Sari la conținut
HiFi Tech

Amplificatoarele si sunetul lor


GeorgeNistor

Postări Recomandate

Am o problema care ma roade rau de tot: am avut un amplificator nemtesc noname care imi placea enorm cum suna pe inalte, la presiunea unui prieten, am cedat si l-am vandut sub pretextul ca era o vechitura ruginita. am luat un harman kardon hk6500 asta imi place enorm cum suna pe medii, foarte detaliat, in schimb inaltele sunt taioase. De curand am luat un pioneer a-878. Un amplificator lucrat frumos, puternic, componente de calitate, scutura boxele bine de tot, dar in acelasi timp si inmoaie sunetul, e cum ar veni mana de fier in manusa de catifea. Acum problema e ca e un amplificator flat, el e un amplificator care suna corect, dar nu dupa gusturile mele. L-am cumparat cu praful original in el, cu toate ca pierd valoarea, iau in calcul sa il modific. ideea e ca nu stiu ce da nunanta de sunet a unui amplificator. Cate amplificatoare am asculat la viata mea, unul nu suna la fel. sunt si ele ca si noi oamenii, fiecare cu amprenta lui sonora. Poate suna ciudat ce spun, in mintea mea stiu exact ce vrerau, ideea e ca nu stiu cum sa obtin in practica.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Se face o confuzie aici, tipică ptr amplifurile integrate, adică preamplificatoare corectoare şi amplifuri de putere în aceeaşi cutie. Mai precis, ''sunetul'' e modificat după concepţia fiecărei firme, mai ales ptr a corecta anumite deficienţe din întreg lanţul lansat la vînzare. Cele mai slabe componente fiind sursele de semnal analogic de pe vremuri şi boxele cu difuri limitate ca plajă de redare. De aceea, scule provenite de la firme diferite, din epoci diferite şi combinate în fel şi chip vor suna diferit.

În general amplifurile de putere, fără nici o corecţie externă sau fără nici o mînăreală din partea firmei (exemplul de păcăleală cel mai cunoscut Nad 3220) sună cît pot ele de corect, liniar, etc. Mulţi amatori de muzică profită de modelele cu conexiuni între partea de preuri şi partea de putere ptr a le combina cu alte scule.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Scheme sînt, întrebarea e cît te pricepi? Ideal ar fi să-ţi proiectezi cablajele după piesele folosite, să poţi meşteri şi la carcasă...

.............

La tensiunea aia depăşeşti lejer suta de waţi pe canal în 8 Ohmi. Nu uita că pe lîngă trafo, radiatoare şi trz mai ai nevoie de filtraje bune, un circuit de protecţie serios, alte opţiuni personale. Mai precis se poate discuta numai după postarea datelor complete ale trafo de reţea. Eu aş merge pe o schemă total simetrică, dar nu exagerat de complicată.

5acfb26d265b4_Copiea11.thumb.jpg.d550df483f5a990310da8672470a1dc4.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Greseala nr.1 acel dac usb pe care il folosesc, trebuie setat manual pe 32bit din control panel, DAR! daca in timpul functionarii scoti mufa usb si o conectezi la loc se pune singur pe 16bit :sick: lucru pe care eu nu l-am stiut, am pus din nou la 32bit si lucrurile s-au schimbat radical, a reaparut acea stereofonie, iarasi aud sunetele care se plimba prin casa ca un licurici

Pioneer 878 este alimentat la +/- 53v, il voi lasa in pace suna multumitor.

Singurul amplificator construit de mine 100% pe tranzistoare a fost acum 10 ani celebrul av400 aka fet400. Am mai facut niste montaje cu tda7250 pe care ca si sunet il consider net superior fata de fet400. In rest am mai facut ceva pe integrate si niste crossovere facute dupa schema lui eliot.

Nu activez ca electronist, doar hobby. In viitorul relativ apropiat vreau sa incerc ceva de la quad, naim, si eventula ceva in clasa A

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu ştiu povestea dacului, dar legat de Mos400, Fet400, AV400 şi alte denumiri ale aceleeaşi chestii: mosfeţii industriali nu sînt trz ptr audio, sînt ptr comandat dispozitive, motoare, etc. În ciuda celor care îi promovează findcă costă puţin, aici preţul dictează calitatea oriunde şi oricînd. De aia şi un banal TDAxxxx sună ''mai bine''. Despre clasa A la semiconductori e mult de povestit, dar rezumatul e cam aşa: nu e acelaşi lucru cu clasa A la lămpi. Multe amplifuri zise în ''clasă A'' sînt mici păcăleli tehnice. Puţinele scheme reale în clasă A sînt de puteri mici, consum mare, căldură mare şi viaţă scurtă. Beneficiile sînt minore.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

O alimentare de +/- 65Vcc inseamna o clasa AB cu tz, cate 3-4 in paralel daca sunt 2SC5200+2SA1943. Un amplificator destul de serios, de putere mare, in stare sa urneasca cele mai gurmande incinte.

Eu as cauta cablaje gata facute, se gasesc acum pe ebay pt o gramada de amplifuri celebre.

Pt o clasa A alimentarea aceea nu este potrivita, acolo trebuie tensiune mult mai mica (+/- 22-35V) la aceeasi putere mare a sursei, doar ca asa cum scria si Zal cea mai mare parte din putere se va transforma in caldura. Totusi eu as sugera o cl A (serioasa) pt ca sunt mai multe sanse sa sune foarte placut, si fiind in general scheme mai simple raman mai putine ocazii de a gresi ceva.

Eu as incerca un Ovation NX Amp (100W cl.AB). Tu daca ai deja pregatita alimentarea aceea mare si o racire buna, poti incerca fratele mai mare, Ovation e-Amp (180W cl.AB)

La clasa A as incerca un Ovation SX Amp (15W cl. A) si/sau un Hiraga 30W.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.