Sari la conținut
HiFi Tech

PETICEALA PIONEER SX-850


brainsmartman

Postări Recomandate

Buna seara.


Vreau sa va supun ataentiei inca o peticeala la un receiver Pioneer, de aceasta data un SX-850. Datele le gasiti pe net, nu e cazul sa le copiem aici.

Ei bine, acest aparat a avut o "personalitate" feroce... Desi auzisem de anumite modele de Pioneer care au avut probleme cu traful de retea, inca nu avusesem onoarea (a se citi "oroarea") sa fac cunostinta cu unul. Ei bine, impricinatul asta a avut un simptom foarte ciudat: la volum peste ora 1, reteza varfurile sinusoidei, ca si cand ar fi intrat in clipping. Buuunnn... Sursele secundare mermelite, alea, alea, buchisit pre-ul si fianlii, nimic! Mai sa fie... La verificarea tensiunii de pe rail-ul driver-trz. finali, surpriza: cum treceai de ora 1, tensiunea cadea-n bot cu aproape 10 volti. UPS!

Alimentat din doua surse stabilizate cu +45 - 0 - -45v si 10 A, caderea de tensiune era doar de 3 v. Consumul perfect egal pe ambii finali, 3,67A pentru volum maxim. UPS!

Concluzia? Pai... ca sa vezi, ca n-are cum, ca n-am mai intalnit,ca nu se poate... si am ocolit, si am ocolit si tot acolo ne-a lovit: traful nu mai avea capabilitate de curent.

Din varii motive, se poate produce fenomenul de sturatie a miezului.

Dupa inlocuirea trafului, caderea de tensiune pe rail-ul finalilor este identica cu cea raportata de sursele stabilizate: aprox. 3v, la un consum de 3,6A. Inclusiv sursele secundare stau acum "cui", nu clintesc nici macar o zecime de volt la consum maxim.


O alta problema cu amplificatoarele din anii 70-80 o constituie sensibilitatea intrarilor, de regula setata in jurul valorii de 150mV. Astfel, el obtine maximum rated power pentru un nivel de intreare de 150mV (vezi mai jos).


wKeoM2.jpgwKeoM2.jpg<e>


Graficul arata nivelele obtinute in amplificarea unui Pioneer SX-950, care are o putere ceva mai mare decat SX-850 (2x85w fata de 2x65w). Dupa cum se poate observa, pentru puterea nominala de iesire, SX-950 atinge un nivel de 26,6v.


Atacul cu 2v din partea unei unitati optice contemporane va duce la atingerea pragului maxim rated power cu mult inainte de cursa maxima a potentiometrului de volum.


Nu trebuie omis nici faptul ca datorita imbatranirii componentelor, partea de tuner este de cele mai multe ori "pe langa" reglajul corect, cea mai intalnita situatie fiind decalajul scalei (pe care multi incearca sa-l corecteze mutand pointer-ul), in realitate aceasta avand capetele de gama decalate. Am intalnit o gramada de tunere care au primit un reglaj "la ureche", AMC-urile necesare unui reglaj ca in manual fiind destul de piperate ca pret (am simtit-o pe pielea mea...) O sa vedeti mai jos cum arata de exemplu un MPX reglat ca in manual.


O alta problema des intalnita la aparatele vechi sunt axele potentiometrilor, strambe sau rupte datorita manipularii defectuoase a aparatului sau transportului in conditii improprii, combinate cu greutatea butoanelor din metal masiv. Este destul de migaloasa refacerea axului dar nici nu se face sa lipesti cu superglue butonul pe ciotul ramas...

Ceva de genul acesta arata un poti cu axul refacut:


NClMQG.jpgNClMQG.jpg<e>


In fine, ajunge cu vorbaria, va las cu pozele.


nXVf3E.jpgnXVf3E.jpg<e>MmJdWC.jpgMmJdWC.jpg<e>mb5kin.jpgmb5kin.jpg<e>NOR9gw.jpgNOR9gw.jpg<e>OGMSsz.jpgOGMSsz.jpg<e>chTDXt.jpgchTDXt.jpg<e>H4ZCrI.jpgH4ZCrI.jpg<e>kV0SZD.jpgkV0SZD.jpg<e>9jTLIp.jpg9jTLIp.jpg<e>


Sursele refacute:


Jd9Lz7.jpgJd9Lz7.jpg<e>ak3Svs.jpgak3Svs.jpg<e>


Pregatirea terenului pentru noul trafo:


HAtgE6.jpgHAtgE6.jpg<e>TcZIhw.jpgTcZIhw.jpg<e>


zn1lte.jpgzn1lte.jpg<e>OOCQ1l.jpgOOCQ1l.jpg<e>


Si noul traf pus la munca:UxlWjx.jpgUxlWjx.jpg<e>2WDtDL.jpg2WDtDL.jpg<e>


Reglajele la tuner:


Capetele si mijlocul scalei si nivelul de iesire pentru ambele canale:


88 mhz


eXpmu0.jpgeXpmu0.jpg<e>TcOrSR.jpgTcOrSR.jpg<e>3souNr.jpg3souNr.jpg<e>


98 mhz


RMmQeo.jpgRMmQeo.jpg<e>apsifR.jpgapsifR.jpg<e>49tngy.jpg49tngy.jpg<e>


108mhz


2i6hlR.jpg2i6hlR.jpg<e>FikNMC.jpgFikNMC.jpg<e>I6jnj9.jpgI6jnj9.jpg<e>


Asa arata reglajul MPX in manual, cu figura Lissajou:


SxNJKT.jpgSxNJKT.jpg<e>


Asa arata dupa reglaj:


zDwHA8.jpgzDwHA8.jpg<e>h3FUXx.jpgh3FUXx.jpg<e>aYCTJn.jpgaYCTJn.jpg<e>vbBhXN.jpgvbBhXN.jpg<e>Nwciwv.jpgNwciwv.jpg<e>Verificarile semnalului la iesire, forma si nivel: (intrarea in clipping se face la 26v, deci aproape la nivelul lui SX-950; cu usor clipping, la cap de cursa avem 30v)

Pentru un nivel de intrare de 850mV:


oKgIjh.jpgoKgIjh.jpg<e>La 500 Hz:


wyYnAl.jpgwyYnAl.jpg<e>

HNa4qI.jpgHNa4qI.jpg<e>

F5xEaE.jpgF5xEaE.jpg<e>La 1 kHz:


htvQk7.jpghtvQk7.jpg<e>

flXJIU.jpgflXJIU.jpg<e>

raDLHE.jpgraDLHE.jpg<e>


5kHz:


Op5IAn.jpgOp5IAn.jpg<e>

RUm1wB.jpgRUm1wB.jpg<e>

raDLHE.jpgraDLHE.jpg<e>


10kHz:


m8HlPq.jpgm8HlPq.jpg<e>

MS4Iwg.jpgMS4Iwg.jpg<e>

D2VORS.jpgD2VORS.jpg<e>


15kHz:


zyq1WO.jpgzyq1WO.jpg<e>

vzUGVD.jpgvzUGVD.jpg<e>

F5xEaE.jpgF5xEaE.jpg<e>


KMTQsE.jpgKMTQsE.jpg<e>

wUkrwW.jpgwUkrwW.jpg<e>

3Xbol6.jpg3Xbol6.jpg<e>


Pentru un nivel de 2v la intrare, forma si nivelele sunt identice , cu exceptia celei de 22kHz, unde unul din canale amplifica ceva mai putin, deh, tranzistori botrani, ii mai dor si pe ei salele la sarcina:


RCGfTN.jpgRCGfTN.jpg<e>

b0XQIe.jpgb0XQIe.jpg<e>

KpgdiG.jpgKpgdiG.jpg<e>

ZNGaig.jpgZNGaig.jpg<e>


Poti volum refacut:


1uRH8B.jpg1uRH8B.jpg<e>IjQfYu.jpgIjQfYu.jpg<e>


Decedatii:


jHSIRo.jpgjHSIRo.jpg<e>


Si de final:


jHSIRo.jpgjHSIRo.jpg<e>KB1Jyw.jpgKB1Jyw.jpg<e>pzomeO.jpgpzomeO.jpg<e>BSyuHR.jpgBSyuHR.jpg<e>Cmc9Fo.jpgCmc9Fo.jpg<e>LtVhqe.jpgLtVhqe.jpg<e>UgQF67.jpgUgQF67.jpg<e>yl9rtr.jpgyl9rtr.jpg<e>Z2diEJ.jpgZ2diEJ.jpg<e>7doBsn.jpg7doBsn.jpg<e>QSGARP.jpgQSGARP.jpg<e>Numai de bine sa auzim.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 weeks later...
  • 6 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.