Sari la conținut
HiFi Tech
  • Top 5 albume Pink Floyd mai putin promovate de mass media


    dinica

    Pe 6 septembrie 1943 se nastea Roger Waters in Great Bookham, regiunea Surrey, Anglia. Asta inseamna ca ieri (6 septembrie 2020) artistul a implinit 77 de ani. Aniversarea lui a fost pentru mine un bun prilej pentru a rememora muzica trupei Pink Floyd de al carei nume isi leaga o buna parte din cariera.

    Este dificil sa ne imaginam o lume fara muzica Pink Floyd. Trupa a fost o parte importanta a ceea ce a insemnat creativitatea muzicala in anii '60 -'70. Aventura muzicala a trupei nu s-a terminat la sfarsitul acestei perioade, insa dupa plecarea lui Waters a parut ca pierde o parte din stralucirea cu care erau obisnuiti fanii. Membrii ramasi au strans randurile si au continuat sa exploreze cu succes noi zone ale rock-ului progresiv. Incapatanarea lor de a continua a reusit sa pastreze numele formatiei in galeria marilor trupe de rock si sa atraga o multime de fani din generatia de dupa anii '90.  
    In ciuda acestui fapt, sunt o multime de  fani care nu au reusit sa asculte nici jumatate din inregistrarile Pink Floyd. Acest fapt se datoreaza promovarii excesive a unei mici parti din discografia trupei de catre mass media. Urmand aceasta cale, un ascultaror aflat la inceput de drum va atinge doar o parte din geniul muzical al acestei trupe extraordinare. Pentru a usura lucrurile, am sa incerc sa va ofer un clasament al primelor 5 albume mai putin promovate de mass media, dar care trebuie ascultate cel putin odata in viata.

    499622409_PinkFloyd-Top5albumemaiputinpromovatedemassmedia.jpg.11b5b7ea563fda1f7ba78c9b38f81806.jpg 

    Trupa s-a format in Londra, in anul 1965, si a schimbat numele de mai multe ori inainte de a se stabili pe Pink Floyd. A inceput ca trupa de psihedelic rock si a fost compusa din Syd Barrett, Roger Waters, Nick Mason și Richard Wright. Inca de la inceput a devenit rapid populara printre consumatorii de rock datorita sunetului inovator si al folosirii proiectiilor in concertele lor. 
    Din pacate, perioada lui Barrett cu trupa avea sa se incheie brusc din cauza problemelor de sanatatea mintala si dupa ce o perioada a fost sustinut de includerea lui David Gilmour, a fost in cele din urma inlocuit de el in anul 1968. In aceasta formula grupul a oferit unele dintre cele mai bune albume compuse in istoria muzicii. 
    Anul 1985 a insemnat o alta despartire pentru grup. Roger Waters a decis sa paraseasca formatia cu care a cantat timp de 20 ani. Waters a contestat in instanta posibilitatea folosirii numelui Pink Floyd de restul trupei. Dupa o lupta judiciara care a durat pana in anul 1987, Waters a semnat cu restul membrilor un acord care le permitea celorlalti sa foloseasca numele Pink Floyd. Trupa a continuat sa compuna si sa inregistreze albume pana in anul 2014. Ultimul album lansat a fost 'The Endless River'.
    In cei peste 50 ani de existenta Pink Floyd a trecut prin trei etape. Prima a inceput sub influenta lui Syd Barrett. Dupa retragerea fortata a acestuia locul sau a fost luat de Roger Waters. Iar plecarea lui Waters a lasat locul lui David Gilmour. Influenta celor trei este covarsitoare si este usor de identificat daca asculti albumele corespunzatoare fiecarei perioade.

    Te-ar mai putea interesa:

    Locul 5
    A Momentary Lapse of Reason (1987)

    Discul este lansat dupa plecarea lui Waters si este evident ca trupa resimte despartirea.  O parte din fani s-au plans de acest album spunand ca este comercial si ca membrii ramasi s-au  indepartat de radacinile lor muzicale. Personal cred ca aceasta desprindere de trecut a ajutat trupa sa mearga mai departe si sa isi construiasca un nou drum. Cantecele lansate in format single precum "Dogs of War", "Learning to Fly” sunt primite cu moderatie de fanii vechi pentru ca nu reuseau sa ofere creativitatea si stralucirea compozitiilor vechi. Pe ansamblu, albumul trebuie ascultat si perceput ca fiind un pas inainte pentru noul Pink Floyd.

    850275453_Top5albumePinkFloydmaiputinpromovatedemassmedia1.jpg.0fa2cfe442f362bb8a6870590661b9e0.jpg

    Locul 4
    Atom Heart Mother (1970)

    Acest disc poate fi unul dintre cele mai ignorate albume Pink Floyd. Piesa cu care debuteaza aceasta inregistrare se numeste "Atom Heart Mother" si are o durata de 23 minute. Este suficient sa asculti acest cantec ca sa intelegi de ce acest album merita sa intre in acest top. Restul  compozitiilor sunt la fel de stralucitoare si interesante. Pe langa piesa titlu, discul contine si doua melodii clasice „If” și „Fat Old Sun". Cu "Atom Heart Mother" viitorul Pink Floyd incepea sa se aseze asemeni unor caramizi intr-un zid. Trupa incepea sa construiasca piese care sa provoace in mod deliberat intelectul ascultatorului. 

    1432238712_Top5albumePinkFloydmaiputinpromovatedemassmedia2.jpg.e88d34a6415866fddff0bdec5c4e415c.jpg

    Locul 3
    Saucerful of Secrets (1968)

    Al doilea disc al trupei gaseste trupa in plina afirmare, un fel de noii copii prodigiosi ai rock-ului. In timp ce in Marea Britanie trupele se chinuiau sa cante blues de calitate,  sa surprinda esenta ritmurilor Delta-blues, sunetul Pink Floyd a fost straniu, inovator, minunat. Acesta este primul album al lui Gilmour cu formatia si ultimul LP al lui Syd Barrett cu grupul . Pe langa ciudata si totusi complet magistrala compozitie Barrett „Jugband Blues”, cel mai bun moment al albumului a fost compus de Waters. Piesa „Set the Controls for the Heart of the Sun”, este cu usurinta momentul de stralucire de pe album si a fost un semnal pentru dominatia lor viitoare. 

    2046890141_Top5albumePinkFloydmaiputinpromovatedemassmedia3.jpg.b22675f391e0702b52f1fa0aa386ca7d.jpg

    Locul 2
    Animals (1977)

    Grupul se afla in cel mai bun moment al carierei muzicale cand a lansat "Animals" in 1977. Au folosit conceptul 'ferma animalelor' al lui George Orwell ca inspiratie de baza pentru melodiile de pe album. A fost o miscare geniala din partea trupei. Dincolo de aceasta idee imprumutata, Pink Floyd au produs un album ce a devenit clasic datorita calitatii compozitiilor. Acesta album este si primul moment in care Waters a inceput sa dezbata politica lumii atat de explicit.

    779081820_Top5albumePinkFloydmaiputinpromovatedemassmedia4.jpg.437fa906aa936920471232772659a098.jpg

    Locul 1
    Meddle (1971)

    Acesta a fost momentul in care Pink Floyd a iesit din sfera rock traditionala si a creat un nou gen in prog-rock. La inceput au cantat psihedelic-rock, mai apoi au extins aceste sunoritati dincolo de limitele vremurilor, iar acum au sarit in afara timpului, oferind un stil muzical nou si progresiv. Folosind diferite obiecte pentru a crea sunete dar si tehnici noi de inregistrare, grupul a spart zidul muzicii obisnuite. De fapt, au fost primii pasi catre cele mai frumoase inregistrari ale lor. Fara "Meddle", membrii grupului nu ar fi atins niciodata maretia. Acest album este piatra de temelie pentru toate acele inregistrari magnifice ce au urmat.

    476669661_Top5albumePinkFloydmaiputinpromovatedemassmedia5.jpg.c67427d63c01ebb0ab2258267cb78dc8.jpg

     

     

    Articol scris de Robert Flescan

    Cine sunt eu si de ce ati avea incredere in mine.
    Sunt pasionat audiofil de mai bine de 15 ani. Timp de 3 ani am lucrat ca PR-ist pentru unul din dealerii audio consacrati din Romania, JackFi (Audio Concept). In acesti ani am trecut printr-un proces de invatare complex. Am experimentat empiric sunetul audiofil testand mii de sisteme audio si am invatat de la Jack o partea din arta audiofila. In tot acest timp am citit o multime de materiale legate de tehnologia audio, pentru ca mi-am dorit sa descopar ce se afla dincolo de marketingul producatorilor. In ultimii ani am scris o perioada  articole pentru blog-ul unuia din dealerii audio cu o ascensiune remarcanta in ultima vreme, iar acum 2 ani am inceput sa scriu pentru HiFi Tech. Pentru mine a fi audiofil inseamna inainte de toate dragoste pentru muzica. In colectia personala de muzica am peste 1000 de cd-uri si 300 viniluri.

    • Like 3
    • Thanks 2

    Recenzie utilizator

    Comentarii Recomandate

    Doresc să împărtășesc câteva amintiri legat de muzica Pink Floyd. În anii de liceu, anii 1986-90, muzica lui Pink Floyd era întotdeauna punctul de referință în viața mea. Nu este vorba că n-am fi ascultat și altceva, am ascultat la greu Deep Purple, Led Zeppelin, Rainbow, Queen, Jethro Tull, Police, Rolling Stones, Dire Straits, Credence Clearwater Revival și multe alte. Să nu uităm nici rock-ul românesc și unguresc, ce am ascultat în aceea vreme! Însă, cum spuneam, pentru mine totul se învârtea în jurul Pink Floyd...

    Înainte de toate să nu uităm un lucru important: fiecare din gașcă aveam 10-15 albume, pe diverse suporturi: vinil (aduse de studenți prieteni, rude din Timișoara sau Cluj), casete sau role magnetofon (am ascultat copii după copii, deseori banda magnetică era foarte uzată și se audeeeaaa luuungiiit 😃). Am avut și eu un Kashtan, ceea ce era o avere, abia puteam să-i conving pe ai mei să-mi cumpere (niciodată nu am reușit să cumper și boxele! 😃.  Împrumutam albumele și ascultam ore, nopți întregi, la o intensitate, cum greu reușesc și în ziua de astazi (apropo, de citit articolul lui Robert: https://www.hifitech.ro/revista/muzica/ascultatul-muzicii-in-forma-sa-profunda-alegeti-un-album-ascundeti-telefonul-inchideti-ochii-r132/!).

    Vreau să spun că acum în era abundenței este greu de imaginat sau aproape de neconceput pentru copii noștrii setea ce ne frământa în aceea vreme pentru o muzică ”adevărată”. Să stai în liniște, să asculți muzica cu o curiozitate și o deschidere totală, după care să stai și să discuți ore întregi despre piese, trupe - acum este inimaginabil pentru copii mei și-l duc un dor pentru minutele de atunci!

    Mai erau și audițiile în Casa de Cultură unde am mai prins și niște concerte video (Live at Pompeii [1972] sau The Wall [1979]), ceea ce a fost maximum-maximorum posibil, din care ne hrăneam zile, săptămâni, luni întregi!

    Sau nopțile când încercam să prindem câte o piesă la radio la Europa Liberă, cu urechile lipiți la radio, fără să mai aude și vecinul, că nu se știa niciodată...

    Revin la Pink Floyd! În aceea perioadă ultimul album era A Momentary Lapse of Reason (1987) și practic pentru mine cu acest album s-a terminat capitolul Pink Floyd. Albumul următor The Division Bell (1994) mi s-a părut o repetiție a celor ascultate, deja cunoscute...

    Dar nu repezim prea mult, să detaliem un pic cele trăite. Cărțile SF (Isaac Asimov, Ray Bradbury, Brian Aldiss, etc.) au căpătat simțiri prin Welcome to the Machine, Eclipse sau Astronomy Domine, iar cele de Aldous Huxley sau George Orwell prin The Wall (1979), Animals (1977) sau Atom Heart Mother (1970). Gândurile lui Aristotel despre artă și frumusețe parcă căpătau sens ascultând Shine on You Crazy Diamond... Primelele trăiri sentimentale pulsau pe ritmurile Wish You Were Here sau The Great Gig in the Sky... Iar când doream să enervez pe părinții mei sau dădeam afară pe sora mea din cameră puneam The Piper at the Gates of Dawn (1967) la maxim...

    După care am avut o perioadă mai lungă fără rock și fără Pink Floyd, m-am reorientat către jazz... Dar viața îți aduce surprize, Pink Floyd a revenit acasă prin fiica mea mică, cine-i rocker, ea a descoperit singur și pe Pink Floyd și multe alte 🙂 Acum e la facultate și când vine acasă facem audiții comune, împărtășim muzicile în care suntem profund scufundați! Acum iarăși ascult rock, primite de la fiică mea și ce ați împărtășit la Audiofilii România!

    În această perioadă re-ascult muzică adolescenței, probabil și voi ați avut / aveți acest obicei, pe care mă încântă extraordinar! În aceste condiții m-a găsit acest articol, am fost surprins când am văzut albumele mele preferate și vreau să spun ca punctul de referință despre care am vorbit la început este chiar albumul Meddle (1971)!

    Editat de Laszlo AGOSTON
    • Like 2
    • Thanks 3
    Link spre comentariu
    Distribuie pe alte site-uri



    Join the conversation

    You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

    Vizitator
    Adaugă un comentariu...

    ×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

      Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

    ×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

    ×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

    ×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.