Sari la conținut
HiFi Tech

SACD - un format mort sau?


cdimoiu

Postări Recomandate

Deschid acest thread nou cu dorinta de a afla parerile si experientele voastre aferente acestui format digital. Eu am descoperit acest format in urma cu cativa ani si de atunci m-a cam prins. Problemele lui majore din punctul meu de vedere ar fi oferta destul de saraca de titluri si costul piperat al discuilor. Cu oarece eforturi am reusit sa imi alcatuiesc o colectie destul de mare, care cuprinde si ceva raritati. Sunt in continuare la vanatoare de SACD-uri pe ebay, ca la noi piata este foarte saraca. Dar totusi am mai avut noroc sa mai cumpar si de prin Romania, chiar din magazinele de specialitate uneori, ceva titluri interesante.


Revenind la oile noastre, astept parerile si experientele voastre. Comparatii cu vinilurile sau CD-urile sunt binevenite.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

CD-ul încă mai respiră dar e pe cale să-și dea duhul. SACD-ul e la pămînt. DVD-A a murit de ceva timp. Plăcile au devenit un produs de fițe, o modă.


Sper că nu ai vrut să discutăm despe avantaje sau despre ce preferăm (folosim) fiecare, nu ? (caz în care trebuie să reformulezi) Am înțeles că discutăm despre viabilitate pe piață. Comerțul cu muzică în format fizic își trăiește ultimele clipe iar cei care vor continua vor ajunge acolo unde le este locul și anume într-o nișă.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu doream sa ma limitez numai la viabilitatea lui ca si suport. Astept cu interes si opinile legate de auditie, comparatii care sunt sigur ca unii dintre noi le-au facut, plusuri/minusuri fata de alte suporturi si de ce nu fata de muzica stocata pe alte medii decat cele devenite clasice.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Bibi ,eu n-as spune ca CD-ul este deja mort,altfel nu ar mai aparea modele noi de playere la producatori......

 

Aparatele apar fiindcă există multe discuri deja apărute în casele oamenilor. Backwards-comaptibility :)


În ciuda a ce preferăm noi, sau ce folosim noi, vînzările sînt în picaj liber. Din fericire pentru noi încă mai rezistă dar să vedem cît.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

sa ne gandim la cei aproximativ 100 de ani ai discului de vinil si inca se fabrica inca se asculta inca este foarte foarte apreciat inca se produc aparate care sa-l interpreteze.

 

Asta este o exagerare. Atît în ce privește vîrsta cît și încercarea de a da o senzație cum că faptul că există o mînă de utilizatori ai acestu format în zilele noastre îl transformă într-un succes de masă. Să fim serioși. Vinilul este un produs de nișă. Există cîteva categorii de consumatori : nostalgicii (cei care au crescut cu el), pasionații (audiofilii care l-au descoperit și îl consideră superior) și fițoșii (cei care îl cumpără dintr-o modă).

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

sa ne gandim la cei aproximativ 100 de ani ai discului de vinil si inca se fabrica inca se asculta inca este foarte foarte apreciat inca se produc aparate care sa-l interpreteze.

 

Asta este o exagerare. Atît în ce privește vîrsta cît și încercarea de a da o senzație cum că faptul că există o mînă de utilizatori ai acestu format în zilele noastre îl transformă într-un succes de masă. Să fim serioși. Vinilul este un produs de nișă. Există cîteva categorii de consumatori : nostalgicii (cei care au crescut cu el)' date=' pasionații (audiofilii care l-au descoperit și îl consideră superior) și fițoșii (cei care îl cumpără dintr-o modă).[/quote']

 

Si cand se gaseau pick-up-uri pe toate drumurile, cati si le permiteau? Sau cati le aveau in casa? Eu zic ca tot o "mana" de utilizatori. Si asta a fost valabil pentru toate categoriile de aparate, pana la aparitia fenomenului de "mass production", adica ieftin si "bun" , cand, cu toate ca si le permitea oricine, calitatea a scazut pana la zero aproape (si uite asa a aparut fenomenul de nisa numit Hi-End... :lol: ) La ora actuala, exista vad un adevarat curent: daca nu esti pe digital, nu existi. Toti care, dintr-un motiv sau altul, au trecut in etapa urmatoare a digitalului, cloud sau stream, au inceput sa critice celelalte sisteme... cum s-a intamplat si la fiecare noua aparitie de format muzical...cu LP-ul, e de kko gramofonul... cu banda, e de kko LP-ul... cu CD-ul, e de kko banda... cu SACD-ul e de kko CD-ul... Fiecare a avut calitati si neajunsuri.

Parerea mea este ca vor exista "nostalgici", cum le spui tu, pentru toate genurile de suport fizic muzical, ca si pentru toate categoriile de aparatura audio, indiferent ca este Hi-Fi, Hi-End, Ultra Hi-End sau mai stiu eu de care.

Cred ca ar trebui sa le respectam fiecarui dreptul la optiune si pasiune, fara sa emitem sentinte.

NO OFFENCE.


La buna auditie va doresc, indiferent de ce "suport" folositi ! :lol:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cred ca ar trebui sa le respectam fiecarui dreptul la optiune si pasiune, fara sa emitem sentinte.

 

Cred că totul pleacă de la o interpretare ciudată a titlului acestui topic.


Eu, cînd spun că e mort un format, mă refer la viabilitatea lui pe piață și la viitorul său, la cîte titluri veți găsi în viitorul mai mult sau mai puțin îndepărtat.


Sentințele nu le emit eu. DVD-A era un format superb dar a murit. Minidiscul a murit, DAT-ul de asemenea. SACD-ul s-a împotmolit în ciuda efortului făcut de SONY.

 

La ora actuala, exista vad un adevarat curent: daca nu esti pe digital, nu existi.

 

Mă tem că da. De exemplu, catalogul de muzică clasică aflat în producție la ora asta pe mapamond se poate găsi 100% doar pe digital (CD). Vinilul nu cred că acoperă 1% din titluri. La jazz poate că stau lucrurile puțin mai bine pentru placă iar la rock se simte într-adevăr o nouă revenire la modă a plăcii.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

bibi

1. am zis aproximativ 100 si nu cred ca am exagerat

http://czb.ro/articol/2305/

2. ai dreptate cred ca suntem off topic - SACD daca ne referim doar la el nu a avut succesul scontat

3. formatele se schimba si se vor schimba mereu asa cum foarte bine a enumerat 'brainsmartman' dar si sper si cred ca formatul pus pe un suport (care o fi el pest 10 - 15 - 100 de ani) va exita mereu ,chiar si pentru piata asta de nisa.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

bibi

1. am zis aproximativ 100 si nu cred ca am exagerat

http://czb.ro/articol/2305/

 

OK - eu nu băgasem și plăcile pe 78 la socoteală. :)


* * *


Dacă s-ar fi discutat despre ce ascult eu acasă sau ce-mi place și ce aș cumpăra - poate că era o altă discuție. Nu folosesc (deocamdată) fișiere dar nici nu am o aversiune față de chestiunea asta. Dar mi se pare cu totul nerealistă povestea asta cu revenirea în forță a vinilului. Am amici care se ocupă cu retail pe felia asta cu CDuri și povestea este foarte tristă la această oră. Toată lumea blamează fișierele dar toți le folosesc ( eventual le scriu pe un disc ca să nu dea apă la moară teoriei cu dematerializarea suportului :) ).

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Desi o sa ziceti ca sunt nebun, LP-ul mai ofera ceva (dupa parerea mea): cover art. Sa nu-mi spuneti ca n-ati simtit un fior cand ati pipait pentru prima oara un LP gen Animals (de ex.). Pe langa el, fituica de coperta din CD-ul original arata ca un gunoi, o miniatura nereusita. Sau acel moment priceless cand vamesul comunist ti-a desfacut Bicycle Race-ul si a vazut posterul din interior. :D

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

:D pana la urma ... si ambalajul vinde marfa , adevarul ca e o alta senzatie cand ai un 'album' in biblioteca il cauti te uiti la coperta fata, spate , data la care a fost facut , casa de discuri, modul in care a fost inregistrat , cel putin pentru mine e placut plus de asta il ascult mai cu atentie , asa daca stiu ca in spatele fisierului ascultat mai am cateva mii ..... ia sa dau un skip sa vad urmatoarea melodie cum e .... :lol: (parerea e personala subiectiva si nu tocmai pragmatica)
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

"Am amici care se ocupă cu retail pe felia asta cu CDuri și povestea este foarte tristă la această oră."


Apropo de acest lucru, mi-am luat de curand un CD "editie limitata" (Tiberian) si vad ca tirajul este de 300 de bucati.

O fi editia limitata dar chiar si asa mi se pare infim 300 de bucati (banuiesc ca nu s-ar fi vandut cu mult mai multe daca era editie nelimitata)

Chiar, stie cineva ce tiraje au in medie CD-urile care apar acum la noi cu artisti romani?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 year later...

Nu stiu cat de mort este din moment ce mai sunt producatori ce scot si discuri si cd-playere. Japonezii scot modele de playere sacd la greu; ser pare ca sunt cei mai mari consumatori de sacd.

Mort a fost considerat si vinilul si uite ca nu a murit ba din contra a luat avant.

Faza cu fisierele folosite in masa o stim: sunt moca pe cand un cd/sacd costa bani. Problema e ca ce e moca nu e calitativ, iar noua generatie de tineri asculta numai cu "gandacii" la gat.

Am ascultat fisiere proaste la greu, dar si care se aud bine. La discuri la fel, dar parca proportia de discuri ce se aud prost e mai mica cu cea a fisierelor.

La capitolul streamere cam tot ce am ascultat pana acum au fost niste "crap". Singurul cat de cat, dar fara sa ma fascineze ca un cd-player bun, e un model de Marantz NA11s1 (japan) ce costa cam 4500 euro la care s-au adaugat niste cabluri siltech scumpe.

Am facut test 1 la 1 si cd-ul a sunat mai natural.


Uite de ex Electrocompaniet a scos noua versiune de cd-player al legendarului EMC-1UP lansat in 1998, acum avand denumirea de EMC1 MKIII - Limited edition. Este cel mai vechi cd-player pe piata, upgradat continuu, ultimul upgrade fiind in 2001 cand au schimbat dac-urile pe 24/192Khz.

http://electrocompaniet.com/products/classic/digital/emc1_MKIII.html


Ce are in plus fata de vechiul model:

- este SACD, are decodor HDCD, citeste si mp3

- are doua trafuri

- iesire digitala optica Toslink

- 12v trigger input remote

- mufa de upgrade de software/service

- selector de tensiune 110/220v in functie de tara.


Ce are in minus:

- iesirea digitala aes/ebu

- mai usor cu 2 kg (18 kg fata de 20 kg vechiul model)

- din pacate are telecomanda tot de plastic ca la vechiul model.


Pretul este acelasi 4950 euro in germania, la noi e mai scump 5250 euro plus spider clamp-ul ce e 300 euro/optional.

Deci daca se scot modele de cd-playere mai bune si scumpe, nu va disparea sacd/cd-ul. Cel putin nu in urmatorii 10 ani.


image.jpgimage.jpg"><a href=http://u.jimdo.com/www400/o/s769a8575f9010b06/img/i1f4e5c5d4bef17b9/1421403752/std/image.jpg' alt='URL>'>

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

De mentionat calitatea productiile Hybrid SACD. Oricum, acest format "cere" sa ai pe tejghea de acasa, un player cat mai scump.. 8-)

 

Calitatea e cu dute-vino. Am intalnit sacd-uri ce se aud mai prost ca cd-urile. Totul depinde de casa de inregistari, masterizare, etc. Poti lua un cd scos in america si in ue de aceeasi casa si vei constatat ca se aud diferit.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.