Sari la conținut
HiFi Tech
  • Recomandari Muzicale Audiofile - Partea I


    dinica

    Astazi lansez o serie de articole cu recomandari ale unor albume muzicale care imbina calitatea inregistrarii cu a interpretarii.  Permiteti-mi sa incep cu o definitie a ceea ce inteleg prin 'muzica  audiofila'. Este o muzica cu o gama dinamica buna (dinamica wikipedia), cu detalii suficiente incat sa pot distinge diferitele instrumente si sa apreciez talentul muzicienilor. Prin comparatie, o inregistrare proasta se simte ca un perete de sunet fara detalii dinamice. Acum 15 ani, pe langa ascultatul muzicii, am inceput sa urmaresc  felul in care este masterizat un album. In toti acesti ani am descoperit ca, nu este usor sa gasesti inregistrari muzicale de calitate. Aceasta este experienta mea. Nu exclud posibilitatea ca pentru unii dintre voi sa fie o activitate usoara. Din acest motiv, va rog ca la sfarsitul articolului, sa impartasiti cu noi modul in care gasiti muzica de calitate. 

    In prezent descoperirea muzicii noi pare sa fi devenit o activitate simpla. Te abonezi la un serviciu de streaming si ca prin minune esti la un click distanta de milioane de albume. Atat de simplu sa fie? Experienta mea de ascultator hard-core imi sopteste contrariul. Streamingul muzical este direct legat de mobilitate, de ascultatul muzicii in casti in timp ce te deplasezi. Din acest motiv muzica prezentului este masterizata sa va atraga atentia. Este conceputa sa se auda tare, ca un perete compact de sunet. 
    Paragraful precedent precis va naste o razmerita printre adeptii ‘miscarii streamin-gului audiofil’. Imi imaginez cum ridicati mainile amenintatoare catre monitor si pe un ton autoritar spuneti – eu sunt abonat la Qobuz sau Tidal, servicii acestea transmit in format digital lossless. Sunteti indreptatiti sa va infuriati pe mine doar pe jumatate. Am sa explic. Receptia unui semnal digital lossless nu garanteaza calitatea inregistrarii.

    Te-ar mai putea interesa si urmatorul articol:

    Un exemplu care imi vine in minte este trupa The National. Iubesc muzica lor, am fost la doua concerte, am cumparat  albumul ‘High Violet’ (favoritul meu), insa calitatea inregistrarilor este mizerabila. Scena sonora este oribila, nu exista nuante muzicale, sunetul este distorsionat. Am sa  atasez o imagine in sprijinul afirmatiilor mele folosind un alt album The National ca exemplu. Urmariti intervalul dinamic al albumului ‘Trouble Will Find Me’. Avem trei variante: cd, Qobuz, HD Tracks. Toate sunt ingrozitoare. Este vinovat serviciul de streaming in aceasta situatie? Nu. Ei nu fac altceva decat sa livreze catre ascultatori muzica asa cum a fost masterizata in studio. 
    Folosesc acelasi album pentru a continua demonstratia mea. Varianta pe disc de vinyl are un interval dinamic superior. Motivul acestei decizii are legatura cu comportamentul ascultatorului si nu cu calitatea unuia din formate. Daca streaming-ul este gandit pentru mobilitate, discul de vinyl  tinteste ascultatorii de muzica casnici. 

    796516037_thenational.thumb.jpg.8bff428451a381cc9047247f53a91b59.jpg

    Din pacate, lipsa unei garantii a calitatii inregistrarilor ne obliga sa cautam atent si cu efort acele inregistrari speciale. 

    Recomandari Muzicale Audiofile - Partea I

    Bill Evans Trio – Waltz for Debby

    Waltz for Debby  este unul din cele mai bune albume de jazz live din istoria muzicii. Albumul a fost inregistrat in ziua de 25 iunie 1961 in clubul de jazz Village Vanguard, New York, si lansat in anul 1962.  Cei mai multi oameni il cunosc pe Bill Evans din munca sa cu Miles Davis pentru albumul  ‘Kind of Blue’. Interpretarea sa magnifica pe acest album este suficienta pentru a-l face unul dintre cei mai mari pianisti de jazz din toate timpurile. ‘Waltz for Debby’ confirma geniul acestui pianist si ne ofera posibilitatea de a asculta muzica unuia dintre cei mai interesanti pianisti de jazz. Interpretarea la pian a lui Bill Evans este hipnotic de frumoasa, plina de un lirism incredibil, impresionant si jucaus. Ascultati acest album seara cu un pahar de vin in mana. Garantez o seara extraordinara.
    Album Dynamic Range – DR 14

    684698370_RecomandariMuzicaleAudiofile.jpg.b2abc96ef363958007d3a0e25fa2b971.jpg

     

    Camille Saint-Saens – Symphony No. 3 / Eugene Ormandy / Michael Murray

    Albumul a fost inregistrat  in ziua de 10 iulie 1962, sub bagheta dirijorului Eugene Ormandy, cu participarea organistului  Michael Murray si Orchestrei din Philadelphia. Aceasta este una dintre marile simfonii dedicate orgii si are un statut de blockbuster printre pasionati. Interpretarea este uimitor de fina, iar sunetul este extraordinar. Echilibrul dintre orga si orchestra este perfect. Pentru mine este una din cele mai bune inregistrari ale unei sinfonii pentru orga. 

    295831609_RecomandariMuzicaleAudiofile2.jpg.9eb8fb3332c12824e450b78a8c7a0c90.jpg

     

    Anouar Brahem – The Astounding Eyes of Rita

    Albumul a fost inregistrat in anul 2008, in Italia, si a fost lansat de ECM in anul 2009. Brahem este unul din interpretii cei mai cunoscuti ai oud-ului. Datorita originilor sale  tunisiene muzica sa se afla la intersectia dintre cultura  Orientului Mijlociu si cea europeana. Ritmul oud-ului se impleteste perfect cu modernismul basului  electric si cu sunetul clarinetului, oferind un sunet usor ca firele de nisip purtate de vanturile desertului. Muzica este contemplativa, profunda, traditionala, chiar daca artistul foloseste interactiunea grupului pentru a-i conferi modernitate.
    Album Dynamic Range – DR 12

    319640227_RecomandariMuzicaleAudiofile1.jpg.2a468a9ba0ce98b224aee3ac25fffb59.jpg

    Dead Can  Dance – Spiritchaser

    Spiritchaser este al saptelea album de studio Dead Can Dance. A fost inregistrat in Quivvy Church, Irlanda, studioul personal al lui Brendan Perry si lansat in anul 1996. In esenta acesta este un album care continua traditia trupei. Vocile lui Perry si Gerrard continua sa ne capteze atentia cu interpretarea lor eterica folosind un background muzical complex. Va sugerez sa fiti atenti la piesa ‘Nierika’. Partea de percutie este aigurata de cinci interpreti.
    Album Dynamic Range – DR 9
    Trivia:  Quivvy Church este o biserica construita in anul 1855, cumparata si renovate de Perry in 1993.

    2007631505_RecomandariMuzicaleAudiofile3.jpg.f5e4b55998e74f7d5e09b9c2d3a72898.jpg

     

    Cassandra Wilson – Traveling Miles 

    Acesta este albumul cu numarul 13 din discografia vocalistei de jazz Cassandra Wilson. Inregistrarea a fost terminata in doua etape; Decembrie 1977 la The Hit Factory, New York si Mai / Septembrie 1998 la Bearsville, New York. A fost lansat pe piata la 23 Martie 1999. Este un omagiu impresionant adus lui Miles Davis,  care extinde abordarea eclectica a jazz-ului interpretat de Cassandra Wilson. Primit modest de critica, eu il consider curajos  pentru ca Wilson a indraznit sa adauge versuri muzicii lui Miles Davis.  
    Album Dynamic Range – DR 10

    1729889489_RecomandariMuzicaleAudiofile5.jpg.8c106c0c59d84e9cfbe3eaad21c912e6.jpg

     

    Antonio Forcione & Sabina Sciubba -  Meet Me In London

    Un album produs si lansat de Naim Records in anul 1998. Duo-ului caruia i se alatura adesea basistul Davide Mantovani și, ocazional, alti cativa muzicieni, interpreteaza o muzica atmosferica. Pe disc veti gasi si cantece populare ca ‘Take Five’, ‘Could You Believe” de Al Jarreau, dar si câteva originale. Pe acest album talentul extraordinar al chitaristului Antonio Forcione  se intalneste cu vocea versatila, matura, puternica, a vocalistei Sabina Sciubba. Aceasta intalnire merita cautata si ascultata. Sonic, albumul este o adevarata sarbatoare a sunetului de calitate.
    Album Dynamic Range – DR 13

    274334401_RecomandariMuzicaleAudiofile8.jpg.90ff09bc05f782a49c20e70d197674a6.jpg

     

    Steely Dan – Gaucho

    Este al saptelea album de studio al trupei rock americane Steely Dan . A fost lansat pe 21 noiembrie 1980. Pentru a inregistra albumul, formatia a folosit cel putin 42 de muzicieni diferiti, a petrecut peste un an in studio si a depasit cu mult timpul acordat de casa de discuri pentru inregistrari. In 1982 albumul a castigat premiul Grammy pentru cea mai buna inregistrare neclasica si a primit nominalizari la premiile Grammy pentru albumul anului si cea mai buna interpretare pop a unui duo sau grup cu voce. Fara sa fiu un mare fan al muzicii acestui grup, sunt nevoit sa va atentionez asupra lui. Gaucho este considerat ca fiind unul din albumele iconice in cercurile audiofile americane. 
    Album Dynamic Range – DR 14

    556382173_RecomandariMuzicaleAudiofile6.jpg.bdfac05d3dc16e2779c1793f8904cbd4.jpg

     

    Eiji Oue – Rachmaninoff: Symphonic Dances, Etudes-tableaux, Vocalise 

    Albumul a fost inregistrat in 2007.  Este una dintre capodoperele fonetice ale inginerului de sunet Keith O Johnson. Aceasta versiune este una din cele mai spectaculoase inregistrari captate pe disc, visul de aur al fanilor HiFi. Sunetul Reference Recordings ofera un adevarat spectacol auditiv cu o gama dinamica larga, impact dinamic puternic, profunzime orchestrala excelenta, gama medie sonora naturala si inalte cristaline. Acesta este un sunet complet, stralucitor, transparent si extrem de realist. 
    Album Dynamic Range – DR 15

    1215201555_RecomandariMuzicaleAudiofile4.jpg.bae272ed42b9a8c97a28bf65ca52a4fc.jpg

     

    Va astept cu comentarii si sugestii in sectiunea dedicata de la sfarsitul articolului. Auditie placuta!

     

    Articol scris de Robert Flescan

    Cine sunt eu si de ce ati avea incredere in mine.
    Sunt pasionat audiofil de mai bine de 15 ani. Timp de 3 ani am lucrat ca PR-ist pentru unul din dealerii audio consacrati din Romania, JackFi (Audio Concept). In acesti ani am trecut printr-un proces de invatare complex. Am experimentat empiric sunetul audiofil testand mii de sisteme audio si am invatat de la Jack o partea din arta audiofila. Pentru ca mi-am dorit sa descopar ce se afla dincolo de marketingul producatorilor, am citit o multime de materiale legate de tehnologia audio. In ultimii ani am scris o perioada  articole pentru blog-ul unuia din dealerii audio cu o ascensiune remarcanta in ultima vreme, iar acum 2 ani am inceput sa scriu pentru HiFi Tech. Pentru mine a fi audiofil inseamna inainte de toate dragoste pentru muzica. In colectia personala de muzica am peste 1000 de cd-uri si 300 viniluri.

    • Like 3
    • Thanks 4

    Recenzie utilizator

    Comentarii Recomandate

    "Waltz for Debbie", ca si "Sunday at the Village Vanguard" sunt extrase din aceeasi sesiune de inregistrari, de gasit integral in 3 cd-uri grupate sub denumirea "Complete Village Vanguard Recordings", aparut in 2005. La cateva zile dupa sesiunea din 25 iunie 1961, bass-istul Scott La Faro murea la doar 25 ani, intr-un accident auto, ceea ce face respectivele inregistrari documente istorice. De fapt, "Complete Village Vanguard Recordings" a fost adaugat in 2009 in Biblioteca Congresului SUA.

    Link spre comentariu
    Distribuie pe alte site-uri

    Sorin, multam pentru completare. Articolul este gandit sa fie citit in 2-3 minute si sa starneasca interesul pasionatilor pentru anumite inregistari. Dupa citire, fiecare poate sa caute informatii in functie de preferinte.

    Link spre comentariu
    Distribuie pe alte site-uri

    audio's audiophile collection vol.1-24

    O cloectie foarte interesanta formata din 26 CD (24 Karat gold), dinamica inregistrarii foarte buna apartine Zounds Records Germania ,  Fiecare CD are o anumita tema asa cum se observa in imagine , punand accent pe un stil de muzica (blues) sau mai degraba pe o componenta care alcatuieste o melodie (Bass, Voices, Beats). Din cele aproximativ 250 de melodii existente in colectie este greu de crezut ca nu veti gasii cateva preferate.  Aceste CDuri au aparut incepand cu anul 1993 , vol.1 si s-au oprit initial la vol.24 in 1999 dar au continuat cu vol.25, vol.26 in 2011 respectiv 2013 totusi ultimele doua par ca nu fac parte din filozofia colectiei .

    FPAca.jpg.912de2c9a5b0106879d87efcd82d103b.jpg

    Un LP care suna cu mult peste asteptari avand in vedere ca a fost o acchizite SH 

    Este varianta 1983 CBS , Germany , este al doilea album al interpretului de harpa Andreas Volenweider , albumul a fost  lansat de Colomba (Elvetia) in 1982.  Inregistrarea facuta tot in Elvetia la un studiou din Berna - Sinus Studio. 

    R-675250-1247422130.jpeg.jpg.21fa1f9839ef5fb661a789ca4d49caae.jpg

     

    Link spre comentariu
    Distribuie pe alte site-uri

    Ne-am obisnuit sa scormonim dupa albume si cantareti ezoterici in goana noastra dupa sunet si muzica de calitate uitand complet ca putem gasii lucruri interesante chiar printre "banalii interpreti" pe care ii cunosc si cei mai profani in materie de muzica. Daca aveti rabdare sa ascultati pana la sfarsit urmatorul album exista sanse destul de mari sa imi dati dreptate.
    In 1996 Dani Klein sau asa cum o cunoasate lumea, Vaya Con Dios (Mergi cu Dumnezeu) se retrage din lumea muzicala pentru o perioada de aproape 10 ani  datorita surmenajului , de altfel interpreta isi pierde in totalitate podoaba capilara ca urmare a stresului enorm la care o supune scena , revine in 2004 cu albumul "The Promise" .  
    Spre deosebire de celelalte albume apreciate si premiate international acest album este singurul care se pare ca nu atrage atentia auditoriului , poate din cauza absentei , poate ca  funny asteptau altceva , astfel albumul ramane doar la varianta CD . Este inregistrat in Belgia de PIAS (Play It Again Sam) nu pot spune ca este o inregistrare exceptionala dar cu siguranta este o inregistrare cat se poate de corecta. Din punct de vedere muzical acest album este perfect pentru o dupa amiaza de sambata , cand vrei sa asculti ceva linistit , usor , si mai ales sa nu asculti ceva care devine monoton. Acelas Pian , aceeasi trompeta , acelas bas, aceeasi percutie timp de 30-40 de minute
    In primul rand interpreta foloseste cu usurinta limba engleza , franceza , germana , spanioal astfel incat albumul pare mai degraba o compilatie , abordeaza teme latino , gypsi , africane , insotite de un aranjament muzical care nu te va plictisi catusi de putin , fara sa se exagereza in privinta vreunui instrument, toate melodiile sunt presarate cu interventii de vioara , trompeta , chitara rece , acordeon etc un melanj de pop , jazz , soft-rock , indi , toate astea te fac sa uti cand au trecut cele peste 40 de minute cat dureaza albumul. 

    R-1762949-1241777455.jpeg.jpg.9d197b01e488e33141b6ed2c73c6a0c0.jpg

    Link spre comentariu
    Distribuie pe alte site-uri



    Join the conversation

    You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

    Vizitator
    Adaugă un comentariu...

    ×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

      Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

    ×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

    ×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

    ×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.