Sari la conținut
HiFi Tech

Upgrade boxe Monitor Audio Gold GR20


Netcrusher

Postări Recomandate

Ma bate de ceva timp gandul sa fac un upgrade filtrelor si cablurilor interne pentru boxele din titlu.

In atasament se observa doua imagini cu filtrele in cauza.

 

As dori pareri referitoare la urmatoarele subiecte:

1. Ce model de condensatori ar fi bine sa aleg pentru upgrade?

2. Are sens inlocuirea rezistentelor?

3. Cablurile interne ma gandeam sa le inlocuiesc cu Van Damme UP-LCOFC Hi-Fi 2x2.5mm, credeti ca e un cablu potrivit?

 

Astept pareri si sugestii!

filtru-1.jpg

filtru-2.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Parerea mea este ca loc de mai bine exista.

Dar nu cred ca exista o "reteta a succesului" garantata, trebuie sa experimentezi. Sunt mai multe tipuri si modele de condensatoare cu care ai putea incerca. Dar chiar daca pui componente mai bune si mai scumpe poti obtine rezultate care sa nu fie pe placul tau.

S-ar putea sa faci un upgrade al componentelor si un downgrade al sunetului.

Componentele sunt totusi de calitate, rezistenta aia ceramica alba este noninductiva, eu nu le-as schimba. Poate doar de curiozitate si de dragul experimentului.

La fel si cablurile.  Cred ca sunt suficient de bune si de scurte ca sa faca o diferenta notablia.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu e vorba ca nu suna, ideea era sa storc si mai mult din ele daca e posibil. Si da, cunosc faptul ca nu exista o reteta pentru acest lucru, insa speram ca poate cineva a mai incercat sa faca acest gen de modificari in boxe MA incat sa primesc niste recomandari putin mai concrete...

 

Un articol interesant despre condensatori gasiti aici:

http://www.humblehomemadehifi.com/Cap.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Condensatoarele din boxe par sa fie Bennic.

Cat despre articolul ala, eu cred ca multe din chestiile pe care le aude baiatul ala se intampla doar in capul lui si nu duce lipsa de imaginatie.

Fiecare componenta are sunetul ei, cu asta sunt de acord si o sustin. Dar baiatul ala nu testeaza componentele in acelasi sistem, ci cum se nimereste. Mi se pare irelevant si inutil.  L-as fi crezut daca le-ar fi testat in acelasi setup, dar chiar si asa totul este subiectiv.

 

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Daca as fi in locul dvs mai intai as inlocui acel burete de la interior. Ceva nu-mi place la el. Nu stiu cat e de fonoabsorbant insa as pune niste fonomin, 2 straturi. Si asta numai la una din boxe iar apoi as compara. Componentele filtrelor sunt ok nu trebuie schimbate.

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Este posibil sa mai existe o placuta cu un filtru,  pt ca din schema lipsesc 2 condensatori de valori mai mari (probabil electrolitici). Boxele sunt 2,5 cai, si nu prea cred ca s-au folosit filtre de ordinul 1 la joase. 

Condensatorii nu sunt neaparat Bennic, dar asta este putin important. Cel negru este tip MKP iar cel galben probabil tip MKT. 

In locul dvs eu as scoate schema filtrelor si abia apoi as pune problema upgradarii.

In caz ca nu doriti sa faceti asa ceva, singura modificare semnificativa ca prezenta in sunet ar fi inlocuirea condensatorului serie de pe inalte cu unul dintr-o clasa superioara (adica de la cca 2 euro cat este cel de acolo la unul de cca 20 euro).

Editat de Shambala
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Conectorii boxelor sunt prinsi direct pe filtru (se si vad cele 4 suruburi, care sunt defapt conectorii din spate) iar de la filtru pana la difuzorul de joase nu exista decat un cablu, imaginile fiind realizate prin gaura difuzorului de joase.

Deci, in concluzie, vad ca majoritatea recomandarilor sunt sa le cam las asa cum sunt...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Daca curiozitatea despre maximul de calitate acustica pe care l-ar putea da acele boxe este mare, se pot face o serie de probe cu un alt filtru, poate pe 3 cai.

Asta implica masurarea electrica a difuzoarelor (cu o placa de sunet si un cablu adaptor) si acustica a incintei, cu o placa de sunet si un microfon cat de cat bune (calibrate). Este nevoie de ajutorul cuiva cu exerienta la asa ceva. Dupa ce se obtin datele acestor masuratori se poate trece la o simulare a unui raspuns acustic cu un alt filtru - mai elaborat, si apoi construirea fizica a acestuia  si montarea in locul unuia din cele originale,  apoi ascultarea plus masuratori acustice. Din acel punct se incearca diverse modificari la filtrul nou proiectat (vers 1,2,3,4, etc). Asta dureaza minimum cateva saptamani. Posibil sa fie nevoie a se monta si al doilea filtru pt comparatiile de finete - a  spatialitatii scenei sonore, etc. Treaba devine putin mai dificila pt ca trebuie construit un sistem de comutare A-B intre cele 2 randuri de filtre. Si iar incep tunarile de finete (vers X.1, X.2, etc.). Alte cateva luni.

Abia dupa aceea se poate decide daca s-a obtinut ceva semnificativ si daca a meritat munca.

Se mai poate incerca o amorfizare a incintelor prin aplicarea unui strat de cauciuc cu densitate f mare (de genul celor lipite sub chiuvetele de inox), apoi a unui stat de pasla de lana si apoi un alt material fonoabsorbant. Caucuicul si pasla vor reduce putin volumul, Twaronul sau lana vor recupera partial din acea pierdere. Trebuie vazut pe simulare cat de mult se va pierde la bas.  Din pacate cauciucul (ala bun) e scump in draci iar rezultatul nu poate fi estimat teoretic (depinde de cat de bine sunt construite cutiile, daca vibratiile parazite sunt semnificative sau nu).  Din poze nu imi dau seama cat de bine sunt ranforsate sau daca exista canale frezate antivibratii..

 

 

Editat de Shambala
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Descrierea anterioara nu este ironica ci reprezinta unica solutie inginereasca [stiintifica] prin care se pot imbunatati niste boxe. Cam asa se face...

Bine, mai este si optiunea construirii altor cutii dar am considerat ca deja ar fi prea mult pt posesor ?.   Pasul urmator fiind , fireste, schimabrea difuzoarelor  ...  cred ca nu mai are legatura cu intrebarea initiala....

 

Editat de Shambala
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Bineinteles, defapt nici una dintre aceste recomandari nu intra in incidenta intrebarilor principale... boxele sunt bune, eu doar ma gandeam ca poate reusesc sa "storc" putin mai mult din ele cu cateva modificari relativ usoare.

Sunt de asemenea constient ca daca doresc boxe de alt nivel cel mai simplu e sa le inlocuiesc, insa nu e cazul aici. Le detin de mult timp si sunt pe gustul meu, repet, doar incercam sa imbunatatesc filtrele actuale (daca e cazul) nu sa le refac sau sa le aduc alte modificari.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Recunosc, nu am avut placerea sa ascult GR20, insa MR4 si MR6 m-au dezamagit prin sunetul de ”doaga”.

Ceea ce mi-a atras atentia in cazul de fata este acel burete din interior. Fara sa vreau m-a dus cu gandul la MR-urile de mai sus chiar daca sunt din cu totul alta liga.

Din reviewurile citite am inteles ca incintele in discutie se apropie de sibilanta pe inalte iar pe bas....nu toata lumea era prea multumita.

Repet, un prim pas ar fi inlocuirea acelui burete cu 2 straturi de fonomin, numai la una din boxe si apoi ascultate si vazut daca sunt diferente audibile intre boxa cu fonomin si cea de fabrica. Daca e ok puteti adauga un snur de aracet la toate liniile de imbinare interioara (mai ales in cazul in care boxele au suferit ”plimbari” in alte locatii).

La filtre, daca tineti musai, puteti inlocui bobina de pe bas cu una pe aer. Cam astea ar fi recomandarile mele pentru cheltuieli minime.

In rest...ce v-a zis @Shambala e 100% adevarat insa tineti cont si de concluzia de mai sus a lui @Bongiorno.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cel mai rapid, strapeaza cu ceva Obbligato, Claritycap 0,1 micro conzii serie cu traducrorii si ai sa te saturi de "aer" intre instrumente si plus de rezolutie. Bobina aia cu miez nu o poti inlocui cu una pe aer caci sigur faci Rd mai mare si pierzi din registrul grav, tre sa modifici atenuare tweeter. Plusca la nivele umane de auditie nu se satureaza miezul ala care e de calitate. Cum zice Shambala, ia de la aia cu sonorizari auto bitum autoadeziv de 3-5 mm si fonomin, cum zice Dan, dupa, e un minim de cheltuiala si se simte imediat. 2-3 ore de munca sa croiesti si sa lipesti, daca nu o sa simti nimic ma injuri si gata...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Reteta e verificata, nu ma hazardam la experimente pe banii omului. Desi e o varianta ?

Suntem ingineri amandoi si stim ca  ecuatia o masa mica (au numa' 22kg harabaile de 90x30x20 cm) si incinte acustice nu da bine. Asta inseamna,  printre atele, pereti subtiri, adica coloratii. Pentru asta recomandarea bitum adeziv, doi dintr-un foc : lestare (cam 10-12kg la ce arie desfasurata au) si alcatuirea amorfa a bitumului-absorbtie. Asa, la viteza….

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Lipirea foliei de cauciuc autoadeziv nu lasa urme semnificative.  Daca as fi recomandat aplicarea de antifon auto plus membrana bituminoasa groasa plus inca un strat de antifon, atunci da, ar fi fost greu de scos si ar fi ramas urme.

Editat de Shambala
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.