Sari la conținut
HiFi Tech

Sony TA-E2000ESD (1992)


zal

Postări Recomandate

Adrian felicitari pentru cei doi pacienti resuscitati!

Banuiesc ca mai intai au cedat conzii si apoi diodele din puntea redresoare.

Multumesc anticipat si daca mi-ai raspunde la urmatoarea intrebare:

La fel se vor manifesta diodele redresoare (sau puntea) in cazul unui recap excesiv ? Adica daca de exemplu in schema, ca filtraj principal, avem 2000uF si punem un 10000uF apare riscul ca diodele sa cedeze? Are vreun efect si asupra trafului?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

O crestere de la 2000uF la 10.000uF a filtrajului general greu ar avea efect asupra trafului - poate doar la vreo chinezarie noua cu siguranta termica in primar.  Exista insa riscul sa se arda diodele din puntea redresoare, daca sunt de doar 1-2A. Si nu pt ca ar fi vechi ci din cauza unui curent [maxim nerepetitiv] prea mic.

De aceea cand se fac cresteri mari la filtraj  se verifica dupa catalog si eventual se inlocuieste si puntea redresoare.

Observatie - o crestere atat de mare a filtrajului se face exclusiv la insistentele proprietarului si adesea poate avea si efecte nedorite.

Observatie 2 - adesea pot exista mai multi conzi de 2200uF in aparat, in general in zona modulului stabilizator pt tensiunile mici, acolo nu are sens cresterea exagerata a C-urilor.

Editat de Shambala
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am înlocuit diodele de 1A cu o punte de 4A care şi ea se încălzeşte. Consumul e mare, multe integrate. Curios că ambii cond. au răsuflat pe la pinul negativ. Ei se încarcă imediat ce jucăria e băgată în priză şi intră în modul de aşteptare, alimentează logica cu +5V. În sfîrşit, morţii cu morţii, vii cu vii.

Legat de întrebare, sînt cazuri şi cazuri, determinante sînt mărimea trafo, curentul debitat şi protecţiile care ar putea să lucreze (sig. termică, sig. generală, sig. în secundar, termistori...). Apoi, dacă la unele nu merită efortul, la altele e chiar indicat. La un radio simplu, fără logică, nu ajută prea mult, la un amplif de putere vechi cu cond de filtraj specifici epocii de început a semiconductorilor, e necesară o schimbare şi mărire a capacităţii. Fără exagerări desigur.

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Va multumesc pentru raspunsuri!

Dadeam foarte des, pe site-uri diy, de info de genul: ”moamaaa ce bas am dupa ce am schimbat 1000uF cu 6800 sau 10000uF !”, referiri evident la partea de filtraj principal. Bineinteles ca nu tineau cont de recomandarile altora de a mari capaitatile de doar maxim 2-3 ori. Uneori chiar si 100% fiind prea mult.

Evident ca metoda se practica atat la alimentari cat si pe calea de semnal. Daca norocul facea ca diodele si protectiile sa nu cedeze atunci oricum sunetul se ducea-n balarii, foarte departe de original.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 10 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.