Sari la conținut
HiFi Tech

Leak ST-70 (1969)


zal

Postări Recomandate

Un amplif antic, schemă clasică cu ieşire prin condensator, alimentare simplă. De observat bornele de difuzoare. Ptr cine nu a mai văzut, în epocă se foloseau valori bizare la condensatori: 16 - 32 - 64uF şi 64V, sau 500uF şi 1250uF. Rezistenţele englezeşti o mare dezamăgire, toate devalorizate sever în plus şi au trebuit înlocuite, cele germane sînt în regulă. Ptr păstrarea unei imagini interne cît mai autentică, cond de filtraj răsuflaţi s-au modificat în stil Matrioşka cu unii noi prinşi în zmoala din interior şi resigilaţi. Cond de ieşire care nu se puteau desface frumos şi am abandonat ideia în cazul lor.

Ca sunet e destul de interesant, n-am mai ascultat de mult amplif cu ieşire prin cond, de acum 35 de ani cînd aveam clasicul A2020 de la Electronica Industrială. Oricum cere un plus de o gradaţie - două  la tonuri faţă de poziţia liniară a lor.

00.jpeg

01.jpg

02.jpg

03.jpg

04.jpg

05.jpg

06.jpg

07.jpg

08.jpg

09.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg

15.jpg

16.jpg

17.jpg

18.jpg

19.jpg

20.jpg

21.jpg

22.jpg

23.jpg

24.jpg

25.jpg

26.jpg

27a.jpg

28.jpg

29.jpg

30.jpg

31.jpg

32.jpg

Editat de zal
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 12 ore, vjvarta a spus:

puteti explica in cateva cuvinte ce inseamna iesire prin condensator si daca se poate o poza exemplu dintr-o schema? multumesc anticipat.

Amplifurile de genul ăsta, cam a doua generaţie la semiconductori, că prima a fost cea cu trafo intermediare şi de ieşire, folosesc o singură tensiune de alimentare, la ieşire, între cei doi trz finali se găseşte jumătate din ea şi din motivul ăsta se separă sarcina galvanic cu un condensator. Generaţia următoare e a amplifurilor cu alimentare simetrică faţă de masă care nu au sarcina legată direct la ieşire. Acestea sînt cele actuale.

Ataşez schema simplificata.

Copie a stereo70.gif

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@Zal....imi place tare surogatul cu ”matrioshka”! Vazusem parca si 3-4 in aceeasi ”incapere”.

Banuiesc insa ca optiunea a fost strict din ratiuni estetice, pentru a se pastra ”impactul” borcanelor de filtraj.

Editat de danM
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Mulţumesc de urări!

.....................

La 26.05.2019 la 12:44, danko a spus:

De ce nu aţi folosit electrolitici dedicaţi audio, că tot s-a vorbit zilele astea de ei?

Despre care cond dedicaţi e vorba? Nu am văzut discuţiile. Nichicon sînt buni. Cînd s-a construit ampliful nu existau categoriile astea, erau cele de uz general şi cele militare şi spaţiale. Producătorul a folosit diverşi furnizori în timp. Cei mai importanţi sînt cei de ieşire la acest amplif şi au fost împerecheaţi la capacitate ptr ''sunet'' identic. Cond vechi de ieşire marcaţi  ITT sînt NCC.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Mă refeream la Elna silmic II, cerafine , nichicon kz, FG , gold tune etc. pe care i-ai folosit şi la alte reparaţii extinse. Chiar puteai găsi la dimensiuni corespunzătoare. La cel de ieşire chiar se simte diferenta între unul audio şi unul non audio.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Aşa numitul sunet anterior nu există, ampliful sosind defect, atît în etajele finale, cît şi într-un preu. Proprietarul nu avea de ce să investească masiv. Cred că am descris sunetul mai sus.

Trz finali au cea mai nesemnificativă contribuţie la ''sunet'', fiind cei mai lenţi dintr-un amplif. Mai important şi mai greu de găsit a fost un prefinal. Producătorul a folosit ce era disponibil atunci, veţi vedea diferite piese în diferite poze. Din familia generică a lui 2N3055, doar anumite SDT92xx rezistă la +75...80V fără dubii. Cum ultimul producător din lume al lor (IPRS) nu mai există, au fost înlocuiţi cu unii ON avînd Ic, Pd şi Ft duble, să fie acolo, restul caracteristicilor fiind la fel. Dacă nici asta nu e o îmbunătăţire...

La cond de ieşire contează în afara capacităţii egale, a tensiunii... rezistenţa de izolaţie între armături şi secţiunea terminalelor. Nimeni nu vrea cond de ieşire care scapă tensiune reziduală în difuri sau se întrerup cînd ascultă la maxim.

Dacă scrie pe un cond ''for audio'' dă bine în pozele de prezentare, mai ales dacă e făcut OEM  de chinezi ptr Yamaha, HK, Denon... şi scrie cu auriu.

Hai să ne distrăm puţin cu Harman-Karton actual.

Copie a Picture 016.jpg

  • Thanks 1
  • Confused 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am folosit şi eu acei condensatori pe ieşire şi i-am schimbat rapid cu audio (nichicon KZ). Diferenţa foarte mare la ureche între cei audio şi cei neaudio. La ce preţuri au (s-au ieftinit faţă de acum 10 -12 ani) se meritau puşi doar audio, tocmai că ei fac diferenţa. Păcat de muncă.

Citat

 

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Dacă schema nu te ajută, poţi pune şi piese cu foiţă de aur şi ulei de şarpe.

Ca să afirmi că cutare piesă e mai bună ca cealaltă trebuie să faci comparaţie reală, ambele canale construite cu piese identice, sortate şi împerecheate, reglate identic funcţional, semnal mono identic ca nivel şi numai respectiva piesă schimbată pe unul din canale.

Editat de zal
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.