Anul trecut am scris un articol dedicat inregistrarilor muzicale de calitate. De atunci a trecut aproape un an. A existat un moment cand ma gandeam sa renunt la subiect din cauza concurentei acerbe a serviciilor de streaming cu ale lor recomandari muzicale. Subiectul a revenit in actualitate acum cateva saptamani. Un amic audiofil a sunat la telefon pentru ca dorea un sfat despre un posibil upgrade al amplificatorului. Dupa minute bune de discutii imi aminteste de articolul in care ofeream sugestii muzicale audiofile si ma intreaba de ce nu am scris o continuare. Povestea cu serviciile de streaming nu a parut sa il convinga. In replica am primit urmatorul raspuns, citez din memorie:
“Robotii aia nu au suflet si le lipseste cultura muzicala. Scrie domne un articol. Il citesc eu.”
La incheierea discutiei cu el aveam o misiune. Zambesc in timp ce scriu fraza. Cuvantul misiune ma duce cu gandul la ordinele din armata. Acolo executi fara sa iti pui intrebari.
Inainte de a va prezenta lista cu recomandari, am sa definesc o inregistrare de calitate ce poata fi considerata audiofila: este o inregistrare muzicala cu o gama dinamica apropiata de realitate (dinamica wikipedia), cu detalii bogate incat sa poti distinge cu precizie timbrul si pozitia tridimensionala a fiecarui instrument in planul scenei sonore. O asemenea inregistrare te apropie de momentul original din studio si te lasa sa apreciezi talentul muzicienilor . Prin comparatie, o inregistrare proasta se simte ca un perete de sunet fara detalii dinamice, timbrale, spatiale, etc.
Criteriile dupa care am selectat albumele sunt impartite in mod egal intre valoarea muzical-artistica si aspectele tehnice, cum ar fi dinamica si transparenta inregistrarii.
Te poate interesa:
Carmen Gomes Inc – Don’t You Cry
Albumul a fost inregistrat in doua sesiuni, 26 Octombrie si 15 Decembrie 2018, la Studioul MCO, Hilversum, Olanda, si a fost lansat comercial la data de 3 Februarie 2019. Carmen Gomes Inc este o trupa soul-jazz cu influente blues. Muzica lor este un amestec perfect intre expresia artistica individuala si interactiunea colegial armonioasa. Trupa are un repertoriu variat. Artistii exploreaza genurile muzicale intr-un mod natural fie ca este vorba jazz, blues, soul sau chiar funk.
Discul a fost produs in conditii speciale de casa de discuri Sound Liaison, in format DXD. Premiza acestui album este inregistrarea ideala. Cum ar suna trupa aflata chiar acolo in fata ta. Proiectul a pornit de la idee simpla a modului in care creierul decodifica sunetul folosind receptorii asezati in interiorul celor doua urechi. Pentru a imita acest proces intr-un mod cat mai natural a fost folosit un singur microfon stereo asezat in fata trupei. Simplu in aparenta dar cumva masterizarea unui album nu functioneaza asa. Inregistrarea folosind mai multe piste, cu mai multe microfoane, ofera avantajul reglarii sunetului pe fiecare instrument. Singura problema care apare intr-o asemenea situatie este fazarea corecta a microfoanelor. Un microfon individual aduce alte provocari. Mixarea instrumentelor inregistrate separat nu este posibila. Realizarea scenei sonore se face prin deplasarea cu atentie a fiecarui instrument mai aproape sau mai departe de microfon, precum si la stanga sau dreapta in raport cu microfonul. Munca in studio nu se incheie aici. Este nevoie de un dirijor care sa indice individual membrilor trupei intensitatea sonica la care trebuie sa cante, pastrand echilibrul intre vocea neamplificata, contrabas, toba si sunetul pur de chitara acustica. Sesiunea de inregistrari a fost un succes pe care va invit sa il ascultati.
Album Dynamic Range – DR 12
Joni Mitchell – Court and Spark
“Court and Spark” este albumul cu care Joni a atins punctul culminant al carierei. Artista a petrecut mare parte din anul 1973 in studio pentru a inregistra albumul. Discul a fost lansat la 17 Ianuarie, 1974, la casa de discuri Asylum. Muzica este o fuziune remarcabila de folk, pop, jazz. Este cel mai bine vandut material discografic al artistei. Daca albumele anterioare pot fi considerate pretioase, aici viziunea asupra lumii este descrisa liric, un mix de romantism dulce-amar, fara sa cada in cinism. Subiectele versurilor vorbesc despre atingerea intelepciunii emotionale prin iubire, despre confuzia individului in fata dragostei si recastigarea increderii in sine. Joni stapaneste acum arta de a scrie melodii introspective, personale, dar canalizand muzica intr-un sunet accesibil, bine produs, care incorporeaza chitara ei distinctiva cu notele de pian si mixul de soft jazz oferit de restul muzicienilor. “Court & Spark” este unul din acele albume revolutionare din cultura muzicii pop ce nu trebuie ratat.
Album Dynamic Range – DR 12
The Cinematic Orchestra – Live at the Royal Albert Hall
“Live at the Royal Albert Hall” este un album in concert si a fost lansat de casa de discuri Ninja Tune la data de 14 Aprilie 2008. NuJazz, future jazz, downtempo, electronic, sunt genurile in care se incadreaza trupa. Ideea acestui proiect apartine britanicului Jason Swinscoe care este aranjor, programator si producator. Practic el este The Cinematic Orchestra. Aranjamentele lui Jason sunt un mix de monstre muzicale culese din filme vechi, partituri de jazz, coloane sonore, melodii ale unor artisti care l-au inspirat si ritmuri de bas de pe diferite inregistrari. Mixul final este interpretat de un grup de muzicieni al caror nucleu constant este Tom Chant (saxofon soprano, pian electric si acustic), Jamie Coleman (trompeta, flugihorn), Phil France (bas), T. Daniel Howard (tobe). Cocktail-ul muzical nu este cantat pur si simplu, trece printr-un proces care presupune improvizatie si multa libertate artistica. La final piesele sunt esantionate si rearanjate pe computer pentru a crea o atmosfera de muzica electronic-ambientala inspirata din energia improvizationala a jazz-ului. Cu “Live at the Royal Albert Hall”, Jason a incercat sa isi depaseasca limitele si sa atinga maretia unui eveniment demn de un concert intr-o sala legendara cum este Albert Hall. Pentru a realiza aceasta isprava grupul sau a fost format din 40 de muzicieni, incluzand aici intregul Heritage Orchestra format din 24 de muzicieni. Rezultatul este cu adevarat remarcabil . Sunetul este luxuriant, aventuros, emotionant, dinamic si complet texturat. Amestecul de solouri, pulsul ritmic al tobei, linia de bas vertical, voce, pian electric, chitara funky nervoasa si restul orchestrei creaza o atmosfera incredibila. Albumul este o demonstratie cu adevarat emotionanta a darurilor uimitoare ale acestui grup, de aceea va invit sa il ascultati.
Album Dynamic Range – DR 11
Sting – Ten Summoner’s Tales
Sting este unul din cei mai titrati muzicieni ai lumii. A fost principalul compozitor, cantaret si basist pentru trupa de new wave rock The Police din 1977 pana in 1984. Din 1985 a inceput o cariera solo plina de success. Stilul sau este un amestec de elemente rock, jazz, reggae, new-age si worldbeat. In calitate de muzician solo si membru The Police a castigat 17 premii Grammy, trei premii Brit, un Glob de Aur, un Emmy si are patru nominalizari la Oscar pentru o melodie originala.
"Ten Summoner’s Tale" este de departe cel mai bun album solo al lui Sting. A fost lansat pe 9 martie 1993 sub egida A&M Records. Unele dintre cele mai bune piese ale lui Sting din toate timpurile (“If I Ever Lose My Faith of You”, “Shape Of My Heart” si “Seven Days”) se gasesc pe acest album. “Ten Summoner's Tales” nu m-a dezamagit nici macar o clipa cand l-am ascultat prima data in anii ’90. De atunci continui sa descopar nuante noi la fiecare auditie. Mixul muzical de R&B, ritmuri de jazz, funck-rock, chiar country, evidentiaza talentul extraordinar al artistului dar si chimia extraordinara dintre Sting si trupa de acompaniament. O inregistrare intrata in cultura pop care a ramas la fel de proaspata in ciuda celor 28 de ani trecuti de la lansare.
Album Dynamic Range – DR 13
Dallas Winds - John Williams at the Movies
Acest disc poate intra cu usurinta in categoria ‘muzica de testat sistemul audio stereo’. Albumul a fost lansat in Iulie 2018 de casa de discuri Reference Recordings. Performantele dinamice sunt extraordinare si au fost inregistrate cu scopul de a oferi un sunet audiofil spectaculos de catre echipa de ingineri premiata a Reference Recordings: Keith O. Johnson si Sean Royce Martin. Inginerii si albumul au primit nominalizari la premiile Grammy in 2018. “John Williams At The Movies” il are ca prim solist pe Christopher Martin, trompeta principala a Filarmonicii din New York. Inregistrarea a fost realizata in Dallas Texas, in Centrul Simfonic Morton H. Meyerson, una dintre cele mai mari sali de concert din lume.
Album Dynamic Range – DR 15
Va astept cu comentarii si sugestii in sectiunea dedicata de la sfarsitul articolului.
Auditie placuta!
Articol scris de Robert Flescan
Cine sunt eu si de ce ati avea incredere in mine.
Sunt pasionat audiofil de mai bine de 15 ani. Timp de 3 ani am lucrat ca PR-ist pentru unul din dealerii audio consacrati din Romania, JackFi (Audio Concept). In acesti ani am trecut printr-un proces de invatare complex. Am experimentat empiric sunetul audiofil testand mii de sisteme audio si am invatat de la Jack o partea din arta audiofila. Pentru ca mi-am dorit sa descopar ce se afla dincolo de marketingul producatorilor, am citit o multime de materiale legate de tehnologia audio. In ultimii ani am scris o perioada articole pentru blog-ul unuia din dealerii audio cu o ascensiune remarcanta in ultima vreme, iar acum 2 ani am inceput sa scriu pentru HiFi Tech. Pentru mine a fi audiofil inseamna inainte de toate dragoste pentru muzica. In colectia personala de muzica am peste 1000 de cd-uri si 300 viniluri.
- 2
- 1
Comentarii Recomandate
Nu sunt comentarii de afișat
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.