Sari la conținut
HiFi Tech

Magnetofoane pe 2 sau 4 piste, customer sau profesional, avantaje si dezavantaje


horex1952

Postări Recomandate

Ce discutie, la ce magnetofoane aveti dvs, la cate v-au trecut prin mana, noi doar ar fi bine sa stam si sa citim ce povestiti. Eu balesc de cate ori vad cate o postare ce va apartine in grupurile de profil pe FB. (desi au trecut mai bine de 40 de ani de cand am servisat primul B4 anp220 🙂 )

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Scopul acestui topic sau teme ar fi sa trezim interesul si curiozitatea unor membrii mai tineri care ar dori sa-si cumpere un magnetofon, dar dintr-un motiv sau altul intreaba si sunt indrumati de persoane care nici ele nu stiu prea mult in ceea ce priveste magnetofoanele.  Marea majoritate isi cumpara un magnetofon fiindca este la moda, deci nu sunt atrasi sufleteste de acest "mediu" audio. Cand am spus interactiv, m-am gandit la intrebari si raspunsuri, din partea celor care ,sunt novici. Pe toate grupurile apar intrebarile "as vrea sa cumpar dar ce", tocmai, in ziua de azi intrebarea trebuie sa fie insotita si de o afirmatie in legatura cu bugetul care poate fi alocat in acest scop. Degeaba vrea incepatorul nostru sa cumpere un Otari daca bugetul lui nu-i permite numai un Akai GX201. Noi, ma refer la cei de varsta mea, nu am avut la dispozitie mijloacele care le au tinerii din ziua de azi, fiindca tehnica nu era asa de inaintata, dar aveam abonament la revista Tehnium care era citita de mai multe ori din scoarta in scoarta. Experientele le faceam pe pielea sau mai bine spus pe buzunarul nostru. Nu existau Review-uri sa poti citi despre teste sau pareri. Discutiile nu trebuie sa se invarta tot timpul despre aparate profesionale, ci si despre acele magnetofoane mici chiar mono, care ne-au facut fericiti in copilarie si adolescenta, aparate incomparabile din punct de vedere technic cu fratii mari din studiouri, dar la care, in ziua de azi, ne gandim cu melancolie......

  • Like 1
  • Thanks 2
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Mda, nu stiu cum e la cei tineri de azi, in clasa aVIIa am trecut la Tesla B70 de la B4, mi se parea ca am iesit din pestera. In a XI a venit Grundig TK 847, nene ozn-u, stratosfera. Le am si acum, mirosul lor de atunci il am gravat in creierii capului. Probabil in ziua de azi emotiile, trairile pe care le-am incercat noi atunci cand ni se implinea visul sunt cu totul altfel acum. De ce zic asta, uite aci:

Jefferson Airplane - Somebody to love ~ 22 Million Views

Queen - Somebody to love ~ 85 Million Views

Justin Bieber - Somebody to love ~ 300 Million Views

Te pune pe ganduri ce semnifica faptul ca 300mil au vazut mizeria aia....

  • Like 3
  • Thanks 1
  • Sad 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 15 minute, adrianlucian a spus:

Mda, nu stiu cum e la cei tineri de azi, in clasa aVIIa am trecut la Tesla B70 de la B4, mi se parea ca am iesit din pestera. In a XI a venit Grundig TK 847, nene ozn-u, stratosfera. Le am si acum, mirosul lor de atunci il am gravat in creierii capului. Probabil in ziua de azi emotiile, trairile pe care le-am incercat noi atunci cand ni se implinea visul sunt cu totul altfel acum.

Exact asa mi s-a intamplat cand am luat ZK246, si nu era Grundig. 🙂

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eu am avut un Tesla B4, mono pe 4 piste, pe care l-am transformat in timp in stereo, cu 3 capete, intii de la tesla B115 si apoi de Rostov, doar capul de stergere mai era original, si era mutat cu un sistem de prindere mai in spate exact in buza ghidorului de banda de la rola debitoare, dotat rec-play cu Dolby C cu HA12088ANT si vitezele 4-9-19 din 2-4-9, aveam vreo 19 ani cind am facut treaba asta...

 

Dupa aia i-am pus vu-metru cu leduri cu A277D.

Editat de djleco
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

.....amintiri frumoase, toti, ma refer la clasa mea de varsta, am inceput cu magnetofoane mono pe 2 sau pe 4 piste. Neexistand alte surse de muzica decat discurile mai mult sau mai putin importate din tarile vecine sau muzica inregistrata dela radio de pe undele ultrascurte. In 1974 s-a difuzat la radio albumul Down, Down al formatiei Status Quo, mai tin minte si acum, cu o mana stateam pe volumul de inregistrare cu cealalta reglam postul "sa nu plece". Eram fericiti ca aveam acele benzi ORWO, care nici nu erau asa de rele. Pe vremea aceea nu puteam face comparatia intre 2 si 4 piste, fiindca nu am ajuns sa cunoastem tehnologia profesionala. Saltul la 4 piste stereo a fost enorm, intre timp aparusera si Pick-up urile stereo. Am inregistrat de pe Accord Stereo mai tarziu mi-am putut permite un Belcanto care era deja clasificata intr-o liga superioara. Schimburile de vinyluri, duminica la piata din Josefin(Timisoara) era intotdeauna un eveniment. Intre timp, cultura muzicala a ajuns la pamant, adevaratii artisti au ajuns sa fie necunoscuti cum a exemplificat si colegul adrianlucian. Stau si ma gandesc oare pentru majoritatea muzicii de azi, ma refer la Techno, House &co, mai avem oare nevoie de inregistrari pe viteza 38cm/s sau de boxe cu sensibilitate mare, cred ca nu. Astazi tineretul, mai bine inteapa un stick USB in amplificator si asculta o muzica comprimata la nesfarsit, fara medii dar cu basi si inalte suparatoare.....Inca pot sa afirm ca acele magnetofoane profesionale din anii 1960, unde caracteristica de fregventa nu era de la 20hz - 30KHz ci dela modesta gama de 40Hz - 16KHz(linkul de mai jos). In ziua de azi, in majoritatea cazurilor este urmarita doar caracteristica de fregventa si pretul care trebuie sa aibe cat mai multe zerouri...

 

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 weeks later...

Am trecut și eu, mai timid pentru început, la magnetofon.

Sunt surprins de soundstage-ul masiv, de amploarea și amplitudinea sunetului, ca și când boxele ar crește brusc în dimensiune. Când trec la digital parcă ceva se pipernicește în sunet. Ciudat...

Dacă așa sună un mag pe 4 piste, pot doar să îmi imaginez cum sună unul pe 2.

Deocamdată principala problemă constă în procurarea benzilor. Pe scurt: benzile bune sunt scumpe.

Ce e bine, totuși, este că am observat că și dacă sunt foarte vechi, benzile bune pot fi înregistrate superb, deci reprezintă o investiție.

20200413_2152012.jpg

  • Like 2
  • Thanks 2
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 months later...
  • 2 weeks later...

Eu....posesor de Rostov 4 bucati din care unul echipat cu capete ( Bogen )  pe doua piste suna de înțepenești. Tot in zestrea de aparate mai am 2 bucati ReVox pe 2 piste  A77 mk III / mk IV. Si ar mai fi 2 bucăți Majak 203/205 cu usoare îmbunătățiri. 

Editat de Nicu
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 11 months later...

Salut, vreau sa cumpar un magnetofon revox b77 și sunt indecis, sa achiziționez unul pe 2 piste sau unul pe 4 piste. Nu îmi pot da seama ce  diferenta  de calitatea sunetului este între cele doua.

Am vorbit cu persoane care vând amândouă tipuri, fiecare crede ca are dreptate. Cei cu 4 piste spun ca diferentaeste insesizabila și ca separația dintr-e canale este insesizabila plus fac economie de banda. Cei cu doua piste spun ca diferenta este enorma!

 Rog persoanele avizate care ma pot ajuta sa isi spună parerea! Multam!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Depinde pt ce vreti sa il cumparati.

La inregistrari live - si implicit la redarea respectivelor inregistrari, este intradevar o diferenta enorma intre cele doua clase.  Chiar daca cifrele in sine par mici (4-6db la diafonie, 3-6db la semnal zgomot), pur si simplu tehnic ele nu pot fi atinse decat la inregistrarea pe 2 piste. 

Motiv pt care in studiouri doar asa se inregistra (si se inregistreaza).  In plus, pt maximizarea performantelor se lucreaza doar pe viteze mari (38-76cm/s), chiar daca unele magnetofoane pe 2 piste sunt capabile si de 19cm/s.

Problema pt utilizatorii domestici este ca nu prea au ce sa inregistreze pe 2 piste  - nu are sens sa copiezi muzica pe banda la o calitate [tehnic posibila] net superioara sursei (cd sau vinil ) ...

Marii pasionati audiofili le folosesc (doar pe redare)  pt ascultat muzica la un nivel de calitate sensibil superior celolalte sisteme de stocare (cd, dvd-a, vinil, etc). 

Dar benzile master (de studiou) care se mai gasesc pe net sunt foarte scumpe  - 100-500usd o banda cu 1-2  (si foarte rar 4) piese.

 

Pt utilizarea domestica, magnetofoanele pe 4 piste sunt mai potrivite pt "joaca cu magentofonul", acasa.

Dar retineti ca va fi doar o joaca, departe de  "liga mare"  a utilizatorilor [cu bani multi]  a sculelor pe 2 piste si 76cm/s.

 

Nu uitati ca pt o auditie de calitate va trebuie si un sistem audio de buna calitate.   Nu are sens o sursa de semnal la nivelul unui B77 pe 2 piste fara o camera tratata acustic si un amplificator si boxe de macar cateva mii bune de euro fiecare (la sh).

Editat de Shambala
  • Like 1
  • Thanks 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am uitat sa mai fac o precizare importanta:

- data fiind vechimea mare a magnetofoanelor (35-40 de ani), orice ati lua,  se cam impune o revizie generala. O astfel de revizie facuta CA LA CARTE, de un electronist serios si priceput, nu este deloc ieftina - in general depaseste costul de cumparare al magnetofonului !!

Sa nu va luati dupa reclama pe care si-o fac de obicei vanzatorii, ca magnetofonul lor este servisat, recapat, reglat, capete schimbate, etc....    Sunt 1.000% ABURELI  !!!

Exista pe piata magnetofoane perfect servisate /reconditionate de  profesionisti recunoscuti international, dar pretul lor incepe de pe la 3000-3500 de euro bc.  La acelea este precizat si atelierul /firma unde a fost facuta operatia si se prezinta factura sau [lunga] lista de operatiuni executate.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 5 weeks later...
La 20.07.2020 la 21:03, _BGD_ a spus:

66DC5766-1E7C-4AC3-AA02-59B18247A643.jpeg

Am avut si eu unul ca acesta !  Din documentatie , am aflat ca acestea din seria GX , au fost bune pentru orice fel de banda , chiar si pa aceea ieftina ORWO ,  GX-ul se auzea excelent . Revox sau altele, sunt mai pretentioase cu banda.  Eu il luasem in urma cu cativa ani , la pret de 1200 lei , dar am observat ca astazi s-au scumpit enorm din cauza speculantilor . Au fost bune in era cand nu gaseai muzica gratis pe internet , parerea mea este ca doar de bibelou mai merita investitia in asa ceva , in nici un caz sa merite preturile de pe OLX

Editat de Iully_dj
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.