasta diferenta folosind informatiile despre etajul de volum implementat in Pass Labs Int 150. Specificatiile sunt 63 de trepte a cate 1 dB. Pentru o intensitate sonora asemenatoare intre cele doua seturi de cabluri a trebuit sa invart butonul de volum cu plus (minim) 3 dB. Un simplu test empiric a fost suficient pentru o prima concluzie. Jorma Unity coboara noise floor-ul, iar acest fapt creste nivelul detaliilor la un volum al auditiei redus. Daca sunteti audiofili, probabil ati citit urmatoarea teorie: cablurile actioneaza asupra unui sistem audio ca o serie de filtre de semnal. La modul ideal, interactiunea cablurilor cu sistemul audio ar trebui sa tinda spre 0. Asta inseamna ca influenta lor asupra sunetului final este neglijabila. Comparatia intre cablurile Unity si cablurile mele a fost o demonstratie cinstita a teoriei.
Te poate interesa:
Impresii dupa o saptamana de auditii
Sunetul pe ansamblu a fost remarcabil, foarte transparent, cu detalii bogate, precis timbral si cel mai important, muzical. Cablurile Unity ofera o precizie sonora superioara cablurilor mele actuale, dar fara a pierde muzicalitatea analogica excelenta pe care o iubesc atat de mult la actualele cabluri. Surprinzator pentru mine a fost modul in care Unity prezinta sunetul, un balans aproape perfect intre rezolutie si muzicalitatea. Nu a contat ce tip de muzica am ascultat. Totul a sunat superb. Fie ca este vorba de rock, muzica clasica sau jazz. Cu Unity sunetul a fost extraordinar de natural, usor de ascultat indiferent de tipul de inregistrare, cu detalii evidentiate chiar la un volum scazut al auditiei si un realism fermecator. In cateva situatii am simtit cum intreg sistemul audio dispare. Artistii se aflau la mine in camera, iar eu eram invitat la un concert privat. Intr-una din zile am ascultat ‘Rapsodia Romana nr.1’ a lui George Enescu. Sunetul de oboi a fost atat de realist incat ma uitam prin camera sa vad pe unde se ascunde solistul. A fost o reprezentatie suprema din multe puncte de vedere. Sunetul a fost uimitor, de neoprit iar virtuozitatea artistilor a fost incredibila. Muzica a fost plina de viata, sclipitoare ca o raza de soare ce inveseleste plaiurile mioritice, cu informatii delicate si foarte detaliate care luminau camera. M-am simtit ca si cum as calari prin muntii Romaniei inconjurat de Orchestra Sinfonica Bucuresti. Un moment emotionat greu de descris in cuvinte.
Concluzie
Jorma Unity sunt cabluri pentru cei care cauta un sunet echilibrat, neutru, lipsit de coloratie. Modul in care percepem sunetul este subiectiv. Unii dintre noi prefera sunetul luminos, altii cu basul evidentiat, altii cauta frecvente medii dulci ca mierea, etc. Unity lasa sistemul sa respire muzica, fara sa intervina, deci nu va asteptati sa schimbe sunetul in zona voastra de preferinta.
Pro:
neutralitate
rezolutie
muzicalitate
sunet visceral
Contra:
pretul
evidentiaza problemele sistemului audio (amanunt ce ar putea sa raneasca orgoliul)
Articol scris de Robert Flescan
Cine sunt eu si de ce ati avea incredere in mine.
Sunt pasionat audiofil de mai bine de 15 ani. Timp de 3 ani am lucrat ca PR-ist pentru unul din dealerii audio consacrati din Romania, JackFi (Audio Concept). In acesti ani am trecut printr-un proces de invatare complex. Am experimentat empiric sunetul audiofil testand mii de sisteme audio si am invatat de la Jack o partea din arta audiofila. Pentru ca mi-am dorit sa descopar ce se afla dincolo de marketingul producatorilor, am citit o multime de materiale legate de tehnologia audio. In ultimii ani am scris o perioada articole pentru blog-ul unuia din dealerii audio cu o ascensiune remarcanta in ultima vreme, iar acum 2 ani am inceput sa scriu pentru HiFi Tech. Pentru mine a fi audiofil inseamna inainte de toate dragoste pentru muzica. In colectia personala de muzica am peste 1000 de cd-uri si 300 viniluri.
Comentarii Recomandate
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.