Sari la conținut
HiFi Tech

Sa renunt la surround?


hellrider77

Postări Recomandate

De ceva vreme ma bate gandul sa renunt la componenta multicanal din sistemul mei. Ocupa loc aiurea, loc care ar putea fi folosit pentru a instala mai bine pick-up-ul sau sa imi aranjez colectia (in crestere) de 600 de viniluri.

Folosesc multicanal din 2001, orinde am locuit, orice am facut, sistemul surround a ramas o constanta.

Sistemul meu homecinema este doar 5.0 (am avut si subwoofer dar i-au dat rusine Marten-urile asa ca a plecat). Am un receiver Sony cu HDMI, DTS-MA, DOLBY-HD, toate briz-brizurile. Boxele centru si surround sunt Tannoy sin seria Revolution XT (XT-C si XT-Mni). Sursa este un mini-PC cu Windows 10 si Kodi. Fronturile sunt Marten Django L amplificate de Yamaha A-S3000 (ies din receiverul multicanal cu canalele fata  in main-in de la Yamahal, totul calibrat cu microfon)

Genul de filme la care ma uit nu justifica prezenta unui sistem surround, nu ma uit la filme de la Marvel sau mai stiu eu ce alte rahaturi de box-office. Ma rog, nu justifica aparent pentru ca in acelasi timp, genul de filme la care ma uit se bazeaza pe dialoguri si atmosfera, sunt unele filme cu soundrackuri excelente insa extrem, extrem de rare, atat de rare incat in ultimul an imi amintesc de coloana sonora la doar doua dintre ele. 

Cati dintre voi au renuntat la multicanal, sau nu ati folosit pana acum? Care sunt experientele voastre de folosire a unui sistem simplu stereo pentru vizionarea de filme pe termen lung? 

Weekendul asta am folosit doar stereo si nu am simtit nici o lipsa, dar variatiile de soundrack de la un film la altul sunt ff mari si nu stiu cum m-as simti pe termen lung....

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Tu sti ce am ales eu, soundbar-ul 5.1. Rezultatele sint comparabile daca nu chiar mai bune fata de ce foloseam inainte,  receiverul integrat cu sistemul stereo. Dupa ce adaptorul high-low a decedat si a fost cit pe aci sa ia foc casa am conectat Televizorul pe cablu optic la DAC si am stat asa destul timp insa pina la urma am simtit nevoia de sunet mai bun pentru filme, eu ma uit si la filme SF, razboi etc. Asa ca desi nu ma dadeau banii afara din casa am cumparat soundbar-ul. Sunetul televizorului este suficient la sport dar totusi pentru filme chiar daca nu sint pline de efecte speciale doream ceva mai mult. Sistemul stereo era OK mai ales la filme muzicale sau concerte dar ma cam enerva sa-l pornesc la fiecare film politist asa ca de multe ori renuntam, mai ales seara tirziu. Pentru cele spectaculoase varianta conectari la sistemul stereo nu ma mai multumea. Cam asta e experienta mea personala.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 18 minute, hellrider77 a spus:

(am avut si subwoofer dar i-au dat rusine Marten-urile asa ca a plecat).

Acolo a fost o problema 🙂 , de regula nu ar trebui sa se intample asa, sunt curios ce swb ai avut si cu ce le amplificai, recunosc ca nu ma pasioneaza prea tare surround-ul, dar am participat la niste sesiuni pe la diversi dealeri si experienta este fabuloasa, cred ca era ceva din Tron, nu stiu cum se descurca un stereo pe o "plaja aglomerata" de sunete.  

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eu nu am o problema sa pornesc sistemul stereo la filme deoarece e mai tot timpul pornit, daca nu e film e muzica si invers...

Am avut SW activ de la Klipsch, SW-110, pe hartie, specificatii bunicele 28-120Hz +/- 3dB, 200W continuu dar un singur difuzor de 10 inch. Nu prea avea cum sa se bata cu Martenurile care au cate doua difuri de joase de 10 inch si care pleaca de la 27Hz,  amplificate cu A-S3000 la 100W pe canal, reali de data asta....

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Sub care sa nu coboare sub 20 nu cred ca merita oricum luat in calcul. Apoi, daca folosesti sateliti, pentru ambianta sunt foarte buni, parerea mea (si nici eu nu ma uit la Marvel). In fine, eu am sisteme total separat pt stereo si total separat pt 5.1. Normal ca nu se pot compara, dar nici nu trebuie. La filme e importanta si boxa centrala, pentru dialoguri, e mult mai inteligibil, chiar fata de un sistem stereo performant. Ca sa le mixezi boxe scumpe cu unele ieftine, doar ca sa fie acolo pana la 5.0 5.1, credd ca nu e o idee extraordinara, fiindca de obicei boxele din sistemul stereo sunt mult peste gamele de surround, pe de alta parte insa combinand boxele stereo ca front left si right, sistemul pierde din coerenta. Depinde de cat de mult spatiu ai si, sigur, de cate ori te uiti pe luna la filme, la modul cinefil. La mine sunt norocos, am spatiu, am si ecran mare pt proiector, era pacat sa nu pastrez 5.1, dar recunosc ca si mie mi-a venit sa simplific, de mai multe ori.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.