Sari la conținut
HiFi Tech

Scientelec MACH A-50 (1971)


zal

Postări Recomandate

Despre acest amplif antic sînt multe de spus, dar pe scurt: e a doua serie de fabricaţie, cu dizain nou, fără vu-metre şi folosind partea de preu universal de la modelul A-30. Francezii l-au dotat cu circuit de mut la oprire, stabilizator cu limitare de curent ptr etajele finale şi un indicator de funcţionare condiţionat de stabilizatorul respectiv. Volumul şi tonurile sînt pe comutatoare cu rezistenţe. Toate bune şi frumoase pînă aici.

Din păcate Dorel a tăiat volumul cu bomfaierul şi l-a înlocuit cu un puţometru de cîţiva lei, a desfinţat preul universal, a anulat mutul, plus alte inovaţii prin amplif. Doi trz finali erau înlocuiţi cu ceva BUxxx şi sterse cu lac de unghii denumirile.  Stabilizatorul defect nu funcţiona, etajele finale fiind supravoltate. Puţometrul de balans era intenţionat rotit ca să dea un echilibru între canale faţă de indicaţia de pe mască.

S-au înlocuit toţi cond vechi şi cei recuperaţi ai lui Dorel, toate rezistenţele din carbon cu valorile în bălării cu MLT, s-a repus preul universal în schemă, etc. Lipsa documentaţiei mi-a dat destule bătăi de cap, cea de pe net e incompletă şi inexactă. Ptr păstrarea aspectului intern s-au rusificat cond de filtraj şi ieşire în stil Matrioşca. S-au folosit cond Samwha şi Nichicon, tranzistorii finali sînt tot ON folosiţi şi în Leak. S-au făcut modernizări: stabilizatoare integrate ptr preuri, siguranţe pe alimentări, mufă IEC, etc.

Sunetul este deschis, cu o plajă largă de reglaj la înalte şi mai redusă la joase, fără diferenţe între cel ''original'' şi cel final. Ca puncte slabe ar fi o construcţie complicată, trafo de reţea cam zgomotos, poziţionarea butoanelor pe mască diferită de majoritatea amplifurilor, mufele RCA prea apropiate, schema audio simplistă, sensibilitatea prea mare ptr sursele actuale de semnal, noroc că are reglaje brute la intrări, gen Revox, Nordmende.

00.jpg

02.jpg

03.jpg

04.jpg

05.jpg

06.jpg

07.jpg

09.jpg

11.jpg

12.jpg

14.jpg

16.jpg

17.jpg

18.jpg

23.jpg

24.jpg

25.jpg

26.jpg

27.jpg

28.jpg

34.jpg

39.jpg

40.jpg

43.jpg

46.jpg

49.jpg

50.jpg

51.jpg

Gunoaie.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@Zal, felicitari ! Din nou!

Iar n-ai pus conzi audiofili !😄

Traful e zgomotos din cauza infasurarilor executate mai lejer sau sunt si alte motive? Pachetul de tole vad ca e strans cu suruburi.

Editat de danM
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Probabil că dacă era poziţionat ca la Leak era mai bine. Trafo poate fi zgomotos din diverse motive, aici suspectez un calcul mai economic, căci se încălzeşte în gol . Primarul e cică ptr 230V. Findcă puţini dau atenţie acestei piese de bază, mă gîndesc să deschid un subiect legat de trafo, gen ăla cu rezistenţe şi condensatoare. Să mai adun materiale.

................

Cu cond audiofili e o altă treabă, aceasta e o intervenţie de buget redus în majoritate cu piese de pe piaţă, proprietarul nedorind să bage bani mulţi. La fel ca în cazul amplifului Universum. Am insistat să-şi ia totuşi cond de filtraj şi ieşire Nichicon, ca şi trz finali. Am hotărît împreună să postez pozele ca să vedem reacţiile.

Editat de zal
  • Like 1
  • Thanks 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.