Sari la conținut
HiFi Tech

Amplificator ZAL200V3


catalinc

Postări Recomandate

Am manufacturat un amplificator pentru un prieten.

Schema este conceputa de colegul Zal iar modulele de cineva de pe elforum. Transformatorul are aproximativ 250VA iar un singur modul poate debita pana la 200W pe o impedanta de 4Ohm.

Este un amplificator simplu dar care suna neasteptat de bine. Aproape ca ma hotarasem sa-l pastrez pentru mine.

Mai am sa-i fac patru picioare si gata.


20170223_163718.jpg20170223_163718.jpg<e>20170223_163726.jpg20170223_163726.jpg<e>20170223_163745.jpg20170223_163745.jpg<e>20170223_163505.jpg20170223_163505.jpg<e>20170223_163335.jpg20170223_163335.jpg<e>ZAL200_V3_Schema.pngZAL200_V3_Schema.png<e>

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Multumesc mult pentru aprecieri!

 

simplu si la obiect, design foarte misto cu un aer putin vintage. daca nu sunt prea indiscret, cat a costat toata treaba, exceptand bineinteles munca ta?

Foarte greu de cuantificat costurile pentru ca majoritatea materialelor le-am avut deja.

Transformatorul l-am recuperat dar valoarea unuia similar este cam 100 euro.

Diodele, condensatorii de pe alimentare, potentiometrul Bourns si conectorii au costat cam 50 euro.

Cele doua module au fost group-buy pe elforum dar nu mai stiu pretul lor, poate tot in jur de 50 euro. Le-am facut cateva modificari dar sunt insignifiante din punctul asta de vedere.


 

Foarte frumos, Cataline!

Ce nu am observat, este la baza talpii radiatorului (capacul de fund al amplifului), exista fante pentru circularea aerului jos/sus pentru racirea prin convectie naturala a radiatorului?

Da, in partea de jos exact sub radiator am decupat o fanta lata de 3 cm pe toata lungimea radiatorului. Aerul circula in voie, nu va se pune problema racirii dupa ce ii montez picioarele.


 

Am luat odata un amp manufacturat care avea volum pasiv si intradevar era liber de orice zgomot de fond. Cel mai silentios amp pe care l-am avut. Totusi nu avea grasime... si l-am dat.

Un preu bun s-a incercat pe el ?

Ma indoiesc ca acea lipsa de "grasime" (orice ar insemna) era data de faptul ca nu avea preamplificator.

Intr-adevar, am ascultat amplificatoare care nu debitau putere suficienta daca nu erau atacate cu un preamplificator cu nivel foarte mare la iesire, mult peste standarde. Poate era un astfel de amp.

Dar nu e cazul acestuia. Puterea declarata este pentru un nivel al semnalului de intrare de 1Vrms, nivel atins de aproape orice sursa.

Nu am avut curiozitatea sa-l incerc cu un preamp dar o voi face.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 months later...

As vrea sa fac cateva precizari.

Schema de la care s-a pornit aceasta varianta ZAL200v3 este aceasta:

post-201171-0-70967900-1446318149.jpgLINK_TEXT><e>

S-au facut si cateva cablaje cu dimensiune de 5x5cm la acest mic amplificator cu SMD si THT

IMG_20151224_221914.jpgLINK_TEXT><e>IMG_20151226_223859.jpgLINK_TEXT><e>IMG_20151226_222300.jpgLINK_TEXT><e>IMG_20151226_222323.jpgLINK_TEXT><e>IMG_20160407_131131.jpgLINK_TEXT><e>

Dupa varianta asta s-a trecut la imbunatatirea schemei. S-au adaugat generatoare de curent constant in diferentiale, Etajul VAS a fost imbunatatit ca la amplificatorul Motorola si s-a mai umblat putin la super-dioda.

Toate simularile, testele si desenul cablajului, la ultima varianta ZAL200V3, au fost facute de @Dudikoff pe forumul de electronica.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Da, asa este. Schema a fost pusa in practica de Dudikoff. Si nu numai, inclusiv cele doua module pe care le-am folosit eu tot de el au fost asamblate.

Imi cer scuze daca nu am mentionat si alti contribuitori. Am considerat ca daca am scris ca a fost group buy pe elforum este suficient, toate aceste informatii se regasesc acolo.

Iar detaliile tehnice nu stiu cat de necesare sunt.


Maxente, tu ai initiat un proiect pentru un amplificator cu reactie in curent. In afara de VSSA care are cateva lipsuri care m-au facut sa renunt la el nu am incercat altceva.

Ai finalizat amplificatorul? Nu vrei sa-l prezinti?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Frumos şi interesant amplificatorul. Ştiu că ai făcut şi unul cu "Audiofil starter" creat e "Raimond".

Poţi face o comparaţie între cele două? Care sunt avantajele fiecăruia şi ce-ţi place la fiecare ?

Tot ce ai făcut pînă acum şi ai prezentat sunt surse de inspiratişee şi pentru ceilalţi care vor să-şi construiască singuri aparatele de care au nevoie. E şi mai ieftin dar e şi plăcut să ţi le faci singur.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@bongiorno, apropo de transformatoare, ce parere ai daca ai alimenta amplificatorul cu o sursa in comutatie ? Ia intreaba-l pe prietenul tau sa vedem ce parere are :D

@ catalinc e gata si amplificatorul ala CFAmp. Poti sa iei cablajele alea de la @Viobio. Eu inca nu l-am finalizat pe al meu ca mai am de bibilit desenul cablajului la sursa in comutatie inainte sa trimit gerberele la chinezi.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Inca ceva!

Transformatorul R Core !!!

Vad condensatori de calitate. Ce marci si de unde ?

Transformatorul este recuperat dintr-un amplificator construit in "epoca de aur".

Nou nu m-as incumeta sa cumpar, 99% sunt cu miez chinezesc de proasta calitate. Prefer un toroidal serios de la Petra Iasi. Fac treaba foarte buna.

In rest nu cred ca este mare diferenta intre R-core si toroidal, chiar daca eu prefer R-core.

Condensatoare de calitate cumpar de la Partsexpress, Farnell dar in ultima vreme au si cei de la TME.

 

Frumos şi interesant amplificatorul. Ştiu că ai făcut şi unul cu "Audiofil starter" creat e "Raimond".

Poţi face o comparaţie între cele două? Care sunt avantajele fiecăruia şi ce-ţi place la fiecare ?

Tot ce ai făcut pînă acum şi ai prezentat sunt surse de inspiratişee şi pentru ceilalţi care vor să-şi construiască singuri aparatele de care au nevoie. E şi mai ieftin dar e şi plăcut să ţi le faci singur.

Nu pot face comparatie intre cele doua. Pe cel cu modulele de la Raimond Audio l-am vandut de mult. Iar din amintiri nu vorbesc, intre timp am schimbat multe in sistemul meu si nu este relevant.

Multumesc pentru aprecieri.

De multe ori nu e mai ieftin sa ti le faci singur dar nu cred ca asta conteaza. Pana la urma este un hobby si un mod de relaxare.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Maxente' date=' o sa intreb. Omul nu scrie pe vreun forum. Nu ii place si...stiinta costa !

Apropo, daca e cineva cel mai cel in amplificatoare pe forum, sa faca o replica la asta:

http://www.aksaonline.com/products/products_NAKSA80.html[/quote']

Fara schema........

De ce ar fi de luat in seama ca etalon de sunet ?????

Este un amplificator foarte apreciat.

Schema este o varianta a TGM2 a lui Gareth Ingram - Bigun pe diyaudio.com

Am cautat dar din pacate nu o mai gasesc.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ei, toate firmele serioase fie iti includeau schema in manualul de utilizare, fie e disponibila in manualul de service, impreuna cu cablajele, instructiunile de reglare, etc... :) Stii prea bine ca secretele nu stau in schema (cum isi inchipuie unii). ;)

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ah, mi-am adus aminte: singurii care nu dau sub nicio forma scheme sunt flacaii de la Behringer. M-am rugat o luna la ei sa-mi trimita nu schema intreaga dar macar etajul de intrare al unui MIC800. Nimic. Se pare ca cu arhiva SIPA e mai simplu decat cu Behringer. :D

Noroc ca un preamp d'ala costa cat o pizza, deci e simplu de cumparat altul. :P

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Se mai intampla un fenomen: multe firme au extins garantia la 5 ani sau chiar mai mult, pentru aceasta perioada isi iau o marja a ratei de defectare si schimba intregul aparat sau module (nu mai face nimeni depanare) din depozit in caz de probleme in timpul garantiei. Politica este ca dupa x ani de garantie sa vrei alt aparat, chiar daca cel vechi inca merge. E ca un credit, cotizezi mereu la scule :shock:


La cate modele apar, costa mult service-ul dupa x ani. Planul de afaceri include de la bun inceput schimb in caz de defect (vezi Apple), iar daca ai o problema in timpul garantiei si nu mai au aparate pe stock, vei primi unul din generatia actuala.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Schema amplificatorului meu e publica, anii de garantie se numara in beri asa ca beneficiarul are toate motivele sa fie multumit ;)

Sa revenim la subiect.

Am testat amplificatorul cu si fara preamplificator si nu pare sa sufere. Influentele in sunet sunt aceleasi ca si la celelalte amplificatoare cu care am testat bufferul.

Oricum, din cate am observat de-a lungul timpului, sursele sunt cele care beneficiaza mai mult de prezenta preamplificatorului. Banuiesc ca destul de putini producatori care implementeaza un buffer serios la iesire.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 months later...

Abia acum văzui subiectul, am absentat o vreme de aici. Nişte băieţi harnici de pe elforum au pornit de la o schemuţă postată de mine şi au dezvoltat mai multe variante pe care le-au denumit onorific ZALxxx. Acolo e munca lor, inclusiv cablaje în variante diferite ptr aceeaşi schemă şi îi felicit ptr efort.

E vorba de Maxente şi Dudikoff ptr cine îi cunoaşte. Eu nu am realizat nici una din variantele lor, deci la întrebarea cu privire la trafo de reţea folosit de Cătălin nu pot răspunde.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.