Sari la conținut
HiFi Tech

Marantz / Wharfedale


anniculae

Postări Recomandate

Salut,


Are cineva sau a ascultat combinatia intre un Marantz de generatie noua (PM 6004 / PM 7003) si boxe Wharfedale ?

Am in vedere direct modelul Wharfedale EVO2-10 dar am mai gasit cateva oferte interesante de Epos M 12.2 si B&W DM 602 sau Focal 716.


As vrea un sistem stereo pentru o camera de aproximativ 16-17 m2. Imi place mai mult un sunet cald cu mult bass de aici ideea de a merge pe Marantz, NAD sau Harman Kardon. Iar la Marantz am gasit cele mai bune oferte.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu cauta neaparat cele mai bune oferte, ci ceea ce-ti trebuie. Chiar daca dai un ban in plus, important e sa ai un sistem bun, cu sunetul pe care-l vrei.

Nu stiu daca Marantz are sau nu bas, stiu ca e mai domol, mai linistit putin. E un sunet cald, dar sa nu ai cumva un bas lalait, moale, necontrolat, sa-ti ''fuga'' prin camera.

Daca vrei bas mult si eu zic ca-ti trebuie boxe de podea, cu dif mai mare pe bas.

Eu zic ca boxele trebuie alese primele si apoi iei un amplif potrivit pt ele. Si nu cel mai ieftin pe care-l gasesti. Ma gandesc ca ai de gand sa tii sistemul ceva vreme, nu?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Da, as vrea sa il tin ceva timp.

Actualul sistem il am de aproximativ 4-5 ani si e compus dintr-un aplificator Onkyo Integra 8670 foarte puternic, am inteles ca are undeva in jur de 100W pe canal + un SACD Sony XE670.

Iar ca boxe mi-au trecut prin mana doar doua modele de la Jamo. Primele niste standfloruri E750 cu difuzor de bas pe spate pe care le-am vandut cand m-am mutat la bloc pentru ca nu isi aveau rostul intr-o camera de 11 m2 si acum ascult la bookshelf Jamo Cornet 35. Ambele modele incep sa distorsioneze dupa ce trec de jumatatea volumului din amplificator conectat la CD-player.

Din primavara ma mut inapoi la casa dar vad ca lumea nu prea recomada standfloor la camere sub 20m2.

Nu pot sa zic ca sunt foarte multumit de boxele Jamo dar nu prea am termen de comparatie.

Chestia cu basul sper sa nu fie inteleasa gresit, nu vreau bas bubuit gen discoteca, doar ca ma feresc de sunetul bright, metalic.

Caut un sunet cald poate cu un pic mai mult bas.


La o adica as putea sa pastrez amplificatorul si sa investesc mai mult pe boxe sau intr-un DAC pentru ca acum 90% din ce ascult vine din PC echipat cu un Xonar DX.

Am vazut de exemplu o oferta la Jamo C803 foarte buna.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Din primavara ma mut inapoi la casa dar vad ca lumea nu prea recomada standfloor la camere sub 20m2.
Un alt mit audiofil, din categoria "cele zece porunci". Am ascultat sisteme cu floorstandere care se auzeau bine in camere de 15-16 mp, precum si sisteme cu bookshelf la care basul huruia cumplit... in camere cu aceeasi suprafata.


Pe de alta parte, faptul ca esti "la jumatatea volumului" nu inseamna nimic, daca nu stii ce nivel de iesire ofera CD-playerul (si care este sensibilitatea nominala a intrarii in amplificator). Parerea mea este sa imprumuti un dB-metru si sa masori la ce SPL asculti. Ca alternativa, imprumuta un amplificator mai puternic (da, ai citit bine!) si asculta la presiunea sonora la care asculti si acum - adica la fel de tare - si vezi daca mai distorsioneaza.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

pilgrim, fara suparare dar acesta este un alt mit audiofil: am ascultat cu volumul la 70 (din 99) un DVD-A inregistrat foarte incet. Pe de alta parte, am CD-uri de rock la care nu pot trece de 25, altfel incepe sa vibreze prin camera cam tot ce nu este facut din caramida (inclusiv subsemnatul).


Desigur, amplficatorul nu are "decat" 2x480W in 8Ω (in 6Ω cat au boxele mele te las sa calculezi singur) :P

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Care e mitul ca nu inteleg?

Eu ma refer la inregistari normale. Sunt unele mai slabe sau poate semnalul de iesire de la player e mai mic, dar sa faci auditii normale intr-o camera cu volumul amplifului pe la ora 2-3, eu n-am intalnit. Auditii normale, nu discoteca. Volumul meu sta la ora 8, maxim 9.


Specificatiile tehnice nu ma intereseaza. Am avut un amplif Sony 30ES cu 100 sau chiar 120 w in 8 ohmi si i-am facut vant cand l-am comparat cu un Naim Nait 5 care avea doar 50w. Cu butonul de volum in aceeasi poztie - sa zicem ora 9 - boxele sunau mai tare cu Naimul care avea 50 si nu 100 w. Care wati erau reali? Conteaza si altceva: gain-ul, stabilitatea amplifului, etc.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

OK pilgrim, e asa cum spui tu!


Sincer, nu vad motivul sa intru in contre cu cineva, si nici nu pot / nu vreau sa condensez vreo trei decenii de experienta audiofila si documentare (plus studiile de specialitate in domeniul electronicii) in "texte de forum". Asculta deci cu potentiometrul la ce "ora" crezi ca este indicat, e clar ca astfel vei obtine cele mai bune performante.


Auditii placute!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ce am scris e tot din experienta. Daca experienta mea nu conteaza, e alta problema.


Eu te-am intrebat ce e mit din ce am scris eu. Sincer, nu inteleg la ce te referi. Si nu mi-ai raspuns. Tot ce ai inteles este faptul ca eu pretind ca am dreptate. Ce contre, ca nu inteleg? In ce te-am contrazis?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

In discutia si-n aspectul acesta conteaza foarte multe lucruri:


- sensibilitatea amplifului

- puterea amplifului

- semnalul de iesire al cd-player-ului

- la cati db a fost inregistrat cd-ul

- sensibilitatea boxelor

- impedanta boxelor

- distanta de auditie fata de boxe

- la cati decibeli se face auditia


Daca le-am lua toate in calcul am putea spune unde/la cat ar trebui sa fie volum amplifului

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Aici iti dau perfecta dreptate, conteaza toate cele pe care le-ai enumerat mai sus, la care as adauga procentul si mai ales distributia THD, rezonanta camerei de auditie, dinamica si spectrul de frecvente dominant al muzicii ascultate.

Si de aceea spuneam ca "ora" la care sta potentiometrul n-are relevanta, iar faptul ca anniculae asculta la jumatatea volumului nu spune (mai) nimic despre puterea reala a amplificatorului. Pentru carcotasi, mai intervine si felul in care potentiometrul aproximeaza curba logaritmica prin segmente liniare.


Ca veni vorba de distorsiuni, am asistat la o experienta edificatoare: eram in vizita la un prieten (pe care il consider unul dintre putinii experti reali in sisteme audio din Romania) cand acesta a primit un telefon de la "cineva", care s-a plans ca de la modificarile aduse in sistemul sau acesta se aude mai incet. Am mers impreuna la respectivul, prietenul luand cu el un boombox de mari dimensiuni, dotat cu CD player. Am ascultat un CD pe sistemul omului - sistem de foarte multi bani, de altfel, si care se auzea superb - si l-am rugat sa regleze volumul la nivelul preferat. Am masurat cu dB-metrul 97dB pe varfuri, daca-mi aduc bine aminte. Dupa aceea am pus acelasi CD pe boombox, am reglat volumul dupa dorintele gazdei si am masurat... 91dB.

Te las sa tragi concluziile (sunt convins ca ai experienta necesara) si sa explici fenomenul pe forum: eu ma retrag in seara aceasta, e ziua sotiei si ne asteapta sampania la rece!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ce bine ca nu am potentiometru clasic :mrgreen:


Asta cu "volumul la ora x" ,e relativa pilgrim....ca tot iti place tie termenul .

La un amplificator precedent,ascultam relaxat la "ora 10".Pana pe la "ora 12" era ok sunetul,dupa 12 interveneau distorsiunile,sunetul era neplacut.

Schimbat amplificatorul cu un altul,efectul de dupa ora 12 a disparut,insa la ora 10 ,ascultam tot relaxat :)

Asta cum o explicam ? :oops:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Foarte simplu, schimbarea amplificatorului a coincis cu trecerea la ora de vara :P

Acum lasind gluma ora volumului e relevanta doar daca vrei sa aproximezi ceva doar pe acelasi amplificator si in lipsa unui dB-metru pe care oricum putini il au. Mie mi se intimpla chiar si in functie de oboseala/relaxare sa percep volumul mai tare sau mai incet si sa simt nevoia sa modific volumul. De exemplu ascult sera o jumatate de album, apoi intrerup si a doua zi reiau auditia din acelasi punct si fara sa fi modificat ceva percep volumul diferit de seara anterioara.


@ Iosip La multi ani Doamnei si din partea mea :)

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Asta cu "volumul la ora x" ,e relativa pilgrim....ca tot iti place tie termenul .

Totul e relativ in lumea asta, asa ne-a invatat nenea Einstein. De aceea prefer acest termen.


Dar oricat de relativa ar fi treaba, eu n-am vazut sisteme, pe unde am umblat pana acum, la care sa asculti normal - cu varfuri pana in 100 dB - si potentiometrul sa fie pe la ora 2-3.


Amplificatorul nu are/ofera putere maxima cu potentiometrul de volum dat la maxim. Poate sa ofere putere maxima si cand potentiometrul este la ora 12. Dupa ora aceasta a obosit, si-a atins limita si scoate limba...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

In primul rand, multumesc tuturor pentru urari.

Da, am avut si muzica buna (sau mai corect, potrivita pentru o seara romantice): Demis Roussos, Iglesias, Elton John... si am incheiat cu "Wish You Were Here", la un pahar de Cointreau (pentru sotie), respectiv de Jack Daniels Single Barrel (pentru subsemnatul).


Back to business:

Amplificatorul nu are/ofera putere maxima cu potentiometrul de volum dat la maxim. Poate sa ofere putere maxima si cand potentiometrul este la ora 12. Dupa ora aceasta a obosit, si-a atins limita si scoate limba...
Motivul este faptul ca sensibilitatea de intrare "standard" este de 775mV, iar CD-playerele au iesirea (tot standard) la 2V. Chiar daca exista o intrare dedicata pentru CD, multe playere actuale nu respecta "Red Book" si scot vreo 3V la iesire (chestie de marketing: intr-o comparatie directa, playerul care se aude mai tare va fi perceput ca sunand mai bine).

Mie mi se intimpla chiar si in functie de oboseala/relaxare sa percep volumul mai tare sau mai incet si sa simt nevoia sa modific volumul.
Este o chestie de psihoacustica: dupa cateva ore de auditie sistemul nervos se "adapteaza" si ai tendinta sa dai mai tare. In schimb, la primele ore ale diminetii (dupa o noapte de odihna pentru ureche) primele minute vor suna, in general, tare. Mi s-a intamplat si mie sa uit volumul in pozitia de "final de auditie" si sa ma lipeasca sunetul de canapea, a doua zi dimineata.


In rest, exista o metoda simpla de a vedea (auzi) "ce si cum" in sistemul personal: inregistrati o sinusoida pura de 1kHz (merge si 300Hz, pentru cei cu urechile sau nervii sensibili) pe un CDR, la 0dBf, si ascultati-o crescand progresiv volumul. Va garantez ca veti auzi - extrem de neplacut chiar - la ce "ora" incepe sa distorsioneze :twisted:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Sunt amplificatoare cu sensibilitate de 100mV. 2V inseamna de 20 de ori mai mult
1. Discutam de intrarea in preamplificator, indiferent daca acesta este separat sau intergrat cu amplificatorul (etajele) de putere.

2. "de 20 de ori mai mult" inseamna 16dB, adica nu este ceva semnificativ pentru un preamp care permite reglajul intr-o plaja de 80-90dB.


Sau ca sa fie mai clar: un amplificator cu putere de 100W/canal ofera o tensiune maxima de iesire de 28V. Daca amplificarea in tensiune (fixa!) a etajului de putere este de 26dB (30 de ori) inseamna ca incepe sa distorsioneze la un semnal de intrare - in etajul de putere - de vreo 930mV.

Prin urmare, daca semnalul de intrare - in aparat, de data aceasta, daca vorbim de un amplificator integrat - este de 2V inseamna ca potentiomertul de volum trebuie sa ofere o atenuare de vreo 7dB. La ce "ora" se obtine aceasta atenuare depinde de multe, inclusiv de castigul maxim al etajului de preamplificare (altfel spus, la ce "ora" ofera acesta un semnal de iesire egal cu cel de intrare).


Problemele apar doar daca semnalul de intrare in preamplificator depaseste pragul de saturatie al acestuia. Evident, se poate introduce o atenuare initiala "fixa" (inainte de potentiometrul de volum), dar asta ar deteriora raportul semnal/zgomot la semnal mic. Pe de alta parte, daca preamplificatorul este proiectat astfel incat sa accepte fara probleme semnale mari la intrare apar alte probleme (legate de plaja de utilizare a potentiometrului). Solutii exista, dintre care unele simple si unele super-complexe, dar deja intram in chestii destul de tehnice.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Dupa parerea mea personala, wharfedale au nevoie de puteri foarte mari pentru a fi conduse. Marantz-ul in general, disigur or fi existand si exceptii are un sunet moale, cald, cu un bas nu prea evidentiat. Parerea mea este ca aceasta combinatie va suna lesinat, usor tipat pe medii, si fara vlaga pe bass.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.