Sari la conținut
HiFi Tech

lumea audiofila


Netcrusher

Postări Recomandate

Descrierea acelei categorii e doar un mod de exprimare si se refera la pasionatii de audio.

In noua sectiune se vor posta diverse evenimente legate de audio, invitatii la ascultat, lansari de produse, etc.


Nu cred ca are rost sa intram in polemici legate de cuvantul "audiofil" din acea descriere.

Daca nu va convine aceasta exprimare sunt dispus sa o modific.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...

1. Cine face parte din lumea audiofila?
Toti cei care incearca sa reproduca in spatiul lor de auditie sunetul care reflecta cel mai fidel intentiile artistice ale celor care au contribuit la actul de creatie, incepand de la compozitie si terminand cu transpunerea pe "suport" (cu ghilimele, ca sa includem si fisierele stocate pe calculator).

2. Ce inseamna lume audiofila?
Comunitatea audiofililor, aparatele care permit reproducerea muzicii respectand scopul/cerintele acestora, cei care vand aceste aparate, cei care produc inregistrari care pastreaza calitatea prestatiei artistice (in limitele permise desuport) etc.

3. Cine nu are dreptul sa faca parte din ea?
Oricine are "dreptul", in schimb unii nu au "rostul": cei care asculta muzica dar nu sunt preocupati de pastrarea integritatii actului de creatie, sau nu sunt dispusi sa faca un minim efort ca sa invete cum pot atinge acest deziderat si cateva sacrificii pentru se apropia de el.

4. De ce?
Pentru ca acestia sunt doar melomani (si am tot respectul pentru ei), dar motivul principal pentru care asculta muzica si modul in care se raporteaza la sunet nu se suprapun decat partial cu ale audiofililor.
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Frecvent aud exprimari de tipul: " Stiti, nu sunt audiofil, dar as vrea un sistem pe care sa ascult muzica la o calitate decenta". SUna ca o scuza......"Nu sunt audiofi"


Parerea mea e ca acest termen a fost demonetizat datorita unor "binevoitori" care din anumite interese (materiale sau de tip orgoliu ) au dat o alta conotatie acestui termen. Adica, in acceptiunea celor care se scuza, audiofilul e un dezaxat, un frustrat, un isteric, vesnic nemultumit, etc. NU, nu e asa


Consider ca audiopfil e acela care simte nevoia un or "unelte" mai bune pentru a-si desfsura activitatea de ascultare a muzicii. Simplul fapt ca doresti mai mult decit TV-ul ( cu difuzoarele aferente), mai mult decit i-phone-ul sau mai mult decit un Samsung cu CD si MP3 din supermarket te face audiofil. Poti fi considerat audiofil si pt ca iti doresti un Technics model 1980 sau AKAi, si asta pentru a asculta muzica, nu pentru a te bucura de aspectul lor. AI nevoie de un instrument mai performant pentru aceasta activitate, eventuial pentru a-ti spori p[lacerea. SPre deosebire de audiofil, un meloman neaudiofil nu simte aceasta nevoie, se poate bucura de muzica si prin difuzoarele TV-ului, si printr-un Samsung de 200RON cu MP3, nu-l intereseaza cum a fost inregistrat contyent-ul muzical, pentru el conteaza doar mesajul muzicii.

Consider ca acestia totusi sunt putini, dar mai multi sunt audiofilii nemelomani, adica cei care au citeva discuri, de preferat cele de DEMO de la Ceski, Teski, Deski samd, de cele mai multe ori nici macar pe aceste discuri nu stiu ce artisti sunt. Pentru ei probabil; e totuna Lennon cu Jenna Ludwig, ei eventual stiu doar piesa "Imagine", nu mai conteaza cine a compus-o sau alte deastea. Ei se bucura doar de calitatea sunetului si atit.

Totusi consider ca cea mai mare multime e intersectia celor doua, adica meloman cu audiofil, acestea neexcluzindu-se reciproc, ba din contra. Cit de departe merge fiecare....aceasta este o optiune individuala si nu este de judecat. Fiecare cu treaba lui, banii lui, pasiunile lui. E ca si cum as judeca un pasionat de timbre sau numismatica, zicind ca e nebun pentru ca nu inteleg cum se poate bucura de niste bucati de hirtie sau de metal, eu neavind acest interes.


Eu ma consider in egala masura si meloman si audiofil. Nu prea pot sa savurez o muzica in conditii f. precare ( desi se mai intimpla) dar nici nu ascult artisti obscuri doar ca suna bine ( desi se mai intimpla si asta, sa ma bucur de un sunet de calitate, chiar daca nu stiu cine cinta sau nu e o interpretare fabuloasa) De regula vreau sa ascult un artist preferat la o calitate decenta, chiar buna. Ca exemplu, nu stiu la ce case de discur sau cine a facut masterizarea albumelor Eric Clapton, Dire Straits, Chuck Mangione, etc dar imi place sa le ascult pe sisteme bune. Daca nu am incotro ii ascult si pe un Samsung, dar mai mult ca ambient.


Deci, daca ti-ai luat deja macar un AKAI, Pioneer sau Technics PENTRU A ASCULTA MUZICA (nu pentru a-l admira estetic sau a-l revinde ) poti spune ca esti audiofil. Poti fi audiofil si daca cauti cablurile cele mai potrivite, si daca te multumesti cu ceva "standard", dupa cum am spus, cit de departe mergi este o optiune personala. Poti fi audiofil si cu NAD si cu MBL, si cu Monitor Audio, Indiana Line si cu Martin Logan. In schimb nu prea esti cu smart-phone + casti Beat (sau cum le-o spune).........


Deci, Flufy, despre tine se poate spune clar ca esti audiofil, chiar daca inetersul tau e indreptat preponderent spre zona vintage. Daca nu ai fi , nu te-ar pasiona acele aparate, fie ele si vechi. Pur si simplu ti-ai lua un TV cu ecran cit de mare plat in care ti-ai baga calculatorul si ....asculti ....un fel de muzica.


Conflictul acesta stupid intre iubitorii de vintage sa zicem s cei care au sisteme noi si altii care umbla dupa cabluri mi se pare destul de infantil, cam ca pe vremea liceului, "rockeri vs depeschari", de parca nu iubitori de muzica ar fi fost ambii, doar ca genuri diferite.....

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Consider ca audiopfil e acela care simte nevoia un or "unelte" mai bune pentru a-si desfsura activitatea de ascultare a muzicii. [...] AI nevoie de un instrument mai performant pentru aceasta activitate, eventuial pentru a-ti spori p[lacerea.
Aici as adauga o observatie: 'geaba ai scula, daca nu stii (sau nu vrei) s-o folosesti! Am intalnit destule personaje care si-au luat "unelte" dar au pozitionat boxele prin colturi de odaie, eventual legate la amplificator prin cabluri de 8-10m, si-au pus sculele "teanc", cu cea mai mica deasupra (ca da bine la estetica) si asculta intr-un mediu acustic complet asimetric. In astfel de conditii chiar ma intreb cat din performanta instrumentelor mai este folosita, si cat este irosita doar din ambitia de a arata ca apartin unei anumite categorii? Oare aceste persoane au ascultat vreodata muzica live (nu neaparat clasica la Ateneu, poate fi orice gen de muzica si oriunde)? Si daca da, ce-au retinut?

Totusi consider ca cea mai mare multime e intersectia celor doua, adica meloman cu audiofil, acestea neexcluzindu-se reciproc, ba din contra. Cit de departe merge fiecare....aceasta este o optiune individuala si nu este de judecat. Fiecare cu treaba lui, banii lui, pasiunile lui.
Corect, doar ca in general conflictul nu este declansat de catre cei care incearca sa obtina un sunet cat mai bun, schiar si cu pretul unor sacrificii, ci de catre cei care incearca sa-i ridiculizeze. Dar nici macar asta nu ar deranja pe nimeni daca cei din urma nu ar incerca sa-si faca prozeliti: am auzit atatea explicatii cretinoide din partea diversilor minitehnicus ca mi s-a cam acrit... Dar treaba nostima este ca toate aceasta pseudo-stiinta tace atunci cand una dintre "victime" reuseste sa asculte un sistem bine pus la punct (cunoastem exemple de sceptici care s-au convertit dupa o singura auditie in care au constatat diferenta de sunet dintre... cablurile de alimentare).

Conflictul acesta stupid intre iubitorii de vintage sa zicem s cei care au sisteme noi si altii care umbla dupa cabluri mi se pare destul de infantil, cam ca pe vremea liceului, "rockeri vs depeschari", de parca nu iubitori de muzica ar fi fost ambii, doar ca genuri diferite.....
Conflictul este doar partial stupid: ceea ce nu vor sa inteleaga iubitorii de vintage este faptul - simplu dar evident - ca audiofilii au meserii diverse, si implicit calificari diferite in materie de "bibileala" aparatelor din dotare. Deci daca unul ca Fluffy isi permite sa cumpere un amplificator vintage (si sa-l refaca pe ici pe colo, prin partile esentiale) exista multi medici, avocati, contabili sau soferi de TIR care prefera un aparat nou-nout, cu garantia de rigoare. Desigur, este la moda sa-i critici pe acestia pe motiv ca sunt fraieri si baga bani in buzunarul dealerilor, uitand (in mod convenabil) ca si vanzarea de aparate vintage a ajuns o activitate comerciala, ba chiar una profitabila, daca stau sa ma gandesc la aprecierile "de mama" debitate pe un subiect gazduit chiar pe acest forum.

Cat despre DIY, ce pot sa spun? Doar ca am invitat mai multi amatori la comparatii cu aparate comerciale dar nici macar unul nu a dat curs invitatiei. In schimb, tot ei au obiceiul sa bata cu pumnul in masa la adresa "fraierilor" care prefera sa-si cumpere scule de fabrica, de parca aceasta le-ar leza intersele (pai cum asa, ca doar o fac din pasiune, nu ca sa vanda... sau nu?). Cat despre realizarile DIY originale - deci nu cele copiate dupa produse comerciale - ce sa mai vorbesc: acestea se numara pe degetele unei singure maini, si necesita "ceva" mai mult decat cunostinte de tamplarie. Dar sa trecem peste...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 10 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.