Sari la conținut
HiFi Tech

Viteza de rulare a benzii in casetofoane


Phaenius

Postări Recomandate

Am cautat pe forum si nu am gasit o sectiune dedicata deck-urilor sau casetofoanelor in general, imi fac mea culpa daca am deschis un nou subiect cu o tema specifica si avem deja unul general despre casetofoane. Ma intrebam care e viteza benzii la casetofoane, pentru ca am gasit in fisele tehnice tot felul de valori, 4.75 cm/s, 4.76 cm/s si 4.80 cm/s. Diferentele sint suficient de mari (mai ales de la 4.75 la 4.80) pentru a putea fi sesizate cu urechea. Eu de ex. am doua casetofoane deck care au viteze diferite. Nu exista un standard ? Nu ar trebui sa fie ? Am citit pe internet si am gasit o valoare de 1.875 inch/s care ar fi chipurile o valoare standard. Dar asta corespunde la 4.7625 cm/s. Cum regleaza producatorii viteza la casetofoane ? E deranjant sa stii ca nu asculti la turatia la care ar trebui sa fie, in cazul in care asculti casete preinregistrate.


Am facut un test cu cronometrul pe aceeasi melodie si evident aceeasi caseta (caseta preinregistrata) si am primit 3:55 pe un deck si 4:05 pe alt deck, cand ea, saraca melodie are pe CD (am si discul, stantat) 4:02. Banuiesc ca CD-ul are niste time-code-uri, nu poate citi mai repede sau mai incet (decat playerele cu pitch control si asta deliberat, nu e cazul). Pana la urma cum e ? Pot lua versiunea de pe CD ca referinta ?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ma gandesc ca aceste casete etalon sint nefolositoare daca nu ai si un osciloscop sau ceva care sa permita sa monitorizezi. Pe mine ma intriga faptul ca nu toti producatorii respecta standardul, ceea ce duce la diferente de viteza si implicit pitch pe aparate diferite. Sau sint toate calibrate corect din fabrica si in asemenea hal sa se fi decalibrat aparatele mele ? Totusi am vazut cum unii scriu 4.75, altii 4.76 si altii 4.8 in datele tehnice.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

In manualul de reparatie al unuia din deck-uri scrie ca testul de viteza se face cu o caseta MTT-111, care are un semnal de 3000 Hz +- 30 Hz. Cam mult, zic eu. Ma refer la abatere. Pana si viteza nominala e data ca avand o abatere normala de pana la +- 2%. Eu zic ca 2% e enorm. E vorba de 36 secunde la o fata pentru o caseta de 60 minute.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Frecvenţa aia poate fi şi de 10000Hz, contează şi ce poate afişa frecţiometrul pe scala respectivă, rezoluţia lui adică.

Eu am tras o casetă cu 1000Hz/0dB nivel Dolby din generator şi vizualizat cu frecţiometrul pe un casetofon nou nouţ şi am folosit-o ca test ani de zile.

Toate casetofoanele aveau o derivă a vitezei cu 5Hz+/-, chiar şi unele cu motor direct ptr cabestan.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

5 Hz e bine in norma, la 3000 Hz am gasit in manualele de service intre 45 si 50 Hz deviere data ca normal. Mi se pare foarte mult. M-am uitat deja in 3 manuale de service, toate au 3 KHz frecventa test. Amplitudinea semnalului variaza, dar in nici un caz nu ajunge la 0, e undeva intre -10 dB si -6 dB. Ce e ciudat e ca in unele manuale se recomanda testarea la mijlocul benzii de test, la altele la inceput. Viteza casetofoanelor nu e constanta pe toata durata casetei ? :shock: Si inca ceva, peste tot era dat Dolby dezactivat. Din pacate nu stiu de unde pot gasi o asemenea caseta. Problema e viteza aparatului cu care a fost inregistrata, atat. Pentru ca oricine cu un calculator si cu o placa audio putin mai rasarita poate genera o frecventa de 3 KHz si sa o inregistreze pe deck. Tot calculatorul poate fi folosit si ca frecventmetru, desigur nu e ultimul ragnet in materie de masurare, dar in cazul nostru, ar merge.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

In mod normal se foloseste caseta cu frecventa de 3kHz sau 3,15kHz din cauza ca reglajul se face tinand cont si de parametrii wow & flutter: wow sunt scaderile de turatie iar flutter cresterile.(Wow & Flutter Meter se numeste aparatul, care de regula are si functia de Drift, masurata in procente , pentru vizualizarea abaterii de turatie si a stabilitatii ei). Sony folosea de exemplu 3,333 kHz. Frecventa este aleasa astfel incat sa fie suficient de mare pentru a avea o rezolutie buna, dar nu atat de mare incat sa afecteze freventele inalte sau a apara fenomene de drop-out.

In mod normal, 0,02 pana in 0,03% abateri de flutter se considera ca nu sunt audibile. De exemplu deck-ul Nakamichi CR-4 are o abatere de 0,027% (datorata in primul rand modului de constructie a mecanicii -3 motoare, dublu-capstan si cel mai important - pad lifter).

Stabilitatea si corectitudinea turatiei depind de multi factori, incepand de la stabilizarea sursei care alimenteaza transportul, calitatea regulatorului de turatie, trecand prin calitatea si integritatea lagarelor de ax capstan+motor si terminand cu calitatea si integritatea curelei si rolei presoare. De multe ori de vina pentru variatiile de viteza se fac vinovate "gumele" (curea si rola presoare), sau murdaria acumulata pe ghidaje sau lagare, uscarea vaselinei in lagare, mai mult decat regulatorul de turatie. Fenomene care insa combinate cu mizeria acumulata in interiorul motorului (motoarelor), oxidarea lamelelor-perie, duc la fenomene de abateri mari sau deranjante. Daca mai adaugi si uzura chimica a capacitorilor din stabilizatorul sursei de alimentare, ai deja o reteta "de succesuri"... :lol:

Pana sa ajungi sa reglezi turatia, trebuie sa fii sigur ca restul mecanicii se afla in stare perfecta de functionare. Deci un reglaj corect se face cu W&F meter, frecventzmetru, caseta test, dupa care se repeta prin record/playback dupa generator de ton de precizie, verificand si in secvente de start / stop daca apar modificari. Caseta "martor" poti inregistra doar pe un aparat care a fost reglat "la sange" si functioneaza perfect, cu semnal provenit de la un generator cu precizie mare. Altfel, e un fel de frectie cu "solutie galenica".. :lol: Asa daca vrei se poate regla dupa o caseta preinregistrata "la ureche" dupa o melodie pe care o cunosti "pe dinafara" si te asigur ca vei fi pe aproape... :lol:


Viteza standard pentru caseta compact este de 4,76 cm/s sau 1 si 7/8 inch pe secunda (daca te raportezi la urmatoarea viteza care este de 9,53 cm/s, poti spune ca este de 4,765 cm/s), lungimea benzii la o caseta de 60 de minute finnd de 85,73m (in teorie, in practica de regula este de 90 m).

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

...Amplitudinea semnalului variaza, dar in nici un caz nu ajunge la 0, e undeva intre -10 dB si -6 dB. Ce e ciudat e ca in unele manuale se recomanda testarea la mijlocul benzii de test, la altele la inceput. Viteza casetofoanelor nu e constanta pe toata durata casetei ? :shock: Si inca ceva, peste tot era dat Dolby dezactivat. Din pacate nu stiu de unde pot gasi o asemenea caseta. ...

Trebuie citit printre rînduri. 0dB nivel Dolby e la 410mV, peste nu mai acţionează. În felul ăsta am împuşcat mai mulţi iepuri o dată cînd făceam reglaje de viteze, capete, azimut, nivele la vumetre, redare, înregistrare... etc. Nu e vorba de nivelul clasic de 0dB, adică 0,775V pe care sovieticii l-au rotunjit la 0,8V în casetofoanele lor, ce nu foloseau sistemul Dolby, ci un DNR în cooperare cu Philips.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Rusii foloseau "psh". :lol: Exact asa scria pe buton. Am avut modelul asta, l-am cumparat in 1987 intr-o excursie in fosta URSS.


1_1_14169623.jpg1_1_14169623.jpg"><a href=https://cache.osta.ee/iv2/auctions/1_1_14169623.jpg' alt='URL>'>


1_1_14169643.jpg1_1_14169643.jpg"><a href=https://cache.osta.ee/iv2/auctions/1_1_14169643.jpg' alt='URL>'>

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.